Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Proxmox: SSH klíče a zápisy disku
« Poslední příspěvek od CFM kdy Dnes v 21:06:37 »
Pokud není potřeba HA, tak nějaké zápisy ušetří vypnutí (vyzkoušeno na v8):
Kód: [Vybrat]
systemctl stop pve-ha-lrm
systemctl disable pve-ha-lrm
systemctl stop pve-ha-crm
systemctl disable pve-ha-crm
systemctl stop corosync.service
systemctl disable corosync.service
2
Server / Re:Doporučte monitoring pro začátečníka
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 20:39:46 »
Přikládám schéma, jak to mám zatím řešeno. Tunel VPN-koncentrátor <-> VPS MIAB fachá, ale od té chvíle na VPS MIAB nelze přistupovat "extreně" tzn přes IP:176.102.x.y ale pouze v rámci VPN tzn. IP:10.220.59.9 -> předpokládám, že tím bypassuju veškerý provoz přes VPN-koncentrátor a je tím tedy odstaven DNS v MIAB a veškeré služby z MIAB. Nevěděl by někdo nějaký návod, jak udělat správně routovací tabulku, že veškerý provoz má jít na rozhraní eth0 a pouze komunikace v rámci VPN (což bude pouze monitorink, případně zálohy do S3) půjdou přes rozhraní garage1 (což je wireguard) půjdou na 10.220.59.1 do koncentrátoru..
3
Hardware / Re:Zásuvka TP-Link Tapo 110 bez cloudu
« Poslední příspěvek od ping kdy Dnes v 20:35:29 »
Mám doma zástrčku INSPELNING od Ikea, umí se to vypínat a měří spotřebu, funguje bez problémů s HA.
 * https://www.ikea.com/cz/cs/p/inspelning-zastrcka-chytre-monitor-energie-40569839/

Jen je potřeba Zigbee dongle, například tento https://rpishop.cz/295207/produkt-16/
4
Vývoj / Re:JavaScript vs. TypeScript: rovnaký alebo rozdielny jazyk?
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 19:39:22 »
Ak toto fakt bereš ako "súťaž" tak nemá zmysel s tebou ani debatovať.

Keď už sa teda hodnotíme, tak podľa môjho názoru, ak nemá zmysel s niekým debatovať, tak ste to vy. Myslím, že je veľmi ľahké urobiť si obraz o tom, akým spôsobom človek argumentuje, na čo sa odvoláva ako aj to, akým spôsobom jedná s oponentom. To tu platí pre každého účastníka, pre vás aj pre mňa.

Čo sa toho stavu týka, tak je predsa nutné nejakým spôsobom evidovať koľko ľudí prejavilo nesúhlas s vašim názorom a koľko prejavilo súhlas.

Honiť si ego nie je moja várka.

Čo to máte stále s tým egom? Aj v pôvodnej diskusii aj v tejto ho vyťahujete.

Radšej by som si prečítal pádne argumenty.

E: pádne argumenty som tu videl len od jedného človeka ...

Pádne argumenty ste dostali v predchádzajúcej diskusii, ale buď nie ste ochotný ich uznať alebo nie ste schopný pochopiť ich.

Navyše som sa vás aj v tejto diskusii pýtal, či naozaj chcete odpovede na to, čím ste odpovedali na moje komentáre. Ale neobťažovali ste sa odpovedať.

Osobne si nemyslím, že vám tu niekto bude niečo vysvetľovať. Ja to určite robiť nebudem. Čas dokážem márniť oveľa príjemnejšími spôsobmi.

Mohol by som to rozpísať, keby o to prejavil záujem niekto iný, ale čas budem mať až koncom týždňa.

a aj to je otázne že ak aplikujem stejný postup na GCC vs Clang, že či "C" program prekladaný jedným či druhým sú 2 jazyky.[/url]

Nemyslím si, že má zmysel, aby ste to rozoberali v tejto rovine.

Pretože at sa tiež nejaké API líši, len v zanedbateľnej miere (podobne ako JS vs TS).

Programovací jazyk nie je iba API. A API nemá s podobnosťou programovacích jazykov ako takých nič spoločné.

Takže ak chceš byť súťažný,

Mne je to úplne jedno. Čistá zjednodušená evidencia stavu hlasovania. Nepotrebujem, aby mi niekto potvrdzoval, že mám v tejto veci pravdu.

zatiaľ to vidím na remízu.

