Co se učit za programovací jazyk?

mikrom

Re:Co se učit za programovací jazyk?
« Odpověď #105 kdy: 10. 08. 2014, 23:37:11 »
A ja se chci naucit ano - spickove dalsi programovaci jazyk. (pokud se moje oko nezatoula k SAPu :D :D nebo vezmy rozum do hrsti a naucim se numpy ktery se mi hodi na data mining & etc... anebo na to prcam a jedu C++)
Podla mna sam sa clovek nauci iba nejake zaklady. Do hlbky vniknes iba ked si donuteny riesit v danom jazyku prakticke problemy a patri k tomu aj ten pracovny stres a terminy. Zvladnutie/vyriesenie tychto problemov nacas v danom termine posuva cloveka do predu.
Aj tak ked na pohovore povies ze ovladas C++ na spickovej urovni, bude zrejme dalsia otazka ake projekty si v rom zrealizoval. Ked povies, ze zatial este nic, len si sa to sam naucil, tak neurobis s tym asi moc dobry dojem.

Poznal som cloveka, ktory programoval v C++, chcel zmenit, tak si nasiel zamestnanie ako programator C#. Hovoril mi vtedy , ze mu v novej firme dali dokonca este trochu vyssi plat a slubili mu, ze ho do C# zaskolia.

Podla mna ked tak po tom tuzis, v tvojom pripade by tiez nebol problem prejst z Javy na C++. Myslim, ze programatorov v C++ je dnes na pracovnom trhu menej ako v Jave.

Bla

« Odpověď #106 kdy: 10. 08. 2014, 23:59:11 »
nejsem genialni, asi spis prumer ale umim se snazit a mozna by se dalsi klady nasly / chci aby me to "bavilo" / musim se tim do 50-60 zivit / na co jsem zapomel?...

SAP je spíš lopaťárna, na to geniální být nemusíš, žádné geniální konstrukce od tebe nebude nikdo očekávat.
Živit se tím můžeš až do smrti, po SAPistech je stálá poptávka.
Nicméně "bavilo", tak to asi ne, je to práce, poměrně monotóní práce, udělej transakci, která vezme kód 123456789 a převede ho na čárový, který bude umístěný na štítku uprostřed....
V lepším případě to bude zadání ve stylu, udělej transakci, která sezobe všechny hodnoty Y, seřadí je podle X a rozstránkuje podle Z.

Za to budeš brát od 50-ti do 100 tisíc měšíčně a pokud půjdeš dělat do Německa, tak od 100 do 300 tisíc měsíčně.
Nikdo si tě nedovolí vyhodit, protože náhrada za tebe nebude, leda bys komplet vyhořel nebo ti hráblo a vyměnit tě museli.

Mám kamaráda, který dělá v Dortmundu a dostane se i přes těch 400 měsíčně, certifikát od SAPu jsme dělali spolu.
App, čtyři sta tisíc měsíčně považuji za PROGRAMÁTORSKÝ TOP, kdo se dostane přes 400 tisíc platu měsíčně, je pro mě "PAN PROGRAMÁTOR". Ostatní jsou jen líný zmrdi, kteří nemají přehled o tom, jak to chodí jen kousek od nás a takovýmu PANU PROGRAMÁTORVI můžou tak kouřit péro. No a jejich vlastní pocit důležitosti je nepodstatný, že mají pocit, že vyvíjí něco důležitého? Ha, vrátný může mít taky pocit, že je důležitej.

http://www.thesapjobboard.com/SAP-Job/SAP-ABAP-Developer-Retail-ISRetail/9315327/en/?xc=247

Běžná hodinovka je od 70Eur za hodinu pro opici ke 120Eur pro PANA programátora, ale jsme Češi, takže pro Němce jsem tak trochu opice no, uvažuj o 100Eurech za hodinu po nějaké době.

