nebylo to 15 mil?
o konceptu humanismu nejvice vyrvaji ruzni filozofove, jejichz mentalni spojeni se smutnou realitou byva prave na urovni toho 5leteho.
masakr japonskych civilistu byl mozna neodvratny demonstrativni krok, jak zastavit v temze konfliktu probihajici 100x vetsi masakr nejaponskych civilistu.
to uz bychom taky mohli verit iranskemu "my jen vyrabime tuny ochuzeneho uranu pro civilni ucely".
P.S. ale samozrejme o americanech plati "provedli jsem kontrolni vrt a zjistili jsme, ze se tam porusuje demokracie"
...
Američané trefili jadernými bombami Hirošimu a Nagasaki také jen omylem.
Chudáci Japonci. Zničeho nic, bez nějaké zjevného důvodu na ně najednou Američani hodily dvě atomové bomby. Zhruba tak nějak se učí ve zkratce dějepis v Japonsku.
Druhá dvětová válka byla asi první válka kde ztráty vítězné strany byly násobně větší než ztráty poražených. Japonsko mělo cca 600 000 civilních obětí. Nicméně jen v samotné Číně Japonci zavraždili cca 7 miliónů civilistů ! A celkově mají na svědomí desítky milionů obětí Japonské válečné zločiny .
Pro boha! Masakr civilistů je válečný zločin a je úplně jedno, kdo ho páchá a co ho k tomu vede. Tvrzení "ale on mi to před tím taky udělal" je obhajoba na mentální úrovni pětiletého dítěte.
I tech Japonskych - civilistum rozdavali chladne zbrane a propaganda jim rikala, ze maji bojovat az do smrti. Americky odhad pro invazi byl milion mrtvych Americanu a 8 milionu Japoncu, navic invaze smradochu ze SSSR a tim i zniceni japonske kultury.
Realny vysledek byl, jak vsichni vidime mnohem lepsi - za nejakou dobu se Americani stahli, a z Japonska zustala bohata, rozvinuta a svobodna zeme, se svoji kulturou (az na to, ze Cisar uz neni povazovan za boha). Skoda, ze jsem neprohrali stejne.
Co se tyce Iranu, ten prasecky rezim od ledna zabil 30 tisic vlastnich lidi a neznamy pocet dalsich zmrzacil strilenim plastovych kulicek do obliceje (v zahranici vidi mrtve, tyhle ne, ale pro rezim je to stejny vysledek, jako kdyz je zabije).
Americanum lze vycitat spoustu veci (v tomto asi i dost sokujici nepripravenost), ale v maloktere valce je tak ocividne, kde je cerna a bila.