Proč tolik matematiky?

Nekdo

Re:Proč tolik matematiky?
« Odpověď #300 kdy: 28. 06. 2014, 01:11:31 »
Standartni chovani inzenyru a informatiku, musej vstavat do prace a nehorazne je to stve.
Zboj?
Myslite tu obec? Ja radeji Litomysl.

JS

« Odpověď #301 kdy: 28. 06. 2014, 06:53:16 »
A ještě to přiznáš, že se učíte matiku nazpaměť. To je fakt smutný. Nebyly to chemičky, byly to normální matematičky a byly chytré asi jako ty a všechno se učily nazpaměť. Fakt super.

Asi jsi nepochopil ironii. V podstate je to argument cinskym pokojem - stejne bys mohl tvrdit o cemkoli jinem, ze naucit se to je vlastne jen uceni se nazpamet bez pochopeni. Ale mezi pameti a chapanim existuje neostra hranice (viz strojove uceni), a lidsky mozek tak proste funguje. Pokud chces neco umet poradne, znamena to (od jiste urovne) nudny dril - neznam obor, kde by to neplatilo.

Nevim, jak to bylo u tech holek (jinak - jsi navic sexista), ale ja na sobe pozoroval, ze proste kdyz clovek spocita par tech prikladu, zacne mu dochazet obecna strategie. Je to pochopeni? Asi bych tohle prenechal panu Searlovi a jinym filozofum a dal na vnejsi znaky, tudiz schopnost projit zkouskou.

nojono1

« Odpověď #302 kdy: 28. 06. 2014, 07:02:46 »
2 otázky?
1. Pro zakladatele této diskuse, opět se ptám, co vlastně bylo to moc matematiky? Jaké, kde, rozsah? Pořád to nevíme...
2  Pro ostatní. Ještě se počítá Děmidovič?

JS

« Odpověď #303 kdy: 28. 06. 2014, 07:03:55 »
Nevšiml jsem si, že by tu někdo tvrdil, že matematika je neužitečná a na prd. Spíš se tu lidé dohadují o tom, KOLIK a JAKÉ matematiky ten který obor/zaměření potřebuje.

Tak pokud jim pripada, ze ji tam je moc, at na to zamereni nejdou. Ja bych rad, aby v CR zustala minimalne jedna skola, ktera uznava tu filozofii "moskevske skoly", jak jsem ji tu nastinil. Tj. ze inzenyr ma pravo na to, znat obor stejne dobre, jako budouci vedec. Nikdo s tim dal nepolemizoval. Pokud tohle zuzime specialne na IT/CS, treba matematicka analyza potreba je.

« Odpověď #304 kdy: 28. 06. 2014, 11:08:33 »
Mě by vážně zajímalo, proč musí někteří jedinci vyhánět věci do extrému, překrucovat smysl, posunovat význam názoru odpůrce úplně jinam a pak s plnou vervou zaútočit proti takto překroucenému, do extrému vyhnanému a svému odpůrci podsunutému názoru?
To je nějaká úchylka nebo co? ???
Rekl bych, ze je to na jedne strane ohrozeni moznosti, ze jsem spoustu casu stravil necim, o cem mi bylo tvrzeno, jak je to strasne dulezite a otevre mi to nove dimenze vsehomira, ale podle oponenta je to uplne na nic. Jednoduse strach z toho, ze by oponent mohl mit pravdu (proto musim krkolomne vymyslet, co mi to dalo presto ze by mel oponent pravdu :)

...a u druhe strany nastvanost z toho, ze jsem musel travit cas necim, co me vubec nezajimalo a flakal jsem to, protoze jsem myslel, ze je to na nic. Tady by mohlo byt ohrozeni tim, ze to na nic neni a definitivne mi ujel vlak, protoze jsem to flakal. Nebo stara dobra nastvanost na ucitele, ze mi to nedal, popripade mi to dal, ale notne ze me pri tom delal kretena :)

Kazdopadne je zajimave, ze takove emoce budi jenom matematika. Ještě jsme tady neměli debatu o tom, jestli absolventi nutně musí vědět, jak funguje CORBA nebo jaké formalismy se používají pro popis a verifikaci síťových protokolů ;)

Pokud chces neco umet poradne, znamena to (od jiste urovne) nudny dril - neznam obor, kde by to neplatilo.
No a to je presne pointa - nudny dril vyzaduje spoustu casu. Jestlize budu casove narocne drilovat X, tak nezbyde cas casove narocne drilovat Y. Pokud (!) plati, ze zamestnavatele potrebuji masu (tisice!) lidi s perfektne nadrilovanym Y, tak drilovat X je proste ... (kazdy at si doplni sam)

Ja bych rad, aby v CR zustala minimalne jedna skola, ktera uznava tu filozofii "moskevske skoly", jak jsem ji tu nastinil.
To ja taky. Tak aspon na tom se shodneme.

« Odpověď #305 kdy: 28. 06. 2014, 11:14:27 »
Taky bych nepodceňoval pozorování síly tvrzení - zatímco jedna strana tvrdí, že X by se měli učit všichni, druhá tvrdí, že X by stačilo učit jenom někoho. Nikdo tady netvrdí, že X se nikdo učit nesmí.

Za X můžu dosadit matematiku. Ale nemůžu za ni dosadit znalost konkrétních produktů - o té totiž zastánc matematiky tvrdí, že se učit nesmí, jinak bude konec světa, protože svět ovládnou mravenci.

