Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Co by měl umět váš notebook?
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 16:40:30 »
Hele, pokud bys to vzal horkovzduchem, tak to nevidím jako veliký problém. Za sebe bych si to zkusil na nějakém odpadu a šel do toho.

Na letování bych doporučil něco s nižší teplotou tání a olovem - je to pružnější, nehrozí, že si odfoukneš nějaký 0403 poblíž a lépe se letuje. Ještě bych doporučil kaptonovou pásku na zamaskování okolních součástek - pro jistotu.

Hlavně se podívej, jestli je domrvený konektor samotný, nebo jsou utrhané plošky na desce.
Díky za tipy, hlavně s tou kaptonovou páskou, to by mohlo krom ochrany desky před teplem i zabránit případným průse*ům s odpájením nějaké drobotiny okolo :-). Možná budu trochu za blbce (protože jak jsem říkal, žádné SMD horkovzduchem jsem nedělal), ale zeptám se: Můžu horkovzduchem odletovat ten stávající konektor, pocínovat plošky pomocí "obyčejné" pájky Sn60Pb40 s tavidlem na bázi kalafuny (kterou používám i na jiné pájení), pak přidat tavidlo vhodné pro pájení SMD součástek (třeba tohle?), položit tam konektor a za přidržování pinzetou ho zase horkovzduchem zapájet? Ta pájka by měla být pro tohle snad vhodná, ale nejsem si jistý tou kalafunou. Zhruba takový postup jsem našel na youtube, ale nevím, jaká pájka byla použita - viz video níž.

problém v tom vidím, pokud s tím nemáš zkušenost 
- je potřeba přihřívat i zespoda, deska toho odvede fakt hodně
- kolem jsou SMD kondíky velikosit 0201, to je prostě smětí ci při neopatrnějším pohybu odfoukneš do háje
- konektor je částečně zapájený do desky, částnečně na ní. hlavní část USB-C je pod samotým tělem konektoru a ani nevidíš, jestli to máš dobře. a neopravíš to
Beru na vědomí, to jsou víceméně i obavy, které jsem měl ještě než jsem se zeptal. Mám ale kliku, že to není tenhle konektor, je to ten úplně v rohu, který by snad měl být čistě SMD. Našel jsem tohle video, kde to pán pájí celkem na pohodu, bez příhřevu - akorát má na to evidentně trochu lepší vybavení než bych měl já (o zkušenostech nemluvě). Dá se to zvládnout i bez mikroskopu, s dobrým zrakem?

Citace
Je to zlo. Dělali jsme to ručně, dneska bych to asi na Ersa HR500 udělal líp. Ale už to nikdy dělat nebudu, ani za nic :-)
To už je trošku jiná liga než ta mnou uvažovaná čínská hračka za tisícovku :-).

Všem se omlouvám za trošku OT příspěvek, ale třeba by to mohlo zajímat i někoho jiného, kdo narazil na takový problém. Osobně jsem naštěstí žádný USB port nezničil (ten TP jsem tak už koupil), já se k tomu holt snažím chovat co nejvíc slušně. Přesto ale USB-C z mechanického hlediska považuji třeba pro notebooky za extrémně poddimenzovaný. V souvislosti s tím si pořídil magnetický mezikus pro připojení napájecího adaptéru k notebooku (koupil jsem to v nějaké akci za polovic), mám to pár měsíců a zatím to funguje překvapivě dobře, ačkoliv jsem k tomu byl původně dost skeptický. Uvidíme, jakou to bude mít životnost - jednak ty kontaktní plošky a pružinky a jednak vodiče v tom kloubu. Líbí se mi na tom, že díky kloubu se port nijak nenamáhá tahem do stran a pokud dojde k přílišnému tahu za kabel, tak se prostě odpojí a nic se nepoškodí. Příjemným bonusem je, že když leží napájecí kabel s tím mezikusem na stole, stačí k němu při troše štěstí jen notebook přiblížit a samo se to připojí, aniž bych na kabel musel vůbec sáhnout :-).
2
« Poslední příspěvek od Zopper kdy Dnes v 15:50:04 »
Pánové, všichni zapomínáte na vodotrysk! A taky, že musí stát jako hedvábný šátek (t.j. korunu).  ;D ;D

Jinak celkem souhlasím se vším, co tu zaznělo. Až na ty větráčky (pokud fakt nepotřebuji hodně výkonu, tak ať tam větráčky nejsou vůbec) a dokovací konektor (dokem je dneska monitor, stačí jeden Cčkový kabel do něj na napájení i periferie, tak proč mít na stole další krám).

