Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 08. 03. 2025, 23:27:59 »
OK, díky za nakopnutí zjevně správným směrem :)
2
Studium a uplatnění / Re:Jak se co nejrychleji posunout v IT? Nějaké tipy rady?
« Poslední příspěvek od xyz kdy 08. 03. 2025, 22:28:16 »
Jsem v IT celkem nový a chtěl bych se co nejrychleji posunout. Máte nějaké tipy na kurzy? Našel jsem, že je možné získat 50 000 Kč od státu, potom kurzy na Udemy a nějaký český Sharp Programmer Academy. Máte s tím někdo zkušenosti?

Nejvíce mě zajímá právě Sharp Programmer – jestli to někdo nezkoušel koupit třeba na měsíc? Prezentují se jako "jediné kurzy, které ti poskytnou ty nejdůležitější informace, jak maximalizovat svou odměnu jako programátor", ale otázka je, jestli se tomu dá věřit.

Přijde mi super, že vysvětlují hlavně jak si vydělat co nejvíc peněz – tedy jak funguje IT trh, jak na pohovory, vyjednávání a podobně. Ne jen tupě učit jazyk a nazdar. Pořád se mi ale nezdá, že bych mohl mít v IT tolik peněz.

Díky
Marťas

Zační tím, že v současné době něco umíš a zkus programovat pro danou doménu. Něco, co vyřeší problém, který máš. Tvoje cena nebude, v tom, že jsi dobrý programátor, ale v tom, že znáš doménu, pro kterou se programuje. V IT není jen role programátora.

Toto může být dobrá výchozí pozice a pak to bude hodně o tom, že dokážeš sedět a učit se, číst, chodit na meetupy a povídat si s lidma, co dělají, jak to dělají. Nesetkal jsem se s tím, že když se někdo zeptal na nějakou věc, že by se mu ostatní smáli. S jednou vyjímkou, když nás cca 20letý chlapec začasl poučovat, že vysoká škola je nanic. Člověk, který to jen neprochlastal a dělal si své projekty ví, že si toho dost odnesl.

Základní dovednosti bych viděl Angličtina a psaní všema deseti.
Proč angličtina? Spousta zdrojů je jen anglicky, máš větší šanci, že i zaměstnavatel ji bude požadovat.

Proč psaní všema deseti? Je velmi pohodlné psát bez dívání na klávesnici, šetří to čas a oči, ale hlavně je to něco, co můžeš udělat teď hned. Učil jsem se deset - dvacet minut každý den, Pokud nevydržíš ani toto, tak ty hodiny a hodiny do učení programování nedáš.

Zakladni dovednost programatora je problem solving. Anglictina je dulezita. Psani deseti je zcela nedulezite. Nejvic casu stravi programator ctenim codebase, zvlast na velkem projektu. Psat vsema deseti potrebuje soudni zapisovatel, ne programator.
3
Bazar / Re:Výprodej HW z homelabu
« Poslední příspěvek od jozef_m kdy 08. 03. 2025, 22:05:24 »
Omada je volna? Jaka je cena?

Ahoj, zatim rezervovana, viz SZ
5
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy 08. 03. 2025, 21:23:50 »
Jo a dost nepraktické také je, že mainframů je po domácích homelabech a garážích obecně dost nedostatek.

Videl som video,  kde mal vyradený IBM mainframe teenager u rodičov v garáži. V paneláku by to nehrozilo.

ja si zacal hrat s as/400 a dokonce existuje moznost ziskat free ucet, ale brutalni praxi s cobolem a rpg si tak clovek nevytvori.
6
Sítě / Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 08. 03. 2025, 21:18:06 »
Zdravím,
vím, že jde o staré vlákno, ale nenašel jsem uspokojivé řešení toho, co potřebuji udělat, a tohle se tomu blíží nejvíc.

Mám Mikrotika, který je připojen k providerovi. Port 1 a 2 jsou v "BR_PROV" s nějakou konkrétní MAC adresou a na základě té přiděluje provider IP adresu, třeba 10.0.0.1. Na tu je z vnějšku posílána konkrétní statická veřejná IP adresa (tzn. co jde na tu veřejnou IP, skončí na 10.0.0.1 a co vyleze z 10.0.0.1 se tváří jako ona veřejná IP adresa). Na mikrotiku jsou pak pravidla, která různé věci rozhazují na některé stroje v síti, např. web server a podobně. To funguje dobře.

