Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy Dnes v 23:36:16 »
Pokud jde o široce používaný jazyk/knihovnu/framework/API/algoritmus, tak AI umí excelovat - o víkendu jsem měl jednoduchý webový GPX editor v PHP pro vyhlazení hodnot v exportu z mapy.cz hotový za 5 minut, stačilo mít představu a dobře ji popsat.
Ale když jde o něco méně používané, čemu se navíc v průběhu času často měnilo rozhraní, může AI plodit nesmysly a k použitelnému výsledku se člověk nikdy nedobere. Stalo se mi to loni např. s komponentou MUI X Data Grid, kde jsem to po několika hodinách vzdal a dělal jsem to raději bez AI.
Je možné, že současné verze AI by si vedly o něco lépe, nevím.
2
« Poslední příspěvek od BoneFlute kdy Dnes v 23:11:50 »
Vzpomínám si, jak jsme kdysi v jedné firmě, plné výborných vývojářů, zkoušeli zavádět unittesty. Já jsem z nich o tom překvapivě věděl nejvíc, tak jsem dostal za úkol udělat nějaké seznámení. Používání testů je užitečný, dnes už to moc lidí nekritizuje. A má svá úskalí. Své nadšence a odpůrce. V případě LLM to vidím jako podobný pattern.

Já LLM dost masivně používám. Ale přesto v porovnání s popisy některých místních, jsem evidentně ještě dost konzerva.

Mám kamaráda, který o tom hrozně básní. Asi si k němu sednu a budu pozorovat, jak to používá.
3
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 21:59:05 »
To by musel ten AI zchroustat celou moji codebase a pak si neumím představit, jak bych tam přidával jím vygenerovaný výstup.

Ne že by to teoreticky nebylo možné - dám mu cestu ke codebase, řeknu mu, co chci udělat, dám mu cestu k dokumentaci, on si bude pamatovat historii všech mých požadavků za posledních X měsíců, takže bude "v obraze". A pak mu řeknu: "Přidej novou funkci do codebase, která dělá to a ono" a on to přidá, já udělám code review.

Ale pochybuju, že tohle dneska AI umí.
Ano, tohle dneska samozřejmě AI umí. V tom problém není.

Problém je v tom že výsledek bude nepoužitelný, ze stejného důvodu proč s tím bude typický juniorní programátor: protože z kódu není jasné co to vlastně celé má dělat a jak to všechno funguje dohromady.

ja jsem na celym nasim kodem pustil copilota a zadal jsem mu celkem jednoduchy task, sam jsem podobny task pred lety naklepal a otestoval asi za pul dne. copilot to vyblil ve funkcni podobe asi za pul hodiny, ale co me nastvalo, ze zasahnul zbytecne i na mista kam nemusel, takze stejne bych to musel rucne vyfiltrovat.
4
Hardware / Re:Chování nabídky napětí USB-C nabíječky s PD
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 21:51:41 »
Minule som kupoval 68W od Lenova za asi 23Eur a nabijam tym vsetko doma.

Tolik? Minule jsem kupoval PD za 90 Kč a 2×PD + 2×QC za 300 Kč.
5
« Poslední příspěvek od Kamil Podlešák kdy Dnes v 21:05:22 »
To by musel ten AI zchroustat celou moji codebase a pak si neumím představit, jak bych tam přidával jím vygenerovaný výstup.

Ne že by to teoreticky nebylo možné - dám mu cestu ke codebase, řeknu mu, co chci udělat, dám mu cestu k dokumentaci, on si bude pamatovat historii všech mých požadavků za posledních X měsíců, takže bude "v obraze". A pak mu řeknu: "Přidej novou funkci do codebase, která dělá to a ono" a on to přidá, já udělám code review.

Ale pochybuju, že tohle dneska AI umí.
Ano, tohle dneska samozřejmě AI umí. V tom problém není.

Problém je v tom že výsledek bude nepoužitelný, ze stejného důvodu proč s tím bude typický juniorní programátor: protože z kódu není jasné co to vlastně celé má dělat a jak to všechno funguje dohromady.
6
/dev/null / pro c++ lidi - prijde vam tohle normalni?
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 19:54:08 »
dnes jsem poprve ve starem C++ kodu videl tuhle deklaraci funkce a myslel jsem, ze omdlim.

void FunctionWithBuffers(const BYTE*& pBuff, const BYTE*& aBuff, ....................);

paneboze reference na pointer, tohle se mi teda nelibi a pouzil bych const BYTE**.
co na to rikate vy, je to pro vas pohode?
7
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 19:28:48 »
Nějak nerozumím tomu, jak mi bez mé námahy AI pomůže do codebase, která má řekněme 40000 řádků kódu, přidat business requirement. To by musel ten AI zchroustat celou moji codebase a pak si neumím představit, jak bych tam přidával jím vygenerovaný výstup.

Přesně. On není problém nějakou aplikaci podle přesné specifikace velmi rychle na zelené louce vytvořit. To umí každý medior a mnohdy i lepší junioři. Mnohem větší problém je ji technicky dobře a future-proof navrhnout a pak hlavně udržovat a rozšiřovat, ladit. Což je pochopitelně to, co lidé, co se vývojem softwaru doteď nezabývali nebo dělají takové ty aplikace "vytvoř, dostaň zaplaceno a zapomeň" moc nechápou.
8
Server / Re:DMARC/SFP a hlavička Return-Path
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 18:27:47 »
9
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy Dnes v 18:25:36 »
Nějak nerozumím tomu, jak mi bez mé námahy AI pomůže do codebase, která má řekněme 40000 řádků kódu, přidat business requirement.

Ale pochybuju, že tohle dneska AI umí. Možná jednou to umě bude. Já AI používám na snippety, načež málokdy se dá použít as is. Někdy dělá AI zákeřné skryté chyby. Někdy se naštvu a jdu si najít řešení sám na google "po staru", protože ChatGPT je třeba u nějaký library zaseklý, že ji používá blbě a generuje nesmysly.
10
Bazar / Re:Prodám Orange Pi RV2 8GB RAM Single Board Computer
« Poslední příspěvek od Lunix kdy Dnes v 17:46:28 »
Prodano.
Stran: [1] 2 3 ... 10