Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Poslední příspěvek od redustin kdy Dnes v 22:16:19 »
Jasně, takže prostě dokumentace v md, ke které se lze pořád odkazovat. Na to je samozřejmě LLM skvělé.

Bohužel složitější algoritmy jsou pořád ještě boj. Dělám teď složitější věc v RPi Pico, několik spolupracujících PIO programů, spoustu DMA, fronty mezi procesory, docela složité algoritmy na bitové úrovni a tam má celkem problémy. Technologii samozřejmě umí, i překvapivě zvládá analyzovat logy vůči očekávané funkčnosti, ale na detaily algoritmů se moc nechytá. Ale upřímně by s tím bojoval i člověk, pokud nemá s tou technologií větší zkušenosti (např. já). Na druhou stranu bych se do toho bez LLM vůbec nepustil, jenom než bych nastudoval všechny detaily SDK toho hardwaru...
2
Studium a uplatnění / Re:Uplatnění pro junior embedded vývojáře
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 22:04:43 »
embedded vývoj má jedno specifikum - výrazně složitější remote práci, protože k tomu potřebuješ vývojové kity, prototypy device, osciloskop, logický analýzator a další vybavení.

Můj bratr má všechny ty krámy doma :) Já bych nechtěl, ale dá se to zvládnout ...
To sotva.  ;D Máte tušení, kolik těch různých platforem a typů obvodů existuje?
Uh, tak asi nedělá se všema existujícíma najednou?

Tak nějak. Ale, kdyby měl doma krámy na všechny platformy světa, ani bych se nedivil.
3
« Poslední příspěvek od Mudvy kdy Dnes v 21:37:42 »
v Antigravity se na tohle dají krásně používat workflows ... nechám si od něj vytvořit md kde chci aby mi definoval architekturu (čistě složkovou strukturu, názvoslový, abstrakce apod) pak mu definuju workflow které použiju když chci aby mi něco nového přidal. V tom workflow je koukni do tohohle MD, navrhni implementaci, nevytvářej nové funkce a používej globální sdílené, na konci to otestuj podle tohohle md a když to bude fungovat updatni mi md s architekturou ... ten prompt pak vypadá třeba - /add-feature -> new user view with grid overview and simple filtration. Use xxx data structure.

Programování se pak přesouvá do tvorby chytrých a jednoduchých workflows a md definicí. když se to hezky poskládá dokáže se pak pěkně zabavit a dělá správné věci :)

taky mu často šoupu přímo části kódu nebo soubory co chci aby použil do chatu.
4
O serveru Root.cz / Omezení příspěvků z jedné IP pop 30 sekundách
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 21:07:31 »
Rád bych rozvířil debatu na téma „odesílání příspěvků do diskuzí po 30 sekundách z jedné IP“. Pominu-li fakt, že to prakticky vždy působí dojmem, že to vyžaduje podstatně delší kecací pauzu než 30 sekund, tak by mě zajímalo, proč se na ochranu proti spamu používá tenhle předpotopní způsob, kdy je jasné, že spousta lidí prostě bude pod jednou IP adresou. Na jednu stranu vás to musí těšit, že máte tolik čtenářů, že i spousta přispívajících koliduje velmi často na jedné IP adrese (těch nespokojených, co to zmiňují v diskuzích, je poslední dobou už docela viditelné množství, ano, já taky, no ono je to proto, že se to prostě poslední dobou objevuje velmi často), na druhou stranu … jako vážně to neumíte uživatelsky přívětivěji? I kdyby se třeba v případě častého odesílání najednou objevila nějaká captcha, tak je to pořád lepší než hrát intervalovou loterii, protože ono to opravdu není jen 30 sekund, po které je potřeba čekat. Kolikrát několik minut žádná míra, ještě se mi nestalo, že by to po 30 sekundách šlo.

