1
Sítě / Re:Optický kabel - obecný souhlas
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 10:49:46 »...navíc lze poměrně úspěšně polemizovat, že u stropu hrozí ukopnutí čehokoliv.Leda by doma někdo trénoval gymnastiku, nebo třeba švihlou chůzi...
...navíc lze poměrně úspěšně polemizovat, že u stropu hrozí ukopnutí čehokoliv.Leda by doma někdo trénoval gymnastiku, nebo třeba švihlou chůzi...
Jo? A na novem hw hlavne s army64 pujde ros 6 naistalovat jak?
K mikrotikovi:
Dalsi takovej krasneh duh mikrotika je ten, ze se prakticky neda prenyst konfigurace, takze kdyz ti krabka pojde, budes to nastavovat cely znova. Zjistis totiz, ze nova krabka, ackoli vypada stejne, ma treba jinak organizovany porty.
Tady si dovolím nesouhlasit, pikud použiješ BACKUP, tak možná konfig jen tak nepřeneseš, ale není problém CFG vyexportovat do čitelné podoby a pak do 30 min postupně nastavení vracet. Dělal jsem X krát, myslím, že to bylo i rychleji.
S VPN a aktualizacemi jsem neměl nikdy problém. Můžeš být konkrétnější?
Myslím, že Mikrotik je dlouhodobě stabilní a kvalitní kus HW, zvláště pokud jej nyní používáš v long-term verzi 6.
Verzi 7 beru pořád jako divočinu, kde se může stát cokoliv.
Klasický "argument" šikmé plochy.Nikoli. Argumentační klam „šikmá plocha“ znamená, že argument protistrany zveličíte, protáhnete ho někam dál. Já jsem se vám ovšem snažil vysvětlit, že vy jste na podstatná kritéria doručování spamu úplně zapomněl. Pokud se zajímáte jen o to, kolik spamu zastavíte, ale je vám úplně jedno, kolik zastavíte regulérních e-mailů, děláte to úplně špatně. Ztratit jeden regulérní e-mail je násobně horší, než propustit jeden spam.
Ne! Opravdu?Ano, opravdu. Tím pádem je to vaše „jednou za rok“ úplně mimo.
A zítra vás může trefit meteorit a pak odnést tornádo. Až na to, že reálně se to prakticky neděje. Jenomže o tom, co se děje reálně nemáte vy osobně ani páruDiskutujeme pod dotazem, kde se to děje. Jenže to vám je jedno, vy prostě jen potřebujete blábolit mimo téma.
Tak si přečtěte ještě jednou co napsal. Problémy s chápáním textu vy osobně nemáte, vy máte řadu jiných problémů. Buď to napsal výjimečně blbě nebo vůbec netuší o čem hovoří. Jiná možnost není. Už proto, že zjevně to podezření nemám jenom já.Přečetl jsem si to ještě jednou a trvám na tom, že jste to nepochopil vy. Celou dobu psal o tom, že stejné e-maily, které u vás zastaví greylist, u něj zastaví validace DMARC. Akorát v druhé polovině poslední věty bez varování (což vás asi zmátlo) začal popisovat ne svůj server, ale servery ostatních – že ti ostatní jsou stejně tlačeni k tomu, aby DMARC používali, protože je k tomu tlačí velcí poskytovatelé jako Google nebo Microsoft.
Opět se ptám, kde vznikají ty miliardy záznamů, které v reálném světě nikdo nepozoruje, protože popsaný "problém" z hlediska spammera nedává žádný smysl?Proč se na to ptáte mne? Já jsem s tímto schématem nepřišel. A neptáte se na to opět, ptáte se na to poprvé.
Za třetí, ptal jste se, co se ukládá. Ukládá se ta trojice IP adresa, odesílatel, příjemce. I když bude spamer posílat pořád dokola jednomu serveru tu stejnou trojici, greylist si to musí uložit. Bez uložení totiž neví, že někdo tu stejnou trojici použil podruhé a má ho pustit dál.
Ne, neptal, máte halucinace. A ne, nemusí. Pokud je ten triplet již uložen a jeho platnost nevypršela, tak se nic krom nového timestampu neukládá a žádný další záznam nepřibude, natož aby jich přibývaly miliardy.
Prosím pěkně, a kde jsou v tomto řetězci ty miliardy záznamů, co dle předchozího blábolu někam ukládáte?
No, to je reálně tím, že se to děje všude, kde se objevíte vy. Jak ví prakticky všichni, kdo s vámi osobně kdy o čemkoliv diskutovaliAch jo, to je zase sjezd lumenů, co všechno ví, všechno viděli, všude byli a od všeho mají klíče.Je zajímavé, že se to děje všude, kde se objevíte. A před vámi to tu tak nevypadalo.

