Moje zkušenost s LO Base je taková, že dokud jsem se nesnažil skriptovat, tak to fungovalo docela dobře. Při pokusech o skriptování jsem však narážel na slabou dokumentaci a nakonec jsem od toho upustil. Raději jsem si tu aplikaci napsal v PHP plus SQLite. Pokud však vystačíš s LO Base formuláři, pohledy a reporty, tak to budeš mít hotovo velmi rychle.
Ano, mě se aplikace v Paskalu stále líbí, jen se mi nezdá, že by moderní Paskal byl pomalý, viz aplikace výše, ale má-li kolega tuto zkušenost, beru. Přesně tak, áíčko je dnes s Pythonem asi největší kamarád, když zkouším něco v Javě/Paskalu/Adě, pod kapotou vše analyzuje pomocí Pythonu, alespoň tak to GPT vypisuje v konzoli. Ada se mi líbí asi nejvíce, před pár dni vyšel zajímavý článek a video popisující korekci kódu generovaného áíčkem s využitím matematické formální verifikace Spark:
https://www.adacore.com/videos/how-to-prove-the-correctness-of-ai-generated-code-using-formal-methodsA i když se dnešní modely asi nejvíce kamarádí s Pythonem a Javou, alespoň takové mám zkušenosti, i ta Ada už se zlepšuje - ještě před rokem nebylo možné nechat si vygenerovat funkční adovský Alire projekt s GUI GTKAda, dnes už je to mnohem lepší. Já mám nakonec stejně rád všechny jazyky, Python a jeho knihovny, Javu s jejím parádním efikskem, Adu se Sparkem, C#, zavrhované i milované PHP, holt CéeMeSka jsou primárně o něm, Paskal nebo Rust, syntaxe mi nejvíce sedí ta algolská, to je ale vzhledem ke stále se zlepšujícímu áíčku už asi podružné. Jak jsem psal minule, dnes mi přijde, že hlavní je rozumět architektuře a návrhovým vzorům, áíčko mi pak doporučí nejvhodnější jazyk pro danou aplikaci a může začít řádit.
V Base mi určitě budou stačit formuláře, pohledy, sestavy a reporty, tady problém nevidím. Už mám rozpracovanou databázi a teď mě čeká pomocí nástroje Report builder zprovoznit přímý export přihlášek a faktur do pdf, čímž se vyhnu hromadné korespondenci, kterou vzhledem k velikosti tábora s stylu přihlašování nevyužiji. Jen je to v Archu drobet vobtížnější, balíček Libreoffice neobsahuje Report builder, takže jsem si nainstaloval verzi s Flatpaku a vše funguje. Zatím stabilně, uvidím časem.
Ale protože se nevyhnu migraci webu ze starší Joomly na novou nebo na jiný systém, vrhnu se teď především na ten GRAV. Pokud vše půjde dobře, měl bych v jedné webové aplikaci jak prezentaci, tak možnost generování přihlášek a faktur, které si pak uložím a z webu mohu vymazat. I jako milovník desktopových aplikací uznávám, že tohle by mohlo být to pravé a zlikviduji dvě mouchy jednou ranou. Áíčko pomohlo i zde, sql skript z Joomla databáze převedl všechny články na .md soubory, které používá GRAV, teď vyřeším SEO a poté obrázky. Pak prubnu ty přihlášky a faktury a i kdybych nepochodil, u GRAVu už asi zůstanu, pro mé potřeby vypadá jako ideální řešení a při budoucích aktualizacích se vyhnu těm nekompatibilitám při každé nové verzi Joomly. Projekt je živý a udržovaný, takže beru. A upřímně řečeno migrace z dnes již nepodporované Joomly trojky má teď větší prioritu, tábory na letošní sezónu jsou již téměř zaplněny, takže nových dokumentů bude již minimum a stávající řešení s přihláškami ve Writeru a fakturami v Calcu fuguje i bez automatizace bez potíží.
Mám co zkoušet a díky této bezva diskuzi je sice možností něúrekom, ale žádná z nich není špatná a já jen zvolím tu pro mě nejvhodnější, buď samotný GRAV, GRAV s Base nebo GRAV s externí aplikací.