Co se učit za programovací jazyk?

tojsemja

Re:Co se učit za programovací jazyk?
« Odpověď #120 kdy: 11. 08. 2014, 01:03:24 »
neznáš nějaký studijní zdroje (mno, něco jsem pogooglil ale...)? ideálně knížky? upirátil jsem akorát http://www.amazon.com/BEGINNERS-GUIDE-TO-SAP-ABAP-ebook/dp/B00AKVM700 a http://www.amazon.com/Sams-Teach-Yourself-Hours-Edition-ebook/dp/B0054XW4LQ/ref=pd_sim_kstore_7?ie=UTF8&refRID=10KBVG4NWHQD4PKAA3GR tak tomu dám pár dnů v ečtečce a uvidím.

tak studijnich materialu je nakonec asi dost :)

a dobry humor :)

nope

« Odpověď #121 kdy: 11. 08. 2014, 08:47:26 »
V nekolika prispevcich zde padla zminka o Data Miningu. Nasel by se tu nejaky odbornik, ktery by vysvetlil jak zacit s Data Science? Osobne umim v R, Pythonu, frekvencni statistiku a analyzu dat z nekolika semestru VS.

Lopan

« Odpověď #122 kdy: 11. 08. 2014, 09:13:04 »
Par doplneni k postum o SAPu

ABAP je jednoduchy jazyk, clovek se ho nauci za tyden. Nejvetsi prekazkou je nekolik stovek klicovych slov, ktere ABAP pouziva a kde vetsinu z nich pouzijete tak 2x za rok. Na to pomuze scn.sap.com nebo pan google. 80% je ale klasicke programovani, nacteni dat, nejake zpracovani, zobrazeni. ABAP je i pomerne schopny objektove orientovany jazyk, lze v nem psat bezne aplikace podle navrhovych vzoru. Bohužel ABAP umožňuje programátorům psát jako prase, takže to chce vyšší míru sebekontroly.

Java je v SAPu temer mrtva. Nektere veci se v ni jedou (Portal, Process Infrastructure), ale vetsina je v ABAPu. Prepis do Javy byl vykrik do tmy pred 5-ti lety. Nicmene SAP v posledni dobe kouka i dopredu a hodne zabral - SAP Hana, SAP Mobile Infrastructure, SAPUI5 atd.

Doporucuju open.sap.com jako rozhlednuti, co je v noveho v SAPu, jsou tam skvele tutorialy i s demo systemy. SAP dale nabizi ke stazeni trial verze jeho platformy SAP Netweaver http://scn.sap.com/docs/DOC-41566 SAP Netweaver muzete chapat jako aplikacni server, kde mate k dispozici vývojove nastroje. Nejsou tam ERP moduly (majetek, logistika, finance, personalistika), ty už jsou licencované. Ale jako technologicky základ to stačí.

SAP ale neni o znalosti jazyka.  Je to o znalosti modulu, podnikových procesu, prostředí, zpracováni hromady dat a kompletním ekosystému, který poskytuje. Lopaty, co buší ABAP, zázračné platy nemají. Ale pokud se časem rozkoukáte v nějakém modulu, nebo budete znát SAP technologie, jsou už platy daleko zajímavější.

« Odpověď #123 kdy: 11. 08. 2014, 10:14:55 »
...
App, čtyři sta tisíc měsíčně považuji za PROGRAMÁTORSKÝ TOP, kdo se dostane přes 400 tisíc platu měsíčně, je pro mě "PAN PROGRAMÁTOR". Ostatní jsou jen líný zmrdi, kteří nemají přehled o tom, jak to chodí jen kousek od nás a takovýmu PANU PROGRAMÁTORVI můžou tak kouřit péro. No a jejich vlastní pocit důležitosti je nepodstatný, že mají pocit, že vyvíjí něco důležitého? Ha, vrátný může mít taky pocit, že je důležitej.
...

;D  ;D  ;D
A já měl za to, že jediný s poruchou je tu BLEK.

