Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Výběr AP do bytu
« Poslední příspěvek od 5nik kdy Dnes v 09:16:21 »
...
Může dávat smysl i postavit mesh na Ubiquiti, bohužel tady se mi nelíbí nutnost provozovat controller.
...
Pro wireless mesh není nutné, aby kontroler běžel. Je nutný pouze pro nastavení, pak už běžet nemusí. Případně vyměnit router za UX7, která má kontroler v sobě a samo o sobě funguje jako AP s wifi7 a stávající AP posunout do pozice "opakovače". Ale tam už jsme s cenou trochu jinde oproti AP.
2
Windows a jiné systémy / Re:GoodOffer24 – nemožnost platby
« Poslední příspěvek od Dushino kdy Dnes v 09:15:04 »
Já vážně nechci nějak podrývat, přijde mi, že v této diskusi zazněly logické argumenty pro i proti. Určitě je nějaký právní rámec a evidentně zde není nikdo, kdo by dokázal dát spolehlivý a jednoznačný právní výklad legálnosti levných licencí. (Jen se dohaduji, že právě proto asi existují obchody s levnými licencemi, protože to vyloženě nelegální prostě není.) Jen mě napadla v souvislosti s podezřele levnými cenami jedna věc. Řekněme, že by se třeba stalo, že Alza by prodávala nelegální licence za "normální" cenu. Jak má konečný spotřebitel poznat, že licence je nebo není legální? Zazněl zde jakýsi certifikát. Jak poznám, že ten certifikát je platný, nebo ne? Když si koupíte na Aliexpresu něco dražšího, dostanete k tomu kilo nálepek a papírů s certifikáty, přitom je rozumné pochybovat, že to nesplňuje ani CE, ani ROHS. Pro veřejné zakázky dodavatelé dodávají "potvrzení o potvrzení", tedy nějaký level prokázání, že je zboží a certifikát pravý (např. autorizovaný prodejce Cisco) a i tak nemám šanci zjistit, zda to tak je nebo není, pokud nebudu kontaktovat toho, kdo ten certifikát vydal. V tomto kontextu je mě jako konečného uživatele jediný signál, že něco není v pořádku stav, kdy ten, kdo licence vydává tuto licenci vyhodnotí jako neplatnou. To se však (většinou) neděje. Takže, aniž bych se chtěl zastávat nějaké černoty, vážně nevím, co se odemě jako konečného uživatele čeká, když vydavatel licenci její aktivací potvrdí. To je pro mne potvrzení smlouvy ze strany MS, že je za MS vše v pořádku.
Edit: Překlepy, tučně.
3
Bylo by to skvělé. Třeba před volbami by každá strana namísto kampaně povinně měsíc hrála, implementovala svůj program a pak prezentovala výsledky simulace:)

Moc si ale neumím představit jiné technické řešení, než předem připravené možnosti a odpovídající předepsané scénáře. Dělat to jako reálně běžící simulátor je snad neproveditelné.

Ekonomika se ještě nějak simulovat dá v DSGE modelech, kde se dají testovat dopady daní, změny základních sazeb, atp. na různé ekonomické jednotky (ČNB takový model provozuje). Ale simulovat celou zemi - kdyby jen základní agendy, jako zdravotnictví, doprava/infrastruktura, demografický vývoj ..toto všechno nějak kvantitativně propojit. To je pořádný oříšek...
Moje původní myšlenka právě byla, jestli by AI simulátor dokázal pomoci politikům i občanům při rozhodování – aby jim ukázal nedostatky v jejich návrzích a možné důsledky pro stát.

Formu „hry“ jsem zvolil jen proto, že si to jinak neumím moc představit – hra je jednodušší na vysvětlení a může to být první krok. Ale já bych to viděl i v praxi: politici často dokážou věci hezky odprezentovat, ale pak se ukáže, že je neumí nebo nestíhají uskutečnit, nebo prostě neřeší dlouhodobý dopad.

