1
Sítě / Re:Přepínání rychlosti routeru
« Poslední příspěvek od Jan Peterka kdy Dnes v 22:03:35 »Verzí PoE je dnes víc. Nejjednodušší varianty fungují pouze pro 100Mbit, protože se dva páry použijí pro data a dva pro napájení. Pro Gbit jsou potřeba všechny páry pro data, takže se využívá stejný trik jako s rušením. Napájení se přenáší jako souhlasná složka daného páru. Prakticky se DC složka připojuje na střed signálového transformátoru. Relativně názorné obrázky jsou třeba zde a zde. Pro co nejefektivnější přenesení co nejvyššího výkonu se tedy používají všechny páry, když už tam jsou.
Oddělení data/napájení je tedy na úrovni rozdílového/souhlasného signálu, což zajistí transformátor s vyvedeným středem. Jestli tam je galvanické oddělení napájení závazné vlastně nevím - detailně jednotlivé standardy neznám. Prakticky je možné to realizovat DC/DC měničem (rozkmitat, přenést přes trafo a zase usměrnit), ale jsou to součástky a ztráty navíc ...
Děkuji za vaše informace. Je to zajímavé. Zkusím sehnat starší vyřazený 1Gb router s PoE a zkusím polaborovat s těmi středy transformátorů... Našel jsem plošňák ze starého 100Mbbs routeru bez PoE, vyletoval jsem RJ45 konektor s trafem a docela mě zarazilo že mezi primárem a sekundárem je kapacita okolo 200 pF a více to mi připadá strašně moc. To je velmi malá kapacitní reaktance na 13 MHz podle mě je to jenom 60 ohm. U krabiček které jsem zakoupil je mezi výstupem a vstupem kapacita okolo 30pF a to reaktance necelých 400 ohm. U dvou krabiček by to byl dvojnásobek. Ještě zkusím pro zajímavost zapojit obě krabičky za sebou těsně před router. Ještě jednou díky!