Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Re:Přechod na Zigbee2MQTT 2.7.1
« Poslední příspěvek od Bugsa kdy Dnes v 14:55:19 »
Funguje, mám ho jako doplněk v HomeAssistentovi. Se žádnými konfiguračními soubory jsem za celou dobu používání nepřišel do styku, jen se to samo stále aktualizuje...
2
Hardware / Re:Ceny modulů DIMM (UDIMM i RDIMM) a také SSD
« Poslední příspěvek od RS kdy Dnes v 14:41:33 »
Nuz.. hadejte kdo drzi investicni dimmky :D
Investiční DIMMky jsem nedopatřením koupil já … 15.8. jsem koupil 256 GB do svého domácího jakoby serveříku za 16k (4×KF556C36BBE-64). Dnes by to stálo cca 53k a to bych za to zcela jistě nedal. Kdybych dnes polovinu toho prodal za 60 % toho, co to dnes stojí, tak mi půlka zbyde a mám to zadarmo ;). Jenže kdyby. jednak to nikdo při smyslech nekoupí a hlavně to nehodlám prodávat. A především se musím modlit, aby to neodešlo, protože je mi jasný, jak by dopadla případná reklamace.
Pro zajímavost jsem se teď mrknul na aktuální ceny a shopy, které ty moduly mají, aktuálně chtějí kolem 30K za jeden, takže ta čtveřice by vás vyšla na závratných 120K. :D
Připadá mi to natolik šílené, že jsem to raději 2x zkontroloval, jestli jsem se nespletl. :D

3
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 14:40:41 »
Moje prosté úvahy.
1 Výše uvedené svědčí o tom, že výstavba je teprve ve svých počátcích.
2 Doposud proinvestované finanční prostředky dávají tušit, že investoři nepočítají s rychlým splasknutím bubliny.
3 Zúčastnění investoři už mnohokrát dokázali, že dobře vědí co dělají. Kdyby to nevěděli, nebyli by dnes v pozici, která jim umožňuje investovat desítky až stovky miliard USD....
-----------------
Proto se mi brzké splasknutí AI bubliny jeví jako velmi nepravděpodobné. Spíš bych řekl, že vlak AI se teprve začíná rozjíždět. Teda, pokud se vůbec o bublinu jedná, což vůbec není jisté. Možná právě stojíme před největší změnou v dějinách lidstva.
Všechny vaše předpoklady, které jste vyjmenoval se mnohokrát v minulosti v různých případech ukázaly jako neplatné. Dobře, možná bod dva by se dal brát vážně. Ale těch "investorů" se trh ptát nebude. Ti pak budou jako vždy v těchto případech jen řešit, jestli dál jet na mrtvém koni nebo už sesednout. Což je, koneckonců, jejich práce. Zbytek je jen váš dojem a pevná víra.
4
Bazar / Re:Prodám zálohy linuxových distribucí na CD a DVD
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 14:27:48 »
Že se nepochlubíš WIFTe! :-)
No, měli jsem s Martinem krátké setkání, narval jsem toho do auta, až mi to při brždění padalo na hlavu, ale je to teď uložené ve skříni. Jsou tam mezi tím různé zajímavosti, od genuine zlatých Kodaků až po HD DVD.
5
« Poslední příspěvek od RS kdy Dnes v 14:26:00 »
I pokud by skutečně bublina AI v dohledné době splaskla, což se mi zdá být dost nepravděpodobné, protože celý obor je stále teprve na začátku rozvoje [...]
Vím, že jednu dobu došlo k vyprodání křišťálových koulí. Už jsou zase skladem? To je zhruba to jediné, co mě napadá vždy když čtu podobné prognózy. Reálně to neví víceméně nikdo. Rychlost vývoje v minulosi nijak neimplikuje rychlost vývoje v budoucnosti.

