Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / Re:Poskytování IT služeb
« Poslední příspěvek od Gregor Fefor kdy Dnes v 14:21:20 »
Mám za to, že jednomužne je reálne poskytovať len také "drobné" služby (ako opravy starých počítačov, resuscitácie havarovaných Windowsov, drobné káblovanie atď.), kde zákazníkovi nevadí, že bude mať výpadok dva-tri dni. Preto v tom ani nie sú skoro žiadne peniaze a takýchto "šolichov" by musel mať človek veľa, aby sa tým uživil...

Naposledy som niečo také robil za študentských čias, a išlo o neoficiálne výpomoci známym, len ako drobné prilepšenia si.
2
Bazar / Re:TB4 vs USB4 ; minipc
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 14:12:48 »
.
3
Server / Re:2 možné výstupy logu dnsmas-dhcpq :DISCOVER
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 14:12:00 »
Rozdil je jako mezi 0 a NULL.

Pozadovana adresa (z davnejsiho leasu) tam nemusi byt ale muze. A zrejme zde je stav ze tam je, ale je nulova. Server at si poradi :)

Vice uvidis v tcpdumpu, pro format paketu viz RFC, nebo alespon
https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_Host_Configuration_Protocol#Discovery
4
« Poslední příspěvek od _Tomáš_ kdy Dnes v 14:11:16 »
prakticky pouze z osobních kontaktů a doporučení. Když někdo něco infrastrukturního potřebuje, tak nehledá na internetu jednotlivce, ale osloví firmy.

Podstatnou část zakázek ale mám od agentur, resp. dodavatelů obecně.
5
Bazar / Re:TB4 vs USB4 ; minipc
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 14:02:14 »
Citace: Zdenek Henek
ůvod byl že místo USB4 má to HPčko TB 4, jsem si jistější, že k tomu připojím TB dock nebo nějaké minipc
Prosím, můžete vysvětlit?
1) připojením minipc myslíte vytvořit LAN network ? Přes USB4 nebo Thunderbolt (jaké kombinace: U-U, T-T, U-T jsou možné) ? Jakou to mívá (linkovou) rychlost?

2) Neumí už USB4 "vše" ? Nebo jinak, v čem je Thunderbolt 4 lepší?  Napadá mě jen (z hlavy, nestudováno)) 120Gb/s a jestli to není jen hraní s uplexy/přeskládání linek (1x40 down + 3x40 up místo 2x40 pro každé směr) a nebo doopravdy je  bandwidth 2x vyšší? Možná ano... TB3 umělo 4x 20 Gbps. Ale už  to nějaký rok nesleduju a TB 4  nemám nastudované
   Případně je to problém kompatibility?

Ano TB4  umí ethernet. USB4 nemusí podporovat všechny zařízení. Zatím mini-pc takto nepoužívám, ale v budoucnu bych rád tuto možnost využil. Proto nakonec padla volba na HP Zbook Power G11 A .

https://www.tomsguide.com/features/thunderbolt-4-vs-usb4-whats-the-difference
6
Hardware / Re:Levný nevýkonný hardware na virtualizaci
« Poslední příspěvek od skskyper2 kdy Dnes v 13:55:34 »
Nizka spotreba, nulova hlucnost :

1. DELL Optiplex 3000 Thin Client (Intel Pentium N6005, RAM 64GB DDR4), cena cca 120 EUR
2. DELL Wyse 5070 (Intel Pentium Silver J5005, RAM 32GB DDR4), cena cca 80 EUR, Running 7W, Idle 4W

