Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti
« Poslední příspěvek od Things Repairer kdy Dnes v 18:58:35 »
Tak jsem jim zkoušel volat a dožádat se toho, ale bylo mi skutečně řečeno (po delší snaze přesvědčit operátora, že to zařízení skutečně existuje a VF ho nabízí), že ten převodník je k dispozici jen firemním zákazníkům a navíc jen s 2Gbps tarifem.

Tak jsem ho poníženě poprosil, aby to aspoň předal jako zpětnou vazbu. Třeba se stane zázrak, a dost lidí se toho bude dožadovat, aby to umožnili i fyzickým osobám.
2
Sítě / Re:Populárně naučná literatura pro záčínajícího síťaře
« Poslední příspěvek od Tonda kdy Dnes v 18:03:12 »
Chtěl jsem doporučit přednášky Jiřího Peterky z MFF, ale poslední aktualizace byla před deseti lety, nevím jestli to za tu dobu stihlo zastarat.
https://www.earchiv.cz/l226/index.php3
3
Windows a jiné systémy / Re:Skok systémového času Windows
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 17:59:20 »
Gratuluji k vyřešení, a děkuji za zajímavý dotaz.

Přestože teď máte hypervizor už zasynchronizovaný, doporučuji ponechat guestům aktivní pouze jeden způsob synchronizace: w32time, nebo VMware Tools, nebo nějaký další. Pokud necháte aktivní dva nebo více způsobů synchronizace uvnitř jednotlivého guesta, zvyšuje se riziko "zvláštních efektů" (houpání zpětnovazební smyčky dolaďování frekvence apod.)

Mimochodem, ohledně přechodů zimní/letní čas... UNIX jede interně UTC, Windows podle mého taky. Časová zóna a střídání zimního/letního času je za běhu záležitostí prezentace v uživatelském rozhraní (s podporou systému).
Doporučil bych nastavit vindózům ve VM, ať si čas do emulovaného RTC ukládají v UTC (především bez střídání letního a zimního času). Pak by Vám měly odpadnout skokové změny, pokud guest VM změnu času "prospal" ve vypnutém stavu.

Zdá se, že emulovaný RTC (jak ho vidí guest VM) umí uložit aktuální čas guesta - ovšem neukládá ho jako absolutní čas, ale jako offset oproti času hostitele=hypervizoru. Emulovaný RTC proto při vypnutém guestovi nedriftuje, "tiká pořád přesně". Ofset emulovaného RTC lze snad také nastavit explicitně, per guest...
Ohledně chování emulovaného RTC ve VMware najde Google jenom letité PDFko (kapitola "Virtual CMOS RTC" na str.7). Meinbergové mluví také o VMware knowledge-base záznamu na téma timekeeping - netuším, jestli je to dnes k dispozici jenom po přihlášení / v rámci placeného supportu nebo jak.
4
Windows a jiné systémy / Re:Identifikace volajícího v telefonech Samsung
« Poslední příspěvek od mosquit5 kdy Dnes v 17:35:57 »
Ano, často se mi zobrazí něco jako "podezření na podvodné volání", a je to skutečně nějaký marketingový hovor nebo nabídka. Na scammery je to neúčinné, ti často mění čísla skrz spoustu SIM karet, nebo spoofují číslo.

Ale má to i své stinné stránky, kromě posílání čísla kamsi to občas špatně zobrazí, kdo vlastně volá, možná kvůli tomu, že se čísla po nějaké době "rotují".
5
« Poslední příspěvek od Zdeno Sekerák kdy Dnes v 16:45:52 »
Citace
Kromě 26.10., kde vidím skok ve dvě o 3600s při změne času
26.10.2025 se menil letny cas
6
Windows a jiné systémy / Identifikace volajícího v telefonech Samsung
« Poslední příspěvek od pp40 96 kdy Dnes v 16:33:43 »
Aplikace Telefon na Samsung mobilu nabízí v nastavení identifikaci volajícího.

Telefon → 3 tečky → Nastavení -> Identifikace volajícího a ochrana proti spamu

Dosud jsem nic takového nepoužíval, ale pochopil jsem to tak, že jde o to, že pokud je tato funkce zapnuta, aplikace zobrazí pro neznámé číslo hodnocení zda jde o spam, případně zobrazí jméno a fotku volajícího, který není v kontaktech.