NooN

« Odpověď #124 kdy: 11. 08. 2014, 10:23:57 »
;D  ;D  ;D

Tak Bla ma perlicky aj v inom vlakne :)
Ocividne patri k "jedincom" ktorých sem tam stretnem v MHD debatovat o buducnosti :)
O tom ake auto si kupia ked skoncia skolu, ved stoji len 60.000 E, ved to je zadarmo....

Miramel

« Odpověď #125 kdy: 11. 08. 2014, 11:07:02 »
;D  ;D  ;D

K tomu můžu dodat jen to, že porucha osobnosti je tuším základní předpoklad k tomu, abys SAP mohl dělat (osobní pozorování).
Na druhou stranu, za necelého půl melounu měsíčně bych si tu poruchu důkladně natrénoval a ochotně jí čtyři roky.
Za ušetřené peníze bych se mohl nechat léčit na luxusní klinice v Thaisku skupinkou prostitutek další čtyři roky.

Miramel

« Odpověď #126 kdy: 11. 08. 2014, 11:07:45 »
*předstíral

Miramel

« Odpověď #127 kdy: 11. 08. 2014, 11:10:36 »
Tak Bla ma perlicky aj v inom vlakne :)

Jestli oba myslíme to samé, tak zrovna ty bys měl raději mlčet, přijdeš mi hodně natvrdlý ;D
Tím se nechci zastávat Bla, jenom tebe připojit na seznam na příjem do cvokárny  ;D ;D

« Odpověď #128 kdy: 11. 08. 2014, 11:23:12 »
V nekolika prispevcich zde padla zminka o Data Miningu. Nasel by se tu nejaky odbornik, ktery by vysvetlil jak zacit s Data Science? Osobne umim v R, Pythonu, frekvencni statistiku a analyzu dat z nekolika semestru VS.

delal jsem weby a to me neuspokojavalo, neni to podle meho tak perspektivni & etc... tak jsem se rozhlizel co dal s tim ze jsem chtel aby v tom byla matika = mam hrubou teorii ze 1 ajtak z 10ti karieru postavil na matice a ma se jak prase v zite. bohuzel ne kazdy si matiku dava / ma k ni kladny vstah. problem je ale v tom ze nejsem matematik. joo, na VS jsem absolvoval cca 5-8 vselijakych matik od klasiky po modelovani v matlabu... takze matiku delam spis hodne free style a hodne se snazim ucit. a podle meho pokud chce byt clovek na DM odbornik tak matika, statistika!, matika a matika. z hruzou zjistuju ze dneska je kazda druha sekretarka co je pro firmu loajalni, datovej analytik. sedi a klika v jakymsi gui, da tomu omacku jak vysvetlit k cemu prisla a "objevuje se kolo". navic tu mame namatkou gooddata (nic proti nim! jsou to pasaci a klobouk dolu) ktery vydelavaji miliony jen tim ze se na data jinak podivas. "zadna" predikce ktera vyzaduje know-how pokud zase neklikas... jasny, je to hrozne moc prestrelene ale doba DM extreme preje protoze tu nastupuji big data ~ v DB uchovavas kde co na ulici narazis. je to fraze, dejme tomu ze je to velka fraze ale podivej se na datovy uloziste cena/kapacita. zase fraze za kterou by admini meli tenhle prispevek smazat. ale kdyz to das dohromady, budes ukladat velikost podprsenky zakaznikovy manzelky a jakou ma rada barvu tak mas lidi tak na dlani jak jen si to malo lidi umi predstavit!! (asi jsem extremista, asi moc ctu 1984 tak si to nejak po svem preberte :) )

ja se DM venuju tak ze hodne ctu vselijake knihy + ptam se docetu a prof. co se tim zabyvaji +- celej zivot. pulka techhle lidi pracuje v bankach na spickovych pozicich a obcas z nich vypadnou veci ze zakulisi, o kterych by rozhodne meli mlcet. a vsichni se schoduji na tom, ze je dobre tomu nejdriv do hlouby rozumet a pak neco v datech hledat. takova banka je za matematika ochotna velmi velmi zaplatit pokud delas modely tak robustne ze s nima ani vybuch sopky nepohne :)

jeste k praxi: hlavne se pouzivaji dva nastroje a to SAS a produkty z rodiny SPSS (IBM). pak je to defakto klikani, to rozhodne jak v pripade SAS tak SPSS Modeler. Da se tam i programovat ale to je vsude. co je zajimave ze i tak konzervativni instituce jako je banka (DM pronika i treba do marketingu kde se s oblibou SAS/SPSS pouziva...) chcou lidi s R, ikdyz to neni critical 24/7 supported sw. a Rko jednozna konvergence k matice a statistice...