O odhlašování v případě přihlášení na jiném zařízení už se ani nebavím, to je notoricky známá věc a zaškrtávátko „zůstat přihlášen“ je tam opravdu jen pro legraci, protože prostě neplní deklarované. Překvapuje mě, že mezi adminy takové společnosti, jako je Internet Info, není nikdo, kdo by tyhle notoricky staré bugy neuměl vyřešit.

Samozřejmě můžete říct, že to tak je záměrně a konec diskuze, taky možnost.
(oni jsou křesťani, oni to tak chtěli)
5
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 20:45:41 »
To ukládání dialogů s AI se provádí automaticky, nebo si je člověk musí vybrat a uložit sám? Dělá se nějaké "sesypání", aby to nebobtnalo? Historie dialogů - přijde mi, že jen malá část z toho by mohla být užitečná.
Nejde o ukládání dialogů, ale o dokumentaci/plán. Třeba dvě A4 markdownu, které obsahují:
  • co je za úkol
  • high-level plán jak toho dosáhnout
  • high-level plán jak toho dosáhnout
  • dekompozici na nějaké kroky s checkboxy, co se postupně při práci zaškrtávají (např. 1. přidat metodu do třídy, 2. najít použití původní metody a přepsat je na novou)
  • důležité informace jako "použít knihovnu X" nebo "Nesahat na Y"
  • jak to testovat,
  • atd ...
A ten model, který ten plán nejdřív na základě diskuze s tebou vytvořil, si to má pravidelně kontrolovat a updatovat. A k tomu máš ještě další takové soubory, dle velikosti a složitosti projektu, které shrnují co se kde dělá, proč tady pořád používáš tu 5 let starou verzi Hibernate, jak má ten model psát komentáře, jestli má dělat commity (a s jakým textem) nebo si je chceš dělat kompletně sám...

Cílem je, abys nemusel všechno pořád vysvětlovat, nebo si ten model procházet pokaždé celý projekt. Protože kontextové okno je omezené (počítá se v kB) a všechno, co ten model má dělat a jak, se tam musí vlézt. Celý projekt se tam typicky nevleze, ale pár markdownů (které si to navíc umí načíst podle potřeby, tj. nestraší v kontextu, když nejsou potřeba) se tam vlezou krásně. Plus třeba u Kilo Code je vidět, kdy se děje context compression, třeba ze 110 kB na 20 kB - často když tomu řeknu "ok, tahle část je hotová." Jak to dělají jiné pluginy si teď nevybavuju/nevím.

Ty All-in-one věci (jako Antigravity) něco takového umí dělat automaticky. Coding asistenti jako plugin do VSCode to standardně nedělají, aspoň co jsem viděl. Ale ty lepší pluginy (hlavně ty univerzální, které přistupují přes API a platí se za tokeny, místo těch free-to-use co sdílí limity s předplatným za pětistovku) k tomu jdou dokopat vhodným obsahem AGENTS.md a takových souborů (a občasným připomenutím).

A ano, celé tohle je tady hodně zestručněné a já jsem tady možná power-user, ale rozhodně ne expert.  :)
6
Bazar / Re:Prodám Lenovo ThinkCentre M910q Tiny
« Poslední příspěvek od r223 kdy Dnes v 18:16:44 »
128 GB RAM lze rozbehnout i na KabyLake, staci opatchovat BIOS skrze CoffeeTime (a pripadne si tam i dodat podporu pro CoffeeLake... a pokud natrefite na vhodnou desku, idealne tedy ne-Gigabyte, tak jen prelepit par pinu a jedem dal). Ale to jsme uz trosku offtopik.

