Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Vytvoření CAA záznamů pro doménu
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 17:30:38 »
Perfektní, díky moc. V reálu to mám btw nastaveno správně, ale v příkladu jsem to uvedl s velkými počátečními písmeny, ani nevím proč. :)
2
Desktop / Re:Jak používáte více displejů?
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 17:08:09 »
S notebookem mám 3. Z toho notebookový vypnutý (protože je moc malý). Vpravo (doma je ten display větší -- 32" lehce curved) mám hlavní práci. Vlevo (doma 23") pak dodatečné informace (např. otevřené zadání při verifikaci že jsem udělal vše, dokumentace při vývoji atd. atd.).
Na samotném notebooku bych si nedokázal představit práci ... Resp. v případě nutnosti se dá, ale prostě nevejde se tam dokumentace, IDE atd. (a furt přepínat screeny mi nepřijde moc pohodlný, zvláště když občas potřebuju vidět dokumentaci a kód vedle sebe).

To používáš 2 monitory centrovaně nebo jeden centrovaně a druhý bokem - viz. obrázek za A) nebo za B)
3
Server / Re:Vytvoření CAA záznamů pro doménu
« Poslední příspěvek od Ondřej Caletka kdy Dnes v 16:55:27 »
Kód: [Vybrat]
@   IN CAA  0 issue "Letsencrypt.org"
www IN CAA  0 issue "Letsencrypt.org"
@   IN CAA  0 issuewild "OtherCA.org"
Ta pravá strana je pro LE špatně, má tam být malé el.

Ale co když chci jasně říci, že není možné vytvořit samostatný cert třeba pro mail.firma.cz nebo intranet.firma.cz ? Bude nutné explicitně pro každý hostname (mail, intranet, webmail ...) vytvořit záznam níže? Je má logika správná?

mail      IN CAA  0 issue ";"
intranet  IN CAA  0 issue ";"
Ano, je to přesně tak. Autority postupují od vydávaného jména a odebírají části zleva dokud buď nenajdou záznam, nebo dokud jim zbude jen public suffix. Protože webová prezentace bude chtít certifikát pro vrchol zóny (aby fungovala v prohlížečích bez "www.", je skutečně potřeba nastavit odlišné záznamy u každého jména zvlášť.
4
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 16:37:46 »
Dřív jsem taky používal dva monitory (taková ta klasika - na jednom hlavní práce, na druhém nějaké pomocné věci, dokumentace atd.). Ale pak jsem došel k tomu, že lepší než otáčet hlavou je přepínat virtuální plochy (ty navíc s více monitory nejdou moc dohromady resp. měly by se přepínat buď nezávisle nebo jen na jednom displeji).

Problém více displejů je taky v tom, že člověk pak často sedí a kouká nakřivo – ten hlavní monitor sice může mít na střed, ale pak delší dobu čte dokumentaci na tom „vedlejším“ atd. Někdy jsem měl dole notebook a nad ním monitor, ale ten je pak dost vysoko. Pokud mají být vedle sebe, tak hodně záleží na šířce – u širokoúhlých displejů by si člověk vyloženě ukroutil hlavu – a u těch užších je zase otázka, proč jich mít víc a nepořídit radši jeden širší.

Mám tedy 16 virtuálních ploch (4×4) a úlohy na nich umístěné tak, abych se většinou přepínal jen mezi dvěma nejbližšími – tzn. např. IDE a hned vedle je terminál, kde program spouštím. Většinou mám jedno okno přes celou plochu. V IDE mám např. dva zdrojáky vedle sebe + postranní panel. Někdy mám vedle sebe dvě různá okna.

Jednu dobu jsem byl celkem nadšený z myšlenky aktivit v KDE. Sám o sobě to byl dobrý nápad, bohužel to ale nebylo dotažené a hlavně chyběla podpora v aplikacích. Takže se mi každou chvíli stávalo, že jsem např. kliknul na odkaz a on se začal otevírat v okně prohlížeče běžícího v jiné aktivitě, protože prohlížeč o aktivitách nic nevěděl a tohle okno považoval za hlavní nebo naposledy použité. U virtuálních ploch se to tedy děje taky, ale tam je aspoň mnohem rychlejší jejich přepínání a přesouvání oken z jedné na druhou.

