Proč tolik matematiky?

Lama

Re:Proč tolik matematiky?
« Odpověď #1110 kdy: 01. 03. 2016, 18:42:58 »
technomaniak - asi jsem to formuloval nešťastně, byla to narážka na ty, kteří o sobě tvrdí jak se díky škole naučili přemýšlet a pak se člověk v takové diskusi nestačí divit.

Programátorovi CADů se jistě hodí část matiky kterou zmiňujete, ale sysadminovi nebo webaři "frontenďákovi" je to na dvě věci.
Frontendakovi alebo sysadminovi je cela VS na dve veci.
Pravda, na to by měly být nějaké odborné kurzy. Nebo dobrá VOŠ, ale to je asi utopie.

Jsem rád, že aspoň v něčem se shodnem. I když si myslím, že to, jestli to bude VoŠ Dis. nebo VŠ  Bc. je už jen formalita.
 Problém bych viděl asi v tom, že u nás se vyučuje takové všeobecné IT kam se narve od všeho trochu a výsledkem je člověk mající povšechné znalosti, ale nic neumí pořádně do hloubky.
 Je to taková relikvie z minula, kdy mnoho lidí dodnes má představu, že když jseš ten od těch počítačů, tak že musíš umět všechno co se i jen vzdáleně týká PC, od správy OS, přes znalost všech možných programů, tak trochu programovat, skriptování/makra (Office), nastavit síť, opravit tiskárnu, nacvaknout RJ-45, připevnit na zeď plátno k novému projektoru, přiletovat upadlý kabel, spravit varnou konvici, protože bez kafe se nedá pracovat.....
 Toto stále dost přežívá i mezi lidmi pracujícími třeba na ministerstvu. Takže bude ještě nějaký čas trvat, než si někdo kompetentní uvědomí, že takto to nelze, je třeba uzpůsobit výuku, aby si každý mohl vybrat svůj okruh témat kterému se chce věnovat a netrápit jej zbytečně věcmi, které mu jsou na dvě věci. Mohlo by se to rozčlenit na témata jako jsou - programátoři, webaři, admini, databázisti, "dráteníci", manažering speciálního pitného režimu pro ajťáky (obsluha kávovaru), protože kafčo občas bodne každýmu a někdy bez něj člověk nic neudělá.
 Až toto bude a nepolezem si navzájem zbytečně do zelí, zavládne mezi ajťáky mír, pravda a láska a svět bude sluníčkový  :-*

« Odpověď #1111 kdy: 01. 03. 2016, 18:59:08 »
Je to taková relikvie z minula, kdy mnoho lidí dodnes má představu, že když jseš ten od těch počítačů, tak že musíš umět všechno co se i jen vzdáleně týká PC, od správy OS, přes znalost všech možných programů, tak trochu programovat, skriptování/makra (Office), nastavit síť, opravit tiskárnu, nacvaknout RJ-45, připevnit na zeď plátno k novému projektoru, přiletovat upadlý kabel, spravit varnou konvici, protože bez kafe se nedá pracovat.....
...a to je právě proto, že chybí ty praktické školy pro "normální ajťáky". Žádná velká věda, jenom základy OS, bezpečnosti, sítí, praktická zkušenost se skutečnými technologiemi. Max. 3 roky. Kdyby takovýchto lidí byly mraky, tak by se talentovanější lidi mohli věnovat líp právě třeba té teorii.

Je pro mě nepochopitelný, že lidi, kteří se tady dokola ohání tím, jak je teorie naučila myslet, nejsou schopní tohle pochopit - že nikdo není proti tomu, aby ti, kdo na to mají teorii dělali, že se jenom chce, aby do ní nebyli nuceni ti, kdo na ni nemají/nechtějí ji, protože jim stejně nic nedá a je to pro všehny jenom ztráta času.

v

« Odpověď #1112 kdy: 01. 03. 2016, 19:04:34 »
...a to je právě proto, že chybí ty praktické školy pro "normální ajťáky". Žádná velká věda, jenom základy OS, bezpečnosti, sítí, praktická zkušenost se skutečnými technologiemi. Max. 3 roky. Kdyby takovýchto lidí byly mraky, tak by se talentovanější lidi mohli věnovat líp právě třeba té teorii.

Je pro mě nepochopitelný, že lidi, kteří se tady dokola ohání tím, jak je teorie naučila myslet, nejsou schopní tohle pochopit - že nikdo není proti tomu, aby ti, kdo na to mají teorii dělali, že se jenom chce, aby do ní nebyli nuceni ti, kdo na ni nemají/nechtějí ji, protože jim stejně nic nedá a je to pro všehny jenom ztráta času.
že ne všichni "ajťáci" potřebují vysokou školu to zaznělo víckrát a ne jenom ode mě

« Odpověď #1113 kdy: 01. 03. 2016, 19:07:06 »
že ne všichni "ajťáci" potřebují vysokou školu to zaznělo víckrát a ne jenom ode mě
Tak mi proč mi tady tady všichni zastánci matiky nadávají, když v ničem není sporu? Nebo ten zásadní spor do krve je jenom o tom, jestli v názvu bude "vysoká" nebo "vyšší"? To asi ne...

v

« Odpověď #1114 kdy: 01. 03. 2016, 19:17:18 »
Tak mi proč mi tady tady všichni zastánci matiky nadávají, když v ničem není sporu? Nebo ten zásadní spor do krve je jenom o tom, jestli v názvu bude "vysoká" nebo "vyšší"? To asi ne...
rozdíl mezi "vysoká" a "vyšší" je zanedbatelný, jo?

