Dufam, ze sa rozhodnes spravne. Dobre si rozmysli, do coho chces ist pretoze to ovplyvni strasne vela veci, ktore su s tym spojene a istym sposobom nimi budes determinovany.
Ja programujem drvivu vacsinu v Jave a obcas v Groovy, nejaky ten bash. Viac menej je moja domena jazyky nad JVM a cely ten ekosystem okolo. Java ekosystem je strasne velky, miliarda nastrojov a technik, prakticky stale sa ucis nieco nove, sice to je na jednej strane fajn, ze to nie je rutina, na druhej strane po case z toho vyrasties (ja mam 26) a to nepreberne mnozstvo frameworkov a nastrojov ti zacne prerastat cez hlavu a jednoducho povedane sa toho prejes a zhnusi sa ti to.
Mna ekosystem okolo enterprise Javy uz zacina frustrovat a iritovat. Je toho proste strasne vela a clovek to nemoze nikdy cele pobrat. Maximalne sa mozes zahrabat do jednej uzko specializovanej domeny a byt v tom uplny expert. Ja som si taku domenu nasiel.
Na druhej strane to je ale risk - uzatvoris sa v jednej platforme a uzko sa specializujes. To mas svoje klady aj zapory. Navyse, ak si to po case uvedomis a zacne ti to vadit, pretoze mas strach, aby ti "neubehol vlak", respektive ak s tym chces nieco spravit a ak to mas ako pracu od 9 do 5 a starnes, tak cim dalej tym viac sa zmena tej domeny stava tazsou a komplikovanejsou, pretoze:
1) V praci robis to co je treba a nemozes sa ucit nieco nove.
2) Po praci si rad ze uz nesedis za pocitacom a vobec sa ti nechce sediet za niecim a motat si s tym hlavu este aj doma alebo na ukor svojho volneho casu. Clovek ma aj nejaky osobny zivot a ked ho nechces zanedbavat, tak pre pocitac tam uz nie je miesto. Ked pride rodina tak sa s nejakou novou technologiou rovno rozluc.
3) Nevies kde zacat a stracas motivaciu. Osobne sa mi vobec nechce ucit nejaky novy jazyk len preto, aby som ho vedel. Chyba mi use case na ktorom by som si ten novy jazyk vyskusal. Drviva vacsina projektov sa neda robit doma na kolene o jednom cloveku. Nepohnes sa nikam a zostanes pri hello world (zjednodusene povedane). Jednoducho povedane neviem si najst konkretny problem, ktory by som tym jazykom vyriesil a ak by aj nejaky bol tak ta ma chut kvoli bodu cislo 2 velmi rychlo prejde.
Osobne prichadzam do stadia, kedy sa mi uz ani nechce programovat, pretoze to je stale o tom istom. To som vyhorel asi celkom rychlo, ze jo

Mozno obcas nezaskodi uplne zmenit tu domenu ktorej sa venujes, lenze ked si uz v niecom celkom dobry a mas z toho nejake prachy, tak sa ti nechce menit robota len preto, ze mas z toho pocit, ze to nie je presne to co ta bavi, navyse ked nemas jasnu predstavu o tom, co by malo byt alternativou a ak by si aj nastupil na nejaku novu poziciu tak by si zacal ako junior (asi vies co to znamena financne).
Takze, moja rada je - neuc sa ziaden jazyk s ktorym vydrzis na dve dekady. Podla mna 5 - 10 rokov ti staci na to aby si uz nemusel programovat. Fakt. Ak sa chces IT venovat aj v neskorsom veku, co najrychlejsie si to odprogramuj a pochop tu domenu na takej urovni, aby si tomu rozumel a vedel si davat rady druhym a vylez z toho a chod do nejakeho projektu a len to menezuj alebo rob nejakeho konzultanta (pretoze si si nieco oddrtil a vies to aj odzadu). Ver mi, ze ako full time programator budes obcas potichu (a obcas aj nahlas

) nadavat, a najradsej by si to vyhodil z okna ...