Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Distribuce / Raspberry Pi OS sestřeluje aplikace
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 21:02:58 »
Dobry vecer,

mejme Raspberry Pi Zero 2 W, bezi na tom Raspberry OS Bookworm, LXDE-pi a qDslrDashboard pripojenej pres Wi-Fi k fotaku.

Nakolik RPi ma k dispozici jen 417 MB RAMeti, je k dispozici velkej swap (zkousel jsem 2 GB, pak jsem navysil az na 4 GB).

qDD ma patrne nejakej memory leak, kterej se projevi pri delsim behu (treba 8-10 hodin cvakani snimku). Na "rychlost" to nejakej vliv nemelo, mozna to neuvolnuje z pameti stary snimky, ktery uz nejsou a nebudou potreba a je mi wurst, ze si skonci ve swapu...

Vedle qDD jeste bezi jednou a 20 vterin scrot na tipnuti obrazovky RPi a zapis teploty RPi do souboru, obe tyhle veci bezi normalne v lxterminalu (abych mel jistotu, ze jsem je nezapomnel zapnout pri stelovani).

Problem:
neco po treba 8-10 hodinach provozu vyhnije. oba lxterminaly zmizi, Wi-Fi spojeni s fotakem se rozpadne a nevim proc.

1) logovani teplot i vytvareni screenshotu mi v nejakej (ne stejnej) cas proste skonci (ne kvuli nedostatku mista na disku). Rano se pripojim na RPi pres VNC a lxterminal proste zmizel.
Posledni zapis teplot do souboru v 2:41, posledni screenshot v 3:11.

2) obcas se rozpada spojeni s fotakem, nevim proc
+ zadne ruseni v lokalite
- jsou to jen pidiantenky
+ kraticka vzdalenost, max metr
- ukazatel signalu rika, ze sotva 60% kdyz dobre
tak jsem z toho jelen a podezirat muzu jak nejakou haluz na RPi, tak nejakou haluz z powerbanky krmici fotak (restart fotaku kvuli powerbance neschopne dodat dost spickovyho proudu?)
v case 3:40 se to uz rozpadlo nadobro a reconnect ani neprobehl.

Cili vsechno se podelalo na skoro minutu presne behem jedne hodiny.

3) dmesg nerika vubec nic (posledni zapisy po bootu a pak tichoucko)

4) journalctl -xe nerika skoro nic, uvede akorat, ze v nejakej cas se rozpadla Wi-Fi, neco jako:
wpa_supplicant[535]: wlan0: ctrl-event-disconnected reason=0 locally_generated=1

Typicky si zarizeni bezi nekde v lese, na louce, a podela se to nekdy kolem treti rano, kdy ja samozrejme spokojene spim doma, takze moznosti ladeni v ten cas jsou docela blbe.

Zlikvidoval jsem veskerej cron, veskere systemd *.timer a packagekitd, jejichzto provoz pri nedostatku pameti byl fakt pruuuser a pri pouhem 2 GB swapu se v logu ukazal oomkiller, kterak se pustil do prace.

Takze ted se tam s jistotou nespousti nic, co by nemelo, v logu oomkiller nikde nefiguruje (nebo spatne koukam, ale procital jsem ho komplet).

Premyslim, jak uchopit nejaky ladeni, kdyz samotnej nastroj tahajici nejaky metriky si nejakou tu pamet proste uzere.

Stran sledovani Wi-Fi bych zrejme potreboval:

1) logovat do souboru ping z RPi na fotak (snad se to nesestreli :-) ), pravda, sikl by se mi ke kazdymu radku i udaj o datu/case (kazdych 3-5 vterin?)

2) logovat do souboru vystup z
iw wlan0 info
taktez kazdy 3 vteriny?

Nojo, jenze ono mi to pak asi ?neco? sestreli, stejne jak je to schopne mi sestrelit ten lxterminal se sledovanim teplot a tipanim screenshotu...

Uvazuju jeste variantu, pustit na tom SNMP a tahat si ty metriky k sobe pres VPN do LibreNMS, snmp samotny moc RAMeti ani dat na prenos nesezere, zejo? -- aspon bych takhle videl, jak se vyviji vyuziti pameti, co ji vyzira, jestli to zacne haprovat v nejakej konkretni moment vyuziti pameti, ....?

Jenze, ono mi to "neco" zrejme sunda i to SNMP :-) takze se obloukem vracime k hlavni otazce, jak muzu zjistit, co mi to sestreluje programy, ackoliv je mista ve swapu k dispozici az na pudu.