Více fyzických monitorů se podle mého hodí, když člověk dělá něco jako dispečera – sleduje více obrazovek a může na ně koukat i z dálky nebo periferním viděním, protože tam až tak nečte drobný text ale spíš sleduje nějaké výraznější upozornění a změny.

Práci, kterou je potřeba oddělit víc, tak mám na samostatném fyzickém počítači, ale displej, klávesnice a myš jsou společné, takže pak jen přepínám počítače (udělal jsem si jakési vlastní softwarové KVM).

Můžeš prosím poslat screenshot pouze přepínače virtuálních ploch (do fóra nebo na můj email)? Zajímá mě velikost a umístění přepínače ploch na monitoru.
5
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 16:26:39 »
Mam 4 monitory (24" IPS 1440p) na upravenem stojanu z alzy (Q05BSV). 2 nad sebou a 2 na vysku po stranach. Ve vzdalenosti na delku paze. Vyskove nastavitelny stul, otocna zidle, posuvne nastavitelne operky predlokti.

Je to tak akorat, ze nemusim moc pouzivat plochy ani alt-tabovat. Presne se mi tam vejdou dva zdrojaky, konzole, logy, dokumentace, prohlizec na vyhledavani, poznamky. Na dalsi plose e-mail, chat, voip.

Nemusim kroutit krkem, muzu pootocit cele telo.

Chapu, ze 4 male monitory jsou divne, ale vadi mi, kdyz je na velkem monitoru nerovnomerne podsviceni a prechody kvuli pozorovacim uhlum. Taky kdyz mi jeden monitor chcipne, porad muzu jet dal.

...

Ve skutecnosti ale posledni dobou z nutnosti jedu na notebooku nanejvys s nahodnymi 1-2 monitory a ruzne se u toho trapim.

Můžeš prosím napsat co máš na kterém monitoru, díky :) nm
6
Sítě / DMZ na proxmoxe
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 16:17:29 »
Topologia
Proxmox -- vmbr0 -- enp2s0 -- rb5009ug (eth2) -- internet (eth1)
LAN siet 192.168.100.0/24
IP PVE 192.168.100.2
vmbr0 je sietovy bridge pre VM a CT.

Chcem vytvorit novu siet (192.168.200.0/24), teda novy bridge pre server/y, ktore budu izolovane od 192.168.100.0/24.
Neviem ci je to najlepsia moznost, ale zrejme bude idelane pouzit VLAN (podporu ma MK ROS7 aj PVE 9).

Takze na MK

/interface vlan add name=vlan200_dmz interface=bridge1 vlan-id=200 comment="DMZ VLAN"
/ip address add address=192.168.200.1/24 interface=vlan200_dmz comment="DMZ network"
/ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=pppoe-out1 src-address=192.168.200.0/24 action=masquerade comment="DMZ internet access"
/ip firewall filter add chain=forward src-address=192.168.200.0/24 dst-address=192.168.100.0/24 action=drop comment="Block DMZ -> LAN"
Pre zaklad by to malo stacit.

PVE

do /etc/network/interfaces pridavam

auto vmbr200
iface vmbr200 inet manual
    bridge-ports enp2s0.200
    bridge-stp off
    bridge-fd 0

Jediny problem je ze som geograficky od PVE dalej a siet na proxmoxe po reboote padla (divne je, ze LXC a VM bezia bez problemov dalej).

Viete ma nakopnut ci idem dobrym smerom a kde robim chybu ?
7
Bazar / Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 16:11:11 »
Chlazení N305 a asi ani slabších N97 bych nenechal úplně na tom pasivu, co je na Odroidu - přidal bych tam nějaký tichý pomalý ventilátor [...] Ostatně disky to taky potřebujou.

