Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 01:37:59 »
BTW je pravda, že nemám v úmyslu se živit programováním, ale kdybych nastupoval teď na vysokou školu a chtěl se živit programováním, rozhodně bych šel právě do Rustu. Dokonce bych i doporučoval Rust na vysoké škole také vyučovat.

Co se týká Javy a C++, tak jsou dneska samozřejmé hvězdy a ještě dlouho budou, ale i tyto jazyky nějak začínali.

Zrovna studuji XProc, který podle mne skoro nikdo nezná, ale rozhodně je zajímavý. Je důležité si rozšiřovat obzory i směrem, který je mimo majnstrým. Zatím si však komerčně vystačím s PHP a XSLT.
2
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 01:10:40 »
Rust je poměrně novým jazykem a řekl bych, že má budoucnost. Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++. Pokud bych byl začátečníkem, tak bych do Rustu šel.

No právě. Rust je nový a věřím, že má budoucnost. Java je již prozkoumaná snad ze všech stran. Ale mladost Rustu umožní vymýšlet nové programovací techniky. Kdo ví? Třeba na něco zajímavého přijdu.

BTW je pravda, že nemám v úmyslu se živit programováním, ale kdybych nastupoval teď na vysokou školu a chtěl se živit programováním, rozhodně bych šel právě do Rustu. Dokonce bych i doporučoval Rust na vysoké škole také vyučovat.

Co se týká Javy a C++, tak jsou dneska samozřejmé hvězdy a ještě dlouho budou, ale i tyto jazyky nějak začínali.
3
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 00:20:09 »
Zdravim.

Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?

nm

Nemusíš prechádzať, dá sa to používať paralelne. Ak si naučený používať funkcionálne vlastnosti Javy, na Rust to nie je až taký skok. A je to veľmi uspokojujúce, vidiet program napísany v rust-e, ktorý proste nepadá na výnimkach a je rýchly.

Ako spomenuli vyššie, Rustom sa asi neuživíš, potrebuje ten jazyk nejakého veľkého hráča, ktorý by ho pretlačil do veľkého biznisu. (cryptobros to zatiaľ nie sú)
4
Bazar / Re:Prodám disky, NVR, kamery, MikroTik
« Poslední příspěvek od Hornik kdy 19. 09. 2025, 23:44:16 »
ahoj, vzal bych  2x Seagate Skyhawk ST6000VX0023-2EF, 3,5", SATA, 6TB, 7200 rpm, CMR

Poslana PM.

Mikrotiky jsou uz prodane.
5
« Poslední příspěvek od Kit kdy 19. 09. 2025, 23:41:19 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...

Je mi jasné, že C++ tu bude ještě dlouho, ale snad uznáš, že Rust je o něco bezpečnější a že dává méně prostoru, jak se střelit do nohy.
6
Hardware / Re:Přehřívání notebooku HP Elitebook 845 G8
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy 19. 09. 2025, 22:49:05 »
Manažer zodpovědný za IT v běžné české firmě ti řekne, že se informoval u účetní, a že to nemůže nabídnout levněji, než za běžnou tržní cenu v bazarech nebo inzerátech, že se nenechá někým v budoucnu obviňovat.
Sám jsem to zažil letos na jaře, kdy jsem si chtěl nechat svůj více než 6 let starý (ano, tak dlouho sloužil jako pracovní) Probook 470.
Nabídková cena byla 2.000 Kč, což bylo pro mě moc, na to jsem ten kus a jeho problémy znal příliš dobře - byl používaný cca 10-12 hodin denně (nepoužíval jsem ho jen na práci), bez externí klávesnice a monitoru.
Nabídl jsem polovinu, to zase odmítl dotyčný manažer, takže šel k recyklaci.
7
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy 19. 09. 2025, 22:07:14 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...
8
Hardware / Re:Utilita na zistenie kompatibility HW s Linuxom?
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 19. 09. 2025, 21:08:34 »
O žádné takové nevím. Ale když se tady pochlubíte modelem počítače, určitě posbíráte pár kvalifikovaných názorů. Problémy s uspáváním nezjistíte, dokud to pod Linuxem nezkusíte (nebo nevygooglíte předem pro specifický model notebooku).
Popravdě jsem nějaký novější noťas pod Linuxem asi ještě neviděl. Jeden konkrétní oříšek z relativně novější doby by mohl být I2C HID. Nikoli USB ale I2C. Na svém windowsovém HP ProBooku mám takto připojený touchpad. Zároveň vidím klávesnici na legacy PS/2 (součást SuperIO/EC).  Hehe zajímavá futuretro kombinace. No a jak kolem toho teď Googlím v souvislosti s Linuxem, narazil jsem na zmínku (a nepsala ji AI) že pokud máte problém s linuxovým driverem pro i2c-hid, a ten driver unloadnete/zakážete, dočkáte se fallbacku na PS/2 přístup k touchpadu :-O  dost možná je toto specifické pro konkrétní (starší) model hardwaru...

Obecně bych se měl v Linuxu na pozoru před big.LITTLE (posledních pár generací CPU Intel) - raději AMD, kde jsou všechna jádra stejná (plnohodnotná). Údajně snad i AMD už má nějaké první vlaštovky s nestejnými jádry...
9
Hardware / Re:Utilita na zistenie kompatibility HW s Linuxom?
« Poslední příspěvek od redustin kdy 19. 09. 2025, 20:56:08 »
Můžeš zkusit bootnout z aktuálního instalátoru příslušné distribuce a uvidíš, co půjde či nepůjde. Obvykle jádro bývá stejné.
10
Hardware / Utilita na zjištění kompatibility hardwaru s Linuxem
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy 19. 09. 2025, 20:23:03 »
Je nejaka utilita, ktora mi moze naskenovat HW info z notebooku a povedat, ci mi nebude v nejakej linuxovej distribucii, alebo vseobecne, nieco chybat? Nejaky driver, problemy s uspavanim, grafikou, zvukom, BT, wifi, podsvietena klavesnica...
Stran: [1] 2 3 ... 10