ThinkPad alebo MacBook

Re:ThinkPad alebo MacBook
« Odpověď #15 kdy: 24. 06. 2014, 09:13:29 »
To, co tady ještě nikdo nezmínil, je mnohem delší morální životnost oproti PC notebooku. Například já mám Macbook Pro Mid 2009 a nemám sebemenší potřebu ho měnit. A to na něm míchám muziku, 40 stop, mraky efektů, virtuální nástroje - naprosto bez problémů. A v kapele máme ten úplně první Intel Macbook (bílý plasťák), ten je ještě tak o 3 roky starší a slouží naprosto spolehlivě, jak při nahrávání, tak naživo.
Pro offline použití se občas najde v provozu i nějaká ta G5ka :) Občas tomu ale dají na pr.del - docela mě třeba dožralo zaříznutí podpory jednojader - není k tomu žádný technický důvod, jenom nechtějí, aby lidi měli pocit, že "je to pomalý" :( Tohle z mýmo pohledu trochu zvorali...

Co bych si ale dobře rozmyslel je ten Air. Ano, mobilita je úžasná, i výdrž baterie. Ale menší disk (byť SSD), chybějící ethernet. Já bych měl i problém s chybějící CD/DVD-RW mechanikou, další důvod, proč se do nového Macbooku zatím nepohrnu. V neposlední řadě je Air citelně dražší.

Být tebou, klidně se poohlédnu po cca. 2 roky starším Macbooku Pro, bude za rozumnou cenu a bude ti nejméně ještě 5 let velmi dobře sloužit. Pokud se teda netěšíš na Retina display.
Jo, taky to tak dělám. Ideálně ještě nakoupit přes Ebay z US nebo aspoň z Německa.

bydga

« Odpověď #16 kdy: 24. 06. 2014, 09:50:16 »
OSX = linux s funkčním window managerem.

Tak to fakt ne. OSX opravdu neni linux a ani na nem Darwin neni zalozen.

You're so fucking right. Ne vazne, pocitac je moje lopata, nepotrebuju vedet jestli prapredkem mojeho systemu je BSD, GNU/Linux, Linux nebo Darwin nebo co vlastne. Podstatny je, ze mam bash, linux(unix whatever)-like cesty, package manager a k tomu 0 (NULA, ZERO)! casu s nastavovanim. Jako s novym autem, sednu a jezdim. Neresim olej, rozvody ani brzdy.

Ale jak rikam, kazdyho bavi neco jinyho.

S tim airem je pravda, že ten displej bych nechtel. Co to vidim u kolegu, tak oproti retine je to opravdu poznat. Ethernet neni ani u MBP (imho pre-retina modely absolutne nema cenu kupovat - pokud to neni nejakej z druhy ruky s vyraznou slevou). Ale ten novej jedinej neretina co se prodava za 32k, bez SSD - to jsou vyhozeny penize.

Presel jsem na MBP z Dellu (kupoval jsem kvuli NBD, shorel mi presne 14 dni po konci zaruky!!) rok zpatky a je to nejlepsi kauf co jsem moh udelat.

TKL

« Odpověď #17 kdy: 24. 06. 2014, 09:54:05 »
Pro offline použití se občas najde v provozu i nějaká ta G5ka :)

No to je jasné, sám mám doma ve studiu "struhadlo" (Powermac G5) - k plné spokojenosti. A na půdě jeden "kanystr" (Powermac G4), který je stále plně funkční, i když dnes již obtížně využitelný. Ale je mi ho líto vyhodit, když je tak krásný :-) A taky ta skvělá koncepce vyklápěcího boku s motherboardem, to se prostě jen tak nevidí.

« Odpověď #18 kdy: 24. 06. 2014, 10:03:58 »
sám mám doma ve studiu "struhadlo" (Powermac G5)
Měl jsem kdysi taky, vzpomínám na něho se slzou v oku, nejkrásnější case na světě :) Jenom škoda, že byl tak hlučný a na dnešní dobu už fakt málo výkonný (per watt).

j

« Odpověď #19 kdy: 24. 06. 2014, 10:07:35 »
Kup si Maca - ...

Sem zvedav co bude delat, az mu ve skole reknou "napiste to ve wordu" ...

Co proboha máte s tou klávesnicí?
Zeby naprosto nepouzitelny zdvih?

Jinak ja bych na 100% doporucil to lenovo. Specilene pokud ho chces nekam nosit. Mechanicky je totiz o 2 rady nekde jinde. Navic pokud si tam vrazis SSD misto disku, bude to doslova litat. MAC je spis takova dizajnovka ... ale co se tyce mechanicky odolnosti ... Podotykam ze sem zrovna nedavno mel v ruce oboji.

