Ovladače GPU AMD zamrznou počítač

Kos112567

Ovladače GPU AMD zamrznou počítač
« kdy: 14. 08. 2014, 23:51:52 »
Zdravím,

mám problém s ovladačema od grafické karty AMD Radeon HD6490M.

v notebooku mám dvě GPU (Intel HD 3000, která funguje bez problémů a potom výše zmiňovanou).

Při instalaci ovladačů začne ntb problikávat (což je normální u instalace grafiky), ale při jednom probliknutí zůstane černá obrazovka a počítač zamrzne.

Je to při instalaci pouze ovladačů, nikoliv ccc. Zkoušel jsem také všemožné verze od nejnovější(14.7), která je v betě (ta mi ovladače a ccc nainstaluje v pohodě, nicméně ve správci zařízení je u ní žlutý vykřičník nebo je systémem pozastavená kvůli špatnému chodu), až po nějakou starou (13.9 - která pro změnu má pouze jednu instalační součást a tou je Správce instalace aplikace AMD Catalyst. Přijde mi to divné).

Vždy mezi různými instalacemi Catalystů (respektive celého toho balíku, který obsahuje jak ovladače, tak práve ccc) jsem používal utilitku od AMD, která mi kompletně odstraňovala veškeré zbytky po předchozí instalaci. Také jsem ještě mezitím čistil registry.

Utilitku detekce GPU a následného stažení příslušného balíku jsem zkoušel také - výsledek stejný.

BIOS jsem aktualizoval, hned jako první věc.

Už vůbec netuším co jiného by to mohlo být. Mohlo by se jednat o HW vadu?

Předem díky za odpovědi  :)
« Poslední změna: 15. 08. 2014, 10:40:05 od Petr Krčmář »

Bla

Re:Problém s GPU AMD
« Odpověď #1 kdy: 15. 08. 2014, 01:33:13 »
Takže problém je v tom, že výrobce notebooku provedl úpravy, aby to celé spolu "alespoň nějak" fungovalo.

A) Update biosu základní desky (prý jsi provedl)
B) Update biosu grafické karty (zkus se po něm podívat)
C) Vypni ULPS, googluje "Radeon EnableUlps" nebo "Crossfire EnableULPS", je i ULPS utilita, která to nastaví za tebe, ale kdo ví, jestli nemůže být zavirovaná, přenastavit to v registrech zvládne každý pako (je to sice hlavně pro Corssfire, ale ve tvém případě to může také pomoct) - pak si zase zkus ULPS zapnout, když to nebude zlobit.
D) Stáhni ovladač od výrobce Notebooku, může mít mimo ULPS vypnuté i jiné věci, které jsou v defaultním ovladači jinak zapnuté a povolené.
E)Pokud to nepomůže, budeš si muset pomoci s:  AMD Mobility Radeon™ Driver Verification Tool
F) Pokud nepomůže nic z toho, použij nějaké modnuté drivery jako: http://leshcatlabs.net/2013/09/24/leshcats-catalyst-13-9-whql-pt/

A pamatuj si, jen naprostý kokot, ale úplný noon, po vyřešení problému nenapíše, kde byl problém.
Takže nebuď kokot, prosím, napiš, jestli něco z toho pomohlo.
Tohle obecně píšu každému do fóra.
Lidi jsou čůráci a jsou schopni zabít čas několika set lidí, ale už si nenajdou čas napsat, jestli ten problém vyřešili.
Je to tím, že průměrný člověk je chodící kopa sraček, která myslí jen na sebe a zmrd v něm se pak už neobtěžuje ostatním popsat, jak se problém vyřešil, aby si to mohli třeba vygooglovat. Tak nebudmě kopy sraček a dejme vědět, jak se to vyřešilo, aby ten, co to bude hledat po nás, to měl jednodušší.

radek

« Odpověď #2 kdy: 15. 08. 2014, 08:06:35 »
Bla: nedivil bych se kdyby kvulu poslednimu odstavci nenaosal reseni. Jde to napsaz i trochu slusneji ;) ono to muze dokonce nekoho urazit, ale to si tvuj malej mozrcek asi neuvedomuje...

ne bla

« Odpověď #3 kdy: 15. 08. 2014, 08:38:07 »
Jde to jiste napsat mnoha zpusoby, na faktu ze bla ma pravdu to ale zajiste nezmeni nic. Jeste mene to zmeni na tom, ze ani tak explicitne jak to napsal, poselstvi vetsina (limitne blizka 100%) adresatu nepochopi.

hawran neprihlaseny

« Odpověď #4 kdy: 15. 08. 2014, 10:17:22 »
Jde to jiste napsat mnoha zpusoby, na faktu ze bla ma pravdu to ale zajiste nezmeni nic. Jeste mene to zmeni na tom, ze ani tak explicitne jak to napsal, poselstvi vetsina (limitne blizka 100%) adresatu nepochopi.

To jsem nepochopil.

Kos112567

« Odpověď #5 kdy: 15. 08. 2014, 10:18:56 »
Ahoj,

díky za odpovědi.

Mám tyto tvoje vypsané kroky provádět v nějaké posloupnosti? Jinak koukal jsem se na tu aktualizaci BIOSu graf. karty (netušil jsem, že to také jde  :) ) a nic jsem nenašel - na stránkách výrobce je pouze aktualizace BIOSu jako takového.
c) Myslíš tím vypnout ULPS, potom zkusit nainstalovat ovladače, poté zapnout ULPS? Ještě se chci zeptat, jestli mám instalovat pouze ovladače samotné nebo celý ten instalační balík od AMD?
d) Ovladače jsem z ofiko stránek stahoval, jenom jsem to do prvního příspěvku zapomněl napsat  :-[ Výsledek byl stejný - černá obrazovka
e) To vyzkouším asi až nakonec tedy.
f) Leshcata už jsem bohužel také zkoušel (více verzí dokonce), výsledek zůstává stejný.