Další výhoda práce v Německu je ta, že po dvaceti letech práce dostaneš opravdový důchod a ne jen tu zasranskou almužnu, kterou dostaneš tady.

tojsemja

« Odpověď #107 kdy: 11. 08. 2014, 00:01:55 »
A ja se chci naucit ano - spickove dalsi programovaci jazyk. (pokud se moje oko nezatoula k SAPu :D :D nebo vezmy rozum do hrsti a naucim se numpy ktery se mi hodi na data mining & etc... anebo na to prcam a jedu C++)
Podla mna sam sa clovek nauci iba nejake zaklady. Do hlbky vniknes iba ked si donuteny riesit v danom jazyku prakticke problemy a patri k tomu aj ten pracovny stres a terminy. Zvladnutie/vyriesenie tychto problemov nacas v danom termine posuva cloveka do predu.
Aj tak ked na pohovore povies ze ovladas C++ na spickovej urovni, bude zrejme dalsia otazka ake projekty si v rom zrealizoval. Ked povies, ze zatial este nic, len si sa to sam naucil, tak neurobis s tym asi moc dobry dojem.

Poznal som cloveka, ktory programoval v C++, chcel zmenit, tak si nasiel zamestnanie ako programator C#. Hovoril mi vtedy , ze mu v novej firme dali dokonca este trochu vyssi plat a slubili mu, ze ho do C# zaskolia.

Podla mna ked tak po tom tuzis, v tvojom pripade by tiez nebol problem prejst z Javy na C++. Myslim, ze programatorov v C++ je dnes na pracovnom trhu menej ako v Jave.

ano, realne problemy doma nikdy resit nebudu, leda si pro sebe prcat neco tezsiho nez hello world. ale vim ze mam pred sebou nejaky roky, co nebudu muset full time pracovat. takze si mam sednou k televizi nebo se neco ucit? B je spravne :)

ne, realny projekty delat nebudu, ale minimalne na pohovoru reknu ze mam nejakou IT praxi, a co se (dejme tomu) C++ tyce, dal jsem tomu maga nazadek, takze me muzete vyzkouset...

clovek o kterem pises je zase jedna instance v mori miliardy kapek jako predchozi instance cloveka co z javy nic nevedel a po 5ti letech se mu rika Pan Java. takze toto neni az takovy argument.

mno, ona se diskuze uz spis asi ubira smerem: jsem mladej nezkusenej a nevim si tak vseobecne rady nez ze bych se ptal jestli C++ nebo C# jestli mi rozumis :) na zacatku jsem tohle vlakno pojmenoval jaky se ucit jazyk z pohledu filozofie. pak to pan Krcmar zmenil na neco rozumneho ;)

Bla

« Odpověď #108 kdy: 11. 08. 2014, 00:07:21 »
Doplnění:

V Německu jsou poměrně vysoké daně, nečekej, že tu částku dostaneš na ruku.
Je to problém ve výkladu, když firma mluví o nástupním platu 30 tisíc, myslí tím že dostaneš 30 tisíc hrubého a firmu budeš stát plácnu 45 celkem měsíčně. Když oni mluví o 100E za hodinu, pak tím myslí hrubou mzdu.
U nás v blbostánu je to vymyšlené pro imbecily "A daně za Vás platí firma", hovno, firmu zajímá, kolik za Vás odvede celkem a je jí celkem jedno, kolik musí VAŠÍM jménem poslat lichvářům a na rozkradení do státní, daně jsou na oko nízké.
V Německu se prostě řekne 100E na hodinu a daně jsou tvůj problém.