Jop, lenovo ma narozdil od MACa eth port, coz je docela podstatna ficura ... nevim jak je na tom MAC s moznosti integrovany konektivity pres mobilni site, ale tohle lenovo to umi (pokud koupis model s integrovanym modemem, nebo se da prikoupit). Nepotrebujes pak zadnej externi bazmek, jen simku.

« Odpověď #20 kdy: 24. 06. 2014, 10:08:58 »
Napíše to v (zdarma) Pages a uloží do .docx? Napíše to v (zdarma) LibreOffice a uloží do .docx?

trubicoid2

« Odpověď #21 kdy: 24. 06. 2014, 10:23:27 »
sám mám doma ve studiu "struhadlo" (Powermac G5)
Měl jsem kdysi taky, vzpomínám na něho se slzou v oku, nejkrásnější case na světě :) Jenom škoda, že byl tak hlučný a na dnešní dobu už fakt málo výkonný (per watt).

my jsme jich meli v hokne 10 vedle sebe, to byl hukot  ;D

« Odpověď #22 kdy: 24. 06. 2014, 10:27:36 »
my jsme jich meli v hokne 10 vedle sebe, to byl hukot  ;D
Stavěli jste na tom wind tunnel? ;)

TKL

« Odpověď #23 kdy: 24. 06. 2014, 10:39:46 »

Napíše to ve Wordu. https://www.microsoft.com/cze/mac

Zeby naprosto nepouzitelny zdvih?

???

Mechanicky je totiz o 2 rady nekde jinde. Navic pokud si tam vrazis SSD misto disku, bude to doslova litat. MAC je spis takova dizajnovka ... ale co se tyce mechanicky odolnosti ... Podotykam ze sem zrovna nedavno mel v ruce oboji.

????????? Celohliníkové tělo z jednoho kusu NENÍ MECHANICKY ODOLNÉ? WTF???

trubicoid2

« Odpověď #24 kdy: 24. 06. 2014, 10:47:47 »
Stavěli jste na tom wind tunnel? ;)

nee, pocitalo to jako mpi cluster

« Odpověď #25 kdy: 24. 06. 2014, 10:59:52 »
Kup si maca. Mám MBA 13" Mid 2013 a je to výborný notebook. Btw "Mac OS" už neexistuje, teď to je OS X.

Diplodokus

« Odpověď #26 kdy: 24. 06. 2014, 11:11:00 »
Tak urcite, jak je neco "CELO" a z "JEDNOHO KUSU", tak to musi byt mechanickjy odolne, i kdyby to melo byt ze syra. Klavesnice je tragicka. Bozi "RETINU" si urcite predplatili vyrobci bryli. To budou zne za par let.
Do jednoduchych prostredi a pro gaye, proc ne. Do slozitejsich ani nahodou.

TKL

« Odpověď #27 kdy: 24. 06. 2014, 11:17:08 »
Tak urcite, jak je neco "CELO" a z "JEDNOHO KUSU", tak to musi byt mechanickjy odolne, i kdyby to melo byt ze syra. Klavesnice je tragicka. Bozi "RETINU" si urcite predplatili vyrobci bryli. To budou zne za par let.

No já nevím. Na mém 5 let starém MBP najdete 3 - slovy tři - velmi malé vrypy. A to s ním rozhodně nezacházím v rukavičkách.
Klávesnice je tragická, jistě, a proto se na ni tak dobře píše - píšu opravdu hodně. Retinu neřeším, nemám, nepotřebuji a ani nikomu nevnucuji.
Gay nejsem.

dufi

« Odpověď #28 kdy: 24. 06. 2014, 11:21:01 »

Čo je také zlé na RETINE? Pozeral som aj na ten MacBook pro 13" je tam o 3 hodiny nižšia výdrž batérie, ale má retinu a je aj výkonnejší.

Někdo

« Odpověď #29 kdy: 24. 06. 2014, 11:26:28 »
Tady je celkem pěkné srovnání: http://myego.cz/item/macbook-pro-vs-thinkpad-t420s-recenze-dvou-notebooku-za-35-000-kc - jde ale o starší modely, novější ThinkPady mají úplně jinou klávesnici kterou si každý musí odzkoušet sám jak mu bude vyhovovat, novější MacBooky zase mají mnohem lepší displeje než byla ta lesklá hrůza 1280x800.