Vy možno. Skutočnosť je ale taká, že JavaScript a TypeScript za rozdielne jazyky považujú štyria zúčastnení a za rovnaké jazyky ich nepovažuje nikto.

Inak ale to, že to beriete tak, že započítavate iba názory, ktoré uznávate ako aj to, že ste pripísali bod aj sám sebe, ma vôbec neprekvapuje.

Takže stále 4:0

A ešte jedna malá rada: naučte sa správať v spoločnosti ľudí, ktorých nepoznáte.
5
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 19:31:37 »
Jo, to je ono.  Další metrika:  while true;do smartctl -x ;sleep 50;done Write commands rostou rychlostí 2/sekundu ( 900/500s) a read commands 0.4/sekundu
6
Server / Re:Proxmox: zápisy disku a pct exec vs lxc-attach
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 18:54:47 »
Aspoň jsem přitom naučil double penetraci :
lxc-attach 100 -- docker exec compost1-database-1  cat /etc/postgresql/postgresql.conf

:-D Vysvětluju si to správně?
V běžícím LXC s ID=100 uvnitř napíchni běžící instanci dockeru (známou jako compost1-database-1) a v ní proveď výpis textového souboru postgresql.conf

Dík, může se hodit.

(Příběh: před dávnými časy, v daleké galaxii, bylo nebylo, admin jednooký mezi slepými králem, zprovoznil si první ostrý Proxmox. Zjistil, že umí tlusté VM pomocí QEMU-KVM a štíhlé kontejnery pomocí LXC. A první užitečné zadání znělo, od kolegy: "Hele koukej jakou jsem našel boží hračku! Už jsem si ji stáhl! Ten download je ve formátu 'docker kontejner' no jak říkám, úplně boží - že mi ji hned ostře rozjedeš na tom tvém ostrém Proxmoxu! To je úžasné, jak je to IT dneska jednoduché!" :-D   Zjevně nejsem sám. Zmínky o dockeru v Proxmoxu potkávám zleva i zprava.)
7
Server / Re:Proxmox: zápisy disku a pct exec vs lxc-attach
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 18:25:03 »
Tady,, spouštěl jsem ho s delay 10s, asi po dobu minutu 3minut, podle procesů, accumulated
otal DISK READ:         0.00 B/s | Total DISK WRITE:         8.47 K/s
Current DISK READ:      50.99 K/s | Current DISK WRITE:       7.17 K/s
    PID  PRIO  USER     DISK READ DISK WRITE>    COMMAND                                                                                                                         
    946 be/4 root          0.00 B   1472.00 K pmxcfs
   4018 be/4 100999        0.00 B    732.00 K postgres: stats collector
   3030 be/3 root          0.00 B    292.00 K [jbd2/dm-6-8]
    267 be/3 root          0.00 B    232.00 K [jbd2/dm-1-8]
    319 be/4 root          0.00 B    124.00 K systemd-journald
    679 be/4 root          0.00 B    120.00 K rrdcached -g
   3982 be/3 root          0.00 B     52.00 K [jbd2/dm-7-8]
   4290 be/4 100000        0.00 B     48.00 K python3 /usr/bin/fail2ban-server -xf start
 158389 be/4 100033        0.00 B      8.00 K apache2 -k start
   1178 be/4 root          0.00 B      5.00 K pve-ha-lrm
   3312 be/4 100000        0.00 B      4.00 K dockerd -H fd:// --containerd=/run/containerd/containerd.sock
      1 be/4 root          0.00 B      0.00 B init

-- zbytek jsou už bajty --
CONFIG_TASK_DELAY_ACCT and kernel.task_delayacct sysctl not enabled in kernel, cannot determine SWAPIN and IO %

pmxcfs by měl být proxmox cluster filesystem. Mám jen jedináčka v datacentru :) . file system for storing configuration files, replicated in real time to all cluster nodes using corosync.
       We use this to store all Proxmox VE related configuration files.