Nevím, jak vypadá pasiv Odroidu, ale jestli má ta N305 maximální TDP do 50 W (což asi má když "typical/base TDP" je 15 W), uchladíte to ve větší skříni s prstem v nose i větším pasivem bez ventilátoru. Než to, to už je náročnějí sehnat za rozumnou cenu ten pasiv. Protože koho by taky zajímal, že, když lidi nemají co na práci a podle nabídky některých velkých e-shopů si kupují počítače asi jenom na hraní.

U disků záleží, jak je používáte. Já je mám třeba tak 95 % času vypnuté a i když jsou zapnuté, prakticky se jen točí než zase usnou. Teploty monitoruji a v pohodě se vejdou do rozumných rozmezí i při plném výkonu pokud nejde o dlouhé hodiny a hodiny zátěže. Normální větší microATX skříň a těch disků mám uvnitř asi sedm nebo tak nějak už dlouhé roky a nějaká SSD k tomu.
8
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 14:09:01 »
BTW, já se původně trápil s "univerzály" ....aby to umělo i ono, bylo to best....
Jenže jsem zjistil, že nic jako univerzál neexistuje a nejlepší dneska zítra nemusí vyhovovat.
Naopak je snazší i levnější mít několik systémů.

NAS jako úložiště dat, pár ARM i plnotučné stanice.
A podle účelu se dá zapnout to, co je potřeba nebo virtuál, který se dá vybuildit za chviličku...
9
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 13:40:04 »
Ohledně šasi, zkuste mrknout, jestli by se nehodilo něco z toho:
https://www.emko.cz/produkty/it-skrine/mini-itx
https://www.inter-tech.de/ITX_Case.html
https://www.chieftec.eu/products/de/Chassis/9/ITX

Pro Odroid H4/+/Ultra se prodává ITX kit a taky nějaké originální skříňky - které ale Vašemu zadání spíš neodpovídají.

Chlazení N305 a asi ani slabších N97 bych nenechal úplně na tom pasivu, co je na Odroidu - přidal bych tam nějaký tichý pomalý ventilátor o přiměřeném průměru (80 nebo 120 mm). Vidím na odroid motherboardu header pro čtyřpinový CPU fan (PWM ovládání otáček) - už jsem tady zmiňoval Arctic P8/P12 PWM PST series. Prostě aby se trochu hejbal vzduch. Ostatně disky to taky potřebujou.

Nevím kolik máte prostoru na ten počítač - třeba bych se úplně nestyděl, použít nějaké šasi typu miditower nebo slim desktop a nacpat do něj basu šuplíků nebo dvě pro ty disky. Stejně budete chtít pro větší počet disků nějaký napájecí zdroj 12+5V. Basy šuplíků do 5,25" pozic dělá Chieftec, Inter-tech, Supermicro, něco by mohl mít Digitus a další... Nebo kastli nějakou úplnou holotu z Alíku / Allegra :-) nakonec člověk má v lékárničce dezinfekci a náplast...
10
« Poslední příspěvek od lojza_z_dolni_horni kdy Dnes v 13:03:10 »
Mam 4 monitory (24" IPS 1440p) na upravenem stojanu z alzy (Q05BSV). 2 nad sebou a 2 na vysku po stranach. Ve vzdalenosti na delku paze. Vyskove nastavitelny stul, otocna zidle, posuvne nastavitelne operky predlokti.

Je to tak akorat, ze nemusim moc pouzivat plochy ani alt-tabovat. Presne se mi tam vejdou dva zdrojaky, konzole, logy, dokumentace, prohlizec na vyhledavani, poznamky. Na dalsi plose e-mail, chat, voip.

Nemusim kroutit krkem, muzu pootocit cele telo.

Chapu, ze 4 male monitory jsou divne, ale vadi mi, kdyz je na velkem monitoru nerovnomerne podsviceni a prechody kvuli pozorovacim uhlum. Taky kdyz mi jeden monitor chcipne, porad muzu jet dal.

...

Ve skutecnosti ale posledni dobou z nutnosti jedu na notebooku nanejvys s nahodnymi 1-2 monitory a ruzne se u toho trapim.
Stran: [1] 2 3 ... 10