Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Lze podnikat v IT?
« Poslední příspěvek od martinus26 kdy Dnes v 15:11:13 »
Z aj osobnej skusenosti a pozorovania. Pokial firma nemá aspon 10 zamestnancov, tak je to obmedzena zastupitelnost je najvacsi problem. Potom asi stres a vycerpanie. Majitelia tých firiem trpia stresom, mikromanažmentom, občas aj kričanie po zamestnancoch.

Skôr by som sa zamyslel nad primárnym prečo chcete podnikať v IT. Je vašim cielom:

a) zarobiť viac penazí za hodinu ako "bežný zamestnanec"
b) chcete realizovať nejaký jeden originany napad - startup

Citace
nabídni hotový produkt, který řeší běžný problém
Ak je to bežný problém:
a) už to vyriešil niekto iný
b) zákazníci nie sú ochotní za riešenie zaplatit potrebnú sumu
c) chýba investor ktorý by to zafinancoval na rozbeh

Niekedy o uspechu rozhoduje nejaký z odborneho hladiska uplne hlupy detail.
Systém + hardver malej firmy. Prepojenie s lokalnou bankou - idú štýlom okamžité platby aj na účet, účtovníci vidia platby skoro okamžite.

Účtovníci z nejakeho dovodu su posadnutí tým aby videli platbu real time a nie raz denne výpis (ako to bolo povodnom hardveri od globalneho korporatu).

Čo tak si spraviť oprávnenie na opravu plynových kotlov a dať si na rok pauzu od IT. Manulna praca, ale nie zas uplne hlupa montovna.
2
Odkladiště / Re:OSVČ a komunikace s OSPOD
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 15:05:45 »
obě datové schrány jsou datové schránky té jedné a samé fyzické osoby
No však jo. To jiní se tady tvářili, jakoby DSFO a DSPFO patřily každá někomu jinému.
Tohle je zavádějící. Pokud to chcete brát takhle, tak ale musíte dodat, že DS FO slouží pro úkony fyzické osoby, které nesouvisí s podnikáním, a DS PFO souvisí pro úkony související s podnikáním.

Jednodušší, než to takhle opisovat, je napsat, že DS FO patří občanovi, DS PFO patří OSVČ (podnikající osobě).

Protože když podáváš daňové přiznání, tak ho podáváš jako jedna osoba. Která je podnikatel, ale je i fyzickou osobou. V tu chvíli si můžeš svobodně vybrat, z které z těch dvou datovek to pošleš. Ale nemůžeš to poslat z datovky toho SRPŠ. To by bylo právní jednání jiné osoby, a tedy by Tvá osoba DP nepodala.
To není tím, že daňové přiznání podáváte jako jedna osoba. Je to tím, že na formuláři daňového přiznání se uvádějí i příjmy z podnikání i příjmy nepodnikající fyzické osoby. Firma také podává daňové přiznání nebo přehledy zdravotní pojišťovně a ČSSZ za zaměstnance, podává to najednou, ale neplyne z toho, že všichni její zaměstnanci jsou jedna osoba. Akorát se to prostě za více osob podává na jednom papíře / jednou datovou větou. Na a u DPFO jsou to také jen příjmy z podnikání a ostatní příjmy na jednom papíře, akorát shodou okolností a divné legislativy jsou obě dvě činnosti sdružené pod jednu osobu.
3
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy Dnes v 14:56:16 »
Jenomže jedna datovka patří PFO a slouží k podnikatelským záležitostem, zatímco druhá patří FO a naopak slouží ke všemu mimo podnikání, byť do obou může mít přístup jedna a ta samá osoba. Tak snadné na pochopení to je :-)
4
« Poslední příspěvek od rmrf kdy Dnes v 14:47:31 »
obě datové schrány jsou datové schránky té jedné a samé fyzické osoby
No však jo. To jiní se tady tvářili, jakoby DSFO a DSPFO patřily každá někomu jinému.
5
« Poslední příspěvek od Logik kdy Dnes v 14:25:06 »
rmrf:
Ne, obě datové schrány jsou datové schránky té jedné a samé fyzické osoby. Žádná "nehmotná" PFO ani žádná jiná entita, která by mohla mít DS, prostě neexistuje. Existuje jen něco, čemu zákon říká "firma", což je jen další státem garantovaná identifikace té jedné a samé osoby. "firma" je jen a pouze "nálepka: na tuto osobu jde odkazovat jako na ....." nalepená na Tvé osobě. Nic více. A nemá a nemůže mít žádnou datovou schránku, protože tu může mít jen právní subjekt. Datovou schránku má PFO, což je naprosto ta samá osoba, jako FO.

To, že tu "firmu" někdo zaměňuje s PFO je nesmysl - to jsou povahou naprosto odlišné věci. Firma nemá právní subjektivitu, PFO právní subjektivitu má. Navíc člověk může být PFO, i když nemá žádnou firmu: když máš firmu, jsi nutně PFO, ale opačná implikace neplatí. Viz odkazované paragrafy.

