Poučen, že kazety jsou zase v kurzu jsem otevřel google a zadal "new releases cassette tape". A výsledek? Každý si to může zkusit sám. Mě vyšlo, že na kazetách vychází alternativní tvorba k alternativní tvorbě a občas si tim někdo dělá reklamu protože když někdo vydá singl na kazetě tak se o něm píše. Pak jsem zadal "tape deck" a ještě několik podobných věcí a zjistil jsem, že zajímavé kazetové přehrávače vyrábí jedna firma a zbytek je totální lowend pro cigorky.
Já si z toho závěr udělal.
Já jsem taky netvrdil, že je tady masový nástup MC, jen to, že se to po mnoha naprosto mrtvých letech začíná zase objevovat. Mimochodem situace tak 10 (možná méně) let zpět: do Altavista byste zadal "gramophone" a ještě několik podobných věcí a zjistil byste, že solidní gramofony vyrábí jedna nebo dvě firmy (Tascam, Lenco) a zbytek je totální lowend pro cigorky (což nevím co je).
Tape decky byly na vrcholu v devadesátých letech minulého století, to je neoddiskutovatelné, nicméně ta technologie byla velmi vybroušená - automatická kalibrace hlav podle typu kazety, dolby C atd... a i když to s nimi vypadalo bledě s nástupem CD, DAT a Minidisců (kromě CD jsou ostatní jmenované technologie v oblasti záznamu audia skutečně mrtvé a s CD je to na pováženou), gramofony a i ty kazeťáky tady pořád jsou. Nejsem zaměstnanec Gartneru, abych kolem sebe rozhazoval zaručenými předpověďmi toho, co bude za dva nebo 10 let, ale když si srovnám, jak dlouho na trhu vydržely "staré dobré" analogové technologie a jak rychle narozdíl od nich mizí ze světa ty nové úžasné digitální, byl bych s výroky typu "technologiy XYZ je mrtvá a kdo to ještě používá je hipster nebo magor" velmi opatrný.
Ano, digitální nahrávání dává neuvěřitelné možnosti práce se zvukem a umožnilo vytvářet profesionálně nebo téměř profesionálně znějící nahrávky za minimální cenu v podstatě komukoliv, ale kromě obrovského kvanta nové hudby se nedá říct, že by vznikalo více kvalitní nebo převratné hudby. Naopak - díky distribuci přes Internet došlo spíše k přehlcení a nabídka je tisícinásobně větší než poptávka. Jestli je to dobře nebo ne - těžko říct, nevím. Každopádně je to mimo a nad rámec této (a v podstatě jakékoliv) diskuze.