Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Re:Prodám Orange Pi RV2 8GB RAM Single Board Computer
« Poslední příspěvek od RDa kdy 29. 10. 2025, 23:13:44 »
Co vse jsi tam rozjel/nerozjel a cim te to prestalo bavit? :)

Jinak zajem mam, dalsi zajimavy kousek do kolekce. Odkud jsi? Kdyztak zprava mejlem na ikonce u profilu.
2
Studium a uplatnění / Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Poslední příspěvek od a6b kdy 29. 10. 2025, 23:13:38 »
Citace
vladimir: Já jsem senior (20+ let zkušeností) a tento rok jsem prakticky přestal programovat. Dávám instrukce AI a provádím pouze code review

soucasti toho code review jsou i opravy a upravy vygenerovaneho kodu, ne?
ja jsem senior 15+ a taky si s tim hraju a pri mojich pokusech to vygenerovalo funkcni kod, ale vygeneroval
i blbiny a ty musi clovek opravit.
3
Desktop / Re:Jak používáte více displejů?
« Poslední příspěvek od xPoli kdy 29. 10. 2025, 22:55:43 »
Už jsem to tu někdy psal. Mám 3x 27" 4k monitory. Monitor vlevo na šířku, přes pravou polovinu prohlížeč + mail (Vivaldi), levá polovina většinou volná, využívám příležitostně na sériovou konzoli a podobné nárazovky. Prostřední a pravý monitor jsou na výšku, na prostředním IDE, v pravém dokumentace. +vyskakovací terminál přes cca 40% obrazovky odshora na aktuálně focuslém monitoru.
4
Bazar / Prodám Orange Pi RV2 8GB RAM Single Board Computer
« Poslední příspěvek od Lunix kdy 29. 10. 2025, 22:48:07 »
Prodam OrangePI, ktere jsem si nedavno koupil na testovani na Aliexpressu. Nize jsou uvedene porizovaci ceny jednotlivych komponent, prodam komplet za 2000 a pridam jako bonus starsi testovaci 512GB NVMe SSD Samsung EVO (ukazuje chyby ve SMARTu, ale prozatim funguje OK), na kterem je nainstalovane Ubuntu.

Orange Pi RV2 8GB RAM Single Board Computer DDR4 8-Core RISC-V 2TOPS AI CPU WiFi BT5.0 BLE M2 PCIE SSD Mini PC Support Ubuntu OS
PC 1600 Kc

Orange Pi RV2 Case with Fan and 3Pcs Heatsink Kit, 3in1 Cooling Fan Copper Heatsink Cooler Shell Box set for Orange Pi RV2 Board
PC 286 Kc

Orange Pi 5V5A EU Type-C Power Supply
PC 387 Kc

Celkova PC 2273 Kc (bez NVMe SSD 512GB)

Moznost poslat.

Specifikace a detaily:
http://www.orangepi.org/html/hardWare/computerAndMicrocontrollers/details/Orange-Pi-RV2.html

Clanek na rootu:
https://www.root.cz/zpravicky/orangepi-rv2-prichazi-s-procesorem-risc-v-a-akceleratorem-pro-ai/

Nabizim za 2000.
5
Desktop / Re:Jak používáte více displejů?
« Poslední příspěvek od Vladimir Vlach kdy 29. 10. 2025, 22:40:04 »
Zkusil jsem všechno možné, ale nakonec můj oblíbený desktop PC setup je:
  • primární 27' monitor 2k na střed, full screen IDE (browser apod) - prostě co používám mám před sebou
  • sekundární 27' monitor 2k vpravo, na Emulator (Android), AI tools, slack

Přehazuji okna pomocí klávesnice (používám ubuntu, win key + arrows). Mám i notebook Lenovo P14s (vlevo) ale jen jako doplněk. Doma pracuji plně na notebooku, a nemám s tím problém.
Data synchornizována mezi PC a notebookem (git, unison, atd).

Více displejů už mě rozptyluje, nedokážu se soustředit. 32 palců 4k na mě už mělo malé fonty, a musel jsem zoomovat screen na 125%, což je náročné na GPU. Chci také min 120Hz na monitorech.

Virtualni plochy nepoužívám, přehazuji okna Pomocí Alt-Tab.
6
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 29. 10. 2025, 22:20:33 »
V čem však exceluje je už samotná realizace metod pokud jí dám správný kontext. Také už neprogramuji vše ale sypu do ní snippety a pak to dávám dohromady. Jako lego.

Marně přemýšlím, v čem se to liší od normálního vývoje.
7
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 29. 10. 2025, 22:18:20 »
Myslím si, že AI už u nás ve firmě nahradila zaměstnance, a prvního koho nahradila jsem já - senior, kodér.