protože výrobci na těch konektorech nesmyslně šetří, a až se ti vychodí, budeš měnit základní desku nebo celýho noťase. klasickej dokovací konektor je tak bytelnej, že tě to nemusí zajímat. běžný provedení mají životnost pár stovek zapojení, to v mým použití nevydrží ani do konce záruky. navíc to často ani nemá kotvení do desky a spolíhá to na pájení pinů. což velice rychle odejde do věčnejch lovišť.
Pokud šetří na jednom konektoru, proč čekáš, že nebudou úplně stejně šetřit i na druhém? Ne, že bych usb-c považoval za ideální konektor, ale reálně vidím ty stroje odcházet na všechno ostatní, jen ne ty konektory. Výměnu desky kvůli konektoru jsem v životě řešil jednou jedinkrát a to bylo ještě usb2.0 v kategorii "levný studentský herní notebook".
3
« Poslední příspěvek od nocturne.op.15 kdy Dnes v 14:22:13 »
problém v tom vidím, pokud s tím nemáš zkušenost 
- je potřeba přihřívat i zespoda, deska toho odvede fakt hodně
- kolem jsou SMD kondíky velikosit 0201, to je prostě smětí ci při neopatrnějším pohybu odfoukneš do háje
- konektor je částečně zapájený do desky, částnečně na ní. hlavní část USB-C je pod samotým tělem konektoru a ani nevidíš, jestli to máš dobře. a neopravíš to

Je to zlo. Dělali jsme to ručně, dneska bych to asi na Ersa HR500 udělal líp. Ale už to nikdy dělat nebudu, ani za nic :-)
4
« Poslední příspěvek od mhepp kdy Dnes v 14:14:26 »
Trochu OT: Jak náročná je ta výměna? Taky mám jednu T480s, kterou jsem už koupil s vadným napájecím konektorem (druhý USB-C je naštěstí funkční i jako napájecí) a občas se mi portů nedostává, tak bych to rád opravil. Nechat to ale opravovat někde v servisu by asi ekonomicky nedávalo smysl a notebook používám denně, takže bych se do toho spíš pustil sám. S pájením mám zkušeností celkem dost, ale s horkovzduchem jsem ještě nedělal. Je schůdná představa, že si pořídím horkovzdušnou páječku (třeba tuhle, vhodnou pájku+tavidlo nebo pastu, vyzkouším si něco odpájet a připájet na nějakém elektroodpadu a pak se pustím do toho Thinkpadu? :-) Jaké pájka/pasta/tavidlo by byly pro tenhle účel (v domácích podmínkách a se zřídkavým využitím) nejlepší?

Když to přeženu, hodinu a není co dělat, přičemž záleží spíše na čase rozebrání a sestavení zpět, tedy kolik šroubků, plastových zámků, ... stojí v cestě. Následné odpájení, čištění, napájení a defektoskopické ověření na RTG je otázkou chvilky. Přirozeně pro dobře vybaveného a zručného opraváře.
Jasně, pokud jsou pro někoho podobné úkony denním chlebem, bude to záležitost pár minut (to vlastní odpájení a připájení). Já to ale beru z pohledu člověka, který má určitou zručnost, leccos si opraví sám, ale s tímhle má zkušenost zatím nulovou :-).

Hele, pokud bys to vzal horkovzduchem, tak to nevidím jako veliký problém. Za sebe bych si to zkusil na nějakém odpadu a šel do toho.

Na letování bych doporučil něco s nižší teplotou tání a olovem - je to pružnější, nehrozí, že si odfoukneš nějaký 0403 poblíž a lépe se letuje. Ještě bych doporučil kaptonovou pásku na zamaskování okolních součástek - pro jistotu.

Hlavně se podívej, jestli je domrvený konektor samotný, nebo jsou utrhané plošky na desce.
5
« Poslední příspěvek od Sox37 kdy Dnes v 14:08:39 »
Aktuálně používám HP Spectre x360 13 z roku 2018 a pohlížím se po nějaké alternativě, ale aktuálně nabízené notebooky se mi nelíbí. Za mě:

- klávesnice s dedikovaným insert, prt sc, delete a navigačními klávesami (home, end, pg up, pg dn) - líbí se mi ten dedikovaný sloupec a celkově to rozložení klávesnice (pravé ctrl mi nechybí, klávesu \ vedle alt gr nepoužívám, tak tam by klidně mohlo být něco jiného; malé šipky nahoru/dolů mi nevadí, není na nich žádná jiná funkce)
- napájecí tlačítko mimo klávesnici (HP má z boku napájení a volume up/down)
- podsvícení klávesnice (stačí bílé)
- velký trackpad, který dobře reaguje na dotyky a filtruje dlaň (dedikovaná tlačítka nepotřebuji, nemačkám ani ten clickpad, jen ťukám jedním/dvěma prsty)
- S3 sleep
- 2x usb-c, 1x usb-a, jack - bylo by dobré mít porty na daughterboard
- micro sd čtečku občas používám, ale obešel bych se bez ní
- dostupné náhradní díly (baterka, větráky)
- odolné a snadno rozebíratelné šasi (ne plast)
- pokud tam bude čtečka otisků, tak aby byla kompatibilní a nějak užitečná v linuxu