To, jak se identifikuješ není pro to, jestli jednáš jako PFO, relevantní: když uzavřeš smlouvu, která se bude týkat tvého podnikání, tak i když v ní neuvedeš své ičo, tak to "podnikatelská" smlouva bude - tedy např. FO jako zákazník bude vůči Tobě bude v postavení spotřebitele. Akorát porušíš zákon, protože při podnikání je identifikace IČ povinné - ale na faktu, že jsi v tu chvíli byl v postavení podnikatele, to nic nemění. Stejně jako na tom, že podnikáš a jsi PFO, nic nemění, když budeš podnikat, aniž by ses nechal zapsat do rejstříku.

a6b:U toho SRPS je to jasné. Ale u datovky až tak ne. Protože když podáváš daňové přiznání, tak ho podáváš jako jedna osoba. Která je podnikatel, ale je i fyzickou osobou. V tu chvíli si můžeš svobodně vybrat, z které z těch dvou datovek to pošleš. Ale nemůžeš to poslat z datovky toho SRPŠ. To by bylo právní jednání jiné osoby, a tedy by Tvá osoba DP nepodala.
6
Software / Re:Nekorektní chování BTRFS
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 14:02:33 »
í o hranici 80% obsazenosti. Ze zkušeností, co mám já, tak fungují do 90% ale dál už bych nešel.

Takže ze 100 TB mohu využít jen 80 TB? Nebo 90TB?  A proč mi musí 10-20 TB ležet ladem?

Mám i 400TB pole, to mi má ležet ladem 80TB?
7
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 13:25:16 »
az ted jsem si precetl celou diskuzi a je to tu jak v zidovske skole.

ale i pako jako ja dokazu odlisit k cemu mam svou datovku jako fyzicka osoba, druhou datovku pro osvc a jeste treti datovku jako predseda srps :-)
a navzajem bych ty datovky nemichal :-)
8
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 13:24:52 »
A? Já se mohu identifikovat pomocí RČ, nebo pomocí jména a bydliště. Jsem tedy dvakrát?
Fyzická osoba je identifikovaná rodným číslem, jménem, příjmením, adresou trvalého bydliště, datem narození, místem narození. Neznamená to, že se vždy musí použít všechny údaje. Podnikající fyzická osoba má IČO a adresu sídla.

U PFO to nikde uvedeno není, protože to samostatná osoba prostě není.
Všimněte si, že já jsem se záměrně vyhýbal použití pojmů „osoba“ nebo „právní subjektivita“, protože to jsou legislativní termíny. Proto jsem použil slovo „subjekt“ a rozlišoval jsem „občan“ a „podnikatel/OSVČ“.

Podnikající fyzické osoby jsou takový paskvil, chová se to jako právnická osoba, ale právnická osoba to není. Takže nemají právní subjektivitu, nejsou to samostatné osoby. A každou chvíli se to musí někde pracně opisovat jako „majetek sloužící k podnikání“, „podnikatel“ apod. A každý si musí vymýšlet, jak označit to, že jsou to dvě různé role – já jsem to tady v diskusi nazýval subjektem.

Z toho pak plynou takové nesmysly, jako že máme Registr osob, kde jsou právnické osoby a vedle nich také fyzické osoby, ale jenom ty, které mají tu roli „podnikatel“ a jsou tam jen identifikační údaje týkající se podnikání, ne fyzické osoby. Nepodnikající fyzické osoby tam ovšem nejsou. Škoda že to nenazvali tak, jak to doopravdy je, tedy „Registr skoro všech osob“.

Proto pak máme termíny jako „podnikající fyzická osoba“ nebo „osoba samostatně výdělečně činná“, které se do značné míry překrývají. Oč jednodušší by to celé bylo, kdyby „podnikající fyzická osoba“ byla i z hlediska právní terminologie právnickou osobou, když jí je fakticky.
9
Software / Re:Nekorektní chování BTRFS
« Poslední příspěvek od Miroslav Buček kdy Dnes v 13:22:00 »
Tak se podívej do dokumentace, jak Btrfs tak ZFS mluví o hranici 80% obsazenosti. Ze zkušeností, co mám já, tak fungují do 90% ale dál už bych nešel.

Zbytečně trávíš čas tím, uložit na něj 99,9999% nebo snad nechceš 100%.

žádný raid ti nepojede při obsazenosti 99.29% proboha

A to ma jakoze jaky duvod? Je tam 700 GB volneho mista. Proc to misto tedy neni dostupno? (tentokrat to uz mistem v metadatech omezeny fakt neni).
10
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 13:08:07 »
Aha, takže chcete říct, že datová schránka "nehmotné" podnikající fyzické osoby a "hmotné" fyzické osoby jsou vlastně datové schránky jednoho a téhož člověka?

Ona je docela zajímá představa už ta, že jsem právně jakási "nehmotná osoba". Osoba jsem v realitě vždy a zásadně pořád jenom jedna jediná i kdyby se tady pan Jirsák postavil na hlavu a chodil po uších a celá nesmyslná legislativa s ním.
Stran: [1] 2 3 ... 10