7
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 23. 10. 2025, 22:59:26 »
Stejně jako desktopy jsou postupně vytlačovány notebooky nebo se lidi snaží Windowsy nahradit Linuxem, tak mě s ohledem na vlastnictví relativně výkonného mobilu napadlo nahradit to mobilem, a to pro pracovní účely. Postupně bych to chtěl dotáhnout do stádia, kdy vlastně s sebou na cesty mezi pobočkami v práci nebudu potřebovat tahat notebook, protože ho nahradí mobil píchnutý do dockiny, ve které je myš, klávesnice, ethernet a monitor. A samozřejmě napájení.
Mým mobilem je Samsung a nějakým způsobem se v něm vyskytuje něco, co se jmenuje Dex a to umožňuje po připojení takovéhoto vybavení jedním kabelem udělat z mobilu desktop. Má to svá specifika, ale vlastně docela v pohodě funguje vzdálená plocha, nativně Teamsy a vlastně i Outlook na pracovní e-maily, protože všechno máme jako firma v MS 365. Funguje i naše VPNka do firmy, takže taky cajk.
Co se mi nepovedlo a co bych chtěl poradit od někoho, kdo s tím má třeba zkušenost, je přihlašování do určitých věcí čipovou kartou. Vtipně to máme jen na jednom projektu, ale leze se tam přes Citrix Workspace a přihlašování řeší právě ta karta. Tu je v normálním PC možné používat jak kontaktně, tak i bezkontaktně přes NFC. Mobil se s ní pomocí NFC Tools nějak bavit umí, takže hardwarově to asi jde, ale nějak mi tam chybí ten software. Další potíž je v tom, že tam musím dostat ještě jistý root certifikát, což se mi asi povedlo, zobrazuje se mezi uživatelskými certifikáty CÚ, nicméně nevím, jestli to s ním skutečně nějak počítá. Stránka, která se v tom Citrixu (nebo to jde i přes běžný browser) navštěvuje, zobrazuje ERR_BAD_SSL_CLIENT_AUTH_CERT. Hádám, že to znamená už jen absenci toho certu z čipové karty, ke které se pak ještě nějak musí zadat PIN, ale tak daleko jsem se neprokousal netuše jak. Potenciálně bych to mohl připojit i přes USB čtečku, která funguje v PC bez nutnosti doinstalovávat driver a počítám, že by snad měla chodit i v mobilu (tu se nabízí otázka, jestli se dá v mobilu třeba vyzkoušet ta čtečka na občance s čipem a jaká aplikace by se s tím mohla kamarádit?).
Díky za jakékoli tipy.