Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 15:06:47 »
v ale C++ může být kdekoliv

I když v Rustu máte unsafe blok, tak nedefinované chování může vzniknout mimo něj, dokonce ten unsafe kód může být i v pořádku (bug bude potřeba opravit v safe části).
2
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 15:02:12 »
Safe API můžeš udělat nad unsafe API a je to naprosto běžná věc. Otázka jen je, kolik toho unsafe kódu musíš napsat. V rustu je zvykem ho izolovat, v ale C++ může být kdekoliv, protože unsafe je úplně všechno a pointer aliasing je tak nějak všude (např. iterátory).

Izolovat unsafe v Rustu můžu, stejně jako můžu v C++ psát bezchybný kód. Problém je, že v ani jednom jazyce mi s tím kompilátor nepomůže (snadno v Rustu napíši vadný safe obal nějakého unsafe kódu). Aliasing v C/C++ je specifikovaný (sice vágně), ale je. V Rustu je situace

Citace
Breaking the pointer aliasing rules. The exact aliasing rules are not determined yet, but here is an outline of the general principles:

Zdroj: Rust Reference

Takže, abyste v Rustu psal program, který nemá nedefinované chování, tak se máte řidit pravidly, která zatím nikdo nenapsal a nikdo je nezná.

3
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 14:50:36 »
Safe API můžeš udělat nad unsafe API a je to naprosto běžná věc. Otázka jen je, kolik toho unsafe kódu musíš napsat. V rustu je zvykem ho izolovat, v ale C++ může být kdekoliv, protože unsafe je úplně všechno a pointer aliasing je tak nějak všude (např. iterátory).
4
Sítě / Re:Wake on LAN na Dell s Windows nefunguje
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 14:26:25 »
S tím výpadkem elektriky to teda nevím. Spíš 2-3 minuty nebyla dost dlouhá doba. Počkal bych aspoň 30 minut a myslím si, že to potom už nenaběhne.

Pro tento případ bývá ale v biosu volba, co dělat po výpadku proudu: předchozí stav, vypnout, zapnout. Poslední volba zajistí zapnutí.

No a co kdyby to PC jelo stále a nevypínalo se?
5
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 13:52:31 »
Je to zatím jediný jazyk, který umožňuje napsat to co v C++, ale naprosto safe

S tím safe to není pravda. Na mnoho věcí potřebujete unsafe Rust, který je v určitém smyslu víc unsafe než C nebo C++ a navíc ani neexistují přesná aliasing pravidla, takže vlastně nikdo nemůže přesně říct, jaké programy obsahují nedefinované chování a jaké jsou v pořádku - to se určí časem a může se stát, že nějaké programy, co doposud fungovaly, spadnou do kategorie "má nedefinované chování".
6
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 13:36:15 »
Rust ale vytvořili právě lidi, co už měli C++ plné zuby, že jo :)

Je to zatím jediný jazyk, který umožňuje napsat to co v C++, ale naprosto safe, a jazyk, který se dostává do různých projektů, právě kvůli jeho kvalitám. To zatím žádný jiný jazyk nenabídl. A navíc rust má i built-in package management, takže žádné ohavnosti typu vcpkg nebo conan. A žádný cmake!
7
Hardware / Re:Ochrana koženky na sluchátkách
« Poslední příspěvek od ajne kdy Dnes v 13:24:28 »
Žádné, stejně se to začne loupat. Buď to ručně oloupu úplně, někdy je pod tím použitelný materiál, nebo koupím nové náhradní náušníky. Zatím jsem vždy kupoval z Aliexpressu za zlomek ceny originálu, a zatím mám tu zkušenost, že to kolikrát vydrží déle, než ten originál.
Tak ani original neni nejak velka palba, treba Sennheisery maji pro vetsinu typu pod petistovku, coz se v porovnani s cenou sluchatek da.

