Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 20:51:30 »
EDIT

Pak tu jsou i jiné bezsvárové konektory - krimpovací:
https://www.lancomat.cz/krimpovaci-opticky-konektor-sc-upc-singlemode-univerzalni-pro-250um-900um-2mm-3mm-p18221/

Jestli v tom je gel nebo není, to netuším, ale když jsem to viděl naživo tu instalaci geláčů, zaujalo mě to.
2
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 20:39:23 »
Nedávno jsem potkal ....no.... borce, šílence, génia, mistra...nevím....prostě chlap v bundě bez všeho, co přijel na koloběžce a nic u sebe neměl, nic sebou netáhl.

Z jedné kapsy vyndal kleště a lámačku vláken:

Lámačka vláken:
https://www.abctech.cz/?cls=stoitem&stiid=43288&action=setlng&lngid=2

Nebo sada z alíku:
https://www.aliexpress.com/item/1005007254553445.html
https://www.aliexpress.com/item/1005007034727200.html

K tomu GELOVÝ KONEKTOR:
https://www.alternetivo.cz/konektor-opticky-mechanicky-gelovy-fic-lc-os1-9-125-singlemode-pro-vl-250-i-900-m-vcetne-pripravku_d5404.html
https://eshop.opticord.cz/sc-opticky-rychlokonektor-1ks-sm-i-mm-_d1908.html

Šup, šup, šup...a za 12 (!!!) minut měl hotová čtyři vlákna včetně proměření z druhé strany a odjížděl, že to určitě pár let vydrží. NIC NEVAŘIL!!! V gelových konektorech ten svár je nahrazen gelem...

Přemýšlel jsem, jestli jsem ohromený pozitivně nebo negativně, každopádně žádná svářečka, měl to v kapse a protože jsem tomu nevěřil, tak jsem koukal do logu a SPFčka jsou spokojená a nic se na nich neděje. Na víc než pár (2-3-4) km to třeba není, ale .... ale nepotřeboval svářečku za kilo, prostě to tam zašoupnul a fungovalo mu to...

Jako celkem bych to chtěl taky umět, abych nemusel na každý jeden svár někoho volat...

Jen jsem to blbě napsal, resp nedopsal levnejch čínskejch z ali/wishe/podobně.
Jo, pár Alíkovejch jsem bral a ty na vlastní SFPčka byly ok a ty s integrovaným stály za pendrek...
Každopádně v ČR pořídí kvalitní i třeba z Mironetu.
3
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 20:38:17 »
Cože? Jak jsi na to přišel?
Jen jsem to blbě napsal, resp nedopsal levnejch čínskejch z ali/wishe/podobně. (které do profi sektoru nepatří, ale doma ze sklepa na půdu, nebo přes dvůr, jak v podstatě řeší OP, bych je jako budget volbu klidně dal. I když ty tp-linky gigo pod tisícovku, to už nemá cenu šetřit s Číňanem, beru zpět.).

A jo, už jsem viděl i MM asi 10m patchcord píchnutej do singlu a nějak to kupodivu fungovalo (jasně že jsem tam dal správnej a viník pak platil flašku).
4
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 20:23:23 »
pokud chcete 300 metrů optiky, mám....OM4 50/125, 4 vlákna. Cena 5000 CZK.

V inzerátu píšete: 1m 5 Kč

1m 5 Kč
10m 50 Kč
100m 500 Kč
3*100m 1500 Kč....

Ale vy mu chcete prodat 300metrů za 5000 Kč?
Tedy za 16kč metr? To je dráž než v obchodě...

To asi není moc dobrý deal, kor když je to multimode a v krámu mu tam konce rovnou nikdo nenavaří...
5
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 20:15:12 »
většina převodníku ethernet-optika je na multimod, což nechci říct, že nefunguje vůbec, ale je to podle fáze měsíce a polohy planet, asi jako ethernet po zvonkáči.

Cože? Jak jsi na to přišel?
To je zase nějaký historický názor ne?

Moderní mediaconvertory jsou na SFPčka, tam je to na obojí, protože si mode řeší SFPčko.
https://www.tsbohemia.cz/tp-link-mc220l_d146735
Citace
je určen pro použití s multirežimovým/jednorežimovým optickým kabelem s konektorem typu SC/LC

No a nebo si koupíš převodník buď single mode NEBO multimode.

Single mode:
https://www.tsbohemia.cz/tp-link-mc111cs_d242101

https://www.tsbohemia.cz/tp-link-mc112cs-transceiver-10-100-support-sc-fiber-singlmode_d103716

https://www.tsbohemia.cz/tp-link-mc210cs_d188533

Ty multimode jsou myslím spíš už doprodeje...

Osobně používám mediaconvertory na SFPčka, protože SFPčko vyměníš a konvertor když tak šupneš jinam. A ještě se mi nestalo, že by v nějakém mediakonvertoru bylo omezení jen na jednu techologii.

