Prostě jen nemáš pravdu, open-world jako je zmiňované DayZ ocení SSD až dvojnásobnými FPS. Ta hra je náročná jako prase a SSD bylo u mě asi nejvíc znát.
Aby ta hra šlapala tak jak by se DayZ mělo hrát a nebyl jsi znevýhodněný oproti ostatním, s tímhle rozpočtem NENÍ šance! Pro představu, aby to šlapalo fakt dobře, zdvojnásobení rozpočtu ti když upustíš od notebooku a koupíš desktop zajistí slušný herní zážitek.
+ poznatek k DayZ, BI obecně všechno ladí na NVIDIÍCH a je to výkonově znát, takže v případě DayZ se dá nahnat dost FPS už výrobcem karty.
Muze mi nekdo vysvetlit, jak SSD zvysuje vykon ve hrach? Data z HDD se nactou do pameti RAM a do pameti graficke karty, rychlejsi HDD/SSD jen urychli nacteni levelu o par vterin na zacatku hry ale pri hrani samotnem uz se skoro nepouziva. Nebylo by lepsi koupit lepsi grafickou kartu misto priplaceni za SSD? Na me to pusobi podobne jako hype s 60FPS = next gen uber cool YOLO SWAG 1337 rekt MLG PRO 1337 argument. Beru to laicky.
Hraji hry a open-world hry celkem dost - a hru, která by znatelně zvyšovala FPS při použití SSD jsem ještě neviděl. DayZ mne minula, takže tu hodnotit nemohu.
Tipuji, že DayZ (hra s předběžným přístupem, která je stále ve vývoji) je prostě špatně napsaná/optimalizovaná.
Také by mne zajímalo, co znamená to zdvojnásobení FPS. Jestli to na mírně podprůměrné sestavě způsobí, že se hra posune ze špatně hratelných FPS do dobře hratelných FPS (čili něco jako z 20 na 40). Anebo, jestli to zvýší FPS, která je ale dobrá i bez SSD (tedy něco jako z 50 na 100). Více FPS je samozřejmě vždy lepší - ale otázka je, jestli je to potřeba a jestli to stojí za ten náklad.
Každopádně bych z jednoho jevu nedělal obecné pravidlo. Pořád je tu 99 % her, kde vám SSD zkrátí loadtime, ale s FPS vůbec nehne.
Všeobecně platí, že naprostá většina her (řekněme raději HW náročných her) je multiplaformní (kde platformy jsou konzole od Sony, konzole od MS a WinPC). Celkově platí, že hra musí být postavena tak, aby fungovala na všech těch platformách, kde má vyjít - a musí být architektonicky navržena tak, aby se vyrovnala se úzkým hrdlem každé platformy.
Úzkým hrdlem konzolí je dlouhodobě malá paměť. SSD konzole vůbec nemají, pouze HDD (občas se dokonce musí počítat s načítáním z optické mechaniky).
Takže všechny tyto hry, včetně open-world her, musí mít vyřešený mechanismus jak na pozadí nenáročně načítat data z HDD do malé (ve srovnání s PC velmi malé) paměti.
Pokud je hra PC-only, pak je s velkou pravděpodobností casual/indie - a není zásadně nenáročná z toho důvodu. HW náročných PC-only her je relativně málo (a ještě zdaleka ne všechny jsou navrženy tak, že stojí na rychlém načítání do RAM).
Takže obecně řečeno - pokud má někdo relativně malý rozpočet na PC hraní a chce to ještě provozovat na notebooku - pak je mnohem lepší si připlatit za 1. grafiku, 2. CPU, 3. pak dlouho nic, než si připlatit za SSD.