Dnes se bez IDE programovat neda a popravde netusim jediny duvod, proc IDE nepouzivat.
Argument o nepouziti IDE je toho ranku, jakoze kdyz nepouziju klic od zahradni branky, polezu pres plot.
Nemyslim si, ze je sumak, co bezi na backendu, prave z toho duvodu dlouhodobe podpory.
Kdyz vezmu 20 let stare WAR tak ho na novem Tomcatu rozjedu bez potizi, max veci typu rename javax-jakarta, ktere jsou peclive popsane a jsou na to konverzni tooly.
Na javascript se podivam za dva mesice, npm upodate plne hlasek o deprecated modulech, CVEcka az na mesic, nektere modyly skoncily po roce vyvoj a mam nahradit alternativou, typicky se stejne jepicim zivotem.
Do JS/TS projektu se musi NEUSTALE hrabat a kdo chvili stal uz stoji opodal.
Pararelizace dtto, Java spolu se Spring podporou velice slusne ale tezkotonazni, NodeJS Async/Await je hnus vedoici k chaosu v kodu, nejlepsi mechanismus asi goroutines/channels. A java obdoba korutin "Project Loom - Virtual Threads" ma podporu v Java 21 a Spring Boot 3.2.
O PHP nema cenu se bavit, to zoufale bylo, je a bude.
Takze mas castecne pravdu, pro male veci je celkem jedno, co je vespod a typicky se to naplaca v necem, co dostupny Lojza programator ovlada. Pokud potrebuju dlouhodobou stabilitu a udrzovatelnost, pak Java/Spring/MavenCentral/ApacheFundation. A pro masivni vykon kontejnery a mikroservisy, ty jednodussi treba v GO.
To je pouze tvůj pohled, že potřebuješ IDE. Je na každém v čem dělá, mně prostě stačí vim, IDE mě akorát vyrušuje od práce, příliš moc ikonek, funkcí, příliš pomalá odezva, nepotřebuji, ale je to pouze můj způsob práce, stejně jako je tvůj práce v IDE.
Šumák to je z pohledu "který jazyk je lepší", krátkou podporu můžeš mít i u javy, když zvolíš nějakou nevhodnou verzi. Stejně tak o dlouhodou podporu můžeš přijít použitím nedokumentovaných funkcí, hacků a jiných libůstek, opět to není o jazyku.
WAR je zkompilovaná aplikace, porovnávej to také s sestavenou aplikací, tj. javascript i s node_modules složkou. Vem si k 20 let starému warku zdrojáky a zkus to znovu sestavit, pravděpodobně skončíš úplně stejně jako s tím npm. Říkáš to, jak kdyby java neměla cve, vždyť skoro každý měsíc musíme dělat security buildy.
I v javě uděláš hnus, to není o jazyku, ale o tom jak programuješ, jak máš nastavenou architekturu, jak se snažíš erudovat a kontrolovat tým. Opět to není žádný argument pro ten nebo ten jazyk.
Hodnotíš to příliš z technického hlediska, které ale ve výsledku není tak moc podstatné. Argument, že java je pro dlouhodobé projekty je naprosto "validní", díky tomuhle argumentu ještě řadu aplikací udržujeme v java 8 a ještě nedávno jsme horkotěžko přepisovali věci z java 6, já si dlouhodobou podporu představuji jinak než trávit spoustu času na legacy ekosystémem, kdy postupně umírají i závislosti a musí se přepisovat a udržovat doma. Pak najednou lehkost Javascriptu dostává naprosto jiný rozměr, že.