Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Pokus zprovoznit nefunkční USB SMR disk
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy Dnes v 17:36:04 »
on existuje rotacni disk co ma jen usb pripojeni a uvnitr krabky neni sata?!?
2
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 17:31:35 »
Pokud je to USBckovej disk a ne satovej disk v krabce s redukci, tak je sance cokoli s tim udelat miziva. Musel by sis sehnat elektroniku do saty pro stejnej disk. Typickej problem je v tom, ze pojde prave ta USBckova elektronika.
3
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 17:22:21 »
Tak za prve bych zkusil nějakou utilitu výrobce. Zkuste stránky podpory výrobce vašeho disku. Krom toho bych bootnul do gparted  https://gparted.org/ a  zkusil co se tam dá vyčíst. případne do live usb clonezilly https://clonezilla.org/ a z toho někam udělal bitovou kopii, jestli jde o ty data. Je taky možný, že ten disk jenom přepočítává ty šindele a to někdy údajně trvá hodiny.

mmchdm neni to náhodou WD? Ten totiž takový šity prodává, měl jsme tu čest s nejakým MyBookWorld nebo jak se ten krám jmenoval a bylo to peklo. Disk jsem z toho vyndal a následně používal jako standardní disk.

Možná to je i vaše cesta, to rozmontovat a disk si dát do normálního rámečku nebo připojit na kšandu a třeba to rozchodit tak.
4
Hardware / Re:Redukce USB-C na USB-A
« Poslední příspěvek od Ondřej Caletka kdy Dnes v 16:32:10 »
A já myslel, že normální USB-C nabíječky dávají pořád 5V při nějakých max 500mA, kdy všechny ostatní napěťový úrovně a nabíjecí protokoly se musí vykomunikvat.

Ano, né všechny nabíječky mají vyšší napěťové úrovně, ale 5V je tam imho vždy.

Samozřejmě, od nabíječek za dolar nelze očekávat nic.
Nevím, co přesně tomu vadí. Ale u řady zařízení, které se přes USB-C jen nabíjí, prostě C-C kabel s C normálními zdroji nefunguje. Pokud se to downgraduje na Ačko, tak ano, i pokud se z toho pak zas udělá C konektor. A nebavíme se o nabíječce za dolar z Číny, tohle je chování všech USB-C zdrojů od Alza brand, přes různé levnější v českých obchodech, přes Samsung po Apple (jak iPhonové tak Macbookové zdroje). A myslím, že ani nabíjení z PC nefunguje. Kabely dtto - od PremiumCordu přes kabely dodávané k zařízením, po originál Apple.
Trvalo mi nějakou dobu přijít na to, proč se mi něco někdy nabíjí a někdy ne. :D

Je to součástí specifikace konektoru typu C. Právě proto, že jde o univerzální konektor, který umožňuje propojení s jiným konektorem typu C, vyžaduje standard výstup napájení VBUS až po detekci zapojení zařízení připraveného proud odebírat. Tím se mimo jiné eliminuje nebezpečný stav, kdy kabelem C-C propojíme dvě nabíječky. Detekce zařízení, stejně jako handshake USB PD probíhá po samostatném drátu CC, tedy nikoli po datových vodičích D+ a D-, které jsou k signalizaci zneužívány u proprietárních standardů typu QuickCharge. Drát CC je na straně zásuvky připojen buď ke kontaktu CC1, nebo ke kontaktu CC2 - tím se detekuje orientace zapojení konektoru. Zařízení, které má v plánu odebírat proud, musí mít oba kontakty CC1 a CC2 zapojené na dva samostatné pull-down rezistory. Pokud tyto chybějí, nebo pokud jsou chybně spojené dohromady k jednomu sdílenému rezistoru jako u první revize Raspberry Pi 4, z nabíječky žádný proud neteče.

Výrobci skutečně hřeší na to, že pokud zařízení připojíme kabelem A-C, proud z konektoru poteče vždy, protože v konektoru typu A není žádný signalizační drát CC - kabel má ve skutečnosti vestavěný jeden pull-up rezistor na kontakt CC v konektoru, aby pro zařízení se zásuvkou typu C signalizoval zapojení a orientaci konektoru.
5
Studium a uplatnění / Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Poslední příspěvek od listoper kdy Dnes v 16:18:36 »
Dalsi priklad z praxe: autor predvidavo spravil transakcnu tabulku + uzavierkove zaznamy.  Takze jeden by si pomyslel, ze mudro nespravil "fail pri navrhu". Ale chyba lavky. Po rokoch prisiel statny organ a povedal "dajte report" a ten vyzaduje pohlad nekorespondujuci s tymi "uzavierkovymi zaznamami", takze sa to robi z tych transakcnych.

