Nevim, jak moc to potesi puvodniho tazatele po LightScribe nebo ty, kdoz lamentuji nad dmntni patentni politikou. Nicmene jedna historka.
Na podzim roku 2000 mi prislo jako skvelej napad naucit se vypalit na "datovou stopu" CD nejakej obrazek. Uz par let jsme s kamosema vedeli, ze pauzy ticha mezi skladbami jsou i pres ECC okem dobre videt (difrakce?). CD-R byla pro me tou dobou porad drahota na niceni, tak jsem vzal CD-RW (na kterym sice pro jeho stribrnost nebylo videt skoro nic, ale presto aspon naznak). Vrazil jsem ho do mechaniky bez podpory cehokoli *scribe/tag a ucinil uvahu o spirale a parabole. Nicmene pro chyceni x,y souradnice kumulativni chyba silena, samozrejme se neslo chytit naslepo. Vzal jsem cdrdao a vypalil 0xaa 0x55. Prelepil cernou elektrikarskou izolepou radialne, abych ziskal uhlovou znacku 0 stupnu, a nechal cdrdaem nacist do .binu. Porovnal vysledne soubory (hudba ma slabsi ECC) a za pomoci gnuplotu udelal neco jako fit paraboly, po morfologicke filtraci chyb.
Na zaklade vysledneho fitu jsem misto 0xaa 0x55 vygeneroval novou 74min. "skladbu" pro DAO, ktera uz stridala 0x00 0x00.. s nahodnyma datama. Pokusil jsem se o obrazec "pul kolace znacka (random), pul kolace nic (nuly)". Vypaleno a nic. Zel fit paraboly nebyl uplne dokonalej a kumulativnost chyby samozrejme vrazedna. (Tehdy jsem byl na tyhle veci strasna lama, verim, ze dneska by se mi to fitovalo uz lip.) Udelal jsem asi 3 rucni iterace naslepo a hle! Po chvili jsem sice nemel pulenej kolac, ale objevila se aspon zretelna spirala rand/nuly.
U tohohle vysledku jsem to zabalil s tim, ze je ta technologie realne rozchoditelna. Berte to jako inspiraci. Po tom, zda podobnej projekt je nebo neni, jsem nikdy nepatral.