Přidám zkušenost ze zahraničí - pracuji v Rakouské sw firmě a ze začátku to pro mě byl docela nezvyk. Většina kolegů je výrazně starších, než já (mě je 28), Část jich je přes 50 a průměr bych řekl ke 40. Firma si jich váží a rozhodně to nejsou zaměstnanci, které by chtěl někdo vyhazovat. Mají mnoho let zkušeností jak z IT, tak oboru, kde firma působí. Část z nich je v té samé firmě už 20 let. Nejsou zbrklí a unáhlení a rozhodně ne přítěž, jak z některých diskuzí o programátorech nad 30 vyznívá.
Jasně, neujíždí na nových trendech a nepřepisují neustále aplikace do ruby, node.js, Go nebo toho, co je zrovna který měsíc populární. Drží se C, C++ a C# a někteří Javy. A přesto je firma považována za velmi inovativní.
Rozhodně si tedy nemyslím, že by byl problém být vývojář ve 30,40,50 nebo i později. Jen to asi chce přehodnotit, co vlastně dělám, přestat ujíždět co měsíc na nových technologiích a umět nějakou pořádně. Ideálně pak držet se i určité problematické oblasti a mít dostatek znalostí v tom odvětví (ať už bankovnictví, automotive nebo cokoliv jiného).