Vlastně bych vše zachoval jako to mé HP, akorát bych chtěl větší displej (menší rámečky), výkonnější CPU, 24 nebo 32 GB RAM a lepší chlazení. A v Linuxu ideálně možnost baterii omezit na 80 %, musel jsem ji už několikrát měnit (nafoukne se a začne tlačit na touchpad).
6
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 12:27:40 »
Trochu OT: Jak náročná je ta výměna? Taky mám jednu T480s, kterou jsem už koupil s vadným napájecím konektorem (druhý USB-C je naštěstí funkční i jako napájecí) a občas se mi portů nedostává, tak bych to rád opravil. Nechat to ale opravovat někde v servisu by asi ekonomicky nedávalo smysl a notebook používám denně, takže bych se do toho spíš pustil sám. S pájením mám zkušeností celkem dost, ale s horkovzduchem jsem ještě nedělal. Je schůdná představa, že si pořídím horkovzdušnou páječku (třeba tuhle, vhodnou pájku+tavidlo nebo pastu, vyzkouším si něco odpájet a připájet na nějakém elektroodpadu a pak se pustím do toho Thinkpadu? :-) Jaké pájka/pasta/tavidlo by byly pro tenhle účel (v domácích podmínkách a se zřídkavým využitím) nejlepší?

Když to přeženu, hodinu a není co dělat, přičemž záleží spíše na čase rozebrání a sestavení zpět, tedy kolik šroubků, plastových zámků, ... stojí v cestě. Následné odpájení, čištění, napájení a defektoskopické ověření na RTG je otázkou chvilky. Přirozeně pro dobře vybaveného a zručného opraváře.
Jasně, pokud jsou pro někoho podobné úkony denním chlebem, bude to záležitost pár minut (to vlastní odpájení a připájení). Já to ale beru z pohledu člověka, který má určitou zručnost, leccos si opraví sám, ale s tímhle má zkušenost zatím nulovou :-).

Citace
Pánové, všichni zapomínáte na vodotrysk! A taky, že musí stát jako hedvábný šátek (t.j. korunu).  ;D ;D

Jinak celkem souhlasím se vším, co tu zaznělo. Až na ty větráčky (pokud fakt nepotřebuji hodně výkonu, tak ať tam větráčky nejsou vůbec) a dokovací konektor (dokem je dneska monitor, stačí jeden Cčkový kabel do něj na napájení i periferie, tak proč mít na stole další krám).

A s tím monitorem lezete pod podlahu, podhledy, do skříní, servisní konstrukce ... jen abyste se připojil ke sběrnicím? Ačkoliv je nás málo (ano, dnes už je vlastně nezbytnost Panasonic Toughbook a nic jiného), proč předpokládáte, že všichni musí mít stejné požadavky a to nemluvím o tom, jak špatné je USB-C jako řešení. Natož monitor.
Jsou to sice dost specifické požadavky, ale naprosto oprávněné. Nezávidím.
7
« Poslední příspěvek od Buldr kdy Dnes v 12:19:05 »

A s tím monitorem lezete pod podlahu, podhledy, do skříní, servisní konstrukce ... jen abyste se připojil ke sběrnicím? Ačkoliv je nás málo (ano, dnes už je vlastně nezbytnost Panasonic Toughbook a nic jiného), proč předpokládáte, že všichni musí mít stejné požadavky a to nemluvím o tom, jak špatné je USB-C jako řešení. Natož monitor.
8
Bazar / Re:Prodám AsRock BC-250
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 11:03:49 »
nevim jestli to nekoho zajima ale zkusil jsme ten serverovy zdroj PL28 (460W), funguje docela dobre a je relativne tichy ale pokud to mam na stole vedle sebe tak nejaky zvuk slyset jde. Vzhledem k tomu ze MeanWell LOP-300 je uplne tichy tak je to mirne zhorseni. Vetrak ve zdroji se zapne po pripojeni k napajeni na nizke otacky takze jde slyset takove selesteni. Pri zatezi kolem 200W se zvuk meni ale nevim jestli etrak zrychli nebo to je nejaky 'coil whine' zevnitr zdroje. Kazdopadne je to porad tiche ale z blizkosti slysitelne.

