1
Odkladiště / Re:Jak fungují eDoklady?
« Poslední příspěvek od rmrf kdy Dnes v 12:34:25 »Kdo má mobil v obalu, může zasunout plastovou občanku za kryt a mít tak svůj (e)Doklad s sebou taky ;-)
Fungují tak, že si stáhnete do mobilu doklad, který má platnost omezenou dva dny. Během té doby se dá ověřit offline. Po dvou dnech se musí stáhnout novější verze dokladu s platností další dva dny. Resp. mělo by se to stahovat jednou denně, aby tam byla rezerva.
Zajímavý přístup k uživatelské přivětivosti. Místo jednoho dokladu se starat o dva...
Zvolil jste poněkud zvláštní způsob, jak potvrdit, že mám pravdu, ale nešť.Za prvé, spousta ověřovacích míst bude stále na jednom místě, a když tam připojení k internetu není dnes, nebude tam ani zítra ani za týden. Třeba nějaká horská chata, stánek s občerstvením někde na turisticky exponovaném místě v lese apod.
Zajímavý scénář, že si objednám panáka v lese a obsluha mne vyzve k prokázání věku a řeknu - „pardon nepočítal jsem s tím, počkejte mi chvilku, beru auto a jedu hledat signál a aktualizovat eDoklad”
To samé, když mě třeba v polích zastaví policista...Ten, kdo prokazuje totožnost, má možnost volby. Když někam vyrážím a chci si vzít e-Doklad, zkontroluju si, zda je platný – a když ne, vezmu si plastovou občanku.
Zajímavý přístup k uživatelské přivětivosti. Místo jednoho dokladu se starat o dva... hmm. Ale nepřekvapuje mě to. Už jsme to spolu jednou celkem dlouho řešili ;-)
Za prvé, spousta ověřovacích míst bude stále na jednom místě, a když tam připojení k internetu není dnes, nebude tam ani zítra ani za týden. Třeba nějaká horská chata, stánek s občerstvením někde na turisticky exponovaném místě v lese apod.
Ten, kdo prokazuje totožnost, má možnost volby. Když někam vyrážím a chci si vzít e-Doklad, zkontroluju si, zda je platný – a když ne, vezmu si plastovou občanku.
Ale na druhé straně tady stát více kontroluje ty aplikace a klidně si může říct, že pokud aplikace nemá stažený aktuální seznam zneplatněných dokladů, tak nemůže ověřovat. A asi by bylo pro server jednodušší, kdyby z něj klienti často stahovali jen seznam zneplatněných dokladů, než si často nechávali vystavovat nové a nové doklady (protože ten seznam zneplatněných je pro všechny klienty stejný a dá se čekat, že bude docela malý - do pár tisíc denně).Důležité jsou dvě věci týkající se použitelnosti. Za prvé, spousta ověřovacích míst bude stále na jednom místě, a když tam připojení k internetu není dnes, nebude tam ani zítra ani za týden. Třeba nějaká horská chata, stánek s občerstvením někde na turisticky exponovaném místě v lese apod. Zatímco u mobilního telefonu osoby je pravděpodobné, že se spolu s uživatelem pohybuje v různých místech, a že pokud se dostane do místa bez internetového připojení, nezůstane tam věčně.
Je to úplně to stejné, jako s webovými certifikáty – buď zjišťujete, zda nejsou zneplatněné, ze seznamu odvolaných certifikátů, který si jednou za čas stáhnete. Nebo to zjišťujete online. A nebo s vydávají s platností pár dnů, což teď testuje Let`s Encrypt. Protože se ukázalo, že ty první dva způsoby v praxi moc nefungují.
Je to úplně to stejné, jako s webovými certifikáty – buď zjišťujete, zda nejsou zneplatněné, ze seznamu odvolaných certifikátů, který si jednou za čas stáhnete. Nebo to zjišťujete online. A nebo s vydávají s platností pár dnů, což teď testuje Let`s Encrypt. Protože se ukázalo, že ty první dva způsoby v praxi moc nefungují.
Pomocí DHCP lze obsluhovat jednu [pod]síť, ostatní musí být spravovány staticky.Ono to všechno může dělat DHCP. Může tam být jen jeden DHCP server, ale pokud si člověk nastaví dva subnety a to jedno DHCP do nich obou nějak rozhazuje, třeba statickým bindem podle MAC, tak to fungovat bude. Jo, spoléháme pak na to, že zařízení nebudou pokoutně měnit IP, ale u domácího síťování tohle může být dostačující, a nevyžaduje to switche s VLAN.