Nikoliv křišťálová koule, ale pár prostých úvah založených na následujících faktech.
Microsoft vyjednává o znovu-zprovoznění jaderné elektrárny Three Mile Island. Tato elektrárna má Microsoftu sloužit pro pokrytí požadavků na napájení jeho nového datového a AI centra.
Muskova xAI už dokonce koupila a zahájila renovaci tepelné elektrárny určené pro napájení AI centra Colossus, které xAI staví u Memphisu v Tennessee. Toto AI centrum má obsahovat 1 milion GPU a až bude dokončené, bude vyžadovat závratné 2GW. Zatím obsahuje 200 tisíc GPU a vyžaduje cca 300-400MW napájení.
----------------
Moje prosté úvahy.
1 Výše uvedené svědčí o tom, že výstavba je teprve ve svých počátcích.
2 Doposud proinvestované finanční prostředky dávají tušit, že investoři nepočítají s rychlým splasknutím bubliny.
3 Zúčastnění investoři už mnohokrát dokázali, že dobře vědí co dělají. Kdyby to nevěděli, nebyli by dnes v pozici, která jim umožňuje investovat desítky až stovky miliard USD....
-----------------
Proto se mi brzké splasknutí AI bubliny jeví jako velmi nepravděpodobné. Spíš bych řekl, že vlak AI se teprve začíná rozjíždět. Teda, pokud se vůbec o bublinu jedná, což vůbec není jisté. Možná právě stojíme před největší změnou v dějinách lidstva.
6
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 14:23:16 »
…Výrobci zvýší výrobu, pak budou mít plné sklady, a až ta bublina splaskne, tak budou plné sklady RAM a SSD/NVME disků, které budou chtít prodat.
Co se ke mě doneslo, tak přesně to výrobci dělat nechtějí, protože už to zažili, takže prostě radši jen zdraží a nechají trh, aby si s tím poradil (koupí holt jen ten, kdo musí).
7
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 14:18:07 »
Nuz.. hadejte kdo drzi investicni dimmky :D
Investiční DIMMky jsem nedopatřením koupil já … 15.8. jsem koupil 256 GB do svého domácího jakoby serveříku za 16k (4×KF556C36BBE-64). Dnes by to stálo cca 53k a to bych za to zcela jistě nedal. Kdybych dnes polovinu toho prodal za 60 % toho, co to dnes stojí, tak mi půlka zbyde a mám to zadarmo ;). Jenže kdyby. jednak to nikdo při smyslech nekoupí a hlavně to nehodlám prodávat. A především se musím modlit, aby to neodešlo, protože je mi jasný, jak by dopadla případná reklamace.
8
« Poslední příspěvek od technomaniak kdy Dnes v 14:17:29 »
Jinak krátkodobé pro mě znamená do doby, než datacentra narazí na jeden jednoduchý limit - elektřina. Chci vidět jak v US postaví elektrárny, které budou zásobovat datacentra 10GW v příštím roce. Není na to ani grid, ani to není technicky možné.

A energie v USA se rozhodně neboj. Jsou v situaci kdy ruší vodní elektrárny viz. Klamath River Renewal Project Největší projekt odstranění přehrad v historii USA. Probíhal na hranici států Oregon a Kalifornie.

Iron Gate Dam (postavená 1962)
Copco No. 1 Dam (1918)
Copco No. 2 Dam (1925)
J.C. Boyle Dam (1958)

Obavy bys měl mít o ČR, protože do 5 let kvůli ETS z EU nás čeká uzavření tepelných elektráren. Soběstačná země se stane importérem(neboli závislákem).
9
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 13:40:43 »
Dostupnost energie je jedno zásadní omezení. Druhým omezením je ekonomická návratnost a výdělečnost, se kterými to v současném stavu moc nevychází.
10
Hardware / Re:Hardware pro provoz lokálního LLM
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 13:35:53 »
Korporace co jim jde o bezpečnost dat si platí a používají speciální LLM, které jsou dedikované jenom pro zaměstnance a žádná vložená data se nedostávají mimo firmu, ani se jimi modely neučí. Běží to třeba na AWS.
Stran: [1] 2 3 ... 10