Skoda, ze tuhle malou malinu nedelaji s aspon 1 GB pameti, tolikych problemu, ktere bych mozna nemusel resit...
2
/dev/null / Re:YouTube hraje jen prvních 59 sekund
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 20:09:41 »
mne naprikald v poslednych dnoch youtube strasne zerie ramku a zamrza/velmi oneskorene reaguje. zase tam nieco posahali proste.
3
Hardware / Re:Nový monitor pro programování: Eizo, Dell nebo LG
« Poslední příspěvek od PitB kdy Dnes v 20:04:49 »
Já jsem teda zvolil a koupil Dell, mám ho asi 2 měsíce. Kromě toho, že jsem první kousek vracel, měl nějaké linky na pozadí, tak s tím druhým jsem moc spokojený.
Hlavní důvody proč:
600 cd (300 Eizo, 450 Lg)
5120x2160 (vs. 3840 x 1600 Eizo, Lg) - tj. skoro 2x tolik pixelů.

Já jsem měl úplně jasno.
4
Hardware / Re:Redukce USB-C na USB-A
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 19:56:15 »
Zajímavé téma.
Dovolím si otázku: dá se koupit (resp. je běžnému smrtelníkovi dostupné) zařízení, které se připojí k něčemu, co si říká "USB PD nabíječka" a přehledně zobrazí, zda se nabíječka chová tak, jak podle specifikace má, jaké jede napětí a případně i odběr proudu? Protože kolikrát koupím něco, co se nějak tváří, ale jako laik nemohu prodejci ten krám omlátit o hlavu, protože nemám jak dokázat, že je to opravdu krám. A složité pokusy typu "sehnat správnou nabíječku, která opravdu dělá, co má", je celkem nákladná loterie.
Díky.
Bral jsem konkretne tenhle https://cz.ebay.de/itm/175633611817

Umi to docela dost veci, prej to ma umet i bluetooth pro spojeni ? asi s telefonem a nejakou appkou ?, aby tam byly i nektere dalsi ficury uzitecnejsi, nez na tom pidi displeji, jako grafy napeti/proudu, zvlneni atp...

Bohuzel, navod chybi a prodejce o samotnym zbozi nic moc nevi. I tak je to ale celkem uzitecny na mereni spotreby notasu, skutecne kapacity powerbank atp.
5
Nabízím zakázku / Tip na webgrafika?
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 19:29:51 »
Viete z osobnej skusenosti odporucit dobreho weboveho grafika?
6
« Poslední příspěvek od PCnity kdy Dnes v 19:04:34 »
Zajímavé téma.
Dovolím si otázku: dá se koupit (resp. je běžnému smrtelníkovi dostupné) zařízení, které se připojí k něčemu, co si říká "USB PD nabíječka" a přehledně zobrazí, zda se nabíječka chová tak, jak podle specifikace má, jaké jede napětí a případně i odběr proudu? Protože kolikrát koupím něco, co se nějak tváří, ale jako laik nemohu prodejci ten krám omlátit o hlavu, protože nemám jak dokázat, že je to opravdu krám. A složité pokusy typu "sehnat správnou nabíječku, která opravdu dělá, co má", je celkem nákladná loterie.
Díky.

USB PD tester, USB QC testet sa daju kupit < 10 eur.
Inak mas aj USB load testery, vacsinou chlp vacsie s aktivnym chladenim, tie stoja chlp viac.

https://www.amazon.de/s?k=usb+pd+tester&crid=14SJOBIRTX2VG&sprefix=usb+pd+teste%2Caps%2C142&ref=nb_sb_noss_2

https://www.amazon.de/s?k=usb+load+tester&crid=2JVD9U3636L51&sprefix=usb+load+teste%2Caps%2C183&ref=nb_sb_noss_2
7
Hardware / Re:Pokus zprovoznit nefunkční USB SMR disk
« Poslední příspěvek od PCnity kdy Dnes v 19:02:09 »
Inak vacina modernych "USB diskov" pouziva UASP a spristupnuje vsetky funkcie ako by to bol SATA disk. A babrat sa so SMR diskom nema zmysel.
8
Hardware / Re:Pokus zprovoznit nefunkční USB SMR disk
« Poslední příspěvek od Martin-2 kdy Dnes v 19:01:21 »
Pokud to bude napojené přímo (viz příloha) tak to bude složitější.

Jestli tam bude klasický SATA konektor a výrobce je WD tak ještě nemáte vyhráno. Oni používají vlastní software a jakmile to zapojíte přímo do PC s Windows tak se bude tvářit, že se musí inicializovat (řada WD my book).

Snad bude s Linuxem větší úspěch.
9
Hardware / Re:Nový monitor pro programování: Eizo, Dell nebo LG
« Poslední příspěvek od JurajP kdy Dnes v 18:51:37 »
@pruzkumbojem
Ktory by si teda z tych 3 odporucil?
10
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy Dnes v 18:47:04 »
Zajímavé téma.
Díky.
Stran: [1] 2 3 ... 10