Simulátor by mohl fungovat jako zrcadlo reality – ne aby řekl, co přesně se stane, ale aby upozornil na slabiny, skryté problémy a krátkodobost návrhů.
4
Windows a jiné systémy / Re:Windows Media Player promešká začátek videa
« Poslední příspěvek od Dushino kdy Dnes v 08:43:29 »
Já tedy nevím,  ale pokud by byl vadný ty uložený data z rekordéru, tak by se na to asi přišlo..
Dovolím si to tak nějak shrnout:
- Máte soubory z kamer více výrobců. (Více typů zařízení od jednoho výrobce nemusí být relevantní.) Všechny soubory vykazují popsané chování na WMP.
- Nemáme informace o tom, jestli jste zkoušel nebo nezkoušel tyto soubory přehrát na jiném přehrávači, ani jestli můžete jiný přehrávač vyzkoušet. (Rozumím, že nemusí být možné nainstalovat jiný přehrávač na vaše zařízení, ani ty soubory přenést na jiný počítač s jiným přehrávačem.)
- Zmínil jste se o nějakém převodu video souborů, ale není jasné, jestli popsanou chybu vykazují i původní nezkonvertované soubory.
- Na nápady o HW akceleraci a OneDrive jste také neposkytl info, jak to je.

Závěr:
- Buď budete spolupracovat, zkoušet a odpovídat na rady, nebo ne. Není záruka, že při první variantě problém rozlousknete, zato je celkem jisté, že ve druhé variantě vám nepomůže nikdo.
- Jak vidíte, chce to nějakou spolupráci z vaší strany. Možná čekáte, že dostanete ultimátní řešení (to jste dostal, ale zpětná vazba ve smyslu jo, na VLC to funguje nebo tak ne, ani na VLC to nefunguje chybí), ale je načase si připustit, že pokud máte VY nějaký problém, ostatní sice můžou pomoct s jeho řešením, ale samotné řešení je na vás.

Jestli můžu doporučit, postupně procházejte navrhovaná řešení a ke každému dejte vědět, jak dopadly testy. Jestli nevíte, jak co otestovat, použijte 1. Google nebo ChatGPT (nebo jiné AI) a až pak se zeptejte zde v diskusi. Přesně v tomto pořadí, ne naopak. Pak se dá pokračovat. Frikulínskými popisy otravného světa možná někoho pobavíte, ale problém nevyřešíte.

Edit: Smazání tagu size.
5
Windows a jiné systémy / Re:Windows Media Player promešká začátek videa
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 07:21:31 »
Já tedy nevím,  ale pokud by byl vadný ty uložený data z rekordéru, tak by se na to asi přišlo a asi by takový výrobce byl hodně tahaný za  uši a bylo by o tom slyšet a nikdo by se to těchto firem (zaměřené na video) nic nekoupil.  A rovnou hned tři modely/značky.

Nikoli úplně nezbytně. WMP je starší než hnědý uhlí, takže je klidně možný, že na to nikdo nenarazil, protože ostatní přehrávače s tím problémem třeba počítají a umí ho obejít. Myslím že by ses divil, kolik takových chyb se "v divočině" desítky let pohybuje.
Např s kolegou jsme kdysi objevili chybu v MSSQL 7 při práci s connection poolingem (recyklace spojení pro snížení režie při jejich navazování a zavírání), která způsobovala, že se ignoroval timer udržování spojení a nastavení že chceš využívat pooling tak byl jen placebo. Zdokumentovali, nahlásili, oni odmítli že v tom chyba není a že to děláme blbě. Zdokumentovali jsme podrobněji, poslali, a po asi 10 letech přišel mail, že jsme měli pravdu, že tam chyba fakt byla, ale že už je to tak stará verze, že pro ni opravu vydávat nebudou, a v pozdějších že už nebyla :-D
6
Hardware / Re:Odkoupení firemního notebooku Dell
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 07:14:29 »
Kdo někdy zažil rotavirovou nebo norovirovou infekci, ví že vadnej nejseš.
7
Sítě / Re:Výběr AP do bytu
« Poslední příspěvek od David kdy Dnes v 06:59:43 »
Na byt 3+1 mám jedno Grandstream APcko a je to v pohodě, byť tedy na stropě. V 1kk jsem měl taky jen U6-Lite položené na lednici a šlo to dobře. Wireless mesh bych nedělal, protože to sebere další pásmo, ale když nemáš možnost kabelu a jestli to fakt potřebuješ, co se dá dělat. Musíš zkoušet.
8
Sítě / Výběr AP do bytu
« Poslední příspěvek od petrcze01 kdy Dnes v 00:02:18 »
Ahoj,
řeším pokrytí 2+1 bytu pomocí AP. V bytě se bohužel nesmí moc vrtat, takže montáž na strop ani tahání kabeláže nepřipadá v úvahu. Cílem je dosáhnout stabilní rychlosti alespoň 200-250 Mbps na vzdálenost cca 12 m vzdušnou čarou (oddělené dvěma zdmi).