Nejake fotky jsem nahral tady https://ibb.co/album/Lx7nJ5 a videa se zvukem tady   https://streamable.com/d5f670 https://streamable.com/4ix88l https://streamable.com/kd6qar  - jednou PL28 napaji BC250, jednou je BC250 vypnuta ale zdroj stale bezi a jednou to pro srovnani napaji meanwell LOP-300

pripojeni jsem vyresil dvema 11x2 PCB konektory ktere jsem mel nahodou v supliku a zapnuti zdroje zatim vyresil odporem, ale na ty 2x6 piny na kraji casem neco zkusim pripojit a cist pres i2c, mozna by pres to melo fungovat i ovladani vetraku
9
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 10:10:20 »
dokem je dneska monitor, stačí jeden Cčkový kabel do něj na napájení i periferie, tak proč mít na stole další krám

idea je to krásná, ale v realitě je 90% poruch dockin způsobené subtilním usb-C konektorem (zbytek jsou shit aktualizace HP firmwaru  nebo jejich chcípající zdroje). Použití něčeho tak mrňavého pro dockování je čiré zlo, hlavně když je to natvrdo napájené na desce a nedá se to normálně vyměnit. Dvakrát jsem měnil lahůdkový konektor na t480s (https://www.amazon.co.uk/Replacement-Type-C-Charging-ThinkPad-Thinkpad/dp/B0D9K14Y7X) a dík, raději bych to na extra boardu a dockoval to něčím robustnějším. Já to vyndavám a zandavám třeba desetkrát za den...

Ano, ano, ano... Podle mě je neštěstí snažit se mít jeden jediný konektor na připojování a napájení všeho. Protože to vždycky bude znamenat kompromis a bude to tudíž stát za houby. USB-C je OK, pokud ho připojím sem tam a používá se na malá zařízení. Pokud není vyloženě omezením prostor, pak by bylo nanejvýš užitečné mít ještě jiný větší konektor, který bude mechanicky odolný (něco jako USB A/B).

A jak chorý mozek musel mít ten, kdo vymyslel, že se přes USB-C budou napájet notebooky A K TOMU nebudou konektory na oddělené, výměnné destičce, to asi nepochopím (ve skutečnosti to chápu velmi dobře, při výrobě se ušetří na kusu pár dolarů a "úsporu" na milionu vyrobených kusů si jako odměny vyplatí management, kterému je jedno, že z jinak skvělého zařízení se tím stane šmejd).

10
« Poslední příspěvek od Ondřej dj-bobr Úlehla kdy Dnes v 09:39:55 »
Ze současných notebooků se těžko vybírá, protože mi na nich chybí naprosto základní věci, na které jsem dlouhodobě zvyklej.. jsem náročnej?

- trackpoint
- 3.5mm jack (ideálně třípinový, ne kombinovaný s mikrofonním vstupem)
- dostatek USB-A portů, které si navzájem nezavazejí
- fullsize HDMI
- bezopruzový BIOS, klidně v textmódu
- zespoda docking konektor, který se nerozvergluje po několika použitích
- dostatečná kompatibilita s bootovacími Linux distry (Kali)
- světýlko (ano, někteří už tuší.. jsem thinkpadář), podsvit klávesnice je fakt málo
- CPU v patici, GPU bez pájecích defektů (narážím na kauzu T60/T61 nVidia :( )
- RAM a SSD ve slotech, ne pájené na boardu
- vyměnitelná baterie bez whitelistu na úrovni Embedded Controlleru
- standardní layout klávesnice
- matný 15"-17" displej
- trochu vyšší odolnost než běžné kancelářské šunty
- nabíjení přes USB-C PD bez vyžadování hovadsky vysokých profilů wattáže
- dobrá sehnatelnost náhradních dílů a dobrá opravitelnost (daughterboard pro porty je velké plus)
- krytka kamery nebo absence kamery
- ne moc hlučné aktivní chlazení foukající dozadu a ne do strany
- kontroverzní bod: schopnost fungovat s Win7 (prosím nevyvolávat názorovou válku, je to otázka subjektivní preference)

..a rozmluvte mi někdo, že mám nechat maxed-out Thinkpad W541 s posíleným chlazením na stabilní činnost v kanclíku a Thinkpad T470s trvale v batohu na cesty.
Jen vzpomínám na W520 s dokonalou klávesnicí, na chiclety jsem si dosud nějak nezvykl. A eSATA taky občas trochu postrádám, ale to je řešitelné USB adaptérem, co umí SMART passthrough.
Stran: [1] 2 3 ... 10