Myslím, že jste si sám odpověděl, proč vás nahradila. "senior, kodér"... Nevím jak u vás, ale samotné "kódování" tvoří tak 30 % toho, co jako vývojář dělám.

A jinak ano, u malých více či méně jednorázových aplikací, které se typicky opakují v nějakém spektru pořád dokola a které stejně typicky píšete na zelené louce to napsat o těch juniorech můžete. A pak chcete nějakého juniora nabrat, všichni se snaží používat AI a reálně u toho pohovoru zjistíte, že 90 % z kandidátů sice vygeneruje kód, ale reálně vůbec netuší, co ten kód vlastně dělá a nezvládají pak spravovat základní věci. Navíc je ten kód často všechno jen ne spravovatelný, tedy kvalitní.

To je pohled z druhé strany, který jste už nenapsal. A je to reálný problém.
8
« Poslední příspěvek od Mudvy kdy 29. 10. 2025, 22:04:10 »
Vidím to podobně jako pan Vlach. Sice jsme o dost menší firma a nemáme to tak AI zprocesové ale používáme copilota ve visual studiu, agenty a gpt obecně. Naše zaměření hodně specializované takže AI není tak nápomocná na vymýšlení řešení. V čem však exceluje je už samotná realizace metod pokud jí dám správný kontext. Také už neprogramuji vše ale sypu do ní snippety a pak to dávám dohromady. Jako lego. Dokonce mě pořád učí nový složitější vychytávky, když se zpětně ptám co všechno je dobrý / špatný řešení.

Takže odpověděl bych 1a

Co vidím jako potencionální problém do budoucna je že juniorní vývojáři budou na ai závislí.

No a jestli AI nahradí vývojáře úplně ? ... já se toho osobně nebojím, vezmu do ruky nářadí a půjdu dělat rukama, třeba si paradoxně lépe vydělám :D
9
Studium a uplatnění / Re:Literatura pro rozšíření obzorů v IT
« Poslední příspěvek od Vladimir Vlach kdy 29. 10. 2025, 21:53:20 »
Tvůj nový osobní učitel se jmenuje ChatGPT. Škola není potřeba. Kdo chce, naučí se dnes sám, a 10x lépe a rychleji.
10
« Poslední příspěvek od Vladimir Vlach kdy 29. 10. 2025, 21:35:45 »
Z naší praxe:

• Máme 4 juniory, ti už jedou 90% s AI - vývoj mobilních aplikaci, Android/Java/Kotlin
  • Já jsem senior (20+ let zkušeností) a tento rok jsem prakticky přestal programovat. Dávám instrukce AI a provádím pouze code review
  • Náš team technické podpory a kvality už používá automatizované nástroje (code review, analýza logů atd)
  • AI už nasazujeme na servery jako agenty (NVIDIA NIM, Langchain, apod), orchestrace serverů přes Ansible (generováno opět AI)
  • Automatizace skrz N8N agenty

Museli jsme změnit mentalitu a primárně zaškolit na AI a best practices. Například už automatizujeme i servery a devops, ve smyslu že například cronem spustíme ve smyslu "Analyzuj mi stroj, zkontroluj disk, najdi anomalie, pošli mi email" (je to složitější prompt, ale pro představu co s tím vše už dnes děláme)

AI nám umožnilo DRAMATICKY akcelerovat juniory, poskytne jim kontext, informance, vysvětlení. Máme vlastní vector store s firemními informacemi, interního chatbota, RAG, atd. To trvalo vybudovat a neustále to rozšiřujeme.
Je nutné mít nastaveny best practices, monitoring, a evaluace agentů, aby byly efektivní a zamezilo se chybám. Ale u nás AI kód jde do značné míry do produkce.

Aktuálně používáme modely (naše oblíbené):
  • Grok Code Fast 1
  • GLM 4.6
  • GPT 5 Codex

Junioři mají dnes OBROVSKOU hodnotu pro firmu - budou mít nový mindset, nebudou mít zavedené staré postupu a budou akcelerovat tak rychle, že senior bude muset slevit ze svých fin. nároků.

Myslím si, že AI už u nás ve firmě nahradila zaměstnance, a prvního koho nahradila jsem já - senior, kodér. Vždy jsem si myslel, že programátor bude safe job, ale už si to nemyslím. Teď se svými zkušenostmi dělám manažera, produkťáka, vymýšlím nové funkce a mám radost, jak se to během několika málo hodin stává realitou.

~
Vláďa
https://github.com/vladaman
Stran: [1] 2 3 ... 10