Server ze stolního PC

Server ze stolního PC
« kdy: 25. 08. 2014, 13:11:45 »
Zdravim,

Uz to tu bylo mnohokrat, ale presto se zkusim zeptat. V soucasne dobe mam zaplaceny jeden komercni VPS pro takove to "domaci hrani" s naklady cca 140Kc/mesic a parametry 1,1GHz, 480MB RAM a 1.5GB disk + pevna IP(v4)

Doma na stole mi jede klasicky desktom aktualne s nejnovejsim Mintem, ktery vyuziva zena na sefovani a deti na pousteni Youtube videi, pripadne videi ulozenych z televize (z davnych dob Jsou tam asi 3 ruzne disky o celkove kapacite tak cca 800GB, Intel Core 2 Duo na tusim 2.2GHz, 4GB RAM, nejaka low cost grafika a 400W zdroj.

Jelikoz ten desktop jede tak 18 hodin denne (zena ho proste nevypina kdyz jde pryc ;-) tak me napadlo zda by za pouziti nejakeho lepsiho powermanagementu (tady bych potreboval poradit) nebylo vyhodnejsi nechat ten domaci PC bezet jako server - opravdu ciste jen pro me vlastni pouziti a moznost se k nemu pripojovat zdalky a delat pripadne nejaky testovaci web deveoplment (apache,mysql, php apod) - pevnou IP mam na routeru od providera.

Jediny problem vidim ze je ta bedna na wifi - ackoliv porad mam hlavni linku pomalejsi nez je domaci wifi - takze spis jen takova moralni zabrana "coze? server na wifif? ;-) "

Takze spis by me zajimalo kolik by byly naklady na provoz toho domaciho PC v rezimu 24/7 s porovnanim toho VPS.

Dik
T.

P.S. Nic noveho kupovat nechci - maximalne na vanoce koupim rodinny tablet a PC si prestehuju do pracovny kde bude na kabelu ;)
« Poslední změna: 25. 08. 2014, 13:38:41 od Petr Krčmář »

colo

Re:Server ze stolniho PC
« Odpověď #1 kdy: 25. 08. 2014, 13:34:26 »
Ak sa pytas na naklady na eletrinu tak uplne nahrubo cca 24 h * 100 W * 30 dni * cena (neviem presne kolko) 4 CZK = 288 CZK / mes
Presnejsie by to bolo ak mas od niekoho si pozicat wattmeter a zmerat rellnu spotrebu.

Re:Server ze stolního PC
« Odpověď #2 kdy: 25. 08. 2014, 13:45:30 »
Podľa toho čo píšeš, bude jeho spotreba vyššia asi o 33% ako teraz, čo je asi zanedbateľné. Ide o to, či router je na vonkajšej, najlepšie pevnej IP, či dokážeš presmerovať potrebné porty na PC, aká je to linka, napríklad DSL je pre nízky upload takmer nepoužiteľné.

colo

« Odpověď #3 kdy: 25. 08. 2014, 13:55:10 »
S 3 x  starsimi diskami ako pise, ak pobezia nonstop to pod 100 W neda urcite (ak ratam iba doska + procak + 3xdisk) plus realne nieco aj RAM a idle grafika

Rhinox

« Odpověď #4 kdy: 25. 08. 2014, 14:02:04 »
Mel sem podobnej "servr" postavenej na desktopovem Athlonu x2/4800+ (TDP 110W), 3x klasicke disky, a 4x pametove moduly. Zralo to od 70W (idle, vcetne cpu frequency scalling a vypinani disku) po 150W pri kompilaci nakeho softu. 24hod prumer byl kolem 80 az 85W. Mereno primo Voltcraft-em na privodnem kabelu ke zdroji...

colo

« Odpověď #5 kdy: 25. 08. 2014, 14:11:32 »
tie disky, ak sa vypinat nebudu spravia pri 3ks cca 25 W ak sa jedna o stare 3,5" HDD
inac celom pekny prehlad je tu:
http://www.buildcomputers.net/power-consumption-of-pc-components.html

kolem

« Odpověď #6 kdy: 25. 08. 2014, 14:29:04 »
1)jestli to pc běží opravdu 18h, tak počítej 6*100w*30 a jseš na 18kwh=80kč za měsíc navíc.
2)v domácích pdomínkách asi nebudeš mít žádný firewall a další ochrany, který by tě ochránil před různými útoky, bo budeš mít minimálně pár portů otevřených (20,21,22,80,...).