Přemýšlím nad tím a snažím se přijít na to, jak jsi na to přišel...
Tak počkat, ty tomu nerozumíš a do Multimode mediakonvertoru strkáš singlemode optiku???? COOOO? WTF???
6
Bazar / Re:věnuji Garmin etrex VISTA HCx
« Poslední příspěvek od jfeg kdy Dnes v 20:12:30 »
Jako člověk co stále občas geocachuje s eTrex Legendem bych se k takovémuhle upgrade rád přihlásil  :D

tak jo, poslal jsem zprávu
7
Windows a jiné systémy / Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Poslední příspěvek od M3phistoCZE kdy Dnes v 20:04:58 »
Nafasoval jsem si Mac M4 Air kvůli bezpečnostním politikám, jelikož na BYOD se nahlíží přinejlepším s nedůvěrou.

Co mi chybí - klasický USB-A, ale tím se vyřešil problém infikovaných flash disků. Osobně mi nevyhovuje lesklý displej - při práci na terase se mi vše odráželo a rozptylovalo. Šasi je pevné, výdrž na baterii super, díky pasivnímu chlazení je tichý. Nepříjemné bylo použít jej opravdu jako laptop při delší zátěži - umí se rozehřát a není to příjemné.

Největší problém je pro mě klávesnice - a to ne zpracováním ale chybí mi klávesy jako PrtSc,.PgUp, PgDown, Insert,.... - v tomto ohledu jsem asi vážně jako v pravěku, a chápu že stejného efektu dosáhnu klávesovými zkratkami, nicméně než si je zažiju potrvá to.

S tím souvisí jiný binding v IntelliJ - to je asi největší blocker, protože to co mám za roky zapamatované prostě nefunguje. Narazil jsem taky na zajímavý problém v provozu Java aplikace, kdy ignoruje SOCKS proxy nakonfigurovanou přes JVM args - ProxySelector ji vůbec neregistruje.

Stále tedy pokračuju v práci na BYOD s KDE Manjaro, další pokus o adaptaci jsem přeplánoval na svátky.  :)
8
Studium a uplatnění / Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Poslední příspěvek od kanoe22 kdy Dnes v 19:45:27 »
Co sledujem ponuku prace na SK, vacsinou mam z prac. ponuk pocit, ze chcu uzko specialziovaneho seniorneho experta s 10r praxe. Alebo devopsaka, ktory pozna AWS, GCP, Azure, Kubernetes, sietarinu, vie navrhnut infrastrukturu, programovat v jave, c#, pythone a aj kavu varit na seniornej expert urovni.
Mam 40, presiel som si vsetkym moznym od fullstack webariny cez data engineering az som po mensom vyhoreni ostal zaseknuty v korporate na devops s oncallmi (co ma nebavi, chcem sa toho zbavit). Okrem toho poznam elektroniku, HW vyvoj, embedded, IoT, co je moje hobby aj prilezitostny prijem na mesich projektoch. Viem prepajat svet IT so svetom HW. Za posledny rok som poslal asi do 3 firiem CV na embedded, HW vyvoj, ani odpoved neprisla. Niekedy uz rozmyslam, ze si spravim elektro skusky a pojdem tahat elektriku po stavbach.

Vidim to rovnako - v pracovnych inzeratoch napisane casto krat doslova konfliktne technologie (napr vypisany rovno vsetci velky cloudovi operatory - azure, aws, google cloud, niekedy zahliadnem dokonca aj oracle).
To akoze maju na projekte 50 microservis(ov) a kazdu u ineho providera?
Proste firmy hladaju supermanov a ked pozeram co za to ponukaju (a nie len platovo ale aj benefitmy) tak nic moc.

Z mojej skusenosti firmy zacali tlacit na navrat do kancelarii, ale fakt ze brutalne. Sam hladam pracu pretoze v aktulnej firme to ide od 9tich k 5tim, a beze srandy, vsade ma zatial odmietly len kvoli full remote poziadavke (aspon teda v pripadoch ked som dostal narovinu odpoved, nie template response).
Hold nie kazdy chce byvat v Bratislave/Prahe, a nie kazdy ma 25rokov a nulove zavazky ze sa moze zbalit a prestahovat o stovky kilometrov inam. Ine mesta pre firmy ocividne asi neexistuju.

Doterajsie skusenosti s pohovormi (asi 10 celkovo):
- Bud z firiem pri telefonate vypadne ze on ten remote je vlastne remote az po prvych par mesiacoch alebo je to remote na styl chceme vas vidiet raz tyzdenne v kancelarii v BA/PRA.
- Odmietnutie generickym HR mailom a ked sa clovek opyta na dalsie detaily v com boli iny kandidati lepsi, ze co mozes do buducna zlepsit, tak z nich nakoniec vypadne ze oni by inak mali zaujem, ale hladaju cloveka co bude 2dni v tyzdni v kancli.
- su tam este dva pohovory ktore ako tak bezia, ale vlecie sa to tak neuveritelne s nimi ze predpokladam ze maju na drate aj niekoho ineho a cakaju ci im to podpise, ak nie, mozno sa pohnu vpred so mnou

Ach, uz aby bol dalsi kovid alebo daco.

