Výpočet spotřeby 230V LED pásu

Re:Vypocet spotreby 230V LED pasu
« Odpověď #15 kdy: 14. 09. 2014, 08:58:08 »
Jurij jasně píše "Viem, ze su aj pasy na 230V. Takze asi je to tak dimenzovane, aby to neodpalilo." Takže alespoň trochu ví o co jde.
No nevím. Z toho, že existují LED pásy na 230 V, bych neusuzoval, že lze na 230 V připojit libovolný LED pás.

A proč bys to taky dělal?

Bože, kdy už ajťáci začnou chápat psaný text.
Já bych tak neusuzoval. Ale uvažuje tak autor dotazu, což je podstatné. Kdyby chtěl napsat, že použije pásek určený pro 230 V, tak to napíše. Navíc "pásek určený pro 230 V" je stejně pásek, který má před sebou předřazené trafo a elektroniku.

VK

« Odpověď #16 kdy: 14. 09. 2014, 12:12:39 »
Já bych tak neusuzoval. Ale uvažuje tak autor dotazu, což je podstatné. Kdyby chtěl napsat, že použije pásek určený pro 230 V, tak to napíše. Navíc "pásek určený pro 230 V" je stejně pásek, který má před sebou předřazené trafo a elektroniku.

On autor v druhém komentáři použití pásek na 230V naznačil. Pásky na 230V před sebou nemají žádné trafo. Mají v sobě jen usměrňovací můstek, viz
http://www.t-led.cz/led-pasky-230v

Druhá věc je, jestli jsou vhodné na práci jako náhrada žárovek, nebo třeba jen na chodbu nebo do garáže pro krátkodobé svícení, protože neobsahují žádné kondenzátory. Tudíž zřejmě budou dost blikat. Také se špatně dělí - po 0.5 nebo 1m, na rozdíl od 12V pásek, kde je dělení po 3 ledkách, tudíž po pár centimetrech. Jediná výhoda je v tom, že mohou být několikanásobně delší než 12V pásky vzhledem k vyššímu napětí a tím pádem jeho malému úbytku.

Samozřejmě v návodu se píše, že instalaci má provádět kvalifikovaná osoba, ne osoba, co neumí zjistit spotřebu ve wattech, ale koho to zajímá :-)

Kit

« Odpověď #17 kdy: 14. 09. 2014, 12:39:38 »
Druhá věc je, jestli jsou vhodné na práci jako náhrada žárovek, nebo třeba jen na chodbu nebo do garáže pro krátkodobé svícení, protože neobsahují žádné kondenzátory. Tudíž zřejmě budou dost blikat.

Blikání na 100 Hz bych se moc nebál.

VK

« Odpověď #18 kdy: 14. 09. 2014, 12:57:50 »
Blikání na 100 Hz bych se moc nebál.

Bude to blikat mnohem víc než zářivka. Ta má také 100Hz, jenže navíc má luminofor s velkou "setrvačností". Já se nebojím, že by to mohl někdo vidět, ale za pár hodin z toho mohou pěkně bolet oči.

noname

« Odpověď #19 kdy: 14. 09. 2014, 13:11:57 »
Ano, stačí vynásobit hodnotu výkonu pro jednu diodu jejich počtem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 14. 09. 2014, 13:26:11 »
Nepocital bych s 230V, ale zmeril si, kolik doopravdy mam. Jestli jste blizko trafa, mohl byste mit i vic. A jestku tam hodite usmernovac s kondenzatorem, musie jeste nasobit odmocninou ze 2.

Doporučuji nevyjadřovat se k věcem, kterým nerozumíš.

Aha. A cemu presne ze to nerozumim? Pouc neznaleho.

Mirek

« Odpověď #21 kdy: 14. 09. 2014, 13:40:43 »
Nepocital bych s 230V, ale zmeril si, kolik doopravdy mam. Jestli jste blizko trafa, mohl byste mit i vic. A jestku tam hodite usmernovac s kondenzatorem, musie jeste nasobit odmocninou ze 2.

Doporučuji nevyjadřovat se k věcem, kterým nerozumíš.

Aha. A cemu presne ze to nerozumim? Pouc neznaleho.

Vezmu jen ty hlavní body:
- blízko nebo daleko od trafa nemá smysl řešit. Dle norem existuje platné toleranční pásmo 400 V / 230 V +10% / -6%. A je úplně jedno, jestli jsi píchnutý na trafu a nebo 20km od něho. Dodavatel elektřiny musí zajistit, že napětí je v tomto rozsahu.
- pokud napájí ze sítě, musí mít usměrňovač. kondenzátor netřeba. Navíc přesné hodnoty pro výpočet záleží na tom, jak je to celé zapojené.
- je trochu nesmysl v praxi používat výpočet podle jednotlivých komponent, zvlášť když se příkon u LED pásků na 230V normálně udává ve W/m. Tím vlastně vrtání se v těch dvou předcohozích věcech úplně odpadá

Stačí?