Počítej reálně s 50% daní, ale zase v tom je solidní důchodové zajištění.
Kdyby tě to zajímalo přesně, musel bych se zeptat toho kamaráda z Německa.

tojsemja

« Odpověď #109 kdy: 11. 08. 2014, 00:13:20 »
Diky moc :)

tak nejdriv jsem zkouknul tohle video http://connect.zive.cz/clanky/roman-knap-sap-vubec-neni-nudny/sc-320-a-172984

pak jsem si cetl nejaky blbosti o sapu

pak jsem chvili studoval HANA

pak jsem si na jobs.cz prosel prvni 3 stranky odkazu. kazdy odkaz jsem prosel a udelal jsem si tuhle statistiku: nasel jsem cca 35 klicovych slov - 2-4 pismene zkratky. nejlip mi vysel modul FI, tam mam spoustu vyskytu. 6 vyskytu mam u modulu SD, 5 pro MM, 4 pro IFRS, R/3, IM. 5 vyskytu mam u ABAP, ale tam predpokladam ze pro vyvojare je to zaklad?

jak by jsi mi doporucil se ponorit do SAPu? cim zacit a z jake strany? dluzim ti pivo :)

Bla

« Odpověď #110 kdy: 11. 08. 2014, 00:16:30 »
A ještě úplně poslední PS: Hádejte, kde SAP nejlépe běží! No na SUSE přece!

...Kdybych nebyl kretén, dávno jsem šel dělat do TDSa!
http://www.tds.fujitsu.com/tds/

Tam hostují SAP hromady firem, aby tě vzali musíš mít papíry na SUSE, tuším Cisco a použitelnou Němčinu.
S mým certifikátem od SAP bych neměl mít problém tam nastoupit jako nějaký posraný support za kilo dvacet měsíčně a za dva roky se dostat na kilo osmdesát.

Bla

« Odpověď #111 kdy: 11. 08. 2014, 00:24:01 »
Jak začít

Hele, tohle je dost těžký, do toho se sám nemáš šanci dostat.
To je součástí strategie.

SAP - v době co jsem dělal certifikaci - neměl žádné trialy.
Maximálně seženeš trial k SAP BI resp. Bussines One nebo jak tomu právě v tuhle chvíli nadávají a to je jen takový "Tichý ježek nebo Účto" a celkem o hounu, vyvíjí to nějaký Poláci, SAP to snad někde koupil, no prostě to není "SAP" a smysl se má učit právě jen "velký SAP".

Nejsnáz, kdybys sehnal firmu, která shání ABAP programátora a nabídl se jim jako "praktikant".
Po těch lidech je tak velký hlad, že už jen tím, že se naučíš ABAP, máš docela šanci ten flek získat a učit se.

Pokud tě netrápí věci jako hypotéka, tak se nauč ABAP z tutoriálů a nech se zaměstnat.
Asi tě z první práce po dvou-třech měsících MOŽNÁ vyhodí, ale rozhodně bys měl dostat šanci se něco naučit.
No a pokud jsi alespoň průměrně inteligentní, tak by tě vyhodit nemuseli, protože se jim nebude chtít shánět člověka.

Po roce si necháš udělat certifikaci od SAP, zlepšíš si Němčinu a tradá do Deutschlad za úplně jiný prachy.
Nebejt vůl, dávno jsem to udělal.

Uááá když já ten SAP tak nerad, brrrr!

tojsemja

« Odpověď #112 kdy: 11. 08. 2014, 00:26:24 »
Doplnění: ...

v pohodě :) mě asi bude stačit, když budu vydělávat tak jak se na ajťáka sluší a patří :D :D (paradoxně mě lákají ty věci který si za peníze nekoupím) ale zase love jsou protřeba žejo...

jak moc je důležitá němčina? pokud neuvažuju že jdu do německa, tam je to jasný. němčinu mám v plánu ale nevím kdy... moje lehká výhoda jsou jazyky. dělám si mezi ajťákama statistiku jaký další světový jakzyk kromě AJ ovládají. např já se učím rusky (mnoho let) z čistě pragmatických důvodů. někdo by mohl říct že jsem hnusná zaprodajná kurva ale není to tak. já jsem velkej hippísák a mírotvorce :) :) ještě se trošku učím španělsky ale tomu budoucnost nedávám protože se do jižní ameriky nehodlám stěhovat...

