Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 8 9 [10]
91
Vývoj / Re:Proč se cpe JavaScript na backend?
« Poslední příspěvek od Kit kdy 10. 02. 2025, 23:57:48 »
Nechcem sa tu voči nikomu nijako stavať, ale ono to môže byť ešte horšie. Keď rozmýšľam o svojich skúsenostiach, tak testy sa zvyčajne píšu ťažko, keď je nedostatočný návrh aplikácie. Inak sa testy píšu rýchlo a sú jednoduché až do tej miery, že sú vlastne nudné. A navyše v JavaScripte sa testy píšu ľahko.

Nemôže to byť tak, že tým, že nepíšte testy síce ušetríte čas pred odovzdaním etapy, ale v ďalšej etape sa vám kvôli tomu nedostatočnému návrhu horšie pridávajú nové funkcionality? Takže si možno myslíte, že ste ušetrili čas, ale v skutočnosti ste ho neušetrili a ešte navyše máte vyššiu mieru stresu, lebo vývoj ide ťažšie?

Většinou to bývá tak, že se autor pokouší psát testy až po napsání aplikace. To je nesmysl. Testy se začínají psát ještě před napsáním prvního řádku produkčního kódu. Kód aplikace se pak píše mnohem snáze.
92
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od Tonda kdy 10. 02. 2025, 23:57:44 »
Mapy.cz nejsou moc vhodné ani pro turisty, zejména mimo frekventované trasy, protože neznají nic než asfalt. Venkov vypadá často jako poušť bez polních a lesních cest, nebo ty cesty nikam vededou, chybí i různé brody, lávky a mostky. V tomhle mají OSM obrovskou výhodu díky svému širokému záběru. Navíc často obsahuji i infrastrukturu, takže se lze v terénu orientovat i podle elektrických vedení a podobně.
Jaká konkrétní oblast? Občas je v mapy.cz nějaká blbost, ale v OSM je těch kravin daleko víc, aby ne když se v tom může vrtat každej jouda a nikdo ty změny ani nekontroluje.
93
Windows a jiné systémy / Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Poslední příspěvek od Tonda kdy 10. 02. 2025, 23:55:52 »
Tak tady se očividně těžce neshodneme. Here mapy mám v infotaimentu a je to tragédie, odpovídající tomu, že to je SW vyvíjený automobilkama. Stav dopravy ukazuje asi tak jen při půlce jízd, hledání úplně na nic, o uzavírkách/objížďkách se dozví typicky ve chvíli, kdy skončily, a další měsíc je to pořád cpe...
Zkusil jsem nechat HereWeGo spočítat trasu na chalupu, ukazuje to nějaký nesmyslný uzavírky na obchvatu Jaroměře a v okolí a nenechá to tam naplánovat trasu, aplikace naprd.
94
Sítě / Re:Nastavení a ověření DoH DNS na MikroTiku
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 10. 02. 2025, 23:49:00 »
Upozornil bych, že minimálně v některých verzích na mě dělala ta implementace v Mikrotiku mizerný dojem.  Už jen že uměla pouze HTTP 1.x, což je nedoporučeno už v původním RFC 8484 z dobrých důvodů (asynchronicita mezi různými DNS dotazy).

Taky mě to v tomhle ohledu zklamalo, když jsem to zkoušel. DoT a případně DoH s HTTP/2 by mi přišly daleko praktičtější možnosti. Také ta práce s certifikáty a nutným manuálním importem těch pem souborů (byť by se to dalo asi skriptovat) mi nepřišla úplně v pohodě.
Celkově mi to přišlo, že si s tím mohli dát trochu víc záležet.

DoH místo DoT protože to druhé Mikrotik neumí? Zlatej Unbound místo těchhle frikulínských výmyslů.

Jj, taky bych to nejspíš řešil podobně. Kdybych na těch místech měl vyšší, novější modely Mikrotik routerů s ARMem místo MIPSů, tak bych tam v kontejneru rozběhl Unbound s upstream serverem přes DoT.
95
« Poslední příspěvek od xyz kdy 10. 02. 2025, 23:43:27 »
Já teda nevím, platí mě za dodávku řešení - součástí jsou tedy i testy. Ty slouží jak k regresi a okamžité zpětné vazbě na produkovaný kód ale mimo jiné jako funkční ukázka použití tohoto kódu, tedy v podstatě je dokumentací. To bychom mohli polemizovat nad tím, zda vám platí čas strávený debuggingem jako součást vývoje.