Aktuálně používám Ubiquiti U7-Lite. AP mám ale jen opřené o zeď (směrem do druhé místnosti), což může snižovat jeho výkon. Rychlosti se pohybují kolem 150 Mbps download, ale stabilita není vždy ideální - signál je zhruba -75 dBm.

Podle Ubiquiti Designeru nemá moc smysl přechod na LR variantu, protože ta by přinesla maximálně +2–3 dBm navíc oproti Lite verzi.

Myslíte, že by dávalo smysl přejít například na TP-Link Deco a postavit to na wireless mesh?  V tom případě bych místo jednoho AP použil dva, které by spolupracovaly v rámci spoje. Může dávat smysl i postavit mesh na Ubiquiti, bohužel tady se mi nelíbí nutnost provozovat controller.

Díky moc.
9
Sítě / Re:Zapojení routeru TP-Link TL-WR542G
« Poslední příspěvek od Martin-2 kdy 09. 09. 2025, 22:54:12 »
Citace
je pravda, že ...
Na hotspot je zvyknutý a tenhle šlauch jen přidá RJ45 a pokračuje v tom co dělal do teď (2,5 gig dělá víc problému než užitku i u drahých zařízeních, vyhnul bych se pokud to není nezbytné), navíc ten android snad bude mět aktualní software a aktualizace, takže alespoň nějaká aktualní ochrana tam bude. To že tam je routing a nat? Na stažení ovladačů/aktualizace stačí, internet pojede.

Ten router z roku 2006 do sítě nechceš ať je to myšleno sebelépe.

Víme jen, že jedou MAC whitelist. Pokud firma jede security metodu ochrany "Guest wifi by default" jakože to dělá většina a na to se připojuje mobilem tak je to aspoň trochu odřízlé. Už vidím jak přímo do firemní neošetřené LAN zapojí opravované zařízení, které má v sobě malware. Zbytečné riziko pro firmu.

Stejně má každý svoji "Vizi" kterou chce šlyšet a musí stát co nejméně. To se opakuje pravidelně, jak to bude moc drahé nebo složité tak jsou rady jen ztráta času.

Tady to zařízení stojí pakatel a dnes metoda pokus omyl z alzy je to nejsnadnější. Nepůjde? Vrátit!

Klidně mu navrhněte řešení se OpenWRT/Mikrotik/Ubiquity. Přeci jen je to diskuze a Váš návrh bude v dáne situaci vhodnější nebo bezpečnější. To ocení každý kdo si to přečte.
10
/dev/null / Re:AI hra jako simulátor státu – myšlenka, která by mohla učit i inspirovat?
« Poslední příspěvek od glondrej kdy 09. 09. 2025, 22:49:51 »
Bylo by to skvělé. Třeba před volbami by každá strana namísto kampaně povinně měsíc hrála, implementovala svůj program a pak prezentovala výsledky simulace:)

Moc si ale neumím představit jiné technické řešení, než předem připravené možnosti a odpovídající předepsané scénáře. Dělat to jako reálně běžící simulátor je snad neproveditelné.

Ekonomika se ještě nějak simulovat dá v DSGE modelech, kde se dají testovat dopady daní, změny základních sazeb, atp. na různé ekonomické jednotky (ČNB takový model provozuje). Ale simulovat celou zemi - kdyby jen základní agendy, jako zdravotnictví, doprava/infrastruktura, demografický vývoj ..toto všechno nějak kvantitativně propojit. To je pořádný oříšek...
Stran: [1] 2 3 ... 10