Ak chces investovat viac, tak studuj :
https://williamlam.com/2023/03/interesting-vmware-homelab-kits-for-2023.html
https://williamlam.com/2024/10/interesting-vmware-homelab-kits-for-2024.html
7
Nová témata / Re:Řadič P410 - problém se S.M.A.R.T
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 13:32:05 »
Mám tu jeden starsi server a v něm řadič HP P410. Beží na něm virtualizace Proxmox. Mám k němu připojeno 6x6TB disky a každý zvlašť mám nastavený jako logical drive. Tyto disky mám pres proxmox fyzicky proforwardovány až na virtualku (NAS - open media vault). Tam uz si z nich vytvořím potřebné pole. Problém je že nevidím v té NASce smart hodnoty. Jinde to mám podobně akorat mám proforwardovaný celý řadič (nějaký ASmedia 1061-jde o test server) a tam v NASce smart vidim.
Podotýkám že do NASky nemohu tentokrát proforvardovat celý řadič.
Otázka zní zda P410 umí poslat SMART hodnoty dál?
Díky

Problem forwardovani neni v radici, ale ve virtualizacni platforme. Radic do vasi virtualky uz nevstupuje.

U vas bude spis problem to, ze zadny smart neexistuje ani v host OS (proxmoxu), kdyz se dotazujete na "logical drive". Protoze to je logicky a ne fyzicky.

P410 neumi HBA rezim, takze na asociovany smart zapomente. Zda to umi JBOD, asi taky ne? jinak by jste ho uz pouzil.

A pak zustavaji leda nejake obezlicky - jako doptavat smart obloukem, napr. skrze raid utility - a hledat cestu, jak virtualizaci vnutit tenhle odskok bokem.

A proc vlastne NAS potrebuje vedet smart data nejakeho logickeho uloziste? Smart si reste demonem na proxmoxu (a to pujde jak klasicky, tak pres jejich raid utility).

8
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 13:31:46 »
kontaktování HR s možností kontraktu?

Trik je kontaktovat IT managera/oddělení ve firmách. Nebo rovnou CEO?
Existují portály, které shromaždují informace o kontaktech ve firmách. Email. adresy, tel. atd.

Pokud se tvoje nabídka strefí do poptávky, kolikrát si uvědomí že tě potřebují až když se zeptáš, pokud se zeptáš dobře. A pokud je IT manager co k čemu a není jenom otloukánek, tak tě protlačí přez vedení.
Na HR bych se vykašlal, zbytečný lidi v mnoha firmách.

SRO ti dává nádech firmy ikdyž to šolícháš sám (psychologie, nedělá to sám, je tam nějaká redundance lidí. Samozřejme realita je jiná, ale kdo neví tak neví)
9
Server / 2 možné výstupy logu dnsmas-dhcpq :DISCOVER
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 13:00:39 »
Jaký je význam těchto tří řádků v logu dnsmasq-dhcp ?Jaké to značí situace? Jde o stejný proces, různá zařízení, jiný čas. Konkrétně myslím záznam před MAC adresou:
1) 0.0.0.0
2) nic
3) reálná IP ( to jsem tam dal jen do počtu - není z DISCOVER)

DHCPOFFER(wlan1) 192.168.9.96 30:91:5z:21:e6:9b
DHCPDISCOVER(wlan1) f1:cc:9e:b5:3z:5b
DHCPDISCOVER(wlan1) 0.0.0.0 9a:00:s0:62:0f:0f
10
Bazar / TB4 vs USB4 ; minipc
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 12:51:47 »
Citace: Zdenek Henek
ůvod byl že místo USB4 má to HPčko TB 4, jsem si jistější, že k tomu připojím TB dock nebo nějaké minipc
Prosím, můžete vysvětlit?
1) připojením minipc myslíte vytvořit LAN network ? Přes USB4 nebo Thunderbolt (jaké kombinace: U-U, T-T, U-T jsou možné) ? Jakou to mívá (linkovou) rychlost?

2) Neumí už USB4 "vše" ? Nebo jinak, v čem je Thunderbolt 4 lepší?  Napadá mě jen (z hlavy, nestudováno)) 120Gb/s a jestli to není jen hraní s uplexy/přeskládání linek (1x40 down + 3x40 up místo 2x40 pro každé směr) a nebo doopravdy je  bandwidth 2x vyšší? Možná ano... TB3 umělo 4x 20 Gbps. Ale už  to nějaký rok nesleduju a TB 4  nemám nastudované
   Případně je to problém kompatibility?
Stran: [1] 2 3 ... 10