Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Re:Připojení zašifrovaného oddílu v Grubu
« Poslední příspěvek od TechnikTom kdy Dnes v 23:15:40 »
Nevím jestli pomůžu, ale podobně se mi to začalo chovat na jednom PC s Lubuntu po té, co jsem jen zkoušel Grub Customizer.
Ani jsem myslím nic neměnil a neukládal.
Od té doby mi to nastartuje jen když při bootu zvolím Advanced options a tam vyberu kernel, nebo co to je, s číslem max 113.
U všech novějších to skončí přesně stejnou hláškou.
Beru to jako další level zabezpečení  :o)
2
Desktop / Re:Font rendering v různých desktopových prostředích
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 22:24:28 »
To bude toto issue:

https://github.com/harfbuzz/harfbuzz/issues/2394

Harfbuzz neumí spočítat správně kerning v případě, že chce uživatel horizontální hinting, takže fonty musí být rozmázlé. V xfce to funguje asi proto, protože používá staré GTK, které používá starý harfbuzz nebo jen samostatně freetype pro kerning (ale tady jen hádám, nevím přesně jestli je to tak).

Každopádně toto je problém od r. 2020 a nikdo ho řešit nehodlá.

Ale, všechno je open-source, uživatel si to může spravit přece sám.
3
« Poslední příspěvek od rennergy kdy Dnes v 22:15:26 »
Zdravím,

pokud máte v tom šifrovaném oddílu komplet root i s bootem, pak tam je potřeba luks1, protože grub umí natahovat bootovací oddíl pouze s luks1. Pokud máte oddíly oddělené, pak stačí mít pouze ten s /boot v luks1, zbytek luks2. Grub nepodporuje luks2 pro boot.

Jste si jistý, že poslední výrok platí i pro verzi 2.14~rc1? Ale to je spíš na okraj. Nemám a nechci mít grub na zašifrované partition. Jde mně vpodstatě o funkčnost příkazu cryptomount v grubu s LUKS2, což je novinka 2.14~rc1 a fungovat by měla.

Mám multiboot Gentoo+Arch(+Windows). Nezašifrovanou samostatnout partition pro grub (v Gentoo je připojena jako /boot partition, v Archu ne). Naběhlým grubem chci přečíst zašifrovanou partition Arch Linuxu, kde je jeho kernel+initramfs+samostatně vygenerovaný grub.cfg (ten jde přečíst pomocí configfile a pak pomocí něj bootovat).
4
Bazar / Prodám klávesnici Moonlander Mark I
« Poslední příspěvek od yoselibero kdy Dnes v 22:15:02 »
Prodám klávesnici Moonlander Mark I
Spínače Kailh Copper
Zip Kit

Je to speciální dělená klávesnice pro lidi, kteří to preferují. Lepší ergonomie. Plně programovatelná, přenosná. Koupil jsem si ji kvůli problému s ramenem, ale pak jsem si koupil jinou.

Zakoupeno 9. 4. 2023 na webu ZSA, tj. u výrobce.
https://www.zsa.io/moonlander

V perfektním stavu, jako nová. Používaná pár hodin.
Žádný škrábanec, nikdy nespadla, nebyla polita, nic takového.

Vše v originální krabici se vším, co s ní přišlo, tj. klávesnice, usb-c kabel pro připojení k PC, kabel propojující obě půlky, usb-c / usb-a redukce, kleštičky na vytahování kláves, utahovací imbusek na nožičky, zip obal.

Buď ohnutelné, nebo úplně sundatelné područky.

Původní cena včetně cla z USA:
11 900 Kč

Cena:
6 500 Kč

Osobní předání (Teplice či okolí) nebo Zásilkovna (kterou zaplatím já).
Máte-li zájem či dotazy, můžete mi napsat zde PM, nebo e-mail na yoselibero@gmail.com.
Díky.
5
« Poslední příspěvek od reddy1975 kdy Dnes v 21:39:54 »
Zdravím,

pokud máte v tom šifrovaném oddílu komplet root i s bootem, pak tam je potřeba luks1, protože grub umí natahovat bootovací oddíl pouze s luks1. Pokud máte oddíly oddělené, pak stačí mít pouze ten s /boot v luks1, zbytek luks2. Grub nepodporuje luks2 pro boot.
6
Sítě / Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Poslední příspěvek od ripper6 kdy Dnes v 20:56:42 »
Karmelos: bohuzel s cenou moc neudela, jestli to ma na mesicni placeni, tak mu ji muzou i mozna zvysit driv  :)
Kdo predplatil rychle na rok u JON, tak by melo platit 12 mesicu. Pak lze proste mit to drazsi a platit dal a nebo pripadne prejit jinam  :)
7
« Poslední příspěvek od Ondrej Nemecek kdy Dnes v 20:46:32 »
Co na tom obrázku vidím je, že Gnome uprostřed používá antialiasing jen v odstínech šedé
To by mělo jít přepnout.

[...] ale vypadá to, že KDE používá jiný kerning než XFCE a GNOME.
Na základě toho obrázku přemýšlím, jestli se tomu, co používá Xfce a GNOME dá vůbec říkat kerning...
Typograficky vypadá správně IMHO jen ten první řádek (KDE).
8
Software / Připojení zašifrovaného oddílu v Grubu
« Poslední příspěvek od rennergy kdy Dnes v 20:05:38 »
Zašifrovaný oddíl jsem vytvořil s výchozími volbami jednoduše pomocí "cryptsetup luksFormat <device>".

Daří se mi ho v systému otevřít pomocí "cryptsetup luksOpen <device> <name>".

Ovšem pokud ho chci otevřít grubem (ve verzi 2.14~rc1 by to mělo být možné), pokus pomocí "cryptomount -u <UUID>" končí hláškou "Invalid passphrase." V zadání hesla chyba rozhodně není. Před cryptomount mám v grubu zavedené potřebné moduly pomocí "insmod luks2". PBKDF mám argon2id (jak jsem zjistil pomocí "cryptsetup luksDump <device>") a modul "argon2" je zaveden jako závislost luks2.

Tedy vše by mělo být připraveno a fungovat, ale nefunguje.

Jinak je to spíš takové hraní si, systém na zašifrované partition mi nabootuje pomocí UKI, chtěl bych však mít možnost bootovat postaru (kernel a initramfs) ze zašifrované partition, k čemuž je nutné rozběhat ten cryptomount v grubu.

S LUKS1 zašifrovaným diskem mě cryptomount fungoval (byť byl děsivě pomalý - 18 sekund otevření disku v grubu oproti 2 sekundám v naběhlém systému).

Věděl byste někdo, co s tím, resp. máte někdo zkušenost s LUKS2 v kombinaci s grubem 2.14~rc1?
9
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 19:58:33 »
Co na tom obrázku vidím je, že Gnome uprostřed používá antialiasing jen v odstínech šedé
To by mělo jít přepnout.

[...] ale vypadá to, že KDE používá jiný kerning než XFCE a GNOME.
Na základě toho obrázku přemýšlím, jestli se tomu, co používá Xfce a GNOME dá vůbec říkat kerning...
10
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy Dnes v 19:44:37 »
Co na tom obrázku vidím je, že Gnome uprostřed používá antialiasing jen v odstínech šedé - je takové měkčí, šedivější.
KDE i XFCE jsou "barevné", ostřejší, výraznější, používají téměř totožný antialiasing, ale vypadá to, že KDE používá jiný kerning než XFCE a GNOME.
V příloze zvětšený text z obrázku výše v pořadí KDE, XFCE, Gnome (zvětšete si to naplno).
Stran: [1] 2 3 ... 10