Ano, to by jit melo. Casem se to chystam zkusit s E3 Xeonem, potencialne by mohl rozbehat i ECC (draty na MB zaroutovane jsou). Ale to az zase sezenu nejaky dalsi barebone stav, posledne jsem kupoval za 900,- bez RAM, HDD, a CPU.
7
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Mintaka kdy Dnes v 17:38:18 »
Jestli to pomůže, tady se toho dají sehnat tisíce kusů:
https://archive.org/details/software?tab=collection&query=windows+3.11

8
« Poslední příspěvek od mhi kdy Dnes v 17:05:47 »
Trosku rozvirim debatu :)

https://pasteboard.co/1LxVZ0Uc1ZJD.png

Ty 16bit windows (aplikace) nebezi v dosboxu, ale primo jako nativni Linuxovy proces (v 16ti-bitovych LDT segmentech). Je to takovy proof of concept, ktery ma hromadu chyb, nicmene i tak to je pomerne hodne kodu, kde AI udelala naprosto zasadniho pomocnika. Zacal jsem s tim v pulce ledna, obvykle neco malo udelam podle chuti jednou za par dni vecer nebo u kavy. O vikendu jsem nechal AI nastrelit jednoduchy 16bit program, ktery bezi v tech Windows a sleduje udalosti oken; vyrobil mu rozhrani, ktere to umi prenest do 32bitoveho kodu. Zadal mu, aby z toho udelal spojak oken odpovidajici tomu co bezi v guest Windowsech. Tohle doplnil na cca 10 iteraci, aby to "nejak fungovalo" (na obrazovce jsou videt artefakty, kdy je blbe poskladany Z-order oken a tisic dalsich chyb). Pak jsem mu vysvetlil jak to napojit na X11, v nekolika fazich, kde vzit obsah ktereho okna. Tohle uz bylo horsi, protoze ty okna bez dekoraci jsou celkem problematicka, ale nakonec se i bez me velke frustrace povedlo. Takze za mne skvely pomocnik... driv by takovy projektik pro zabavu nepripadal v uvahu, byla by to prace treba na rok.

PS: Pokud byste nekdo mel v supliku licenci (primarne) na Windows 3.x, nebo nejaky vetsi  Win16 soft z te doby (Photoshop etc), a chteli ji venovat, moc by se mi hodila. Je to ve fazi, kdy je uz realne, ze z toho bude nejaky open source. Vyhledove nejspis budu potrebovat sehnat i licence na OS/2 (ruzne verze) a Win9x. (vice e-mailem, dekuji za pripadnou "podporu").
9
« Poslední příspěvek od Radek Hulán kdy Dnes v 16:25:42 »
Z věty "kód se stal komoditou" se stal solidní buzz word bez jakéhokoliv obsahu. Ale jinak tohle je přesně ono. S AI se najednou dají udělat věci, které by se za normálních okolností nikdy nebyly schopné ekonomicky obhájiít. Pokud máte přesné zadání.

Jo, mimochodem, jakou má ten file manager jehož screenshot jste sem připojil tak zásadní funkcionalitu aby trvala "roky vyvinout"? Asi něco nevidím protože to, co je na screenshotu je v podstatě primitivní aplikace, kde nejnáročnější bude správně naškálovat generování preview.

Mrkni se jak dlouho a kolik lidí dělalo toto:
https://github.com/trippo/ResponsiveFilemanager

A rozhodně to není o "vygenerování náhledu", je to spíše implementace kompletního Exploreru, včetně toho, že to bezvadně pracuje i když klient nahází na jednu hromadu 2000 fotek. Mraky funkcí, běžně by to byl půl rok až rok intenzivní práce a ladění.

Nakonec, popis funkcí máš tu https://github.com/radekhulan/fileimagemanager a Docker si asi spustíš ;)

Bez Claude Code by tam prostě zákazníci měli 10 let starý prasácký legacy Image Manager, co funguje s tinyMCE, protože platit za nový by se nikomu nechtělo.
10
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 16:23:34 »
Myslím, že ses nachytal na klasický "hulánovský marketing". Obávám se, že si tu ještě takových příspěvků užijeme mraky.
Samozřejmě vím, komu odpovídám a jelikož se posledních mnoho let chová slušně (ostatně ani tady ani zdaleka nepíše něco, čeho by nebyl plný LinkedIn a to od úplných amatérů, což on navíc není), není důvod neodpovědět.
Stran: [1] 2 3 ... 10