Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Windows a jiné systémy / Re:Jak přeskočit ve Win11 postsetup výběr spojení
« Poslední příspěvek od Medo77 kdy Dnes v 14:12:59 »
Ak nezrusili moznost pouzit no@thankyou.com, dajte vytvorit live ucet, zadajte toto, nejake heslo, ono to cosi vydrzkuje (bud ze ucet bol vela krat pouzity alebo neplatne heslo, uz si nepametam) a pusti zalozit lokalny ucet ...
2
Hardware / Re:Zvuková karta pro Linux
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 14:08:34 »
BTW jsem zrovna otestoval, že ten růžovej vstup na Axxagoním USB-HQ donglu za pár šupů je stereo.

A pak mě ještě napadlo, že na windowsech lidi řešej, která zvuková karta má ASIO driver - kvůli co nejkratším latencím při "live" provozu. Podle všeho ASIO není v Linuxu k dispozici / nejspíš není potřeba. Klíčová slova jsou PulseAudio, Jack a PipeWire. Což jsou různé softwarové enginy pro routing zvukových "signálových cest" pod kapotou Linuxu. Odhadem aktuální Ubuntu bude mít PipeWire, což vypadá jako optimální situace. Podle mého zmíněné tři "zvukové enginy" jsou nezávislé na hardwaru = není potřeba "vybírat k nim zvukárnu". Kromě toho, pokud ten počítač nepoběží jako mixážní/efektové zařízení v nějakém live řetězci, ale bude se na něm víceméně komponovat, tak možná o latence až tolik nejde. Anebo možná taky. Když si představím, že na počítači pustím doprovod z nějakého syntíku/trackeru/sekvenceru a chci k tomu nazpívat vokál, který k tomu musí v záznamu časově sednout... kdo se s tím má následně posouvat v editoru :-)

A pak ještě lidi co pracujou se zvukem zakazují CPU C-states (buď komplet, nebo povolí jenom C1). Tohle se dá v BIOSu nebo v konfiguraci kernelu (v bootloaderu). Procesor pak trochu víc žere (protože neklimbá), ale taky neprská a nemlaská při práci s audiem. V tomhle kontextu by asi stála za zmínku možnost, pokonfigurovat taky preemption model kernelu. A pokud správně rozumím, existuje taky real-time varianta ubuntu, ale zřejmě jenom za peníze a pro tyto potřeby nejspíš overkill.

Ohledně zemních smyček... njn, počítač mívá zem připojenou na kolík v zásuvce. A switch-mode napájecí zdroje rušej (některé víc, některé míň). Třeba klávesy připojené k počítači mají jednu zem v USB/MIDI a druhou zem v analogovém audio kabelu, nevím jak v napájení (ze zásuvky 230V). Základ je, mít pracoviště napájeno 230V z jediné zásuvky ve zdi, nejlíp z jednoho psa pod stolem. A dál se uvidí. Neděsil bych tazatelku předem zrovna uzemněním. Se uvidí, až nějak začne.
A třeba pokud by se vyskytl nezbedný/rušivý napájecí zdroj u některé "vnější periferie", dá se nahradit kvalitnějším (osobně doporučuji při problémech s rušením medical-grade napájecí adaptéry).
3
/dev/null / Re:Od ledna 2025 už nepůjde u O2 přeposlat email do SMS
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy Dnes v 14:08:21 »
Oznámení nepatří do fóra, ale do zpráviček. Napište prosím zprávičku pomocí formuláře odkazovaného na titulce. Díky, zamykám.
4
/dev/null / Od ledna 2025 už nepůjde u O2 přeposlat email do SMS
« Poslední příspěvek od Honzan . kdy Dnes v 14:00:09 »
Používal jsem přeposílání emailů do SMSek ještě u Eurotelu. O2 to dosud nechalo běžet.

K vánocům se ale rozhodlo nám dát ukončení této funkce.

Jsem z toho trochu smutný. Jsem old school a "správně paranoidní" co se týká sítí a výpočetní techniky a nemám rád appky.
5
Studium a uplatnění / Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 13:58:31 »
BTW práce na kontrakt je good point.

Pokud chce firma něco víc, tak si stačí říct o dodatek ke smlouvě nebo se domluvit a není problém, když to bude hezky na faktuře a zaplacené. Nejsme charita, pokud chce někdo víc práce, musí se zaplatit, a je to stejné jako cokoliv jiného. Když mi domů přijde elektrikář a já budu chtít něco extra, tak to taky bez protestu zaplatím. Pamatuju si třeba jak mi jeden živnostník naúčtoval 1500 Kč za cestu, a přitom bydlel ve vedlejším domě a měl to 30 metrů :-D
6
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 13:50:04 »
Já jsem byl jednou v takové situaci a dostal jsem přidané 100% když jsem si řekl, ale vydržel jsem to jen dalších 6 měsíců a pak jsem stejně utekl. No a nejlepší je, že člověk co přišel po mě dostal ještě víc tehdy, protože fakt někoho potřebovali kdo to bude táhnout dál... Akorát pro tu firmu nový člověk je ztráta, protože i tak se do toho musí dostat a to může trvat měsíce i roky.

Problém je, že takto se to nedá dlouhodobě táhnout. A tady jde i vidět ten rozdíl - 10 juniorů prostě není schopných udělat práci za 1 seniora.. No a pak všechny ty firmy co naberou 10 indů za 1 seniora a myslí si, jak na tom vydělali.....

