1
Sítě / Re:MikroTik: více adres pro eth1 přes DHCP
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 08. 03. 2025, 23:27:59 »OK, díky za nakopnutí zjevně správným směrem 

Jsem v IT celkem nový a chtěl bych se co nejrychleji posunout. Máte nějaké tipy na kurzy? Našel jsem, že je možné získat 50 000 Kč od státu, potom kurzy na Udemy a nějaký český Sharp Programmer Academy. Máte s tím někdo zkušenosti?
Nejvíce mě zajímá právě Sharp Programmer – jestli to někdo nezkoušel koupit třeba na měsíc? Prezentují se jako "jediné kurzy, které ti poskytnou ty nejdůležitější informace, jak maximalizovat svou odměnu jako programátor", ale otázka je, jestli se tomu dá věřit.
Přijde mi super, že vysvětlují hlavně jak si vydělat co nejvíc peněz – tedy jak funguje IT trh, jak na pohovory, vyjednávání a podobně. Ne jen tupě učit jazyk a nazdar. Pořád se mi ale nezdá, že bych mohl mít v IT tolik peněz.
Díky
Marťas
Zační tím, že v současné době něco umíš a zkus programovat pro danou doménu. Něco, co vyřeší problém, který máš. Tvoje cena nebude, v tom, že jsi dobrý programátor, ale v tom, že znáš doménu, pro kterou se programuje. V IT není jen role programátora.
Toto může být dobrá výchozí pozice a pak to bude hodně o tom, že dokážeš sedět a učit se, číst, chodit na meetupy a povídat si s lidma, co dělají, jak to dělají. Nesetkal jsem se s tím, že když se někdo zeptal na nějakou věc, že by se mu ostatní smáli. S jednou vyjímkou, když nás cca 20letý chlapec začasl poučovat, že vysoká škola je nanic. Člověk, který to jen neprochlastal a dělal si své projekty ví, že si toho dost odnesl.
Základní dovednosti bych viděl Angličtina a psaní všema deseti.
Proč angličtina? Spousta zdrojů je jen anglicky, máš větší šanci, že i zaměstnavatel ji bude požadovat.
Proč psaní všema deseti? Je velmi pohodlné psát bez dívání na klávesnici, šetří to čas a oči, ale hlavně je to něco, co můžeš udělat teď hned. Učil jsem se deset - dvacet minut každý den, Pokud nevydržíš ani toto, tak ty hodiny a hodiny do učení programování nedáš.
Omada je volna? Jaka je cena?
Jo a dost nepraktické také je, že mainframů je po domácích homelabech a garážích obecně dost nedostatek.
Videl som video, kde mal vyradený IBM mainframe teenager u rodičov v garáži. V paneláku by to nehrozilo.
Jo a dost nepraktické také je, že mainframů je po domácích homelabech a garážích obecně dost nedostatek.
V IT najviac nezarábajú programátori. Treba sa naučiť nejaký ojedinelý skill a fakturovať ako konzultant
Napríklad odborníkov na mainframy je ako šafránu. Ale odporúčam si k tomu nájsť aj dobrého psychiatra.
I u nejnizsi pozice, pokud mi tam clovek bude pouzivat ceske terminy typu "cistonosoplena' nebo "ukazatel", ktere budu mit potize pochopit, tak ho vystrelim na mesic po 5 minutach. Dnes nikdo nema cas lidi bez anglictiny a s nulovou zkusenosti (protoze do ted nemel zajem o IT).