Hele to ze prijde zmena pozadavku je v poradku... a je ocekavany stav ze bude potreba do toho sahnout a upravit aby sel snadno generovat novej typ reportu...
(Teda slysel jsem o pripadu kdy se proti tomu firma celkem uspesne branila prez pravniky, protoze provadeci predpis k novele nespecifikoval presne interval a tudiz stary report technicky vyhovoval a tak museli statni organi chytnout abakus a dopocitat si to rucne... ale)
Proste kdyz vyvijim novej report tak se u toho bude muset prepocitat ta transakcni tabule... ale samozrejme si muzu mezivypocty ulozit pro priste, protoze uz budu ocekavat ze prijdou a budou ten report chtit znova...

Nicmene... jak casto vam prijde "statny organ" ze chce novej report? Jednou za kvartal?
No a jak casto prijde update technologii co pouzivate? A jak casto se stane, ze tam je nejaka nekompatibilita a musi se premigrovat na nejakou novou verzi? A jak casto se stane za se vam objevi nejaky security vulnerabilities ktery musite fixnout updatem nebo migraci na jinou knihovnu? U nas se to deje radove casteji... spousta je automatizovana a vsechno jede jak po masle... Dokud se nenarazi na to, ze nejakej chytrolin kvuli nejaky optimalizaci pouzil neco co je deprecated... nebo "radoby sealed" a chytre to zapece do kodu primo na urovni entitnich typu.

A o tom ja mluvim... nikdo nemuze hadat na patnact let dopredu, ze budou nejaky legislativni zmeny vyzadujici reporting...
Ale je celkem snadny uhodnout ze ta knihovna kterou jsem vybral tak bud bude mit nove verze, nebo security issues... nebo proste nebude a budu ji muset nejak nahradit...
Takze proste potrebuju abstrahovat od technikalii a ochranit svoji business logiku pred technickymi zmenami.
6
Distribuce / Re:Linux v mobilu
« Poslední příspěvek od belohoub kdy Dnes v 15:43:26 »
Které to vyhrály smím-li se ptát a za jakou cenu byl ten vybraný?

Chtěl jsem spíš něco menšího, ale když to se dneska vybírá hrozně blbě ...
Nakonec jsem vybíral mezi OnePlus 6/T, Xiaomi Poco X3/NFC, Samsung Galaxy S7 a Pixel 3a a koupil OnePlus 6T kolem 4000,- repase se zárukou.
7
Hardware / Re:Redukce USB-C na USB-A
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 15:36:41 »
A já myslel, že normální USB-C nabíječky dávají pořád 5V při nějakých max 500mA, kdy všechny ostatní napěťový úrovně a nabíjecí protokoly se musí vykomunikvat.

Ano, né všechny nabíječky mají vyšší napěťové úrovně, ale 5V je tam imho vždy.

Samozřejmě, od nabíječek za dolar nelze očekávat nic.
Nevím, co přesně tomu vadí. Ale u řady zařízení, které se přes USB-C jen nabíjí, prostě C-C kabel s C normálními zdroji nefunguje. Pokud se to downgraduje na Ačko, tak ano, i pokud se z toho pak zas udělá C konektor. A nebavíme se o nabíječce za dolar z Číny, tohle je chování všech USB-C zdrojů od Alza brand, přes různé levnější v českých obchodech, přes Samsung po Apple (jak iPhonové tak Macbookové zdroje). A myslím, že ani nabíjení z PC nefunguje. Kabely dtto - od PremiumCordu přes kabely dodávané k zařízením, po originál Apple.
Trvalo mi nějakou dobu přijít na to, proč se mi něco někdy nabíjí a někdy ne. :D
8
Hardware / Re:Nový monitor pro programování: Eizo, Dell nebo LG
« Poslední příspěvek od pruzkumbojem kdy Dnes v 14:59:51 »
strasne je, ze snad jeste rada nabizenych monitoru ma 6bit+rfc. predpokladam, jsou prastare panely, ktere se nekde jeste vali na skladech.

co sa tyka toho eiza 3895, tak ako jediny nema FRC, je to cistych 8bit. Celkom ma prekvapilo, ze dell a lg maju 8+frc. mozno ze varianta by bola pouzivat iba 8bit defaultne.
9
Distribuce / Re:Linux v mobilu
« Poslední příspěvek od Jose D kdy Dnes v 14:37:37 »
Já teď dostal Linux na tohle:

nechtěl bys se stručně (v nějakém jiném threadu/blogu/gistu) pochválit, jak jsi to udělal a jaké jsou provozní zkušenosti?
Přeci jen, Linux na v postatě Arduino boardu, no to už je skoro zajímavé :).
10
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 14:33:27 »
Pripojit do linuxu a zkusit pres dd precist celej disk - pokud se bude USB odpojovat, tak mas vadnej kabel / konektor / disk. V pripade ze jde USB redukce oddelat, tak ho zapojit nativne na SATA.

A Windows neni vhodna platforma na reseni problemu, je to ztrata casu tam cokoliv zkouset.

Az budete mit jistotu ze disk se da cist a nema vadne sektory - po dd sem hodte vypis ze smartctl, tak muzete uvazovat o rozdeleni, format a pouzivani.
Stran: [1] 2 3 ... 10