Poptávka po Linux adminech

omg

Re:Poptávka po Linux adminech
« Odpověď #45 kdy: 26. 09. 2014, 12:52:48 »
naopak, mam za sebou pres 15let administrace windows ;)
s win servery byli problemy porad, s linuxovejma ne
odvazne tvrzeni takhle verejne. jeden z moznych vykladu je totiz: na co sahnes, to zmrvis.

« Odpověď #46 kdy: 26. 09. 2014, 13:15:23 »
Ale pouze v případě že to ladění někdo platí.
No prave ze to obvykle nikdo platit nebude.

Karel

« Odpověď #47 kdy: 26. 09. 2014, 13:58:09 »
Abych se vratil k puvodnimu tematu :)

Linuxoveho admina jsme shaneli, ale marne. Lidi nejsou. Kdokoli, kdo umi a aspon trochu hleda, urcite najde.

P.S. takze pokud by mel nekdo zajem: http://www.startupjobs.cz/startup/energomonitor Kontaktujte Pavla Storka. Sprava serveru v cloudovem prostredi, spousta zajimavych bleeding-edge technologii, moznost prace odkudkoli.

A mohu se zeptat jaké znalosti a zkušenosti byly požadovány? Momentálně dělám klasického správce sítě, tzn. uživatelské stanice, servery (Linux, starší MS Windows servery), tiskárny, VoIP telefony atd. Zkrátka kompletní IT firmy o cca 70 lidech. Dle toho se také odvíjí zkušenosti a znalosti. Od všeho něco, ale většinou né moc do hloubky. Je mi jasné, že někdo kdo se 8 hodin denně zabývá jen Linux servery o nich bude vědět více. Na druhou stranu chuť učit se mám pořád a Google také funguje.

Otázka také je, kolik nabídek na Linux administrátora se objeví na běžných pracovních serverech a kolik míst se obsazuje pouze na základě známosti a osobního doporučení. Už začínám přemýšlet o LinkedIn, ale nevím. :)

Doufal jsem, že se debata nestrhne v tento nesmyslný flame, bohužel marně...

« Odpověď #48 kdy: 26. 09. 2014, 14:45:56 »
Nedavno jsem se po tom pidil. Klasicky admin - devecka pro vsechno je naprosto bezceny a nejmin placeny clovek. Je nutna uzka specializace.

« Odpověď #49 kdy: 26. 09. 2014, 14:55:20 »
A mohu se zeptat jaké znalosti a zkušenosti byly požadovány?
Nejsem asi úplně oprávněný tady vypisovat, na čem nám jede produkce, ale myslím, že můžu pro ilustraci s klidem říct, jaký technologie jsme někdy vážně testovali, používali nebo používáme:

AWS, Chef, Salt, Ansible, Docker, hodně python, Django, Nginx, Redis, PostgreSQL, MQTT, ZeroMQ, Nagios.

Někde v tomhle prostoru se ta práce pohybuje. Samozřejmě nečekáme, že někdo tohle všechno bude sypat z rukávu, spíš jde o to, aby měl nějakou zkušenost se správou serverů, ideálně webserverů a webového backendu, ještě ideálněji v cloudu. Znalost jakékoli z těch výš vypsaných technologií je plus, ale imho by úplně stačilo, kdyby tušil, o čem je řeč, popř. znal nějaké jiné podobné technologie - rozhodující je imho stejně hlavně ochota rychle se učit a agilně řešit problémy.

Kdokoli má pocit, že by to mohl zvládnout, odkazuju ho na toho zmíněnýho Pavla Štorka, kontakt viz link výš.

Momentálně dělám klasického správce sítě, tzn. uživatelské stanice, servery (Linux, starší MS Windows servery), tiskárny, VoIP telefony atd. Zkrátka kompletní IT firmy o cca 70 lidech.
To je sice dost odlišná oblast, ale to nutně stopku neznamená - sám mám podobnej background. Je to pak dost o osobním jednání.

Otázka také je, kolik nabídek na Linux administrátora se objeví na běžných pracovních serverech a kolik míst se obsazuje pouze na základě známosti a osobního doporučení.
Nemám s nabíráním žádné velké zkušenosti, ale řekl bych, že málo komu se chce prodírat desítkami zájemců, kteří přijdou s "umím jenom HTML, ale líná huba holý neštěstí", takže reference určitě hrají velkou roli, zvlášť u menších týmů, který nemají moc zájem živit stáda HR vyžírků...