Ale ono toto je i důvod proč seniorní teamy chcou jen seniorní posilu a ne juniory... Prostě junioři to mají těžké a musí na sobě makat, pokud chcou být lepší.
7
« Poslední příspěvek od Filip Svoboda kdy Dnes v 13:43:08 »
Mozna staci kdyz prejdete ze zamestnance na kontraktora.. veci se na chvili zastavi a pak, najednou s adekvatni castkou za vasi praci nebude problem :) Nebo zjisti, ze to jde i bez vas.. realna trzni valuace :)
8
Sítě / Re:Dynamická IP a připojení zvenčí
« Poslední příspěvek od JurajP kdy Dnes v 13:32:05 »
skusal som sa aj pripojit na IP kameru, nastavil som port forwarding a neslo to
9
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 13:30:33 »
Zdravím všechny,

chtěl bych se zeptat vás všech, kteří pracujete v IT a v rámci vašeho týmu jste tak něco jako senior nebo přímo tým vedete - víte skoro od A do Z, jak celá vaše komponenta funguje a jak souvisí s ostatní infrastrukturou firmy, orientujete se v aktuálním dění, chodí za vámi lidé s všemožnými dotazy a kolikrát se zdá, že jste snad jediní, kdo poslouchá a vyjadřuje se na schůzkách a o věcech přemýšlí, atd. Určitě jste nejeden zažili situaci, že mezi vámi a dalším členem týmu existuje takřka propastný rozdíl - co vy chápete z útržku kontextu a jste schopní vyřešit za krátký časový úsek (i s komunikací a vysvětlením ostatním, trackingem v toolech atd.), tak řadový člen týmu buď vůbec nechápe, nemá zájem pochopit, nebo je technické řešení nad jeho síly (i s vaší pomocí) a celkově je to jak rozdíl mezi dospělým a dítětem (batoletem?). Je to někdy tam absurdní, že vyřešíte a vykomunikujete problém za hodinu, co by bez vás trvalo týdny, hromady schůzek (často absurdních) a s velmi nejasným výsledkem. Často dokonce kolegu ještě učíte, dáváte mu feedback, snažíte se ho posunout, někdy dokonce uděláte práci za ně, aby se dodala. To vše na úkor vlastního času - kdybyste to dělali celé vy, trvalo by to desetinu času a možná i míň.
JAK v téhle situaci vnímáte, že váš plat (MD rate,..) je sice vyšší než u řadového člena týmu, ale je třeba o 25% vyšší, málokdy o 50%, ale rozdíl ve vaší produktivitě je skoro off the charts - vy vydáte za 10 členů týmu a někdy možná i víc, bez vás by to prostě ani nedopadlo (takže nekonečně víc produktivní). Jak jste se naučili s tímhle fungovat? Je to situace, které se nedá vyhnout, pokud nasbíráte dost skillů (pak jsou prostě většinou všichni o dost horší než vy)? Nebo se to dá nějak řešit? Přijde mi, že všude jinde není ten rozdíl mezi juniory a seniory (a jejich platech) tak obrovský jako v IT. Nebo jsem naivní a takhle to prostě je všude? Senioři to celé táhnou a junioři se na jejich úsilí vezou a sbírají velmi pěkné MD raty a chlubí se ostatním, jak "se připojí na daily, napíšou pár řádků kódu a ve 3 jdou domů s čistou hlavou" za třeba 7K na den?
Díky za vaše názory a zkušenosti.

Hele kdyby každý uměl to co píšeš, že umíš ty, tak by tě tam třeba nepotřebovali. :)

Peníze nejsou všechno - možná otřepané, ale pokud jsi tam hlavě a jen kvůli penězům, daná implementační doména tě třeba vůbec nebaví, tak je asi čas jít dál.

Polož si otázku, co je na firmě zajímavé? Můžeš dělat proof of concepts? Hrabat se v technologiích a vybírat je? Máš čas na učení (část vlastního času , část pracovního)? Učíš se nové věci? Nadřízení jsou konzistentní (odpověď na stejnou-podobnou otázku je stejná i po delším časovém období)? Netlačí se na to aby už to bylo hotové, ať se může fakturovat, ale dbá se na to, aby to bylo možné dál udžovat (například místo odhadu ve dnech se projekt rozseká na části a sleduje se jak se postupuje)? Lidi kolem se snaží (aspoň někteří) rozvíjet? Není to jen krysí závod dostat se vejš, abych byl šéf....

Ujišťuju tě, že je často lepší dělat za polovinu a mít odpovědi na tyto otázky ANO, než se hnát za penězma. Pokud u vás junioři mají 7k, píšeš +25 procent maji služebně starší, tak máš MD kolem 9ti. Za to se dá krásně žít.
Je taky možné, že 7k nemají. Možná porovnáváš sebe jako zaměstnance a kontraktora?

Tak či tak, doporučuju to spíš řešit s nadřízeným, možná o tom, co píšeš netuší a najde řešení, které ti bude vyhovovat.
10
/dev/null / Re:distribuce "peněz" ČNB->KB
« Poslední příspěvek od ssdcorrupt kdy Dnes v 13:29:15 »
Ale koukám tazatel asi zkoumá situaci s repo.sazbou kdy komerční banka dá do zástavy akcie a dostane od ČNB půjčku
Stran: [1] 2 3 ... 10