Ak niekto viete o normalnej firme, full remote pozicii pre niekoho ako ja, sem s nou :D

Mam 8rokov skusenosti primarne na backendovych poziciach. Posledne 2-3 roky aj frontend (50% frontend, 50% backend + sql). Tu a tam som aj v prvych 5tich rokoch robil nieco s frontendom(C# WPF a Java Swing), ale boli to tak trivialne veci ze to ani neratam – ala ctrlC+V nejaky UI control, jeho upravenie a potom pisanie backend kodu ktory obsluzi ten UI control.

Mam skusenosti primarne s technologiami:
- C#, .NET Framework, .NET Core, Entity Framework (aj stary framework, aj core verzia), asynchronne operacie

- T-SQL (bezne CRUD operacie, tvorba a rozsirovanie tabuliek, optimalizacia dotazov, praca s indexami a execution planom)

- React ( tvorba funkcnych komponentov, custom control-y postavene na material ui, react router, react redux, asynchronne operacie, responzivny dizajn, typescript)

- Take tie pridruzene veci okolo na roznej urovni skusenosti: Hangfire, Redis, SignalR, MediatR, DataDog, SQL Redgate monitor (videl som v niektorich inzeratoch poziadavky na tieto specificke kniznice/aplikacie, neviem ci je to dnes moda pytat sa aj na take veci ci clovek vie pouzivat napr MediatR kniznicu, ale ak hej, tak to vypisem aj sem :) )

- pravdaze GIT.
- Microsoft Azure a Gitlab Boards pre spravovanie user storiek/ticketov – v pripade azure aj CI/CD, ale to skor z uzivatelskeho hladiska, vrtam do toho len fakt vynimocne.

- Agile – konkretne scrum. Mam skusenosti vacsinou s pracou v time, ale aj samostatne kedy som mal na starosti kompletnu zakazku – od navrhu, cez implementaciu a testovanie, az po delivery zakaznikovy (a aj komunikaciu so zakaznikom ohladom dojasnovania detailov a casoveho harmonogramu prac).

Okrem toho mam skusenosti (starsie skusenosti, takze su trosku „rusty“) s:
Java, Python, Linux, ClearCase (ano, viem aj s tymto dinosaurom)

Ohladom typu spoluprace - na SK mozem pracovat bud na ICO alebo ako zamestnanec, v zahranici ICO (pochybujem ze tu firma kvoli jednemu cloveku zalozi pobocku a ist cez nejaky "body shop ktory to zastresi a zhrabne pritom 30%" nemienim)

Hladam primarne .NET projekt - moze byt cisto backend, no nemusi. Ako som vyssie pisal, mam skusenosti s MS SQL, ale nebranim sa ani mysql/postgresu. Co sa tyka UI, je mi to viac menej jedno - budme realisti, kazde 2-3 roky pride novy "zazracny framework" ktory sa rychlo ujme a potom aj rychlo skonci ked vsetci zasa naskocia na nejaky novsi, v UI sa musi clovek fakt ze ucit neustale nove frameworky.

Ak niekto viete o niecom schopnom, viem poslat do sukromnej spravy zivotopis/linkedin.
9
Software / Re:haluze příkazu ln - s více argumenty (režim DIR) a dělá blbé linky
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 19:24:59 »
RTFM:
  • GNU: In the 3rd and 4th forms, create links to each TARGET in DIRECTORY.
  • Mac: Given more than two arguments, ln makes links in target_dir to all the
         named source files.  The links made will have the same name as the files
         being linked to.

Problém není v příkazu, nejsou tu žádní lepiči, problém je v pochopení man page mezi židlí a klávesnicí.

A parametr -T vynutí, že ti nevleze do existující složky, když ji dáš jako target, kdyby to z té man page taky nebylo jasné.
10
Windows a jiné systémy / Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 19:24:19 »
https://www.phoronix.com/news/Linus-Torvalds-Anti-Case-Fold

Vždyť to psal LT.... :-)

Btw. case senzitivita absolútne nedáva zmysel ani logiku, trebárs ako poriešime znaky iné než a-zA-Z, potom tu máme výnimku z výnimky a chaos... jednoducho jedna séria bitov je jedna vec, druhá séria bitov druhá vec. Iné nedáva logiku.

Takové 2 zamyšlení:
1. A proč nemáme data identifikovaná jen číslem? Počítači to je jedno, aplikaci to je jedno. Schválně - proč tam jsou od začátku i abecední příp. další znaky?

2. Fakt vám nedává smysl, že Linus.PNG a Linus.png jsou stejné objekty?

3. Kontrolní součet 7a85af48 a 7A85AF48 jsou také každý jiný?

4. Fakt si myslíte, že uživatelé, když něco hledají, tak rozlišují malá a velká písmena?

A vôbec prístup cez HTTP alebo browser k súborom, pre prehliadač taktiež `a` a `A` sú 2 rozdielne znaky. Ak by sme aplikovali case insensitive logiku, tak gratulujem až budeš mať akýmkoľvek spôsobom riešené handlovanie prístupu k súborom cez prehliadač.

V tom není absolutně žádný problém.
Stran: [1] 2 3 ... 10