Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Přechod z JAVA na RUST (ANO či NE)
« Poslední příspěvek od Mlocik97 kdy Dnes v 19:30:05 »
Inak ja som JS dev

...

v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP

...

vyhoď Javu a PHP
To je teda objektivní příspěvek :-) Chápu, že máš rád JS a nemáš rád Javu a PHP, ale objektivně jsou všechny tři na stejné úrovni. Třeba já osobně bych mnohem radši dělal v Javě nebo PHP než se patlal s JS/TS peklem.

Ak by si prečítal celú správu a nevystrihol 3 vety z toho, tak by si pochopil. Vôbec nikde nefavorujem JS, odporúčam prakticky hociktorý jazyk okrem PHP a Javy. Ale na stejné úrovni tie jazyky rozhodne nie sú. Existujú merateľné štatistiky koľko znakov či riadkov kódu je potreba pre dosiahnutie stejnej funkcionality v JS a Jave (alebo akomkoľvek jazyku vs Jave), je merateľné počet inkonzistencií v API v PHP atď.
2
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 19:27:19 »
Už se objevují zakázky, kde je Rust zmíněný jako preferovaný.
Za sebe musím říct, že mi přišla nabídka remote v USA v Rustu za MOC ZAJÍMAVOU SUMIČKU!
Konkrétně za natolik motivační, že to byl trojnásobek platu programátora v Praze.
Nakonec jsem to nevzal, protože jsem se místo učení Rustu flákal.
Ale nabídek na Java chodí samozřejmě mnohem víc, zatím.
3
Vývoj / Re:Přechod z JAVA na RUST (ANO či NE)
« Poslední příspěvek od snugar_i kdy Dnes v 19:21:57 »
Inak ja som JS dev

...

v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP

...

vyhoď Javu a PHP
To je teda objektivní příspěvek :-) Chápu, že máš rád JS a nemáš rád Javu a PHP, ale objektivně jsou všechny tři na stejné úrovni. Třeba já osobně bych mnohem radši dělal v Javě nebo PHP než se patlal s JS/TS peklem.
4
Windows a jiné systémy / Re:Digitální licence Windows 11 a přesun do KVM
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 19:21:47 »
momentalne nemam programator na dump biosu

Jak jsem mluvil o tom software, tak ten to umí vycucnout přímo z běžícího počítače a žádný bios se dumpnout nemusí. Dost možná existují i nástroje, které to umí připravit i pro ne-VMware.
5
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 18:29:53 »
To by bolo OK, ale momentalne nemam programator na dump biosu a neviem ci by sa mi do toho chcelo.
6
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 15:22:09 »
Licenci na winblows HW do KVM pres libvirt jsem uspesne dostal.

Univerzalni postup neexistuje, zalezi na konkretni implementaci v te ci one desce (treba u Dellich masin mi nefungovalo to, co slape na OEM desce od Gigabyte).

Michal Smucr ma v principu spravny postup.

Je potreba vycucnout SMBIOS, ACPI a to do KVM propasovat.
Nenechte se vsak zmast vytahnutim seriovyho cisla, to nakonec v mem pripade ani nebylo potrebne, pac probehla digitalni aktivace dle toho SMBIOS a ACPI otisku...

Vecer zkusim dodat primo nastaveni, jaky soubory a kam jsem do KVM musel nacpat.
7
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 14:54:12 »
VMware umí tohle:
- softwarem Disk2vhd v2 (už je 3??) zkopírovat disk a udělat z něj VHD, to se dá pak přešupnout na VMware formát
- udělat snímek základní desky a síťové karty

Výsledek:
Běžící OS nepoznal, že se HW změnil, aktivace nespadla a normálně se obnovovala.
Uměl to tuším P2V tool, ale jsou i různé další.

A licenčně, dle zákona je důležitý doklad o nákupu a to, jestli nedošlo k překročení počtu běžících instalaci. Určitě bych si dal velký pozor, abych měl zalicencovaná všechna jádra! A taky, jak chcete prokázat, že to na původní stanici už nepoužíváte?
8
Pokud totiz vyrobce sw sam nedorzuje sve licencni podminky - alespon zakladni kontrolou ze nedelate neco nad ramec (jak je tomu napr. u poctu jader cpu), tak je takove ujednani neplatne.
Na to jste přišel jak?
9
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 14:25:11 »
MS prostě licenčně bere běh ve VM jako samostatnou věc.

Tohle tvrzeni a omezeni z licencnich podminek neobstoji pod soudem v pripade kdy provozujete (jednu) VM instanci.

Je to stejne, jako kdyby vam licence prikazovala pouziti konkretniho vyrobce procesoru (intel), ale zaroven fungovala na vsech (amd a ostatni). Nebo vam licence prikazovala pouzivani jejich SW s uzivatelem jen ve stoje.

Pokud totiz vyrobce sw sam nedorzuje sve licencni podminky - alespon zakladni kontrolou ze nedelate neco nad ramec (jak je tomu napr. u poctu jader cpu), tak je takove ujednani neplatne.

Kontrolovat, zda bezi sw ve VM je jednoduche. A porusovat pak licenci skrze modifikaci sw na odstraneni teto kontroly by uz postizitelne bylo.
10
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 14:09:55 »
Totéž pak od Parallels, jestli nemají nějaký OEM deal s MS.. "Ne. Kupte si za 200 USD licenci na Online MS Store".

To je velice spravne.

HW je zde totiz MAC, k tomu jste nikdy nemohli dostat OEM licenci (k sestave, potazmo desce), takze jedina legalni cesta je poridit novou licenci od MS - plnou.

Pokud by se melo jednat o Parallels na Hackintosh sestave, tak naopak puvodni OEM licence, co k dane sestave byla dodana vyrobcem sestavy, bude imho pouzitelna pod vm, v jedne kopii.

A kupovat OEM licence sam pro sebe je totalni nesmysl - prave specifikum te OEM licence je, ze ten kdo ji porizuje (od MS), neni nikdy zaroven tim, kdo ji pouziva, protoze se jedna o urcity druh pasactvi.. ze se to posune nekomu dalsimu.

Ale zpet k tematu - dotaz byl na vestavene digitalni licence - tj. UEFI se SLIC.
Stran: [1] 2 3 ... 10