« Odpověď #113 kdy: 11. 08. 2014, 00:26:51 »
V Německu jsou poměrně vysoké daně, nečekej, že tu částku dostaneš na ruku.
Je to problém ve výkladu, když firma mluví o nástupním platu 30 tisíc, myslí tím že dostaneš 30 tisíc hrubého a firmu budeš stát plácnu 45 celkem měsíčně. Když oni mluví o 100E za hodinu, pak tím myslí hrubou mzdu.
U nás v blbostánu je to vymyšlené pro imbecily "A daně za Vás platí firma", hovno, firmu zajímá, kolik za Vás odvede celkem a je jí celkem jedno, kolik musí VAŠÍM jménem poslat lichvářům a na rozkradení do státní, daně jsou na oko nízké.
V Německu se prostě řekne 100E na hodinu a daně jsou tvůj problém.
Úplně jsem se v tom ztratil. Jakej teda má být ten rozdíl mezi tím, jak tu mzdu udávají oni a my? U nás se udává hrubá mzda - tj. částka, ze které už je odpočítaná platba pojistnýho zaměstnavatele. Oni teda udávají mezdový náklady - tj. "superhrubou" - tj. částku ještě před tím, než z ní zaměstnavatel zaplatí svůj díl pojistného?

tojsemja

« Odpověď #114 kdy: 11. 08. 2014, 00:32:34 »
Uááá když já ten SAP tak nerad, brrrr!

klidně se tu rozepiš co máš rád nebo jaký máš koníčky :)

jinak:
jo, jak asi tušíš že bude vypadat fůze java + sap? už jsi tu o tom mluvil v kontextu jaderných zbraní X java+abap & sap. a k tý haně nic netušíš? někde jsem tu říkal že se učím mongodb protože je to novej rozjíždějící se vlak databází a je jednoduchý na něj naskočit a novoty se dou4ovat. né jak naskakovat do vlaku oracle db... a hana je nová technologie na kterou celej sap prý hodně vsází... ?

Bla

« Odpověď #115 kdy: 11. 08. 2014, 00:35:51 »
Oni teda udávají mezdový náklady - tj. "superhrubou" - tj. částku ještě před tím, než z ní zaměstnavatel zaplatí svůj díl pojistného?

Asi ano, ale nechci šířit bludy.
Nicméně z daní se nedá vyvléct, ale dávají slušné slevy na děti a tak.
Navíc pak dostáváš třeba dalších tisíc Euro na děti ...na bezlepkovou dietu, bla, bla, bla...

mě asi bude stačit, když budu vydělávat tak jak se na ajťáka sluší a patří :D :D

Jde o to, že za stejnou práci můžeš dostat dobrý nebo špatný plat.
Proč brát 50 když to může být 400.

Když mi ten můj kamarád vyprávěl, že letěl do Londýna, protože nejlepší obleky se pořídí na Bond Street  (Pamatuju si to podle Jamese Bonda) a koupil si dvě kvárdra za padesát, protože jít do kanceláře v něčem horším by nebylo korektní....
...Trochu jsem mu záviděl, protože dělal stejnou práci jako já, ale finančně byl ohodnocený úplně jinak.
Navíc ono se říká "Ano, za peníze si toho hodně nekoupíš...", a je to pravda, vlastně taková vhodná mantra pro chudé.

tojsemja

« Odpověď #116 kdy: 11. 08. 2014, 00:45:04 »
ehm, já zapoměl dokončit tu jazykovou statistiku... 99% lidí od IT umí jen AJ, takže kurňa doufám že se mi to sečte a budu vydělávat i za to, že se učím jazyky...

Bla

« Odpověď #117 kdy: 11. 08. 2014, 00:46:06 »
jo, jak asi tušíš že bude vypadat fůze java + sap? už jsi tu o tom mluvil v kontextu jaderných zbraní X java+abap & sap. a k tý haně nic netušíš? někde jsem tu říkal že se učím mongodb protože je to novej rozjíždějící se vlak databází a je jednoduchý na něj naskočit a novoty se dou4ovat. né jak naskakovat do vlaku oracle db... a hana je nová technologie na kterou celej sap prý hodně vsází... ?

