Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Ceny modulů DIMM (UDIMM i RDIMM) a také SSD
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 08:39:09 »
Dřív stál počítač několik výplat, takže jestli se ta doba byť jen dočasně vrátí, tak je mi to jedno.

Sám už mám doma počítačů až moc, a v podstatě to nikdo nechce. Každý si koupí krásný nový stroj za pár šupů, a je mu jedno, že se to za pár let rozpadne, protože pak má v plánu udělat to samé.
2
« Poslední příspěvek od LamZelezo kdy Dnes v 08:26:32 »
kapitalistické eshopy prodávají staré zásoby za nové ceny... nu což, počkáme si, až bublinka zase splaskne.
Jó, bublinka potrvá léta, tak holt léta ekonomika neuvidí mé peníze. Pláč a šáteček.

Zly kapitalisti! Nejen ze nam sem zas posilaj americky brouky, ale jeste navic za to chtej penize! Vrazi z volstrytu!
3
« Poslední příspěvek od dfxxfd kdy Dnes v 08:20:23 »
Už som to viackrát zažil. Nič sa nedeje. Kedysi v 1996 som si potreboval kúpiť PC na štúdium na univerzite ale som odkladal nákup, lebo som ho ešte nutne nepotreboval. A za pol roka klesli ceny pamätí na polovicu. Na jar by som kúpil 16MB a v jeseni, keď som to PC už nutne potreboval, tak som ho kúpil už s 32MB s rovnakým rozpočtom. V roku 2000 som skladal počítače a bežne sme dávali 64MB do nových PC, do lepších aj 128MB. A zrazu zdraželi pamäti a už sme dávali iba 32MB. Aj v 2017 zdraželi RAMky, keď 32GB stálo okolo 300EUR a za dva roky stáli okolo 120EUR.

Pri takých cenách klesne dopyt po počítačoch, lebo ľudia aj firmy budú radšej používať o rok alebo dva roky dlhšie tie počítače, ktoré už majú nakúpené. Veď už výrobcovia dosiek hlásia pokles dopytu o polovicu.

Ja som si zvykol kupovať PC vtedy, keď je pokles cien. Pred dvomi rokmi som si kúpil herné PC a vtedy dva 32GB DDR5 moduly stáli pod 200EUR. Teraz stoja vyše 500EUR, takže som ušetril. Nový macbook pro som si pred rokom kúpil so 48GB RAM lebo Apple za rovnaký príplatok pridal viac RAM.

A táto AI bublina aj tak spľasne, možno o pol roka, možno o rok, možno o dva roky. Kto nutne musí kúpiť, tak to zaplatí, a kto nemusí, tak odloží nákup.
4
« Poslední příspěvek od jnnj kdy Dnes v 07:51:37 »
>Jak tuhle situaci vnímáte?

kapitalistické eshopy prodávají staré zásoby za nové ceny... nu což, počkáme si, až bublinka zase splaskne.
Jó, bublinka potrvá léta, tak holt léta ekonomika neuvidí mé peníze. Pláč a šáteček.

5
Software / Přechod na Zigbee2MQTT 2.7.1
« Poslední příspěvek od Le_Ze kdy Dnes v 05:59:51 »
Zdravím.
Jen dotaz.
Jsem začínal, tak jsem instaloval Zigbee2MQTT 1.4.7
Postupně aktualizoval až na Zigbee2MQTT 2.6.3
Vždy jsem si udělal zálohu configuration.yaml a state.json.
I když se někdy update nepovedlo a musel jsem cely adresář smazat a nainstalovat znovu, tak pak stačilo tu zálohu hodit zpátky a vše ok.
U Zigbee2MQTT 2.7.1 žádné zařízení nemam.
Zigbee si smaže obsah souboru state.json.
Jelikož jsou všechny zařízeni v configuration.yaml, tak se některé pomalu znovu připojuji, ale u některých mám nepodporované zařízeni. Takže odebrat a znovu spárovat.
Funguje Vám Zigbee2MQTT 2.7.1 normálně?
Děkuji
6
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 01:58:09 »
Nuz.. hadejte kdo drzi investicni dimmky :D
(byla zde nedavno u jedne zpravicky diskuze, o smyslu nakupovani kdyz je nabidka hodne pod trzni cenou)

7
Sítě / Re:Nemůžu se přihlásit na AP MikroTik
« Poslední příspěvek od 5nik kdy 07. 12. 2025, 23:39:29 »
V té konfiguraci je více problémů:
  • není třeba vytvářet vlan interface pro 20 vlanu, v rámci OS samotného AP s ní vůbec nepracuješ, takže není potřeba jej do sytému vůbec přivádět. Pokud by ta potřeba byla (např. pro debuging), pak se vytváří nad bridge interface a nikoliv nad ether1, který je součástí bridge
  • v rámci bridge portů nemá vůbec figurovat vlan interface, pouze ether1 a všechny 4 wlany
  • opravdu posíláš do AP z routeru obě VLANy (1 i 20) tagovaně?
Jak už zmínil uživatel přede mnou, používáš starý wifi driver na AP, kde nefunguje podpora pro fast roaming, v případě fast roamingu mezi rádii v rámci AP jsou nutné novější ovladače wifi-qcom-ac, pro funkční fast roaming mezi AP pak je nutná centrální správa - CAPsMAN.
8
« Poslední příspěvek od CFM kdy 07. 12. 2025, 23:10:14 »
Taky to podle configu to vypadá, že používáte starý driver wireless a navíc máte různé SSID pro 2.4/5GHz, takže 802.11r/k/v fungovat nebude. Musí se použít driver wifi-qcom-ac, pokud tyto funkce chcete. Zda to řeší i popsaný problém nevím.
9
Hardware / Re:Hardware pro provoz lokálního LLM
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy 07. 12. 2025, 21:09:05 »
K jakým účelům používáte lokální LLM? Pokud jde jen o to ušetřit 20 nebo 30$, tak to odpovídat nemusíte. Díky
Podle mě lokálním LLM, pokud nemáte z nějakého důvodu nevyužitý nadupaný HW jehož cenu nepočítáte, nejde ušetřit ani těch $20. Tyhle malé modely typicky stojí tak $0.5 za milion výstupních tokenů. I kdyby vám to generovalo 50 tokenů za sekundu (diskutující výše má 7 tokenů za sekundu na slabším HW), tak pro těch $20 měsíčně by to muselo běžet 8 hodin v kuse každý den.

Podle mě jediným reálným důvodem může být paranoia / obecně zdráhavost posílat data někam do cloudu.
10
« Poslední příspěvek od CFM kdy 07. 12. 2025, 21:07:00 »
Preco myslite, ze roaming nebude fungovat ak to nebude riadene pomocou capsman ?

Bez CAPsMANa bude 802.11r fungovat jen mezi jeho vlastními rádii (takže v tomto případě pásmy 2.4/5GHz v rámci jednoho AP). Viz. dokumentace:
"For a client device to successfully roam between 2 APs, the APs need to be managed by the same instance of RouterOS. For information on how to centrally manage multiple APs, see CAPsMAN"
Stran: [1] 2 3 ... 10