Mimochodem, proč pct exec trvá tak dlouho?
time pct exec 100 uname  #smezerou
Linux
real 0m0,718s
time lxc-attach 100 uname  #spomlčkou
Linux
real 0m0,017s

Toto mi ukazuje lxc-top
Container                   CPU          CPU          CPU                                BlkIO        Mem
Name                       Used          Sys         User                    Total(Read/Write)       Used
100                        0.00         0.00         0.00   0.00   (3182527929.78 GiB/2740693.74 GiB)    0.00   
102                        0.00         0.00         0.00    96.00   (122170.24 GiB/ 64.00   )    0.00   
TOTAL 2 of 2               0.00         0.00         0.00  96.00   (3182650100.03 GiB/2740693.74 GiB)    0.00 

Aspoň jsem přitom naučil double penetraci :
lxc-attach 100 -- docker exec compost1-database-1  cat /etc/postgresql/postgresql.conf

include_if_exists '/var/lib/postgresql/data/postgresql.conf'

shared_preload_libraries = 'vchord.so, vectors.so'
search_path = '"$user", public, vectors'
max_wal_size = 5GB
shared_buffers = 512MB
wal_compression = on
work_mem = 16MB
autovacuum_vacuum_scale_factor = 0.1
autovacuum_analyze_scale_factor = 0.05
autovacuum_vacuum_cost_limit = 1000
effective_io_concurrency = 200
random_page_cost = 1.2

include_if_exists '/var/lib/postgresql/data/postgresql.override.conf'
8
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 17:56:09 »
Co ten iotop?
Ten by měl ukázat seznam procesů, seřazený podle generovných iops...
9
Sítě / Re:DMZ na Proxmoxe
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 17:49:52 »
Jo to mě taky zaujalo - ten obrázek by naznačoval, že "netdevice name" veth<pořadové číslo> nemusí být globálně unikátní v instanci OS, ale stačí pokud je unikátní v rámci "network namespace" (zkratka netns, která je Vám záhadou).
Ona se mimochodem rozhraní dají taky všelijak přejmenovávat - viz notace eth0 vs. enp1s0. Zde je taky využito přejmenování, během startu OS.

Network Namespaces jsou takové ohrádky, uvnitř kterých existuje oddělená instance celého síťového stacku (zřejmě nejen L3 ale taky L2). Network Namespace obsahuje svou vlastní routovací tabulku, svůj vlastní soft-bridge proces, svoji vlastní sadu iptables pravidel apod. Když se v shellu odkážete na "netdevice name", který do daného network namespace nepatří = není v dotyčném netns přítomen, dostanete zpátky chybu "no such device".

Network Namespaces jsou jednoduchá virtualizace síťového stacku, zatímco jiné prostředky a rozhraní OS mohou zůstat sdílené. Takže vidíte procesy spolu na hromadě ve výpisech ps a top, můžou vidět všechny stejný filesystém, ale síťoviny můžou mít každý svoje = oddělené ohrádkami (proces je spuštěn uvnitř konkrétního Network Namespace). Upřesňuji: uvnitř konkrétního network namespace může pohromadě běžet větší počet procesů.
Ovšem jednotlivý proces nemůže vidět do více netns zároveň. Probourat červí díru mezi dvěma network namespaces umí právě VETH.

Network Namespaces se podobají např. VRF instancím - nicméně bych řekl, že Network Namespaces mají poněkud širší schopnosti.

Po startu holého systému (Linux) máte pouze základní globální instanci síťového stacku = de facto default network namespace. Pokud následně vytváříte své pojmenované network namespaces, tyto jsou oddělené od globálního default netns a také od sebe navzájem.
10
Hardware / Re:Zásuvka TP-Link Tapo 110 bez cloudu
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 17:25:33 »
Mám druhé smart zařízení a to žiarovku, takže se v tom moc neorientuju, jsem předtím měl štěstí na žárovky s tasmotou značky Refoss.
Ta žárovka se ovládá přes nějakou Refoss App pro androjdáře  ale applisté budou nuceni podstoupit  apple homicide nebo tak nějak. To mě nakrklo. A hledám tedy nějaké řešení bez nutnosti si kupovat nějaé pripietární zařízení nebo se nechat infikovat nějakým google play.!
žárovka se prvně  konfiguruje (v WIFI AP režimu) na  že chce při prvním zapnutí zadat SSID sítě a heslo. A otázka je, mohu rozjet v té síti nějakého opensource démona ,který se ji ujme a přidá ji do nějakého dashboardu?? (nedělal jsem scan komunikace, žárovka je momemtálně  zabalené a hledat volný závit se mi zrovna nechce)

Když byla zapnutá, tak se brutálně zahřívala, skoro jsem měl podezření, jako kdyby to byla opravdová žárovka!
Máte tip, jaký by mohl být modus operandi takové žárovky? Jak ji dostat pod kontrolu barev?
Stran: [1] 2 3 ... 10