Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Re:BTRFS replace - zapisuje něco na původní disk?
« Poslední příspěvek od stemar kdy Dnes v 11:42:42 »
dd z původních disků jinam bylo první co jsem udělal. Ten popis obnovy z odkazu vypadá hodně magicky. Zkusím nejdřív nastudovat a pochopit co vlastně dělá a odkud bere ta záhadná čísla.
Ale díky za odkaz, Google jsem samozřejmě zkoušel, asi jsem se ptal špatně.
2
Odkladiště / Re:Není toto únos dialeru v Androidu?
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 11:41:39 »
Aha, takže i staré telefony okolo roku 2013, které měly LTE tak uměly i VoLTE?
3
Software / Re:BTRFS replace - zapisuje něco na původní disk?
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 11:19:35 »
Jako úplně první krok teď doporučuji zaběhnout do důvěryhodného obchodu, koupit tam dostatečnou diskovou kapacitu a udělat bitovou kopii původních disků, než si do nich hrábneš ještě víc. A dál se hrabat v té kopii, nezkoušet rozchodit původní fyzické disky.

Z manuálu k btrfs replace:
After completion of the operation, the source device is removed from the filesystem.

Tady to vypadá na trochu víc informací (přepíše se superblok) i s možností obnovy zápisem magických hodnot na konkrétní místo na disku.
4
Software / BTRFS replace - zapisuje něco na původní disk?
« Poslední příspěvek od stemar kdy Dnes v 10:59:20 »
Dobrý den.

Měl jsem btrfs raid1 na dvou discích, fungoval bez problémů. Teď, zpětně viděno, jen z hloupého rozmaru jsem si usmyslel vyměnit v něm disky za větší. Připojil jsem dva nové větší disky (pro informaci - poněkud pochybného původu) a udělal postupně btrfs replace obou stávajících disků na nové. Proběhlo v pořádku, žádné chyby. Následně jsem tedy ještě udělal už na těch nových discích btrfs filesystem resize abych využil to nové místo.
Celou dobu jsem si (naivně) myslel, že je to celkem bezpečná operace, protože mi pořád zůstávají v záloze ty původní dva disky, v případě problémů se k nim mohu vrátit a ztratím max. ty změny od začátku replace. V zápětí se ukázalo že ty nové disky (SSD) jsou opravdu pochybné, po pár hodinách používání prostě začaly "zapomínat" data na nich mizela a v btrfs device stats začaly přibývat corruption_errs.
Myslel jsem si, že možná bude stačit jen odpojit ty nové disky a restartovat, případně manuálně mountnout ty původní disky. Ale nic z toho se nedaří. Při restartu systém ty původní disky nenajde a pokus o ruční mount hlásí wrong fs type, bad option, bad superblock
On btrfs replace příkaz něco zapisuje na ty původní, zdrojové disky? Nebo je dokonce nějak přepisuje/nuluje? Existuje vůbec nějaká cesta zpět?
Díky
5
Hardware / Re:Flipper Zero - zkušenosti a zkoumání možností
« Poslední příspěvek od listoper kdy Dnes v 10:56:08 »
Ehmmmm ja teda vubec nevim co to je, ale kamarad rikal ;-) ze nakupuje jen na flippershop... a pripadne nejaky tagy z ciny z ali
6
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od neregistrovany kdy Dnes v 10:42:43 »
Koukám Cisco default je hello 10, dead 40. Pravděpodobně jsem prostě nebyl tak trpělivý :-) a vyvodil ukvapený závěr.

Pro OSPF existuje rozšíření BFD [RFC 5881] které stahuje čas detekce mrtvé linky na cca 1s (pingy po 0.2 sec, po 5 bez odpovedi dochází k přepočtu). RouterOS/Mikrotiku to má od verze 6.44
7
Odkladiště / Re:Není toto únos dialeru v Androidu?
« Poslední příspěvek od LukePole2 kdy Dnes v 10:40:44 »
Každý telefon určený pro CZ, který má LTE, tak má i VoLTE. A to dokonce i ten tlačítkový, viz nějaká Nokia. A staré telefony obvykle LTE neuměly, max. tak 3G. Samozřejmě není vyloučeno, že nějaký exotický model LTE má, ale VoLTE nikoliv, ale to musí být skutečně jenom velmi ojedinělá výjimka.
8
Bazar / Re:Prodám Tuxedo InfinityBook Pro 15 - Gen9 - AMD
« Poslední příspěvek od houpal kdy Dnes v 10:31:26 »
Nabídl bych 15 000,-. Je to v nějaké blízké dimenzi k očekávání?
9
Sítě / Re:Routa nepřejde do stavu linkdown/dead
« Poslední příspěvek od M_D kdy Dnes v 10:29:02 »
K tazateli - ano, routovací tabulka v kernelu si sama nesleduje stav a nevyhazuje mrtvé routy. To musí dělat něco nad tím, takže pokud chci používat statické routy, tak ten skript v crontabu je cesta. A fakticky používá podobnou strategii řada routerů, kdy se používají jen statikcé routy a k nim se nastaví nějaký "tracking object" a dle jeho stavu se routa zne/platňuje, což obvykle je nějaký arp check, icmp ping, link up/down, BFD nebo logická operace nad tím.

U OSPF je 10/40 s default hodnoty. Pokud 40 sec neslyším protistranu, tak je linka prohlášena za kaput a změna topologie. Data se posílají při změně (plus refreshe dat po celkem dlouhých intervalech). Obvykle je i to hlídání toho port down eventu, takže na tvrdé odpadnutí se reaguje hned.

Jinak pro rychlou detekci, že linka je opravdu kaput, tak na to tu máme dneska BFD protokol (RFC5880 a dál) a celá řada routerů ho podporuje. To je na rekaci na mikro/milisekundové bázi, kde se testuje buď next hop (obvykle pro RIP/OSPF/L2 trunk/...) nebo i multihop (např pro BGP, VPLS, ...). Myšlenka je, že mám jeden mechanismus detekce výpadku linky a na jeho stav reaguje X protokolů nad tím, bez nutnosti ty protokoly nutit nějak urychlovat své vlastní pomalé "dead, hold, ..." timeouty. Dneska i na L2 na to umí reagovat propoje mezi switchi v trunkách atd...
10
Hardware / Re:Tlačítkový telefon v dnešní době?
« Poslední příspěvek od Ivo2003 kdy Dnes v 10:25:15 »

(třeba Česká spořitelna mě donutila přesunout aplikaci na služební telefon, protože verze 8 už je pro jejich aplikaci málo)

Android 8 je 7 let starý operační systém dávno bez podpory. Takže se divím, že vůbec to ještě donedávna s ním šlo. Na tento mobil už patrně mnoho let ani nepřišel žádný security update, takže o bezpečnosti asi nemůže být moc řeč.
Stran: [1] 2 3 ... 10