Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Hardware pro provoz lokálního LLM
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 13:41:31 »

doplnění k mac mini, ten má až 32 GB ram a zanedlouho by mělo být možné jich více propojit přes thunderbolt a využít jako výpočetní cluster pro AI. Výkon je ale slabý.

Mac ještě nabízí mac pro, tam mám třeba variantu s 256 GB ram, což je naprostý luxus, spustím tam skoro jakýkoliv model, ale zase to je spíše na debugování, ověřování, není to na produkci, výkon není kdovíjak dobrý a nelze snadno řídit cluster více maců (ikdyž to by asi šlo dodělat nějak).

nad notebookem mac pro jsem taky premyslel, ale asi pujdu levnejsi cestou nejake graficke karty kolem 20k.
2
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Mintaka kdy Dnes v 13:41:24 »
Co myslíte, seberou nám jazykové modely práci, resp. dojde k radikálnímu snížení poptávky po vývojářích?

Jednou určitě.

Asi podobně, jako automatizace v zemědělství sebrala v průběhu několika staletí práci 90% lidí.

3
Hardware / Re:Hardware pro provoz lokálního LLM
« Poslední příspěvek od Exceptions kdy Dnes v 13:30:36 »

doplnění k mac mini, ten má až 32 GB ram a zanedlouho by mělo být možné jich více propojit přes thunderbolt a využít jako výpočetní cluster pro AI. Výkon je ale slabý.

Mac ještě nabízí mac pro, tam mám třeba variantu s 256 GB ram, což je naprostý luxus, spustím tam skoro jakýkoliv model, ale zase to je spíše na debugování, ověřování, není to na produkci, výkon není kdovíjak dobrý a nelze snadno řídit cluster více maců (ikdyž to by asi šlo dodělat nějak).
4
Sítě / Re:Nemozem sa prihlasit na AP mikrotik
« Poslední příspěvek od pavel411 kdy Dnes v 13:28:25 »
jako začátek troubleshootingu - jak je v iphone nastavená wifi - je tam položka "Private Wi-Fi Address", zkus jí přepnout na rotating pokud není
5
Sítě / Nemůžu se přihlásit na AP MikroTik
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 13:05:51 »
Mam hl. Mikrotik L009UiGS-2HaxD. Z neho su napojene 2x AP
Kód: [Vybrat]
1x MikroTik RbcAPGi-5acD2nD
1x MikroTik RBcAPGi-5acD2nD-XL
Mam tam VLAN pre 2 siete
192.168.150.0/24
192.168.20.0/24
Ak som mal napojene jedno AP tak wifi fungovalo na oboch sietach, nesledoval som log, lebo som nemal dovod. Ked som pridal druhe AP, tak sa zda, ze je problem s iphonom. V logu vidim vela warningov

dhcp2 assigned 192.168.20.105 for XX:CB:XX:38:2F:XX iPhone
dhcp2 deassigned 192.168.20.105 for XX:CB:XX:38:2F:XX iPhone
dhcp2 offering lease 192.168.20.105 for XX:CB:XX:38:2F:XX without success

Cital som niekde na mikrotik fore, ze problem s AP od mikrotiku a iphony sa nejak nemaju radi a to je dlhodoby problem, ale teraz som mal hlasene, ze uz ani android sa nevie pripojit.
Nema s tym niekto podobne skusenosti ?
6
« Poslední příspěvek od em.ve kdy Dnes v 12:33:23 »
Co myslíte, seberou nám jazykové modely práci, resp. dojde k radikálnímu snížení poptávky po vývojářích?

Jednou určitě.
7
Hardware / Re:Fotorámeček na Vánoce
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy Dnes v 12:23:34 »
Dovolím si navázat v tomhle tématu s podobným dotazem, abych nezakládal další diskuzi. Taky hledám fotorámeček pro seniora, ale s tím rozdílem, že obsah tam chci nahrávat jen a pouze fyzicky. Takže zhruba:
  • žádná wifi
  • poměr stran 4:3 nebo přinejhorším, když by to nešlo jinak, alespoň 16:10 - což je trochu problém, většina fotorámečků má pro fotky zcela nevhodný 16:9
  • aby rozumně pojal třeba i 20Mpx fotky - to jen kvůli lenosti a jednoduchosti kopírování do rámečku, jinak je mi jasné, že to rozlišení je pro výsledné zobrazení nesmysl
  • podpora SDHC a případně USB mass storage (a kdyby šlo mezi nimi kopírovat, tak je to ideální, ale ne nezbytné)
  • automatické otáčení fotek podle EXIFu
  • možnost náhodného procházení fotek - ale to doufám umí snad každý fotorámeček?
  • ideálně možnost automatického vypnutí a zapnutí v nastavenou dobu, ať to zbytečně nesvítí v noci
  • úhlopříčka tak kolem 10" by mohla být rozumná, ať to není malinké, ale zase ať to nezabírá moc místa
  • aby se to chovalo rozumně (např. aby si to pamatovalo nastavení a čas po odpojení) a bylo to spolehlivé

