Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:idelaní střední škola, nejlepe, kde se učí Python
« Poslední příspěvek od Jožka Niemand kdy 03. 02. 2026, 23:42:47 »
Přesně. Nejlepší lidé v oboru, které jsem potkal byli samouci. Já jsem taky samouk.

Také jsem začínal jako samouk. Abych později na VŠ viděl, kolik důležitých věcí jsem byl přehlížel. A matematika, resp. matematické myšlení rozvinuté při jejím studiu, mi neskutečně pomohlo. A pomáhá mi to dodnes - mimo jiné vidět, kolik špatného kódu lidi vyplodí - zejména samouci a nedouci.
Další užitečná schopnost je cit pro jazyk. To také u většiny chybí. Jak chce někdo napsat čitelný, elegantní program s minimem chyb, když se neumí čitelně, elegantně a srozumitelně vyžvejknout ani ve svém rodném jazyce...
2
Studium a uplatnění / Re:Ideální střední škola, nejlépe, kde se učí Python
« Poslední příspěvek od Zuk kdy 03. 02. 2026, 22:46:23 »
Než syn dostuduje, budou 99% věcí programovat roboti a dohlížet na to bude jen pár seniorů. Ostatní si budou hledat práci v jiných oborech..
3
« Poslední příspěvek od a6b kdy 03. 02. 2026, 21:45:32 »
Můj syn je na Gymnáziu, v prvním ročníku, Python se naučil už dříve sám a je dost pokročilý. Kdyby ale chtěl, mohl by na Gymnáziu z Pythonu maturovat. Takže Python a Gymnázium se nemusí vylučovat a všeobecné vzdělání je dnes asi lepší sázka na budoucnost, než it střední škola. Maturitu proto syn plánuje z matematiky a fyziky nebo chemie. Z IT ne, i když z něj by odmaturoval už teď.

to je radost, kdyz mu jde matika tak at studuje matiku, to programovani pujde s tim ruku v ruce. ale matika a fyzika je vic nez jen it.
4
Studium a uplatnění / Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti
« Poslední příspěvek od a6b kdy 03. 02. 2026, 21:43:27 »
dcera je na jazykovem gymplu a nachystala si anglickou prednasku o digitalni stope co nechavame na internetu.
rikam ji mas to pekne, mluvis to pekne, ale je to teorie, umis poslat sifrovanou zpravu, neumi, umis pouzivat tor a onion site a routovani, neumi, a tak to pokracovalo.

tak si rikam, jestli se neuci prilis povsechne informace, ale jestli ji nemam naucit pouzivat pgp, gpg, tor, protonmail, dalsi rucni nastroje na sifrovani i autentizaci. totez plati o tom co na sebe vykecaji na socialnich sitich a do ruznych chatu ai.
5
« Poslední příspěvek od qelurg kdy 03. 02. 2026, 21:38:36 »
Můj syn je na Gymnáziu, v prvním ročníku, Python se naučil už dříve sám a je dost pokročilý. Kdyby ale chtěl, mohl by na Gymnáziu z Pythonu maturovat. Takže Python a Gymnázium se nemusí vylučovat a všeobecné vzdělání je dnes asi lepší sázka na budoucnost, než it střední škola. Maturitu proto syn plánuje z matematiky a fyziky nebo chemie. Z IT ne, i když z něj by odmaturoval už teď.
6
Hardware / Re:Home Assistant - BT proxy pro room presence
« Poslední příspěvek od Zopper kdy 03. 02. 2026, 21:10:51 »
Já se přiznám, že se trochu ztrácím v tom, co proč ne. ESP na drátě by šlo, nebo je cílem koupit hotový produkt? Já jen, že nikdo nikoho nenutí tu wifi na ESP používat, dá se tam dát libovolný protokol, ať už KNX (pardon, tahle esp knihovna počítá s wifi - ale v principu by to mělo jít udělat po drátě, KNX to umí), nebo starý dobrý 1wire, a dělají se ESP s RJ45 a PoE.

Ale jak je to v krabičce, tak se k tomu hůř bude připojovat jakýkoliv sensor board (pokud to nebude postavené jen na BT). Nicméně, jak dosvědčí asi každý, kdo někdy dělal papírové modely, tak slušná krabička se dá udělat s troškou lepidla i z kartonů nebo vlnité lepenky. A tady ti to stačí jen nabarvit.
7
« Poslední příspěvek od balkovic kdy 03. 02. 2026, 20:59:11 »
Přesně. Nejlepší lidé v oboru, které jsem potkal byli samouci. Já jsem taky samouk.

Well, nebýva to tak. Existuje zopár insitních géniov, ale väčšina samoukov stojí za starú bačkoru.

Další nesmyslné paušální generalizující tvrzení? Chtěl bych mít takhle ve všem jasno!

Nie je to paušalizujúce a nezmyslené,  geniálni insitní programátori bývajú dobrí, preto som ich spomenul. Paušalizácia by bola, kebyže napíšem, že všetci samoukovia stoja za starú bačkoru.
8
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 03. 02. 2026, 20:52:50 »

Well, nebýva to tak. Existuje zopár insitních géniov, ale väčšina samoukov stojí za starú bačkoru.

Další nesmyslné paušální generalizující tvrzení? Chtěl bych mít takhle ve všem jasno!
9
Studium a uplatnění / Re:Tlak na výkon v IT, stagnace mezd, setrvat nebo se podívat jinam?
« Poslední příspěvek od studentNA kdy 03. 02. 2026, 20:26:14 »
Nacrtnem moju situaciu. 15 rokov praxe v .net, zo zaciatku na brigadach nejake asp.net mvc/webforms neskor uz aj na tpp, windows phone a teraz viac ako 8 rokov wpf. Praca je to ok, kolektiv ludi je super, clovek uz ma nejaku tu komfortnu zonu. Pravdou ale je, ze moc mi to uz nedava, tasky byvaju niekedy repetitivne, napr take datatemplates sa prepouzivaju s malymi obmenami, a technologicky no s wpf asi moc nikde neohurim v ceskych koncinach. Ked pozeram rozne ponuky, tak vsetko .net core, blazor, angular (nie ze by som mal rad js, nenavidim ho). Firma ma stabilne zazemie, vyhlad prace na minimalne niekolko rokov dopredu, len je tu otazka, co ak budem chciet zmenit o 3 roky? S wpf ma asi nikde nezoberu, nejake domace ucenie novsich technologii bez praktickych skusenosti, to nebude tiez ziadna vyhra. Co by ste robili na mojom mieste? Vazit si stabilitu a celkovu taku tu pohodu, alebo ist inam (co v dnesnej dobe moc nenahrava do kariet)
10
« Poslední příspěvek od balkovic kdy 03. 02. 2026, 20:02:39 »
lol
Cíl nebyl se pochválit. To jen aby bylo jasno, jo? :D

Stran: [1] 2 3 ... 10