Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Poslední příspěvek od Ondrej Nemecek kdy 16. 02. 2026, 23:14:46 »
Jasně, takže prostě dokumentace v md, ke které se lze pořád odkazovat. Na to je samozřejmě LLM skvělé.

Bohužel složitější algoritmy jsou pořád ještě boj. Dělám teď složitější věc v RPi Pico, několik spolupracujících PIO programů, spoustu DMA, fronty mezi procesory, docela složité algoritmy na bitové úrovni a tam má celkem problémy. Technologii samozřejmě umí, i překvapivě zvládá analyzovat logy vůči očekávané funkčnosti, ale na detaily algoritmů se moc nechytá. Ale upřímně by s tím bojoval i člověk, pokud nemá s tou technologií větší zkušenosti (např. já). Na druhou stranu bych se do toho bez LLM vůbec nepustil, jenom než bych nastudoval všechny detaily SDK toho hardwaru...

...a takhle přesně má vypadat práce programátora s AI. Je očividné, že musí mít kvalifikaci, aby mohl zaměstnávat skupinu robotů, jejichž práci řídí, přebírá a kontroluje. Je z toho též zřejmé, že AI práci programátorům nevezme, ale přidělá...  :D V ideálním případě s bonusem vyšší produktivity a kvality (ale u špatných programátorů to může dopadnout přesně opačně).
2
« Poslední příspěvek od Radek Hulán kdy 16. 02. 2026, 23:11:19 »
Tohle by měl zajímalo na kolik to teda vyjde?

Základní předplatné Claude Code Pro verze stojí snad je 15 EUR měsíčně, ale to je tak na zkoušku, za hodinu vyčerpáš a pak čekáš. Pak jsou Max 5x a Max 20x, co mají 5x a 20x větší počet tokenů, a ty stojí 90 a 180 EUR / měsíc. Ta cena za Max 20x, 180 EUR, je top volba. Směšná částka na to, že máš po ruce za tu cenu několik juniorů, na část témat i několik seniorů. A ta Max 20x stačí kapacitou i na velké projekty.

Pak můžeš platit per-usage, přes API, ale to je oproti Max 20x výrazně dražší.
3
Hardware / Re:Doporučte monitor 28" nebo 32" na 4K
« Poslední příspěvek od mhepp kdy 16. 02. 2026, 23:08:01 »
Pojem paralaxa se používá v mnoha kontextech, a tohle je jenom jeden z nich.

jediná paralaxa, kterou znám, je proměnlivá zdánlivá poloha dvou různě vzdálených objektů - třeba hvězdy (blízké vůči vzdáleným v různé roční doby), problém při focení panoramat (blízký sloup vůči vzdálenému domu na pozadí...), případně zaměřovací optika o střelných zbraní (pořád stejný princip).

Prosím tedy o odkaz na vysvětlení těch dalších kontextů a hlavně, jak se může zdánlivě posouvat poloha plochy monitoru vůči sobě samé. Jedině snad, že ten monitor je tak široký, že levým okem nevidím pravý kraj a pravým okem levý kraj. To je ale problém stereoskopického vidění a příliš velikého nosu...
4
Hardware / Re:Doporučte monitor 28" nebo 32" na 4K
« Poslední příspěvek od LeosB kdy 16. 02. 2026, 22:28:59 »
Jen poznámka - Linus Torvalds nedávno kupoval 6K 32"

Už je to starší člověk a nosí brýle, nepodezříval bych ho z toho že pracuje s mrňavými ovládacími prvky - takže nejspíš má zvýšené škálování a užívá si ostřejší fonty - ještě ostřejší než mám na 4K 27" (kde už žádné nerovnosti moje oči nevidí ani když se snažím).

V souvislosti s HiDPI jsem od něj četl vyjádření že se těší až díky tomu nebude potřeba antialiasing, což předpokládám že s tou kombinací 6K 32" už dosáhnul.
5
Server / Re:Export mailboxu z Exchange Online
« Poslední příspěvek od Mmmartan kdy 16. 02. 2026, 22:23:25 »
Já už léta používám https://www.mailstore.com/en/products/mailstore-home/

Tý jo, "Happy FreeBSD user" nám doporučuje Windows-only aplikaci (která přes wine nefunguje)
6
« Poslední příspěvek od redustin kdy 16. 02. 2026, 22:16:19 »
Jasně, takže prostě dokumentace v md, ke které se lze pořád odkazovat. Na to je samozřejmě LLM skvělé.

Bohužel složitější algoritmy jsou pořád ještě boj. Dělám teď složitější věc v RPi Pico, několik spolupracujících PIO programů, spoustu DMA, fronty mezi procesory, docela složité algoritmy na bitové úrovni a tam má celkem problémy. Technologii samozřejmě umí, i překvapivě zvládá analyzovat logy vůči očekávané funkčnosti, ale na detaily algoritmů se moc nechytá. Ale upřímně by s tím bojoval i člověk, pokud nemá s tou technologií větší zkušenosti (např. já). Na druhou stranu bych se do toho bez LLM vůbec nepustil, jenom než bych nastudoval všechny detaily SDK toho hardwaru...
7
Studium a uplatnění / Re:Uplatnění pro junior embedded vývojáře
« Poslední příspěvek od balkovic kdy 16. 02. 2026, 22:04:43 »
embedded vývoj má jedno specifikum - výrazně složitější remote práci, protože k tomu potřebuješ vývojové kity, prototypy device, osciloskop, logický analýzator a další vybavení.

Můj bratr má všechny ty krámy doma :) Já bych nechtěl, ale dá se to zvládnout ...
To sotva.  ;D Máte tušení, kolik těch různých platforem a typů obvodů existuje?
Uh, tak asi nedělá se všema existujícíma najednou?

