Proč tolik matematiky?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
Re:Proč tolik matematiky?
« Odpověď #1125 kdy: 01. 03. 2016, 22:15:24 »
technomaniak - asi jsem to formuloval nešťastně, byla to narážka na ty, kteří o sobě tvrdí jak se díky škole naučili přemýšlet a pak se člověk v takové diskusi nestačí divit.

Programátorovi CADů se jistě hodí část matiky kterou zmiňujete, ale sysadminovi nebo webaři "frontenďákovi" je to na dvě věci.
Frontendakovi alebo sysadminovi je cela VS na dve veci.
Pravda, na to by měly být nějaké odborné kurzy. Nebo dobrá VOŠ, ale to je asi utopie.

Jsem rád, že aspoň v něčem se shodnem. I když si myslím, že to, jestli to bude VoŠ Dis. nebo VŠ  Bc. je už jen formalita.
 Problém bych viděl asi v tom, že u nás se vyučuje takové všeobecné IT kam se narve od všeho trochu a výsledkem je člověk mající povšechné znalosti, ale nic neumí pořádně do hloubky.
 Je to taková relikvie z minula, kdy mnoho lidí dodnes má představu, že když jseš ten od těch počítačů, tak že musíš umět všechno co se i jen vzdáleně týká PC, od správy OS, přes znalost všech možných programů, tak trochu programovat, skriptování/makra (Office), nastavit síť, opravit tiskárnu, nacvaknout RJ-45, připevnit na zeď plátno k novému projektoru, přiletovat upadlý kabel, spravit varnou konvici, protože bez kafe se nedá pracovat.....
 Toto stále dost přežívá i mezi lidmi pracujícími třeba na ministerstvu. Takže bude ještě nějaký čas trvat, než si někdo kompetentní uvědomí, že takto to nelze, je třeba uzpůsobit výuku, aby si každý mohl vybrat svůj okruh témat kterému se chce věnovat a netrápit jej zbytečně věcmi, které mu jsou na dvě věci. Mohlo by se to rozčlenit na témata jako jsou - programátoři, webaři, admini, databázisti, "dráteníci", manažering speciálního pitného režimu pro ajťáky (obsluha kávovaru), protože kafčo občas bodne každýmu a někdy bez něj člověk nic neudělá.
 Až toto bude a nepolezem si navzájem zbytečně do zelí, zavládne mezi ajťáky mír, pravda a láska a svět bude sluníčkový  :-*
Hezky řečeno ;)

« Odpověď #1126 kdy: 01. 03. 2016, 22:17:33 »
Hezky řečeno ;)
Propánajána, tak proč tady do mě celou dobu ryješ, jestli s tímhle souhlasíš?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1127 kdy: 01. 03. 2016, 22:21:25 »
Problem informatickych VS je v tom, ze se snazi studenty filtrovat a nikoliv ucit.

O filtrovani se stara trh a prijimaci rizeni.

Skola nema studenty dusit 4 povinnymi matematikami, kde kazda zabere 5h tydne, kdyz z ni ve vysledku pouzijou jen matice a vlastnosti funkce. Tento system, kde vsichni maji strach, aby nevypadli, se studenti mene uci, co je bavi a muze je to zivit a energii presouvaji do drceni integralu, aby vubec prosli semestrem.

To uz je lepsi serial na internetu o grafickem enginu a polovicni uvazek, kde se to nauci prakticky.
Nic proti čistě praktické výuce, ale ať se pak takoví aspoň nehádají o různých logikách jako Prýmek a nevypisují nesmysly, když ani nerozumí podstatě formálního důkazu.

peto

« Odpověď #1128 kdy: 01. 03. 2016, 22:25:11 »
Je to taková relikvie z minula, kdy mnoho lidí dodnes má představu, že když jseš ten od těch počítačů, tak že musíš umět všechno co se i jen vzdáleně týká PC, od správy OS, přes znalost všech možných programů, tak trochu programovat, skriptování/makra (Office), nastavit síť, opravit tiskárnu, nacvaknout RJ-45, připevnit na zeď plátno k novému projektoru, přiletovat upadlý kabel, spravit varnou konvici, protože bez kafe se nedá pracovat.....
...a to je právě proto, že chybí ty praktické školy pro "normální ajťáky". Žádná velká věda, jenom základy OS, bezpečnosti, sítí, praktická zkušenost se skutečnými technologiemi. Max. 3 roky. Kdyby takovýchto lidí byly mraky, tak by se talentovanější lidi mohli věnovat líp právě třeba té teorii.
Nechybaju. Uz som pisal o niektorych SPSE na Slovensku a o zamestnatelnosti absolventov. Ti lepsi, absolventi s praxou a ti so znamostami sa zamestnaju. Do ostatnych nikto neinvestuje ako do predchadzajucich skupin alebo do vysokoskolaka, co presiel nejakym sitom (matikou). Ze aj ti ostatni vedia riesit zakladne HW problemy, robit s Windowsovymi PC podla definicii Lamy a aj si nainstalovat nejake Linux distro, to nikomu nestaci.