První případ co jsem řešil byly Sony. Sluchátka cca za dvojku, náušníky 750,- + dopravné. Tedy cca necelá polovina ceny nových. To jsem si řekl že jim fakt nedám. Už jen z toho důvodu, že se rozpadaly kompletně, praskaly tam plasty skoro všude. S pomocí náhradních náušníků a lepidla jsem je ještě pár měsíců udržel při životě. A zařekl se, že Sony už neuvidí ode mne korunu. Od té doby mám Sennheiser HD-350 BT, což je úplně jiná. Akorát ty náušníky to taky vzdaly, nicméně vydržely déle než u Sony. A zbytek je zcela netknutý, jen mám bílou verzi a žloutnou :-)
8
Hardware / Re:Ochrana koženky na sluchátkách
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 13:10:02 »
Tak ani original neni nejak velka palba, treba Sennheisery maji pro vetsinu typu pod petistovku, coz se v porovnani s cenou sluchatek da.

To záleží konkrétně.  Kdybych měl u svých Sennheiser vyměnit kabel a náušníky, tak bych dal většinu ceny, co jsem dal za celá nová sluchátka.  I jejich web pořád dává celá za $90 a pitomý kabel za $22 + na sluchátka můžeš v reálném obchodě dostat slevu, já se před lety vešel pod tisícovku dokonce.  Originální náhradní díly naopak není tak snadné sehnat, takže pak taky cena dopravy.

Přitom jinak všechno ostatní (a tedy to hlavní) v takových sluchátkách vydrží věčnost, když se k nim člověk chová slušně.
9
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 12:57:17 »
Toto ma zaujalo:

Proti C/C++ bohužel nemohu sloužit, je to už dlouho.

V kombinácii s o deň starším:

Na druhou stranu dobrá zpráva je, že pro nové aplikace není důvod již C++ používat.

... sa musím zamýšľať:

Na základe čoho vlastne vyslovujete takéto závery?

Keď s aktuálnym C++ nemáte dostatok skúseností, tak by možno stálo za zamyslenie, či by ste sa k nemu vôbec mali vyjadrovať.
10
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy Dnes v 12:44:25 »
Safety profiles a C++, dovolil by si sdílet tento link:

https://www.circle-lang.org/draft-profiles.html

Je to od člověka, který chtěl fakt C++ pomoct a udělal toho víc než všichni ti diskutující tady dohromady. Problém ale je, že C++ committee prostě nikdy nechce nic dobrého, a vždycky se jde cestou zmetků a věcí, které vývojáři nechcou.

To bol v podstate návrh nového jazyka, či skôr možno viacerých nových jazykov a o to nikto z tých, ktorí v tom majú peniaze, naozaj nestojí.

Kto si myslíte, že v tom "comittee" vlastne sedí? Že sú to ľudia z ulice bez akéhokoľvek vplyvu a bez zodpovednosti? Alebo iba akademici, ktorí nemajú v zdrojovom kóde investície za niekoľko dekád?

Takže bolo rozhodnuté, že sa pôjde cestou evolúcie a nie cestou vymazania histórie a začatia na zelenej lúke.

Pretože za to by niekto musel zaplatiť. A to si začali uvedomovať aj regulačné orgány, ktoré už nepožadujú, aby bolo všetko prepísané do Rustu.

V podstate to znamená, že cena za prechod na iný jazyk v takom veľkom rozsahu, či sa bavíme o prepísaní alebo iba pokračovaní v novom jazyku, je vyššia ako cena za prípadné problémy spôsobené bezpečnosťou, ktorá je iba dosť dobrá a nie perfektná. A k tomu, aby bola bezpečnosť dosť dobrá, C++ smeruje.

Ostatné záležitosti riešia certifikované procesy, kde mimochodom Rust stále zaostáva.

Čo sa jednotlivých programátorov týka, tak každý si môže vybrať jazyk ktorý mu vyhovuje. Pokiaľ v ňom samozrejme nájde prácu.

Je inak pozoruhodné, že ste sem vlepili rozhodnutie z minulého roku a nie rozhodnutia z tohto roku, ktoré veci značne posúvajú v prospech C++. A nemyslím si, že je málo pravdepodobné, že o nich neviete.

Na záver, ja sa nesnažím pomôcť C++. Ale tým, ktorí sa snažia zorientovať a dostávajú jednostranné informácie o tom ako je jeden jazyk úžasný a ako venovať sa jazyku s dlhšou históriou a 5 až 10-krát väčším zastúpením v priemysle nemá zmysel. Aby mali možnosť vidieť aj druhú stranu mince.
Stran: [1] 2 3 ... 10