BTW
Buď v pohodě, já nemám ve zvyku tohle dělat. Je ale pravda, že mít v první odpovědi 50 sprostých slov na čtyři věty nepůsobí moc dobře  :)

PS

Rád bych, kdyby se tu spíše řešil můj problém, než nějaký OT.

Bla

Re:Ovladače GPU AMD zamrznou počítač
« Odpověď #6 kdy: 15. 08. 2014, 11:40:48 »
Čus,

dělej jak uznáš za vhodné.
Obecně bych jako první zkusil ovladač přímo od výrobce notebooku, ten by měl mít věci jako ULPS nastavené tak, aby to fungovalo.
Instalaci zkus dvakárt a to i když to spadne, samotný pád ovladače by neměl systém poškodit.

Bios grafické karty se samozřejmě také aktualizuje, hledej ho nejlépe na stránkách výrobce notebooku, pokud tam není, asi na to kašle a ty máš nejspíš smůlu, protože běžný bios tam rozhodně nedávej.
Třeba tady od Gigabyte vidíš různé biosy (to jen pro ukázku): http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4924#bios

Pokud nic z toho nepomůže, začni instalovat originální ovladač a až to spadne, zkus vypnout ULPS buď ručně nebo pomocí utility, restartovat to (ULPS se nastavuje v nouzovém režimu) a zkus to znovu.

Poslední možnost, kterou ještě máš, je obnovit image pevného disku pomocí reinstalátoru od výrobce notebooku (drahé) nebo tam ovladač narvat ručně, což chce ovšem dost zručnosti a hoooooodně trpělivosti.

Ad sprostá slova - na to je jednoduchá rada, tak to nečti  ;D

SB

« Odpověď #7 kdy: 15. 08. 2014, 11:51:58 »
Mně se tedy ten poslední, motivační odstavec pana Bla líbil moc, je docela výstižný...

Kos112567

« Odpověď #8 kdy: 15. 08. 2014, 12:01:53 »
Instalaci jsem právě zkušel asi 3x (myslím tím instalaci originálního ovladače od výrobce noťasu).

BIOS tam tedy není, tuhle možnost můžeme vyloučit.

Zkusím pořešit ten ULPS, pokud to s tím nebude, zkusil bych ještě přeinstalovat celý systém a začít tím displejem - je možné, že jak se s tím dělám už 2. den tak, co já vím, nějaký nabořený registr nebo tak?

Zatím dík, jdu na to  :)

Bla

« Odpověď #9 kdy: 15. 08. 2014, 12:11:53 »
Jo tak panáček to nemá čistě nainstalovaný?

No tak v tom případě jako úplně první zkus čističe registrů a pak znovu zkus ovladač od výrobce notebooku.

Takhle:
http://www.overclock.net/t/988215/how-to-remove-your-amd-ati-gpu-drivers
http://www.brightsideofnews.com/2012/04/04/guide-how-to-completely-uninstall-amd-graphics-drivers/

Nebo nějakou utilitou, ve tvém případě experimentování bych doporučil spíš tu utilitu.

A s přihlédnutím k faktu, co se ti tam děje, neinstaluj "celý balík", ale jen grafický ovladač samotný bez věcí jako je ccc atd.
Ty můžeš přihodit v "druhém kole".

Bla

« Odpověď #10 kdy: 15. 08. 2014, 12:20:15 »
...samozřejmě na odstranění zbytků ovladačů a především nastavení pro grafiku, které zůstává v registrech

Kos112567

« Odpověď #11 kdy: 15. 08. 2014, 12:59:48 »
Ani po vypnutí ULPS mi ovladače nainstalovat nešly.

Takže mi došla trpělivost a celý Windows jsem reinstaloval. Hned jako první věc, co jsem po reinstalaci udělal byla právě instalace ovladačů na AMD, ovladače se nainstalovali, ale po restartu pc vidím, že správce zařízení mi hlásí: "Zařízení bylo zastaveno, protože oznámilo potíže. (Kód 43)".

Ovladače byli z ofiko výrobců, instalace tedy byla na čistý systém bez ničeho...

Bla

« Odpověď #12 kdy: 15. 08. 2014, 13:11:34 »
Já to chápu tak, že to je notebook s dvojitou grafikou.
Aby to fungovalo, je tam přepínání, což nejspíš vyžadovalo modifikaci ovladačů a použít přímo ovladače od AMD rozhodně nepůjde.
Pošli mi přesný typ notebooku (PN), najdeš ho někde ze spoda na štítku, jsem ochotný se ti po ovladači podívat.

Kos112567

« Odpověď #13 kdy: 15. 08. 2014, 14:33:18 »
Ano, přesně tak :)

Notebook je HP ProBook 4530s, PN: B0X59EA#BCM.

Neviditelný

« Odpověď #14 kdy: 15. 08. 2014, 14:50:45 »
V tom případě stáhni ovladače ze stránek výrobce (http://h20565.www2.hp.com/portal/site/hpsc/public/psi/swdHome/?lang=en&cc=us&sp4ts.oid=5060882). Moje zkušenost s dvojgrafikovými notebooky je taková, že na Windows je to fest rozbité a je potřeba správná kombinace ovladačů nainstalovaná při zaříkávání v Kimwaniském dialektu svahilštiny. Některé diskuse na netu naznačují, že se situace na Win8+ je horší než na sedmičkách. Pokud se to na současné verzi Windows (kterou jsi ten tak mimochodem také mohl uvést:) ) nepodaří rozjet, schválně bych zkusil jinou...