Pri pohovore sa da nejaka informaticko-matematicka uloha, takze sa s prehladom zamestna teoretik, lebo vie o tu matiku viac a vyzera, ze ma vacsi tah na branu. Firmy a aj niektori ludia sa stazuju, ze aki teoretici vychadzaju zo skol, ale to vsetko je ovplyvnene tym, ako a koho vyberaju. Co cakate?

PS: matika tvori sito. Na to by sa inak hodila aj cinstina, ale ta tak dobre nenadvazuje na teoreticke ulohy.

« Odpověď #1129 kdy: 01. 03. 2016, 22:25:24 »
Nic proti čistě praktické výuce, ale ať se pak takoví aspoň nehádají o různých logikách jako Prýmek a nevypisují nesmysly, když ani nerozumí podstatě formálního důkazu.
Žádný formální důkaz jsi neposkytl, protože poskytnout nejde, protože co tvrdíš je krávovina a opravdovou modální logiku, která je k něčemu, tím tvým způsobem udělat nejde. Vyvrátil bys to jde jedním url, které jsi neposkytl, ale triko si tady budeš honit dál. Můžeš to klidně zopakovat desetkrát a pořád to pravda nebude, ty péro jedno* :)

* z lásky k tobě jsem doplnil lehkou osobní urážku, aby se tvoje kecy mohly stát pravdou alespoň ex post.

« Odpověď #1130 kdy: 01. 03. 2016, 22:28:44 »
Nechybaju. Uz som pisal o niektorych SPSE na Slovensku
Měl jsem za to, že dotaz i diskuse byla o českých školách.

a o zamestnatelnosti absolventov. Ti lepsi, absolventi s praxou a ti so znamostami sa zamestnaju. Do ostatnych nikto neinvestuje ako do predchadzajucich skupin alebo do vysokoskolaka, co presiel nejakym sitom (matikou). Ze aj ti ostatni vedia riesit zakladne HW problemy, robit s Windowsovymi PC podla definicii Lamy a aj si nainstalovat nejake Linux distro, to nikomu nestaci.
O takových trivialitách tady ale nikdo nemluví.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1131 kdy: 01. 03. 2016, 22:29:33 »
Žádný formální důkaz jsi neposkytl, protože poskytnout nejde, protože co tvrdíš je krávovina a opravdovou modální logiku, která je k něčemu, tím tvým způsobem udělat nejde. Vyvrátil bys to jde jedním url, které jsi neposkytl, ale triko si tady budeš honit dál. Můžeš to klidně zopakovat desetkrát a pořád to pravda nebude, ty péro jedno* :)

* z lásky k tobě jsem doplnil lehkou osobní urážku, aby se tvoje kecy mohly stát pravdou alespoň ex post.
Teď se můžeš začít hádat o své "pravdě" s Peregrinem, ten to totiž tvrdí taky, ale se svým stylem asi brzo narazíš.

« Odpověď #1132 kdy: 01. 03. 2016, 22:33:43 »
Teď se můžeš začít hádat o své "pravdě" s Peregrinem, ten to totiž tvrdí taky, ale se svým stylem asi brzo narazíš.
Peregrin v (nějakém článku)* tvrdí (něco), nevíme co), co podporuje (nevíme jak) (nějakou tezi, přesně nevíme jakou). Super. A tohle je důkaz. A stidum matematiky je důležité, abyste se naučili správně myslet a argumentovat.

A když je nejhůř, odvoláme se na autority... Tak fajn, hádej se s Tichým, proč mu predikátová logika nestačila, vole.

* název jsi - pokud si dobře pamatuju - neuvedl

« Odpověď #1133 kdy: 01. 03. 2016, 22:55:24 »
A přestože seš takovej hulvát namyšlenej, já ti ten link dám. A hned dva. Za jak dlouho jsem je našel? 5 minut? A ty tady kolem toho už aspoň dva dny mudruješ a dodal jsi kulový, kromě úsměvnýho vzorečku, se kterým jsi se mě asi marně snažil  ohromit. A ještě vtipnější "citace" "nějakýho Peregrinova článku"...

Takže:

Citace
TIL is not based on first-order logic of relations. It is a functional
logic using (interpreted) typed λ-calculus instead. Its first stage based
on using procedures (‘constructions’) works with first-order hierarchy
of types, which is however more expressive than first-order predicate
logic.

http://apcz.pl/czasopisma/index.php/LLP/article/download/LLP.2013.032/1854

Citace
Traditionally, the first order predicate logic was
used for the semantic description of language. As Montague [Montague74,
Montague73] showed, this logic system is able to capture an important range
of the constructs but the range of valid constructs in natural language is far
wider.

http://www.fi.muni.cz/~hales/disert/thesis.pdf

Můžeš si tu diplomku nastudovat, nebo rovnou toho Montagueho, aspoň si rozšíříš obzory. Bude to bezva filtr, do té doby, než to pochopíš, bych ti dal ban :)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1134 kdy: 01. 03. 2016, 23:01:32 »
Peregrin v (nějakém článku)* tvrdí (něco), nevíme co), co podporuje (nevíme jak) (nějakou tezi, přesně nevíme jakou). Super. A tohle je důkaz. A stidum matematiky je důležité, abyste se naučili správně myslet a argumentovat.