Číslo se zřejmě posílá přes internet firmě Hyia (https://www.hiya.com) když někdo volá, firma je zmíněna v popisu i podmínkách použití.

Příjde mi, že je zbytečné posílat všechny telefonní čísla co volají neznámé firmě.

Dá se ta funkce odinstalovat nebo je pevnou součástí One UI od Samsungu, který má s Hyia nějakou spolupráci?

Používáte někdo tuto funkci, a funguje to vůbec?

7
Hardware / Re:Počítač se nezapne se zařízeními v USB
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 14:48:58 »
...
To je pry zcela korektni a ve striktnim souladu se specifikacemi a autonegociace by si s tim mela umet poradit, ...
Mam kolem sebe celkem velkou hromadku krabic, ktery fungujou v obou rezimech, a vlastne uplne vsechny maji minimalne 1 nenapajenej (=klientskej) USB port. A porty jsou pomerne jasne oznaceny.

Jinak by melo stacit odstipnout pin c.1. Na kabelu (teoreticky cerveny znaceni)
8
Software / Home Assistant a použitelnost speech-to-phrase
« Poslední příspěvek od jose1711 kdy Dnes v 14:35:01 »
Ahoj,

na ovladanie domacnosti pouzivame prevazne Voice PE s LLM-based (Gemini, free account) konverzacnym agentom (STT obstarava HA cloud subscription). Uz par mesiacov nas ale frustruje odpovedami "internal error, check quota (kvota OK), bla bla, kopec zlozenych zatvoriek, kodov atd" - po zopakovani prikazu uz vacsinou zareaguje bez citania chybovej hlasky.

Kedze HA bezi na maline, lokalne LLM velmi do uvahy nepripada a vymanenie z cloudu by bol len bonus. Pozeral som, ze speech-to-phrase podporuje aj cestinu, no neviem, ci by mi to vytrhlo trn z paty.

Mate s tym niekto skusenosti?

Dik, j
9
« Poslední příspěvek od jardaplc kdy Dnes v 13:47:06 »
Tak potvrzeno, v ESXi byl o těch 46 minut špatný (neudržovaný čas). No a když denní drift  je asi -0,8 vteřiny, server jsme pořizovali zhruba před 2,5 lety, tak to krásně vychází, že se od té doby posunul zhruba o 15 minut dozadu. No a jelikož při pořízení byl letní čas, tak proti aktuálnímu času je to těch 45 minut dopředu.
<Facepalm>
Mohlo mě to napadnout dřív, než jsem tady začal plašit; ale diskuze byla myslím alespoň pro mě docela poučná.

Jako anekdotu na závěr můžu zmínit, že virtuálku jsme používali interně ve firmě na vyčítání události z Jablotroní sběrnice (příchody / odchody lidí dle pípnutí karty). Takže lidi, co měli to štěstí a přišli před tím, než si virtuálka ráno chytla správný čas, měli občas zvědavé dotazy, proč mají v systému příchod v 7:46 kyž si pípli v 7:00  ;D
10
Sítě / Populárně naučná literatura pro záčínajícího síťaře
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 13:33:03 »
Zdravím všechny do nového roku.
Chtěl bych Vás poprosit o tip na knížku, kde by byly shrnuté základy (a věci které je dobré vědět) ohledně síťařiny.
Něco jako byly knížky od pana Krčmáře  - Linux tipy a triky pro bezpečnost apod. ale aktuální v této době. Docela by mi to bodlo, v nastavování soukromých DNS pro intranet doma (otevření určitých služeb do internetu, bez VPN - galerie apod..). Bohužel času je málo (tyto věci jsou pouze můj koníček), něco jsem si nastudovával, ale přijde mi, že pořád někde přešlapuji a úplně nevím jak správně dál např. jak vlastní "server" s proxmoxem nadrátovat korektně na VPS s DNS -> tzn. abych se do galerie dostal skrze internet např. galerie.example.com apod...

Zatím jsem to řešil tak, že jsem dělal WG tunely na VPS a uživatel se přihlásil na VPN a pak dal IP zařízení atd. Zatím mi to vyhovovalo, ale část rodiny neumí s WG pracovat, takže to trochu komplikuje situaci.
Máte prosím nějaký tip? Bylo by to zajímavé i pro mého sysnovce, který je teď na průmce, aby si prohloubil znalosti a já bych měl pro něj taky pěkný dárek k narozkám :-) .

Děkuji moc za pomoc..
Stran: [1] 2 3 ... 10