Nemám páru.
Od ABAPu se začalo "odcházet", protože JAVA je univerzálnější, ale na R3 je pořád ještě všechno v ABAPu.
Nemám zkušenosti s tím, co je teď nové, SAP má obecně ohromnou setrvačnost.
Nasadit R4 ve firmě o pěti závodech je práce na 3 roky plánování a 3 roky implementace a já jsem zrovna ve firmě, kde k tomu ještě nedošlo, pořád jedeme R3 ani nejsem mezi SAPistama. Promiň, k tomu nemám nejčerstvější informace.
R3ku pojedeme ještě nejméně 3 roky, o přechodu na R4 se ve firmě mluví už hooooodně dlouho, zatím by bylo dobré se s R3kou dostat alespoň do fáze, kdy budou nasazené UŽ alespoň ještě podporované verze, tj sice R3, ale updatovaná na podporované verze.
Ale to je otázka pár let a SAPisty k tomu nikdo a nic ne(do)žene.

Podle mě se v Java začínají postupně dělat nové věci, ale protože hodně SAPistů je kovaných v ABAPu, nic je nebude tlačit k přechodu.
To je můj odhad, můžu se plést.

Bla

« Odpověď #118 kdy: 11. 08. 2014, 00:57:27 »
Začni ABAPem: http://sapbrainsonline.com/abap-tutorial/codes

(Pokud budeš mít pocit, že to je jako z jiného století, tak to není jen tvůj pocit. V příštím Startreku budou používat ABAP Klingoni pro řízení jejich lodí.)

http://www.youtube.com/watch?v=1Y4VjjAA4NA

No nechtěl jsi nic úber moderního, chtěl jsi něco, čím se můžeš živit až do smrti.....pokud vynecháme čí smrt to bude, tak SAP by to měl splňovat.

tojsemja

« Odpověď #119 kdy: 11. 08. 2014, 00:59:49 »
Nemám páru.
Od ABAPu se začalo "odcházet", protože JAVA je univerzálnější, ale na R3 je pořád ještě všechno v ABAPu.
Nemám zkušenosti s tím, co je teď nové, SAP má obecně ohromnou setrvačnost.
Nasadit R4 ve firmě o pěti závodech je práce na 3 roky plánování a 3 roky implementace a já jsem zrovna ve firmě, kde k tomu ještě nedošlo, pořád jedeme R3 ani nejsem mezi SAPistama. Promiň, k tomu nemám nejčerstvější informace.
R3ku pojedeme ještě nejméně 3 roky, o přechodu na R4 se ve firmě mluví už hooooodně dlouho, zatím by bylo dobré se s R3kou dostat alespoň do fáze, kdy budou nasazené UŽ alespoň ještě podporované verze, tj sice R3, ale updatovaná na podporované verze.
Ale to je otázka pár let a SAPisty k tomu nikdo a nic ne(do)žene.

Podle mě se v Java začínají postupně dělat nové věci, ale protože hodně SAPistů je kovaných v ABAPu, nic je nebude tlačit k přechodu.
To je můj odhad, můžu se plést.

jo, díky za pohled :)

neznáš nějaký studijní zdroje (mno, něco jsem pogooglil ale...)? ideálně knížky? upirátil jsem akorát http://www.amazon.com/BEGINNERS-GUIDE-TO-SAP-ABAP-ebook/dp/B00AKVM700 a http://www.amazon.com/Sams-Teach-Yourself-Hours-Edition-ebook/dp/B0054XW4LQ/ref=pd_sim_kstore_7?ie=UTF8&refRID=10KBVG4NWHQD4PKAA3GR tak tomu dám pár dnů v ečtečce a uvidím.

dalsi orisek bude zprovoznit NetWeaver. venoval jsem tomu cca 2 hodiny a zatim absolutne bez sance... a pro vyvoj ABAP je krom NerWeaver i Eclipse? To teda cumim.