Trollik

« Odpověď #50 kdy: 26. 09. 2014, 15:39:03 »
A ještě jinak: http://store.steampowered.com/stats/
Co je první v žebříčku?

TO je ta hra, co se prodava za 1500 korun a vydelala tvurcum miliardy?

Wily

« Odpověď #51 kdy: 26. 09. 2014, 15:52:00 »
Ono je to těžký, když v Brně jsou schopni nabídnout 20k hrubýho a řeknou Vám do očí, že u nás kluci dělají za 25 hrůbýho průměr.  ;D

« Odpověď #52 kdy: 26. 09. 2014, 15:56:03 »
Ono je to těžký, když v Brně jsou schopni nabídnout 20k hrubýho a řeknou Vám do očí, že u nás kluci dělají za 25 hrůbýho průměr.  ;D
Tak to teda nevim, kde ses ptal :) http://www.grafton.cz/~/media/Files/Downloads/CZ/Salary%20Survey%202013_14.ashx

Wily

« Odpověď #53 kdy: 26. 09. 2014, 16:01:04 »
Já se neptal, to mi bylo ve druhým kole, kde mi řekli, že mají velkej zájem nabídnuto. A zrovna Grafton mě tam tlačil.

« Odpověď #54 kdy: 26. 09. 2014, 16:03:42 »
Já se neptal, to mi bylo ve druhým kole, kde mi řekli, že mají velkej zájem nabídnuto. A zrovna Grafton mě tam tlačil.
Tak's jim toho asi moc nenabidl, no... co chces slyset? 20k hrubyho je na Brno dost podprumerny.

Wily

« Odpověď #55 kdy: 26. 09. 2014, 16:23:48 »
Je to možný  ;) ale nevadí, našel jsem práci ve firmě, která je v pohodě  :)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 26. 09. 2014, 16:39:05 »
Citace
Ono je to těžký, když v Brně jsou schopni nabídnout 20k hrubýho a řeknou Vám do očí, že u nás kluci dělají za 25 hrůbýho průměr.
Naprostej souhlas. Statistiky Graftonu jsou hodne zkresleny, ponevadz drtiva vetsina jejich nabidek je pro zahranicni firmy, kde se penize vetsi samozrejme daji ziskat, nicmene drtiva vetsina ceskych linux admin "starteru" jako jsou zejmena hostingove spolecnosti na juniorskejch pozicich presne tyhle penize nabizi a to i v Praze. Pred nekolika lety (asi 5) mi 20k nabizelo IBM v Brne. Tenkrat to pro ne zarizoval Manpower. Uplne ta sama pozice na stejnem miste nabizena pres zahranicni pobocku byla nabizena za temer dvojnasobek.
Z me zkusenosti plati, ze pokud clovek chce vydelat vice penez, musi budto do zahranicni firmy a nebo musi byt skutecne dobrej, nicmene ani seniorske pozice nejsou zase tak zavraten placene jak hrde ukazuje ta statistika graftonu a to i proto, ze tyto spolecnosti si zamestnance vetsinou hledaji svepomoci.

« Odpověď #57 kdy: 26. 09. 2014, 18:02:29 »
Naprostej souhlas. Statistiky Graftonu jsou hodne zkresleny, ponevadz drtiva vetsina jejich nabidek je pro zahranicni firmy, kde se penize vetsi samozrejme daji ziskat, nicmene drtiva vetsina ceskych linux admin "starteru" jako jsou zejmena hostingove spolecnosti na juniorskejch pozicich presne tyhle penize nabizi a to i v Praze.
Tak ono dost zalezi na jakou pozici. Pokud myslis treba IBM 1st level support, cili ticketovy klikaci stroj, tak to jo. Nejaky technik - opravar PC na reklamacnim oddeleni prodejce HW taky.

sisarp

« Odpověď #58 kdy: 26. 09. 2014, 21:12:54 »
Co je první v žebříčku?

Oni si to chlapci trochu popletli. PC je několik let velmi v pozadí a portuje se na něj a ne naopak. Takže mít Windows kvůli hrám je nesmysl.

Konzolista

« Odpověď #59 kdy: 26. 09. 2014, 22:31:23 »
Co je první v žebříčku?

Oni si to chlapci trochu popletli. PC je několik let velmi v pozadí a portuje se na něj a ne naopak. Takže mít Windows kvůli hrám je nesmysl.

SC2, WOW, Diablo, jakekoliv RTS, KC:Deliverance, Crysis, nejake to Metro...nejake z nich se navic portuji z PC na konzole, konzole jsou v pozadi a nema cenu si je proto porizovat.