Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 22:03:35 »
Verzí PoE je dnes víc. Nejjednodušší varianty fungují pouze pro 100Mbit, protože se dva páry použijí pro data a dva pro napájení. Pro Gbit jsou potřeba všechny páry pro data, takže se využívá stejný trik jako s rušením. Napájení se přenáší jako souhlasná složka daného páru. Prakticky se DC složka připojuje na střed signálového transformátoru. Relativně názorné obrázky jsou třeba zde a zde. Pro co nejefektivnější přenesení co nejvyššího výkonu se tedy používají všechny páry, když už tam jsou.
Oddělení data/napájení je tedy na úrovni rozdílového/souhlasného signálu, což zajistí transformátor s vyvedeným středem. Jestli tam je galvanické oddělení napájení závazné vlastně nevím - detailně jednotlivé standardy neznám. Prakticky je možné to realizovat DC/DC měničem (rozkmitat, přenést přes trafo a zase usměrnit), ale jsou to součástky a ztráty navíc ...

Děkuji za vaše informace. Je to zajímavé. Zkusím sehnat starší vyřazený 1Gb router s PoE a zkusím polaborovat s těmi středy transformátorů... Našel jsem plošňák ze starého 100Mbbs routeru bez PoE, vyletoval jsem RJ45 konektor s trafem a docela mě zarazilo že mezi primárem a sekundárem je kapacita okolo 200 pF a více to mi připadá strašně moc. To je velmi malá kapacitní reaktance na 13 MHz podle mě je to jenom 60 ohm. U krabiček které jsem zakoupil je mezi výstupem a vstupem kapacita okolo 30pF a to reaktance necelých 400 ohm. U dvou krabiček by to byl dvojnásobek. Ještě zkusím pro zajímavost zapojit obě krabičky za sebou těsně před router. Ještě jednou díky!
2
Nová témata / Používá někdo LoRaWAN?
« Poslední příspěvek od noob kdy Dnes v 21:59:38 »
U nás na maloměstě zmizela během pár dní většina Helium LoRaWAN hotspotů. Tak by mě zajímalo, jestli je ta síť ještě funkční a jak je na tom LoRaWAN obecně. Používáte to někdo?
3
Sítě / Re:Po připojení do LAN se nastaví brána 0.0.0.0 a nejde změnit
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 21:53:26 »
Citace
Zjevně neumíš číst a inteligence na 0.
S takovouhle Vám tu, pane, brzy nikdo nebude chtít poradit.

Citace
V routru nastaveno ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 WG 192.168.0.1
V jakém routeru? V tom windows pc? Router nemůže mít jako gateway sám sebe (192.168.0.1).

Citace
už se nedá připojit.
Mohl byste toto rozvést? Co znamená "nedá připojit", jakou IP má počítač, jakou IP má zařízení, ping z počítače na zařízení v tu chvíli funguje/nefunguje, jakou chybovou hlášku píše program?

Zkusil jste Wiresharkem sejmout provoz na tom LAN rozhraní? Co tam běhá ve chvíli, kdy a) jedno zařízení komunikuje, b) druhé zařízení nekomunikuje?
Ideálně udělejte snímky provozu v obou případech (pcap/pcapng) a nasdílejte je s námi.

Zároveň pokud používáte na těch PLC statickou konfiguraci, proč máte ve Windows výchozí nastavení adaptéru "z DHCP"? Nastavte tam tu adresu (192.168.0.1 nebo 192.168.0.254, trochu se to tu v příspěvcích míchá) a masku sítě 255.255.255.0 ručně. Bránu nevyplňujte, to u tohohle scénáře stejně nemá smysl.
4
« Poslední příspěvek od nonius kdy Dnes v 21:48:09 »
Ještě mě napadlo, že ty nové LOGA mají nový firmware a ten program si s tím neporadí. Možná by to chtělo novější verzi toho programu nebo ho aktualizovat nebo aktualizovat nějaké knihovny nebo databáze.
5
« Poslední příspěvek od lukovic79 kdy Dnes v 21:24:56 »
Zjevně neumíš číst a inteligence na 0. Píši přes displej zařízení.

Předpokládám, že adresy a masku nastavujete přes displej toho zařízení (LOGO) a ve Windows máte nastaveny napevno ty adresy a masku.

To předpokládáš zjevně špatně.
6
« Poslední příspěvek od lukovic79 kdy Dnes v 21:21:49 »
Ano správně. PLC nefunguje jen v aplikaci.