NooN

« Odpověď #129 kdy: 11. 08. 2014, 11:23:39 »
Jestli oba myslíme to samé, tak zrovna ty bys měl raději mlčet, přijdeš mi hodně natvrdlý ;D
Tím se nechci zastávat Bla, jenom tebe připojit na seznam na příjem do cvokárny  ;D ;D
...je to tvoj nazor a musis s nim zit...
Hlavne ze vzdy vsetko podporis padnymi argumentami :)

tojsemja

« Odpověď #130 kdy: 11. 08. 2014, 11:26:06 »
...

omg, sedim u jineho kompu takze tu mam prevyplnenou jinou prezdivku. www == tojsemja :)

tojsemja

« Odpověď #131 kdy: 11. 08. 2014, 11:29:52 »
Par doplneni k postum o SAPu

diky diky :) kdyby se tu nasel jeste nekdo, kdo muze o SAPu poreferovat, smele do toho. krome teda psychickych poruch, ktere SAP zpusobuje :D

« Odpověď #132 kdy: 11. 08. 2014, 11:58:06 »
ja se DM venuju tak ze hodne ctu vselijake knihy + ptam se docetu a prof. co se tim zabyvaji +- celej zivot. pulka techhle lidi pracuje v bankach na spickovych pozicich a obcas z nich vypadnou veci ze zakulisi, o kterych by rozhodne meli mlcet. a vsichni se schoduji na tom, ze je dobre tomu nejdriv do hlouby rozumet a pak neco v datech hledat. takova banka je za matematika ochotna velmi velmi zaplatit pokud delas modely tak robustne ze s nima ani vybuch sopky nepohne :)
Pro jistotu ještě jednou zopakuju nabídku: pokud by se ti chtělo zabývat analýzou dat spotřeby energií, můžu okamžitě zprostředkovat spolupráci. Benefity: malý, pohodový tým s extra neformálním jednáním, možnost 100% homeworkingu a libovolně malého úvazku, veliká volnost (dostaneš jenom zadání a je na tobě, jak na to půjdeš, v některých částech ani zadání nedostaneš a je totálně na tobě, co se ti podaří vykoumat).

mmrnustik

« Odpověď #133 kdy: 11. 08. 2014, 12:29:55 »
Doporucuju souteze na http://www.kaggle.com/. Jsou tam i nejake tutorialy a vitezove souteze vetsinou popisou svuj postup.
Jenom to zere spoustu casu.
http://www.kaggle.com/users/60625/michal-mrnustik

tojsemja

« Odpověď #134 kdy: 11. 08. 2014, 21:29:08 »
Pro jistotu ještě jednou zopakuju nabídku: pokud by se ti chtělo zabývat analýzou dat spotřeby energií, můžu okamžitě zprostředkovat spolupráci. Benefity: malý, pohodový tým s extra neformálním jednáním, možnost 100% homeworkingu a libovolně malého úvazku, veliká volnost (dostaneš jenom zadání a je na tobě, jak na to půjdeš, v některých částech ani zadání nedostaneš a je totálně na tobě, co se ti podaří vykoumat).

ahoj, ted se ti reklama povedla :) dlouho jsem nad tim premyslel ale musim se drzet uzdy. konci mi jedna etapa VS studia a s tim spojene kravoviny. uspokojuju neziskovky aby bylo co napsat do CV. do toho mam rozjete nejake projekty a taky se snazim nad sebou drzet bic ze vecer prijdu domu a disciplinovane se neco ucim. a neci tyhle veci opoustet (hlavne si umim predstavit jak se mi tu posledni uklizecka smeje ze investuju svuj cas do neziskovek) jen protoze za rohem cekaji utect zeny, vino, zpev. Ale nasli se tu dalsi zajemci o data mining. Urcite jsem nahraditelnej :)