Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nová témata / Re:jaky stroj na inferenci ai?
« Poslední příspěvek od PCnity kdy Dnes v 00:27:46 »
My sme nakupili Strix Halo so 128G unified, cena je okolo 50k KC netto, 128G uz ponuka celkom slusne velkosti modelov a vykon je ok.

GMKTec EVO-X2
Beelink GTR9 Pro
Minisforum MS-S1 MAX
HP Z2 Mini G1a (ecc, ale chlp pomalsia pamat)

Na gpt-oss-120b mam 48 t/s, na dev/hranie je to perfektne. Akurat ziadna CUDA :)
2
« Poslední příspěvek od RDa kdy 18. 11. 2025, 23:53:27 »
Sel bych na to naopak.. koupil si v ramci rozpocu hw na jine uziti (gaming, cad) a to hrani s AI (a velikosti modelu) si pak prizpusobil podle konfigurace. V necem ve vhodnotsti tomu muzete jit samozrejme naproti (objem VRAM). Alternativne koupit stroj s vyhledem na potreby v nejakem casovem horizontu (ono to dneska uz moc nasobky vykonu nedela.. zlepseni jsou mezigeneracne 10-15% - kvuli architekture a spotrebe), takze neco s planem na 5+ let byt o neco drazsi.. se muze hodit.

Jen je skoda ze jste to vyhodny okno propasl.. ted se zdrazuji pameti i ssd a potahne to i GPU segment dolu sebou.
3
Hardware / Re:Jaká RFID používají v supermarketech?
« Poslední příspěvek od RDa kdy 18. 11. 2025, 23:49:39 »
Tak musis rozlisovat zda se jedna o idenfikator produktu (tam je to ten UHF long range rfid), nebo pouze tag proti kradezim, coz staci kdyz rezonuje v ramu, jak rikal predrecnik.

Co mozna nezminujes je - ze pokud te zajimaji ty tagy proti kradezim, tak ony jsou nejak deaktivovany (coz nevim jak se deje, nejspis dojde k fyzickemu poskozeni nadmernym polem?). Vidim to typicky zality v plastu na potravinach, treba cokolade.. co brigadnice zapomnela vyresetovat a zrovna meli v provozu dohled od SBS :D tak jsem sel najisto a "omlatil" ji cokosku o hlavu :))
4
Odkladiště / Re:Data act a data z Androidu
« Poslední příspěvek od RDa kdy 18. 11. 2025, 23:38:12 »
... ale i telemetrická data, jak například seznam WiFi sítí,  id BTS, bluetooth MAC, které můj telefon potkal. Je to tak? Máte s zadáním o taková data zkušenosti?

Ano, kdyz nedavno problehle zpravicka o "ruseni" Google Timeline, tak jsem si ty data stahnul. Oni to sice nezrusili, ale ta nasbirana data uz jsou jenom v telefonu, a tam se to strasne blbe prohlizi, na rozdil od puvodniho zpusobu pres pocitac a plnohodnotne mapy a rozsirene filtry. Proste to jen zdegradovali tak, aby z toho ani uzivatel nemel uzitek.

A pak ty nasbirana data neobsahuji adresu, ale jen indikatory.. a musis puzit google sluzbu aby ti zresolvoval waypointy. A to bude podle me na tisicech bodech narazet zas na nejake FUP.. cim dale znemozni pouziti dat z vlastni aktivity.
5
/dev/null / Kauza Glocin, kde selhala mediální propagace
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 18. 11. 2025, 22:52:36 »
Nedávno šla v reportérech ČT  reportáž o kauze Glocin, dá se říct kryptoreichlovině říznuté xixaem. (Pachatelé čech a slovák = ti to prodávali, ale ten jakýsi token nebo zerocoin těžila a brousila jako diamat nějaká baltská společnost " v roli
 tzv .externího dodavatelȩ") . Nebo abych to upřesnil, šlo asi o celosvětový fenomén, ale to co jsem popsal, je jen výsek pro scope ČR, Škoda asi 2 miliardy, ty peníze obratem asi rozutráceli=byli poslány do zahraničí  .Asi to muselo běžet dlouho, to není měsíční projekt, protože těch poškozených bylo dost a asi taky než pyramida začně sypat (peníze) trvá rok, ne li déle.

Musela na to být určitě nějaká reklama na očích, muselo se to k "investorům"dostatCo mě ale zajímá o tomhle projektu jsem neměl absolutně páru. Jak je možné, že mě to minulo?

Je někde, kdo na to hle viděl inzerát nebo reklamu? a nebo to bylo advertisované jen Blesku nebo zastávkách MHD  nebo bazarových portálech jako hledáme účetní  / bílého koně na finanční administrativu?
6
Odkladiště / Re:Data act a data z Androidu
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 18. 11. 2025, 22:46:04 »
Nemám, ale třeba by mě zajímalo, jestli i součástí paktu, je že taková data musí zničit po nějaké žádosti nebo události (něco jako právo na výmaz, přestání používání telefonu, deaktivace účtu, reset)
Já google nemám, tak tyhle starosti nemusím řešit.
7
« Poslední příspěvek od nonius kdy 18. 11. 2025, 22:37:02 »
Záleží, jak velký jazykový model chcete provozovat. Sice s tím nějaké zkušenosti mám, ale nechám si také poradit.
8
Server / Re:Doporučte monitoring pro začátečníka
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 18. 11. 2025, 22:24:00 »
ta přístupnost pouze z tunelu a ne z internetu, je podle mě symptom toho, že tok  komunikace nejde stejnou cestou (příchozí a odchozí) - důsledek je ,že odpovědi přichází z jiné IP (a nebo ani neodcházejí, pokud je filtru je něco po cestě nezařízne : od samotného původce(myšleno "odpovědce"- server-kde se requesty mění v odpovědi)/ rp-filter nebo nějaký firewall hlídající ct-state invalid) --

nemá některý ze strojů jako default route  wireguard rozhraní?

Nevím který přesně to je článek, ale možná "policy routing" a nebo některý ze série zde na root.cz.
9
Nová témata / jaky stroj na inferenci ai?
« Poslední příspěvek od a6b kdy 18. 11. 2025, 22:15:13 »
uvazuji o novem hardware pro hrani s ai na lokale, llama.cpp apod.

uvazuju o variantach:
1) mac pro m3 nebo m4, ktery ma npu.
2) notebook x64 s procesorem co ma npu, ryzen ai apod.
3) koupit jenom lepsi grafickou kartu 5080, 5070 ti do stavajicicho stolniho kompu.

chci si rozjet kvantizovany model a pohrat si s tim, pripadne vyuzit gpu pro blender a cuda.

co by jste si vybrali vy? 60k kc uz je moc, 40k kc je ok.
10
O serveru Root.cz / Re:Podvodná reklama
« Poslední příspěvek od Viton Triton kdy 18. 11. 2025, 22:14:19 »
ooo :)
Stran: [1] 2 3 ... 10