« Odpověď #1115 kdy: 01. 03. 2016, 19:19:07 »
Z hlediska toho, že trh nutně potřebuje lidi určitého stupně vzdělání, je úplně jedno, kde to vzdělání získají. Klidně to vůbec nemusí být škola a může to být online kurz. Pokud připraví lidi v takové úrovni, v jaké jsou potřeba, splní účel.

v

« Odpověď #1116 kdy: 01. 03. 2016, 19:24:50 »
Z hlediska toho, že trh nutně potřebuje lidi určitého stupně vzdělání, je úplně jedno, kde to vzdělání získají. Klidně to vůbec nemusí být škola a může to být online kurz. Pokud připraví lidi v takové úrovni, v jaké jsou potřeba, splní účel.
no a?

« Odpověď #1117 kdy: 01. 03. 2016, 19:25:49 »
no a?
To je odpověď na tvoji otázku. Fakt to musím rozvádět?! OMG!

v

« Odpověď #1118 kdy: 01. 03. 2016, 19:27:45 »
no a?
To je odpověď na tvoji otázku. Fakt to musím rozvádět?! OMG!
no je to poněkud mimo téma, viz úvodní příspěvek, takže opravdu nevím co tím chcete říct

Josef Franz

« Odpověď #1119 kdy: 01. 03. 2016, 19:48:52 »
 Problem informatickych VS je v tom, ze se snazi studenty filtrovat a nikoliv ucit.

O filtrovani se stara trh a prijimaci rizeni.

Skola nema studenty dusit 4 povinnymi matematikami, kde kazda zabere 5h tydne, kdyz z ni ve vysledku pouzijou jen matice a vlastnosti funkce. Tento system, kde vsichni maji strach, aby nevypadli, se studenti mene uci, co je bavi a muze je to zivit a energii presouvaji do drceni integralu, aby vubec prosli semestrem.

To uz je lepsi serial na internetu o grafickem enginu a polovicni uvazek, kde se to nauci prakticky.

« Odpověď #1120 kdy: 01. 03. 2016, 19:51:23 »
no je to poněkud mimo téma, viz úvodní příspěvek, takže opravdu nevím co tím chcete říct
Je to naprosto k tématu. OP se ptal: "Kdybych to bral třeba podle IT VŠ, tak je tam plno matematiky, kterou pak už nevyužiju, ne? Tak proč tolik času se jí věnuje a jaký to má smysl?"  A moje odpověď je: pokud se chceš věnovat vyloženě praktické informatice, tak to má smysl jenom pro povznesení ducha, praktický smysl to nemá. Ve studijních plánech je to jadkak z historických důvodů, a taky proto, že prakticky laděného terciálního IT školství je málo, takže se teoretici i praktici vzdělávají na jednom typu školy, ke škodě všech.

v

« Odpověď #1121 kdy: 01. 03. 2016, 20:23:35 »
Je to naprosto k tématu. OP se ptal: "Kdybych to bral třeba podle IT VŠ, tak je tam plno matematiky, kterou pak už nevyužiju, ne? Tak proč tolik času se jí věnuje a jaký to má smysl?"  A moje odpověď je: pokud se chceš věnovat vyloženě praktické informatice, tak to má smysl jenom pro povznesení ducha, praktický smysl to nemá. Ve studijních plánech je to jadkak z historických důvodů, a taky proto, že prakticky laděného terciálního IT školství je málo, takže se teoretici i praktici vzdělávají na jednom typu školy, ke škodě všech.
tak jestli fakt netvrdíte, že absolventi technických vysokých škol nemusí umět matematiku, tak možná ani nejsme ve sporu

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1122 kdy: 01. 03. 2016, 21:33:41 »
Programátorovi CADů se jistě hodí část matiky kterou zmiňujete, ale sysadminovi nebo webaři "frontenďákovi" je to na dvě věci.
Frontendakovi alebo sysadminovi je cela VS na dve veci.

Zkusil jsem hledat na jobs.cz front-end a ejhle, z prvnich zhruba deseti 2/3 pozaduji VS. On to asi nekdo zapomnel tem firmam rict, ze na FE neni treba VS. ;D

PS: A teda ze nepozaduji VS nutne neznamena, ze nebudou brat v potaz, zda maji kandidati diplom.

kkkk

« Odpověď #1123 kdy: 01. 03. 2016, 21:35:53 »
Matiku uměj ze střední, takže nic moc navíc už nepotřebuješ. Stačí pomalejší tempo přes více semetrů a méně zbytečností.

A požadavky na VŠ jsou jen takové kecy a není to myšlené vážně. VŠ nechtějí v podstatě nikde a když to píšou, není to pravda.

« Odpověď #1124 kdy: 01. 03. 2016, 22:07:50 »
tak jestli fakt netvrdíte, že absolventi technických vysokých škol nemusí umět matematiku, tak možná ani nejsme ve sporu
Otázka, jestli absolvent technických VŠ "musí" umět matiku mě zajímá asi tak stejně jako jestli římskokatolický kněz musí žít v celibátu. Je mi to úplně volný, je to jejich věc.