Klasický "argument" šikmé plochy. Člověče nechte těch demagogií. Vždyť tohle je hloupoučké dokonce i na vás a to je co říct...A představ si, že jen tohle samo o sobě bez jakýchkoliv komplexnějších filtrů stačí na to, aby to odfilrovalo 70 až 90 % spamu. Z praxe.Už jsem vám jednou psal, že když vytáhnete ze serveru síťový kabel, odfiltrujete 100 % spamu.
Argumentujete špatným kritériem. A sám se tím špatným kritériem neřídíte. Něco děláte, možná vám to funguje, ale nevíte, proč to děláte – takže vaše rady jsou ostatním k ničemu. Zejména když vaše rady neodpovídají tomu, co ve skutečnosti sám děláte.Jistě. Za to tady naprostý teoretik Jirsák ví. Jak jsem psal, má totiž, jak už všichni dávno vědi, od všeho klíče, všude byl a všechno slyšel. Kdyby lidé jako vy nebyli trapní, byli by směšní.
Ano, představte si, že ten whitelist Postgrey vytváří automaticky. Vždyť vy zcela evidentně vůbec netušíte, o čem to blábolíte...Jo, je fakt hrozná katastrofa, že mi jednou za rok mail s ověřovacím kódem od někoho, s kým jsem ještě nekomunikoval přijde o několik minut později.Vy všechny, s kým už jste komunikoval, dáváte na whitelist? Nejsou už tam všichni? A pokud ne – jste si jist, že někdo, kdo s vámi ještě nekomunikoval, má vůbec šanci vám něco poslat?

Jinak někde se ověřovací e-mail používají jako hlavní nebo dokonce jediný způsob přihlášení. A uživatel zůstane přihlášen třeba jen 30 dnů, někde i výrazně méně.Ne! Opravdu?

Navíc se ten e-mail může zaseknout podstatně déle, než jen na pár minut. Mohou to být i hodiny.A zítra vás může trefit meteorit a pak odnést tornádo. Až na to, že reálně se to prakticky neděje. Jenomže o tom, co se děje reálně nemáte vy osobně ani páru

Vy jste vůbec nepochopil, co jsem to napsal, co? No bodejť, to byste totiž o tom taky musel něco vědět.Proč bych to dělal? Ti s tím problém fakt nemají.No ti ne. Problém s tím mají vaši uživatelé.
Tak si přečtěte ještě jednou co napsal. Problémy s chápáním textu vy osobně nemáte, vy máte řadu jiných problémů. Buď to napsal výjimečně blbě nebo vůbec netuší o čem hovoří. Jiná možnost není. Už proto, že zjevně to podezření nemám jenom já.Ať dělám, co dělám, není moc jasné, jak souvisí greylisting s mým vlastním DMARC. Tušíte vůbec, o čem mluvíte?Na rozdíl od vás BobTheBuilder ví, o čem píše. Vy tušíte jen velmi mlhavě.
Ale třeba jen něco chápu špatně; vlastní mailový server si provozuji jenom asi dvanáct let. To ještě nejsou ani dvě dekády...
Jediný, kdo tu blábolí naprosté nesmysly jste stejně jako asi tak v polovině diskuzí na jakékoliv téma jako obvykle vy. Ne, že by to teda bylo něco nového ale dnes zas po delší době fakt perlíte.vlastní mailový server si provozuji jenom asi dvanáct let. To ještě nejsou ani dvě dekády...To, že něco provozujete, ještě neznamená, že to provozujete dobře. Ostatně, už jste zde sám prokázal, že ani nevíte, proč něco provozujete tak, jak to provozujete. Protože když se to pokusíte zformulovat, výchází vám z toho nesmysly. Třeba když řešíte jenom to, kolik procent spamu nějaké řešení zastaví, ale už neřešíte, kolik regulérní pošty to zastaví, zdrží nebo učiní nepoužitelnou.

OK. Když mi na server s greylistingem pošlete miliardu spamu z miliardy kombinací ip adresa, odesílatel, příjemce, tak mi server odstřelíte. Ale server žádný spam nepřijme. Ale takový způsob odstřelení mého serveru bude pro vás, podle mého názoru, neefektivní. Mnohem jednodušší by bylo, odstřelit ho množstvím otevřených spojení, ideálně z vašeho botnetu...Když se někdo pokusí poslat spam, tak se dostane na blacklist. A to daleko dřív, než toho spamu bude miliarda.Ta lepší varianta je, že nesledujete kontext diskuse a tak nevíte, že se tu bavíme o greylistingu. Horší varianta by byla, kdybyste si myslel, že se někdo na základě greylistu dostane na blacklist.
Aha, jasně, odesilatel spamu si generuje pro každý pokus novou adresu odesilatele, aby si ztížil doručení a aby event. napálený zájemce nemohl reagovat.Proč diskutujete o věcech, o kterých nic nevíte? Pokud by odesílatel použil opakovaně stejnou trojici údajů, greylistem projde. Zdejší zastánci greylistu určitě nechtěli ukázat příklad, kdy spamer projde greylistem jak nůž máslem.![]()
![]()
![]()
![]()
Divné, že v reálném světě ještě tento zádrhel nikdo nikdy nezaznamenal.
Za třetí, ptal jste se, co se ukládá. Ukládá se ta trojice IP adresa, odesílatel, příjemce. I když bude spamer posílat pořád dokola jednomu serveru tu stejnou trojici, greylist si to musí uložit. Bez uložení totiž neví, že někdo tu stejnou trojici použil podruhé a má ho pustit dál.
Aha, jasně, odesilatel spamu si generuje pro každý pokus novou adresu odesilatele, aby si ztížil doručení a aby event. napálený zájemce nemohl reagovat.Proč diskutujete o věcech, o kterých nic nevíte? Pokud by odesílatel použil opakovaně stejnou trojici údajů, greylistem projde. Zdejší zastánci greylistu určitě nechtěli ukázat příklad, kdy spamer projde greylistem jak nůž máslem.![]()
![]()
![]()
![]()
Divné, že v reálném světě ještě tento zádrhel nikdo nikdy nezaznamenal.
Koukám, že zase manická fáze, chce to vážně odbornou pomoc.Tady ovšem psychiatrickou pomoc nehledejte, to jste tu špatně.