Tak nějak. Ale, kdyby měl doma krámy na všechny platformy světa, ani bych se nedivil.
8
« Poslední příspěvek od Mudvy kdy 16. 02. 2026, 21:37:42 »
v Antigravity se na tohle dají krásně používat workflows ... nechám si od něj vytvořit md kde chci aby mi definoval architekturu (čistě složkovou strukturu, názvoslový, abstrakce apod) pak mu definuju workflow které použiju když chci aby mi něco nového přidal. V tom workflow je koukni do tohohle MD, navrhni implementaci, nevytvářej nové funkce a používej globální sdílené, na konci to otestuj podle tohohle md a když to bude fungovat updatni mi md s architekturou ... ten prompt pak vypadá třeba - /add-feature -> new user view with grid overview and simple filtration. Use xxx data structure.

Programování se pak přesouvá do tvorby chytrých a jednoduchých workflows a md definicí. když se to hezky poskládá dokáže se pak pěkně zabavit a dělá správné věci :)

taky mu často šoupu přímo části kódu nebo soubory co chci aby použil do chatu.
9
O serveru Root.cz / Omezení příspěvků z jedné IP pop 30 sekundách
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 16. 02. 2026, 21:07:31 »
Rád bych rozvířil debatu na téma „odesílání příspěvků do diskuzí po 30 sekundách z jedné IP“. Pominu-li fakt, že to prakticky vždy působí dojmem, že to vyžaduje podstatně delší kecací pauzu než 30 sekund, tak by mě zajímalo, proč se na ochranu proti spamu používá tenhle předpotopní způsob, kdy je jasné, že spousta lidí prostě bude pod jednou IP adresou. Na jednu stranu vás to musí těšit, že máte tolik čtenářů, že i spousta přispívajících koliduje velmi často na jedné IP adrese (těch nespokojených, co to zmiňují v diskuzích, je poslední dobou už docela viditelné množství, ano, já taky, no ono je to proto, že se to prostě poslední dobou objevuje velmi často), na druhou stranu … jako vážně to neumíte uživatelsky přívětivěji? I kdyby se třeba v případě častého odesílání najednou objevila nějaká captcha, tak je to pořád lepší než hrát intervalovou loterii, protože ono to opravdu není jen 30 sekund, po které je potřeba čekat. Kolikrát několik minut žádná míra, ještě se mi nestalo, že by to po 30 sekundách šlo.

O odhlašování v případě přihlášení na jiném zařízení už se ani nebavím, to je notoricky známá věc a zaškrtávátko „zůstat přihlášen“ je tam opravdu jen pro legraci, protože prostě neplní deklarované. Překvapuje mě, že mezi adminy takové společnosti, jako je Internet Info, není nikdo, kdo by tyhle notoricky staré bugy neuměl vyřešit.

Samozřejmě můžete říct, že to tak je záměrně a konec diskuze, taky možnost.
(oni jsou křesťani, oni to tak chtěli)
10
« Poslední příspěvek od Zopper kdy 16. 02. 2026, 20:45:41 »
To ukládání dialogů s AI se provádí automaticky, nebo si je člověk musí vybrat a uložit sám? Dělá se nějaké "sesypání", aby to nebobtnalo? Historie dialogů - přijde mi, že jen malá část z toho by mohla být užitečná.
Nejde o ukládání dialogů, ale o dokumentaci/plán. Třeba dvě A4 markdownu, které obsahují:
  • co je za úkol
  • high-level plán jak toho dosáhnout
  • high-level plán jak toho dosáhnout
  • dekompozici na nějaké kroky s checkboxy, co se postupně při práci zaškrtávají (např. 1. přidat metodu do třídy, 2. najít použití původní metody a přepsat je na novou)
  • důležité informace jako "použít knihovnu X" nebo "Nesahat na Y"
  • jak to testovat,
  • atd ...
A ten model, který ten plán nejdřív na základě diskuze s tebou vytvořil, si to má pravidelně kontrolovat a updatovat. A k tomu máš ještě další takové soubory, dle velikosti a složitosti projektu, které shrnují co se kde dělá, proč tady pořád používáš tu 5 let starou verzi Hibernate, jak má ten model psát komentáře, jestli má dělat commity (a s jakým textem) nebo si je chceš dělat kompletně sám...

Cílem je, abys nemusel všechno pořád vysvětlovat, nebo si ten model procházet pokaždé celý projekt. Protože kontextové okno je omezené (počítá se v kB) a všechno, co ten model má dělat a jak, se tam musí vlézt. Celý projekt se tam typicky nevleze, ale pár markdownů (které si to navíc umí načíst podle potřeby, tj. nestraší v kontextu, když nejsou potřeba) se tam vlezou krásně. Plus třeba u Kilo Code je vidět, kdy se děje context compression, třeba ze 110 kB na 20 kB - často když tomu řeknu "ok, tahle část je hotová." Jak to dělají jiné pluginy si teď nevybavuju/nevím.

Ty All-in-one věci (jako Antigravity) něco takového umí dělat automaticky. Coding asistenti jako plugin do VSCode to standardně nedělají, aspoň co jsem viděl. Ale ty lepší pluginy (hlavně ty univerzální, které přistupují přes API a platí se za tokeny, místo těch free-to-use co sdílí limity s předplatným za pětistovku) k tomu jdou dokopat vhodným obsahem AGENTS.md a takových souborů (a občasným připomenutím).

A ano, celé tohle je tady hodně zestručněné a já jsem tady možná power-user, ale rozhodně ne expert.  :)
Stran: [1] 2 3 ... 10