To taky dost odhaluje psychologii toho, kdo tvrdí jedno nebo druhé...

JS

« Odpověď #306 kdy: 28. 06. 2014, 11:45:57 »
Matematiku jsem studoval a nelituji toho. I kdyz bych si pral, kdybych to mohl vyuzit vic v praci. Ale asi bych musel jit s platem dolu.

CORBu a sitove protokoly jsem nestudoval, a nechybi mi to. Platove bych si asi moc nepolepsil, kdybych to znal.

No a to je presne pointa - nudny dril vyzaduje spoustu casu. Jestlize budu casove narocne drilovat X, tak nezbyde cas casove narocne drilovat Y. Pokud (!) plati, ze zamestnavatele potrebuji masu (tisice!) lidi s perfektne nadrilovanym Y, tak drilovat X je proste ... (kazdy at si doplni sam)

Sam vidis, ze tebou tak opevovane MIT ten dril u X vyzaduje take.

pozorovatelna

« Odpověď #307 kdy: 28. 06. 2014, 11:54:25 »
Nevim, jak to bylo u tech holek (jinak - jsi navic sexista), ale ja na sobe pozoroval, ze proste kdyz clovek spocita par tech prikladu, zacne mu dochazet obecna strategie. Je to pochopeni?

To právě není a o to jde. Takže děkuji, že jsi mi potvrdil to, co jsem si myslel. Proto ti i splývá učení na klavír s matematikou, protože to nedokážeš odlišit. To je také o chápání. Ale máš pravdu v tom, že pak může být školství strašně jednoduché - prošel/neprošel. Nevýhodou je, že je to takový lepší učňák.

« Odpověď #308 kdy: 28. 06. 2014, 11:58:42 »
Sam vidis, ze tebou tak opevovane MIT ten dril u X vyzaduje take.
Kde jsi zase vzal "mnou opevovane MIT"? To je vazne tak tezky pochopit psany text?!

nojono1

« Odpověď #309 kdy: 28. 06. 2014, 12:11:05 »
FJFI ČVUT je lepší učňák? To teda koukám!

dr

« Odpověď #310 kdy: 28. 06. 2014, 15:13:24 »
Citace
Dva semestry na FJFI mi daly do života daleko lepší základ, než pět let na VUT.

Hmm, a tím myslíš co? Podnikatelskou fakultu? Strojní? Stavební? Informatiky? Chemická?
Nebo máš na mysli konkrétní obor na nějaké fakultě VUT?

Sorry takto zobecnit ukazuje akorát tvoji omezenost. Podobná zobecnění může udělat někdo kdo nemá selské rozum a jenom si hraje na něco víc. Kdybys řekl "v životě jsem dělal toto a toto a studium tohoto 5tiletého oboru mi nic k této kariéře nedalo, ale 2 semetri zde ano". Dávalo by to smysl, že pro tebe a tvou dosavadní kariéru jsi si vybral "dobře". Ale zobecnit to? To akorát ukazuje tvoji omezenost, že se nehodíš na vedoucí pozici a jenom na to být zaměstnanec co plní úkoly. I takový jsou potřeba, za to se stydět nemusíš, jenom se nesmýš , ale pléset do požadavků zaměstnavatele na zaměstnance, na to bohužel nemáš mozek... :D

Jimm

« Odpověď #311 kdy: 28. 06. 2014, 15:23:06 »
Heh, chyba v kazde vete neni znakem omezenosti, ty mozku?  ;D

« Odpověď #312 kdy: 28. 06. 2014, 16:31:11 »
Tak pokud jim pripada, ze ji tam je moc, at na to zamereni nejdou. Ja bych rad, aby v CR zustala minimalne jedna skola, ktera uznava tu filozofii "moskevske skoly", jak jsem ji tu nastinil. Tj. ze inzenyr ma pravo na to, znat obor stejne dobre, jako budouci vedec. Nikdo s tim dal nepolemizoval. Pokud tohle zuzime specialne na IT/CS, treba matematicka analyza potreba je.

Ale s tím já bez problémů souhlasím! Ať tu jsou třeba tři takové moskevské školy. Ale na každou takovou moskevskou by mělo připadat aspoň 5 škol pro ty řekněme praktiky v terénu - adminy, ale i takové ty běžné programátory (skladových systémů, různých registrů  :) a já nevim čeho...).

« Odpověď #313 kdy: 28. 06. 2014, 16:50:18 »
M. Prýmek - díky za vysvětlení. Zní to logicky.

Kazdopadne je zajimave, ze takove emoce budi jenom matematika.

Tak emoce ještě nejsou překážkou zdravému rozumu. To, co zastíní rozum, je spíš ortodoxie. Bavit se s ortodoxním... (doplňte dle libosti) je opravdu jak házet perly sviním. U ortodoxního fanatika dostává rozum nafrak totálně.
S emočně vypjatým člověkem se dá ještě bavit, aspoň je u toho větší sranda.. :D

md

« Odpověď #314 kdy: 28. 06. 2014, 16:51:25 »
dr: Píše o základu do života, ne o kariéře, či konkrétním oboru na VUT, jistě zobecnil svůj výrok záměrně, FJFI má určitý standard, což se o VUT říct nedá, proto jsou tvé argumnenty zcela irelevantní. Co se efektivity týče, VŠ v mimopražských regionech jsou subvencovány ze 70% celkového rozpočtu, přestože vytváří pouze 45% všech vědeckých výstupů. Pokud tedy lobbuješ za VUT, jsi na špatném místě.