Dne jsem zkusil:

Mám dvě PLC ve stroji a na obě se normálně připojím. Jakmile jsem vyměnil PLC, stejné nastavení sítě (jen defakto jiný MAC), tak se do jednoho připojím a do toho co je vyměněné, tak mi program hlásí, že zaznamenal změnu nastavení sítě a už se do něho nedostanu. Ale do toho druhého ano. Vůbec nic jsem neměnil.

V routru nastaveno ip 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 WG 192.168.0.1
V 1 PLC 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 WG 192.168.0.1
V 2 PLC 192.168.0.3 maska 255.255.255.0 WG 192.168.0.1

Druhé PLC jsem vyměnil, nastavil to samé nastavení sítě v PLC (MAC nejde změnit) a už se nedá připojit.

Připojím zpět původní a opět to funguje. Bez jakéhokoliv zásahu.

Firewall vypnutý.

Co dělám špatně?

Zlobí to od té doby co jsem připojil několikáté (10-té v pořadí a více) zařízení do stejného počítače.

Takže jestli to chápu správně, tak i v případech, kdy PLC nefunguje v té jejich aplikaci, tak funguje ping? Pokud ano, tak tím spíš bych to viděl na firewall.
7
« Poslední příspěvek od CFM kdy Dnes v 21:09:12 »
Verzí PoE je dnes víc. Nejjednodušší varianty fungují pouze pro 100Mbit, protože se dva páry použijí pro data a dva pro napájení. Pro Gbit jsou potřeba všechny páry pro data, takže se využívá stejný trik jako s rušením. Napájení se přenáší jako souhlasná složka daného páru. Prakticky se DC složka připojuje na střed signálového transformátoru. Relativně názorné obrázky jsou třeba zde a zde. Pro co nejefektivnější přenesení co nejvyššího výkonu se tedy používají všechny páry, když už tam jsou.
Oddělení data/napájení je tedy na úrovni rozdílového/souhlasného signálu, což zajistí transformátor s vyvedeným středem. Jestli tam je galvanické oddělení napájení závazné vlastně nevím - detailně jednotlivé standardy neznám. Prakticky je možné to realizovat DC/DC měničem (rozkmitat, přenést přes trafo a zase usměrnit), ale jsou to součástky a ztráty navíc ...
8
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 20:22:14 »
S tím uzeměním je to při 13MHz komplikovanější ... Uzemnit HF není tak jednoduché.
Ano máte pravdu. Když se začnou uvažovat parazitní impedance a délka vlny je blízká délce segmetnů, tak se věci začnou komplikovat, nejde to jednoduše popsat ve dvou větách a při vší snaze to nefunguje na 100%. Cílem je škody minimalizovat ...

Ještě bych se chtěl zeptat jako zcela neznalý na PoE v routeru. Chápu že se DC pošle po dvou dvojicích v rj45 4/5 pro - a 7/8 pro + Tímto ale musí být rj45 galvanicky spojen s routerem. Ale nikde nemohu nalézt jakým způsobem je to odděleno od dat když PoE utáhne několik zařízení. Hlavně jestli je nějak vysokofrekvenčně ošetřeno to napájení aby např. v routeru neovlivňovalo integrovaný obvod přes parazitní kapacity?
9
Bazar / Prodám MikroTik RB, CCR, CRS
« Poslední příspěvek od glondrej kdy Dnes v 19:55:56 »
Prodam:

CRS125-24G-1S-RM - bez problemu
CCR-1009-8G-1S-1S+ - je potreba vymenit dva kondenzatory, viz https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=162864 ...pripadne bych zaplatil nejakemu kutilovi okolo Prahy za opravu
RB1100Hx2 - nejede port 13 (zkratovan vadnym POE zarizenim)

Ceny nabidnete. Predani zasilkovnout nebo osobne Praha / Celakovice
10
Bazar / Prodám Nvidia Shield Tablet LTE, Oculus Quest 2
« Poslední příspěvek od glondrej kdy Dnes v 19:45:30 »
Prodam celkem nevsedni LTE Nvidia Shield tablet:
https://pc.bazos.cz/inzerat/195064724/nvidia-shield-tablet-32gb-lte.php

Dale prodavam Meta Quest 2 s halo headstrapem:
https://pc.bazos.cz/inzerat/195065775/vr-meta-quest-2-halo-popruh.php
Stran: [1] 2 3 ... 10