Mirek

« Odpověď #22 kdy: 14. 09. 2014, 13:44:54 »
Vezmu jen ty hlavní body:
- blízko nebo daleko od trafa nemá smysl řešit. Dle norem existuje platné toleranční pásmo 400 V / 230 V +10% / -6%. A je úplně jedno, jestli jsi píchnutý na trafu a nebo 20km od něho. Dodavatel elektřiny musí zajistit, že napětí je v tomto rozsahu.
- pokud napájí ze sítě, musí mít usměrňovač. kondenzátor netřeba. Navíc přesné hodnoty pro výpočet záleží na tom, jak je to celé zapojené.
- je trochu nesmysl v praxi používat výpočet podle jednotlivých komponent, zvlášť když se příkon u LED pásků na 230V normálně udává ve W/m. Tím vlastně vrtání se v těch dvou předcohozích věcech úplně odpadá

Stačí?

Oprava: 400 V / 230 V +6% / 10%

JurijP

« Odpověď #23 kdy: 14. 09. 2014, 14:04:04 »
Pouzit chcu pas na 230V. Ale ja to zapajat nejdem, ide to zapajat niekto zrucnejsi :). Skor mi islo o to, aku spotrebu to bude mat, pretoze tomu, komu to budu zapajat, povedal, ze to zozerie asi ako vypnuty TV, co sa mi nechcelo verit. Viem, ze na niektorych pasikoch sa uvadza spotreba 7W/m, preto mi neslo do hlavy, ako mu mohol niekto v obchode povedat, ze cely obvod (cca. 8m) bude zrat tolko, ako vypnute TV, ktore zerie asi 1-4W. A ako niekto spominal, netreba pri 230V trafo, len usmernovac, nakolko led pasik funguje na jednosmerny prud.

VK

« Odpověď #24 kdy: 14. 09. 2014, 14:11:22 »
Oprava: 400 V / 230 V +6% / 10%

Řekl bych, že nyní (od roku 2008) je tolerance v sítích NN +-10% ?

peter

« Odpověď #25 kdy: 14. 09. 2014, 14:22:15 »
Pouzit chcu pas na 230V. Ale ja to zapajat nejdem, ide to zapajat niekto zrucnejsi :). Skor mi islo o to, aku spotrebu to bude mat, pretoze tomu, komu to budu zapajat, povedal, ze to zozerie asi ako vypnuty TV, co sa mi nechcelo verit. Viem, ze na niektorych pasikoch sa uvadza spotreba 7W/m, preto mi neslo do hlavy, ako mu mohol niekto v obchode povedat, ze cely obvod (cca. 8m) bude zrat tolko, ako vypnute TV, ktore zerie asi 1-4W. A ako niekto spominal, netreba pri 230V trafo, len usmernovac, nakolko led pasik funguje na jednosmerny prud.
Najpravdepodobnejšie je, že službukonajúci brigádnik v obchode mal stav v ktorom si plietol násobenie s delením.
Ak má na sebe obsluha firemné tričko, tak od nej zásadne neberiem do úvahy technické informácie. A to ani keby ich čítali z cenovky.

VK

« Odpověď #26 kdy: 14. 09. 2014, 14:29:04 »

Tak ta spotřeba bude samozřejmě v tomto případě 56W. Ale pokud to má být použité na osvětlení místnosti, doporučoval bych použít pás na 12V. Někteří lidé jsou citliví i na zářivku, a jak jsem uvedl, tohle bude zřejmě blikat ještě víc. A pokud se přidá kondenzátor, tak se to zase rychle odpálí...

JurijP

« Odpověď #27 kdy: 14. 09. 2014, 14:40:55 »
o pouziti 12V rozmyslali, ale bali sa, ze trafo sa moze odpalit. No a nakolko by malo byt schovane (ide o osvetlenie na strope) pod sadrokartonom, tak v pripade odpalenia, by museli sadrokarton vysekat, aby ho mohli vymenit. Ale myslim, ak sa kupi kvalitne trafo s dostatocnym vykonom a s nejakou rezervou, tak by nemalo dochadzat k prehrievaniu. O tom, ci to bude blikat neviem. Ale rad ziskam nejake nove informacie :)

hawran neprihlaseny

« Odpověď #28 kdy: 14. 09. 2014, 14:43:45 »
Doma planujeme zaviest LED osvetlenie. Chceme 10m pasiky napojit na 230V bez trafa, ...

A v tom obchodě není nikdo, kdo by s daným problémem poradil a řekl, co a jak?

VK

« Odpověď #29 kdy: 14. 09. 2014, 14:58:49 »
o pouziti 12V rozmyslali, ale bali sa, ze trafo sa moze odpalit. No a nakolko by malo byt schovane (ide o osvetlenie na strope) pod sadrokartonom, tak v pripade odpalenia, by museli sadrokarton vysekat, aby ho mohli vymenit. Ale myslim, ak sa kupi kvalitne trafo s dostatocnym vykonom a s nejakou rezervou, tak by nemalo dochadzat k prehrievaniu. O tom, ci to bude blikat neviem. Ale rad ziskam nejake nove informacie :)

Na výměnu je možné myslet už při instalaci - natáhnout trochu tlustší drát (kvůli ztrátám), a 12V zdroj umístit někam, kde nebude problém jej vyměnit.