Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Chování nabídky napětí USB-C nabíječky s PD
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 01:51:03 »
jeden priklad tady https://www.aliexpress.com/item/1005008740986495.html ale asi to pujde levneji, me stal jeden takovy 3.99USD. ale je fakt ze pro toho kdo kupuje nabijecky za 90Kc to muze vypadat drahe i kdyz se vam doma vali Dell adapter zadarmo.
2
Hardware / Re:Chování nabídky napětí USB-C nabíječky s PD
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 01:37:57 »
- proč prostě nenapájíš to PC nějakou nabíječkou z NTB třeba, těch se všude válí, nebo za pakatel a jsou stavěný na trvalý odběr...
a pokud je cilem pouzit usb-c konektor ktery dava 20V tak jsou za par dolaru na aliexpresu redukce ze starych dell/hp tenkych/tlustych konektoru na usb-c, takze cokoliv stareho co lezi kolem je porad pouzitelne. vicemene je tam hodne slaby prevodnik na 5V aby to udelalo tu uvodni usb pd komunikaci a pak tam pusti tech 20V primo z adapteru takze klidne i pres 100W, co ten adapter zvlada.
3
Desktop / Re:Způsob používání klávesových zkratek
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 00:23:12 »
Hodne me prekvapil MacOS jak jsou tam zkratky neergonomicky navrzeny. Na win+linux hodne vyuzivam insert/deletel/home/end/pgup/pgdown. Absenci techto Mac hodne trpi (hlavne forward delete a home/end).

Jaké „neergonomicky”? MacOS má ty zkratky z ANSI, Emacsu resp. Readline. Naučte se ty a nebudete mít nikde problém. Ani na klávesnicích, kde ty specializované klávesy (home/end atd.) nejsou.

Dale pak hodne veci vyzaduje trojkombinaci navic debilne navrzneou na jedne strane klavesnice (napr screen lock: Cmd + Option + Esc ale i dalsi). Tady i posranej Windows jasne vede protoze stejna vec se dela dvoukombinaci a kdyz uz jsou potreba 3 klavesy tak dva jsou na stejnou ruku a treti ja na opacne strane klavesnice.

Screen lock na MacOSu je Cmd+Ctrl+Q. Nevím, proč bych měl kvůli tomu použít druhou ruku... Ale jestli chcete, můžete jako Cmd použít pravý Cmd :-). Osobně ale dávám přednost evektivitě. BTW Třetí klávesa se na MacOSu používá často pro variantní zkratku. Cmd+H je hide aktivní aplikace a Cmd+Alt+H je hide ostatních než je aktivní aplikace a pod.
4
Studium a uplatnění / Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 00:20:59 »
Jo, AI umí dramaticky akcelerovat práci prvních pár měsíců, ale juniory programovat nenaučí.

Pokud člověk vidí programování jako chatování s AI, tak stejně brzy skončí.

Podle mě je AI dobré pro seniory, kteří dokážou rozeznat bullshit od dobrého kódu. Junior to ale většinou nedokáže, takže AI asistent je některé věci učí blbě.

Podle mě se člověk prostě musí naučit věci časem - to je jako kdybych chtěl po dětech, ať se s AI naučí za 1 rok všechno co ve škole dělají 9. Prostě to nejde.

podle tohoto mi pripada, ze technika pomaha lidem zrychlovat, ale i lidi sami zrychluji.

kdysi prisly salove pocitace a rucni kalkulacky a najednou se lidem zrychlilo pocitani, uz nepotrebovali logaritmicke tabulky a nemuseli soupat logaritmickym pravitkem, ale stejne potrebovali matematice okolo rozumet jinak by byli ztraceni i s kalkulackou.

totez je dneska s ai, zrychluje a zjednodusuje veci, ale furt to vyzaduje znalost oboru, aby clovek ai neskocil na spek.

doba technologicke singularity je jeste asi daleko.
5
/dev/null / Re:Obtainium
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 00:11:54 »
mi to pripada, ze to umi spustit i buildovaci proces a potom sestavene apk sideloadnout do androidu.
ted jsem potreboval stahnout apk, ale v google obchode to neslo, protoze to je apka jen pro usa, ale podobne
nastroje umoznuji stahnout nebo sestavit apk.
6
/dev/null / Obtainium
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 31. 10. 2025, 22:38:30 »
co je zač ? Obtainium  ? to je nějaká pomůcka pro sideloading? pro koho je užitečná, pro koho je nutná? (myslím ze skupiny google / llineAgeos, root, f-droid), je nějak posvěcená googlem? v čem má výhody oproti stažení apk? nebo apk cíleně se nedá stáhnout? myslím aplikací
7
Bazar / Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy 31. 10. 2025, 22:28:55 »
Žádnou možnost alternativního firmwaru jsem nenašel. Ale jelikož to potřebuju na místě, kde jde jen o snímání stavu oken a poplach při úniku vody, a internet pro návštěvu s iPadem je bonus, přičemž jsem měl k dispozici jen ten USB LTE modem a nechtěl jsem kupovat novou Teltoniku, něco jako připojování na nějakou kryptickou URI samotnýho ISPčka jsem neřešil a nezáleželo na tom. Pokud tam bude potřeba něco náročnějšího, stejně za to přijde mikrotik sestavující VPNku ke mě domů, a teprve pak pokračující ven, takže vlastně všechen provoz před tím ZTEčkem zmizí do tunelu a uvidí to jen IP adresu jeho cíle. Takže mi to asi bude i pak úplně jedno, a nebudu muset řešit jiný připojení, dokud tam nepovede optika.
8
« Poslední příspěvek od mat . kdy 31. 10. 2025, 21:52:24 »
já jsem vám chtěl jenom říct že jsem nezaměstnaný seniorní progamátor a nikdo mě nechce protože už mě bylo 50 :(

Co je to za blbost?

Této "blbosti" se říká realita trhu práce.

Na kterém trhu práce je v ČR přebytek programátorů? Z mé zkušenosti ještě pořád neskončila doba, kdy se „nabíraj už i debilové” nemluvě o zkušeném vývojáři...Vím o několika případech, kdy se ukecávali vývojáři ve starobním důchodu, aby šli zpět do praxe...
9
« Poslední příspěvek od MichalKovacic kdy 31. 10. 2025, 21:15:51 »
já jsem vám chtěl jenom říct že jsem nezaměstnaný seniorní progamátor a nikdo mě nechce protože už mě bylo 50 :(

Co je to za blbost?

Této "blbosti" se říká realita trhu práce.
10
Bazar / Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 31. 10. 2025, 20:11:47 »
h267a
taky jsem byl mile překvapen, že to není "střep", akorát má jedno negativum, snaží se připojovat na domény hdm.o2.cz (ntp.)o2isp.cz a ještě asi něco.... by mě zajímal co to první je... (neznámou krabičku nepřipojuju do přímo pryč do internetu, ale nejdřív si ji proklepnu)

Proč se ptám, jde tam dát  openwrt? nebo dalo by se to zprovoznit jako poor man nas?
Stran: [1] 2 3 ... 10