Jestli ti těch cca 60kč ušetřených korun za to stojí, tak do toho jdi. Osobně bych zůstal na virtuálu ;)

« Odpověď #7 kdy: 25. 08. 2014, 15:07:46 »
Dik za vstupy,

zkusim nekde sehnat ten wattmetr - jinak naven mam VDLS Pripojeni takze s presmerovanim portu (80,22 zatim) by problem nebyl. Mam klasicky modem kde jakysi zakladni FW je + samozrejme bych neco nastavil i na samotnem PC

T.

X125

« Odpověď #8 kdy: 25. 08. 2014, 16:25:48 »
18kwh=80kč za měsíc
U koho kupuješ elektřinu za 4,44 Kč/kWh?

jenda

« Odpověď #9 kdy: 25. 08. 2014, 19:44:21 »
a nebo varianta "brod" - ARM tv stick za par supu se spotrebou 5w ;)
4jadro, 2GB RAM, 8GB FLASH, fedora 20 nebo ubuntu 12+

« Odpověď #10 kdy: 31. 08. 2014, 19:58:25 »
S watmetrem možná pohoříš protože některé neukazují dobře na spínaných zdrojích. Ale možná se to povede a výpočet elektriky je jasný.

Jiná vě je, že doma máš pravděpodobně asymetrickou internetovou linku. Pořízení něčeho symetrického, nebo alspoň s rozumným uploadem do internetu je pro většinu lidí drahá sranda ... .

« Odpověď #11 kdy: 31. 08. 2014, 21:15:51 »
a nebo varianta "brod" - ARM tv stick za par supu se spotrebou 5w ;)
4jadro, 2GB RAM, 8GB FLASH, fedora 20 nebo ubuntu 12+

O to se zajimam uz dlouho.
Muzes mi prosim doporucit nejaky ARMovy prehravac, na kterem bude fungovat Linux?
Oficialni podporu to mit nebude, to je mi jasne. Rad bych ale neco stabilniho. Ne image, ktery pred 2 lety nekdo doma sestavil a sam ani nevedel, jak se mu to nakonec podarilo zkompilovat.

Raspberry Pi mi prosim nikdo neradte, mam jednu doma na server fakt ne.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

Bla

« Odpověď #12 kdy: 31. 08. 2014, 21:35:22 »
Tak to by mě taky zajímalo, čtyřjádra jsou poměrně v pohodě dostupná, dvě giga ram taky není problém a rychlou flash vytáhnu ze šuplíku, dokonce jsou i mašinky s nativním SATA portem a ne jen tou parodií emulace přes USB, Gb síť je to nejmenší a jsou i verze s PCIExpress portem! JENŽE bez ofiko distra a abych musel všecho překládat ze zdrojáků, na to se můžu vyprdnout. Fakt nejsem céčkař.

Zatím mi na spotřebu a poměr cena/funkčnost/problémy přijde nejlepší tohle:
http://www.alza.cz/asus-j1800i-c-d1148630.htm

« Odpověď #13 kdy: 31. 08. 2014, 21:57:00 »
presne, na ARM kali bilej tesak, na tohle je pro normalniho clovek ktery nechce furt neco bastlit mnohem zajimavejsi intel total lowend x86 platforma viz predchozi odkaz k zelenymu smradovi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #14 kdy: 31. 08. 2014, 22:41:23 »
presne, na ARM kali bilej tesak, na tohle je pro normalniho clovek ktery nechce furt neco bastlit mnohem zajimavejsi intel total lowend x86 platforma viz predchozi odkaz k zelenymu smradovi.

Muj domaci server je miniITX Inteli deska DN2800MT napajena 12V zdrojem od notebooku.
Kdyz srovnam naklady na porizeni (deska, ram, disk, zdroj, case), je to draha sranda. Elektrina taky, v klidu kolem 25W. ARM by mi uplne stacil, ten Atom stejne 99% casu nic nedela:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6943408/cpu-year.png

Uznavam, jsou pripady, kdy je nutne mit PCIe, SATA a GLAN. Ale pro ARM krabicku se 100Mbps sitovkou a USB bych urcite vyuziti nasel.

Internet je plny navodu na TV sticky, ale vsechno je to hodne pochybne.
Kouknete treba na MK802 (vim, na eBay bych mel za tu cenu skoro 2). Jak do nej dostat linux? A ted mi nejde o 3D akceleraci. Nasel jsem nejaky kdo-vi-kym sestaveny obraz ubuntu 12.04. To mi ke spokojenosti nestaci :-(
A staci, aby vyrobce vzal treba ten MK802 a v ramci vyvoje zvetsil flash z 4 na 8GB a razem nenabootujete, protoze image s tim nepocital...
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."