Pak mám druhý router (openwrt) a ten má svůj WAN port připojen kabelem na port 2 v mikrotiku na "BR_PROV" a přes tuto bridge od téhož poskytovatele dostává další IP adresu, třeba 10.0.0.2. Vnější veřejná IP u této adresy je sdílená dynamická - je to klasický scénář, který používá většina poskytovatelů, kteří svým klientům neposkytují veřejnou IP adresu.

Openwrt router hraje roli DHCP serveru pro všechny klienty na LAN, přičemž defaultně přiděluje svou vlastní IP adresu jako gateway (třeba 192.168.1.1) a některým specifickým dá jako gateway adresu toho mikrotiku (třeba 192.168.1.88). Jsou to přesně ty stroje, které potřebují komunikovat se světem přes statickou veřejnou IP adresu. Jinak jsou ale všechny stroje v téže LAN (na jednom subnetu).

No, a já jsem si jistý, že tohle všechno by zvládl ten Mikrotik (a to bez metarouteru). A začátek této eskapády začíná v problému, jak z jednoho fyzického portu, do něhož vede kabel od providera, udělat dvě MAC adresy se dvěma IP adresami (protože každé té MAC adrese provider přidělí tu konkrétní IP adresu, se kterou pak dále pracuje) a jak potom zajistit, aby většina klientů na LAN šla tou adresou, která je navenek sdílená, a ty určité konkrétní MAC adresy šly ven tou dedikovanou veřejnou statickou. Ideálně tak, aby se Mikrotik tvářil pro všechny klienty na LAN jako jedna default gateway (teď mám fakticky dvě gateway a přijde mi to zbytečné) a to, kam kterého klienta ve finále pošle, by záviselo řekněme na nějakém address listu (neboli address list by šel zvláštní trubkou ven, všechno ostatní default trubkou - jestli to bude seznam MAC adres, nebo IP adres, je mi v zásadě jedno, počítám s tím, že každý konkrétní speciální klient by dle MAC adresy dostal konkrétní neměnnou IP adresu).
7
« Poslední příspěvek od balkovic kdy 08. 03. 2025, 21:05:39 »
Jo a dost nepraktické také je, že mainframů je po domácích homelabech a garážích obecně dost nedostatek.

Videl som video,  kde mal vyradený IBM mainframe teenager u rodičov v garáži. V paneláku by to nehrozilo.
8
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 20:57:59 »
V IT najviac nezarábajú programátori. Treba sa naučiť nejaký ojedinelý skill a fakturovať ako konzultant :)
Napríklad odborníkov na mainframy je ako šafránu. Ale odporúčam si k tomu nájsť aj dobrého psychiatra.

Je fakt, že dělat třeba SAP konzultanta je celkem rychlá cesta k pěnezům. Ale psychoterapie taky dost stojí, na prodej teplé vody a šílených vendor-lock řešení taky každý nemá páteř a moc dobře si navíc vzpomínám, jak byli SAP konzultanti víceméně všude, kde jsem se vyskytl oblíbení, takže je to do jisté míry spíš příplatek za rizikové zaměstnání na úrovni zvláštní kombinace pojišťováka a prodavače předražených hrnců. Dělat bych to tedy fakt nechtěl :D

9
« Poslední příspěvek od balkovic kdy 08. 03. 2025, 20:50:37 »
V IT najviac nezarábajú programátori. Treba sa naučiť nejaký ojedinelý skill a fakturovať ako konzultant :)

Napríklad odborníkov na mainframy je ako šafránu. Ale odporúčam si k tomu nájsť aj dobrého psychiatra.
10
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 08. 03. 2025, 20:44:04 »
I u nejnizsi pozice, pokud mi tam clovek bude pouzivat ceske terminy typu "cistonosoplena' nebo "ukazatel", ktere budu mit potize pochopit, tak ho vystrelim na mesic po 5 minutach. Dnes nikdo nema cas lidi bez anglictiny a s nulovou zkusenosti (protoze do ted nemel zajem o IT).

Zrovna na pojmu "ukazatel" nic strašného není a používá se běžně i v odborné literatuře. Takže si nejsem úplně jist, jestli by chyba nebyla zrovna v tomle případě spíš na vaší straně. Jinak máte samozřejmě pravdu.
Stran: [1] 2 3 ... 10