1
Hardware / Re:UPS pro malý server
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 13:55:20 »Na tomto fóru je třeba být opatrný se slovem "server". Jako odpověď pak dostaneš profesionální předimenzované řešení.
Já jsem vážně jenom trollil, dimenzováním jistě mimo původní zadání.
V dimenzi zcela mimo původní zadání = off topic: ten měnič od MeanWellu umí něco jako 5 kW v jedné fázi, ale dá se jich víc spřáhnout jednak paralelně, druhak se taky dají poskládat do třífázové sestavy: víc kusů se dá synchronizovat po dedikované sběrničce a jednotlivé kusy se dají nastavit na pootočení fáze 0°, +120° nebo -120°.
Ale jenom si listuju datasheetem. Ne že bych to někdy zkusil nasadit.
Také jsem se mrknul do toho datasheetu. 5 kW by se dalo použít pro celou domácnost.
CitaceDomácí UPS jsem vyřešil 300W měničem připojeným k 12V trakční baterii, jejíž napětí udržuji kolem 13,7 V. Mám to tak už několik let a spokojenost, režijní spotřeba střídače je kolem 4 W.
Rozumné řešení.
Jojo. Taky si momentálně lámu hlavu s jedním "zadáním na pořízení UPS" a taky se pořád vracím k tomu samému: zařídit toho co nejvíc na stejnosměru :-) Třeba pro technologii 48V je hotových spousta součástek, ale celý ten carrier-grade ekosystém je pro moje potřeby poněkud overkill. Za peníze v Praze dům...
Spousta součástí je i pro 12V a 24V řešení. Při rozhodování je důležité brát v potaz výkon při odběru. Dvojnásobné napětí - čtvrtinové ztráty. S těmi 48 V je třeba být už opatrný, oblouky se blbě zhasínají. Pro tazatele však plně vyhoví i 12V.