Poradí někdo s takřka nemožným výběrem? :-) Zatím mám jednoho kandidáta, Braun DigiFrame 857, ale o jeho skutečných (ne)kvalitách nemám tušení a ta značka mi nic neříká (podobnost se spotřebiči Braun je nejspíš jen náhodná). Např. netuším, jestli tam funguje automatické otáčení fotek, návod k použití je velmi stručný.
8
« Poslední příspěvek od Mudvy kdy Dnes v 10:08:14 »
Docela zajimavy je Antigravity od google. Dalo mi to hezkou c# wpf funkcni appku z par promptu. To si myslim ze veme praci dost programatorum … zustanou jen ti co maji spousty napadu a malo casu na realizaci
9
Vývoj / Re:FP a error handling
« Poslední příspěvek od Vít Šesták (v6ak) kdy Dnes v 09:12:14 »
V ryzím FP nemá chytání výjimek svoje místo. Házení výjimek problém není – každý výraz se může buď vyhodnotit, nebo jeho vyhodnocení může selhat (např. skončit nekonečnou sérií tail callů – každý Turing-complete jazyk musí něco podobného umožnit), a výjimky jsou jen jiným druhem selhání. A kde o užitečnější druh selhání než nikdy nekončící výpočet. Ale chytání výjimek je teoreticky problematické – když se nějaký podvýraz není schopen vyhodnotit, najednou to může způsobit úplně jiný výsledek.

V reálných jazycích bývá typicky snaha o nějaký pragmatický přístup k FP, ne o ryzí FP. Jo, je to rozdíl mezi Haskellem a F#. A jak bylo zmíněno, F# má fungovat na platformě .NET s dalšími jazyky, a tyto jazyky mohou házet výjimky, takže F# je umí házet a nejspíš i chytat.

Disclaimer: F# jsem viděl jen z rychlíku (s Haskellem jsem na tom lépe), nicméně ten dotaz je celkem obecný, tak jsem si na něj troufl odpovědět.
10
Hardware / Re:znovu hw pro lokalni ai
« Poslední příspěvek od ja. kdy Dnes v 00:42:09 »
Zavisi od toho, aky je rozpocet a co su priority. Ci LLM, alebo "ine veci". A ked LLM, ci schopnost spustit vacsie modely pomaly, alebo mensie modely rychlejsie.

1. AMD: existuje aj o generaciu starsi model, 7900XTX. Ten ma 24 GB RAM. V LLM bude vykonnejsi ako 9070. V "inych oblastiach" ma 9070 vyhodu, ze vie FSR4 (=> ma int4), vylepseny path tracing a nevyhodu, ze hruby vykon je o chlp nizsi ako 7900. Pri LLM na vyhodach 9070 nezalezi.

1b. AMD: moznost pustat velke modely pomalsie prinasa Ryzen AI Max+ 395. Na trhu su mini pocitace s tymto SoC a 128 GB RAM. RAM je mozne dynamicky alokovat medzi CPU a GPU, napr. 16 GB pre CPU a 112 pre GPU.

Celkovo AMD: nie je podporovana CUDA. Rozlicne LLM runtime, ako llama.cpp alebo ollama maju rozlicnu uroven podpory ci uz ROCm alebo idu cez Vulkan. Pytorch - vybrane verzie - vie bezat s ROCm. AMD tiez ma podporu systemov pre ROCm aku ma (napr. aktualny ROCm 7.1.1 funguje v Linuxe, vo Windowse nativne iba s pythonom 3.12, ale vo WSL iba starsi 6.4.4, ktoremu chyba podpora pre novsie chipsety). S AMD sa treba trocha pohrat, aby sa to rozbehlo, nejde to tak celkom OOB.

2. Mac mini s kolko RAM? Tam je situacia podobna ako s APU od AMD.

3. Nvidia: existuje 5090, ktore maju 32 GB RAM. A potom sa samozrejme mozme posunut - ak to dovoli rozpocet - do oblasti RTX PRO 6000 Blackwell, ktore su vo verziach 48 a 96 GB RAM.
Stran: [1] 2 3 ... 10