A když je nejhůř, odvoláme se na autority... Tak fajn, hádej se s Tichým, proč mu predikátová logika nestačila, vole.

* název jsi - pokud si dobře pamatuju - neuvedl
To asi nepůjde, když spáchal sebevraždu. Doufám, že v tom nemáš prsty :P Jinak jeho TIL je něco jako Montagueova logika, a ta ve FOL formulovat jde.

« Odpověď #1135 kdy: 01. 03. 2016, 23:05:46 »
To asi nepůjde, když spáchal sebevraždu. Doufám, že v tom nemáš prsty :P Jinak jeho TIL je něco jako Montagueova logika, a ta ve FOL formulovat jde.
Hele, ty bys měl teď držet klapačku, šoupat nohama a číst si tu disertaci. A pokud ti to nestačí, dala by se doporučit třeba tahle publikace, ty henkinovská sémantiko: https://books.google.cz/books/about/Procedural_Semantics_for_Hyperintensiona.html?hl=cs&id=9cK10D6QFKUC

Jasně jsem ti řekl, že s hovadama nediskutuju, takže tohle není diskuse a na tvoje další pseudomoudra nejsem zvědavej. Já ti teď jenom blahosklonně sděluji zdroje, který by sis měl nastudovat, abys pochopil, kde jsi udělal chybu. Opakuju: už o ničem nediskutujeme, chápeš to?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1136 kdy: 01. 03. 2016, 23:18:08 »
Hele, ty bys měl teď držet klapačku, šoupat nohama a číst si tu disertaci. A pokud ti to nestačí, dala by se doporučit třeba tahle publikace, ty henkinovská sémantiko: https://books.google.cz/books/about/Procedural_Semantics_for_Hyperintensiona.html?hl=cs&id=9cK10D6QFKUC

Jasně jsem ti řekl, že s hovadama nediskutuju, takže tohle není diskuse a na tvoje další pseudomoudra nejsem zvědavej. Já ti teď jenom blahosklonně sděluji zdroje, který by sis měl nastudovat, abys pochopil, kde jsi udělal chybu. Opakuju: už o ničem nediskutujeme, chápeš to?
Teď ses vybarvil. Už to dost přeháníš. Diskuze to fakt není, ta bývá věcná. Ale neboj, na tvou úroveň neklesnu...

« Odpověď #1137 kdy: 01. 03. 2016, 23:21:45 »
Teď ses vybarvil. Už to dost přeháníš. Diskuze to fakt není, ta bývá věcná. Ale neboj, na tvou úroveň neklesnu...
Drahý příteli, já jsem s tebou měl několik dní trpělivost a ochotně jsem poslouchal tvoje lži o tom, jak někoho urážím. Čili jsem ti ve své nekonečné trpělivosti a dobrotě teď chtěl ukázat, jak vypadá někoho urážet.

A teď laskavě zavři Root a dokud si nenastuduješ materiály, které vysvětlují, v čem ses mýlil, raději se o tom dál nešiř. Já za sebe ti v tom pro svou mohutnou velkodušnost pomůžu tím, že už na tebe nebudu reagovat. Čili maximálně ještě jednou si tady nahoň triko kravinama a pak se pusť do té Alešovy disertace. Je to pro dobro lidstva, potrénuješ si tím myšlení. A pokoru.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1138 kdy: 01. 03. 2016, 23:39:30 »
Drahý příteli, já jsem s tebou měl několik dní trpělivost a ochotně jsem poslouchal tvoje lži o tom, jak někoho urážím. Čili jsem ti ve své nekonečné trpělivosti a dobrotě teď chtěl ukázat, jak vypadá někoho urážet.

A teď laskavě zavři Root a dokud si nenastuduješ materiály, které vysvětlují, v čem ses mýlil, raději se o tom dál nešiř. Já za sebe ti v tom pro svou mohutnou velkodušnost pomůžu tím, že už na tebe nebudu reagovat. Čili maximálně ještě jednou si tady nahoň triko kravinama a pak se pusť do té Alešovy disertace. Je to pro dobro lidstva, potrénuješ si tím myšlení. A pokoru.
Zase skáčeš na jiné téma, o žádné hyperintenzionální logice jsme se vůbec nebavili. Vždy když jsi v koutě, vytáhneš něco jiného. Nebo nechápeš, že se od modální logiky trošku liší? Holt Spark to není, no...

perceptron

« Odpověď #1139 kdy: 01. 03. 2016, 23:45:10 »
pan zboj ten clanok ma...hned vedla peroutky...