Zda mi platí čas strávený debuggingem? Platí. A není to můj problém, upřímně. Nechtějí testy, nemají testy. Kdyby chtěli testy, budou mít testy. Za co platí vám není relevantní. Když přijdu za majitelem firmy a řeknu mu, že to bude trvat jeden týden nebo dva týdny s testy, typicky mi řekne ať se na testy vykašlu, že na to nemá ani peníze ani čas. Jestli se mu to vyplatí je na něm, říkám pokaždé že by se testy hodily, ale nedodávám řešení v podobě ucelených celků; jsem jen námezdní síla a jsem tak spokojen. Nepotřebuji něco někomu nutit.

Tak u neceho, co se vyviji 1 tyden si to i nejak dovedu predstavit, ze to clovek udela plus minus bez chyb. Ale ja treba pracuju na softwaru, ktery se vyviji roky a ma > 10 milionu radku a tam by to proste bez testu neslo.
96
« Poslední příspěvek od ja. kdy 10. 02. 2025, 22:31:51 »
- Po takto nastavenom DNS som cez sniffer zistil, ze na WAN rozhrani cez port 53 UDP prebieha komunikacia medzi branou od mojho ISP a DNS servermi Google (8.8.8.8). Vobec nerozumiem na zaklade coho sa tam objavuju DNS Google pretoze v DNS nastaveniach ani v DHCP nemam servery Google.

Urcite je to z portu WAN, alebo je to forwardnute zvnutra? Nemas v sieti Chromecast alebo nejake ine embedded zariadenie, ktore zvysoka kasle na to, co hovori DHCP a pouzije well-known resolver lebo chce?
97
« Poslední příspěvek od googler2 kdy 10. 02. 2025, 22:11:15 »
No zda sa mi to ako "zaujimava" situacia:
- zistil som, ze predchadzajuci doh server pouzival http3 (blahdns) a to bol asi dovod preco nefungoval (bez zadanej ip v okne DNS)

- Skusil som teda pouzit libredns.gr - https://doh.libredns.gr/noads po zadani tejto url bez ip adresy mikrotik spracuje requesty v poriadku.

- Po takto nastavenom DNS som cez sniffer zistil, ze na WAN rozhrani cez port 53 UDP prebieha komunikacia medzi branou od mojho ISP a DNS servermi Google (8.8.8.8). Vobec nerozumiem na zaklade coho sa tam objavuju DNS Google pretoze v DNS nastaveniach ani v DHCP nemam servery Google.

Kód: [Vybrat]
put [:resolve nbc.com server=127.0.0.1 type=ipv4]
failure: dns server failure

- Mikrotik bol niekolko krat rebootovany, pre istotu ze nastavenia boli aplikovane
98
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy 10. 02. 2025, 21:47:53 »
Pokud bys mu řekl, že to bude trvat jeden týden bez testů nebo jeden týden s testy, co by si vybral?

Neřekl bych mu to protože by to nebyla pravda.

Aha, takže neumíš efektivně psát testy.

Nechcem sa tu voči nikomu nijako stavať, ale ono to môže byť ešte horšie. Keď rozmýšľam o svojich skúsenostiach, tak testy sa zvyčajne píšu ťažko, keď je nedostatočný návrh aplikácie. Inak sa testy píšu rýchlo a sú jednoduché až do tej miery, že sú vlastne nudné. A navyše v JavaScripte sa testy píšu ľahko.

Nemôže to byť tak, že tým, že nepíšte testy síce ušetríte čas pred odovzdaním etapy, ale v ďalšej etape sa vám kvôli tomu nedostatočnému návrhu horšie pridávajú nové funkcionality? Takže si možno myslíte, že ste ušetrili čas, ale v skutočnosti ste ho neušetrili a ešte navyše máte vyššiu mieru stresu, lebo vývoj ide ťažšie?

A na to by už možno zadávateľ reagoval a vy by ste mali väčší pocit bezpečia.
99
« Poslední příspěvek od Kit kdy 10. 02. 2025, 21:27:28 »
Pokud bys mu řekl, že to bude trvat jeden týden bez testů nebo jeden týden s testy, co by si vybral?

Aha, takže neumíš efektivně psát testy.
100
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 10. 02. 2025, 21:25:53 »

Stran: 1 ... 8 9 [10]